Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη διενέργεια απευθείας συνομιλιών με τη Β. Κορέα ζητούν αμερικανοί γερουσιαστές
  • [02] Στρατιωτική δράση κατά των Παλαιστινίων εξετάζει το Ισραήλ
  • [03] Σχέδιο συμφιλίωσης προτείνει ο πρωθυπουργός του Ιράκ
  • [04] Καρζάι: Οι Ταλεμπάν δεν αποτελούν απειλή για το Αφγανιστάν
  • [05] Κατάπαυση του πυρός ζητούν αντάρτες σε ημιαυτόνομη περιοχή του Πακιστάν
  • [06] Νέο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ

  • [01] Τη διενέργεια απευθείας συνομιλιών με τη Β. Κορέα ζητούν αμερικανοί γερουσιαστές

    26-06-2006

    Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζόζεφ Μπάϊντεν

    Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από την κυβέρνηση Μπους τη διενέργεια απευθείας συνομιλιών με τη Βόρειο Κορέα , εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι αυτή ετοιμάζεται για δοκιμή πυραύλου που θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ. Οι ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές Ρίτσαρντ Λιούγκαρ και Τσάκ Χέιγκελ και ο δημοκρατικός Τζόζεφ Μπάϊντεν, οι οποίοι ανήκουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, πρότειναν τη διενέργεια απευθείας συνομιλιών σαν το καλύτερο τρόπο για την εύρεση διπλωματικής λύσης.

    Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει αιτήματα της Βορείου Κορέας για τη διενέργεια διμερών συνομιλιών. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Πιονγιαγκ μπορεί να ετοιμάζεται για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μακρούς βεληνεκούς. Πέρσι η Βόρειος Κορέα είχε ανακοινώσει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

    [02] Στρατιωτική δράση κατά των Παλαιστινίων εξετάζει το Ισραήλ

    26-06-2006

    To Ισραήλ εξετάζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον Παλαιστινίων εξτρεμιστών οι οποίοι σκότωσαν δύο Ισραηλινούς στρατιώτες και συνέλαβαν ως όμηρο έναν τρίτο κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίθεσης.

    Σε έκτακτη συνεδρίαση τη Κυριακή το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφώνησε να προετοιμάσει στρατιωτική επιχείρηση κατά των εξτρεμιστών στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ η επιχείρηση θα είναι ουσιαστικά ισχυρή αντεπίθεση διάρκειας μίας ή δύο ημερών.

    Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις λένε ότι στρατεύματα με την υποστήριξη τανκς και πολεμικών ελικοπτέρων εισέβαλαν στη Γάζα μετά την επίθεση.

    Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε παράλληλα να συνεχίσει να επιδιώκει με διπλωματικά μέσα την απελευθέρωση του Ισραηλινού ομήρου. Ο κύριος Ολμέρτ ζήτησε από τον Ισραηλινό στρατό να διασφαλίσει πως οι παλαιστίνιοι δράστες δεν θα απομακρύνουν τον ισραηλινό όμηρο από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αμίρ Περέτζ είπε οι εξτρεμιστές που κρατούν τον Ισραηλινό στρατιώτη, θα πληρώσουν ακριβά για την πράξη τους. Την ευθύνη ανέλαβαν η εξτρεμιστική οργάνωση Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης και η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής , Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την επίθεση και η κυβέρνηση της Χαμάς απαίτησε από τους εξτρεμιστές την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη.

    [03] Σχέδιο συμφιλίωσης προτείνει ο πρωθυπουργός του Ιράκ

    26-06-2006

    Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι

    Η αντάρτικη οργάνωση Συμβούλιο των Μουτζαχεντήν Σούνα, που διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα, αναφέρει ότι σκότωσε 4 εργαζόμενους στη Ρωσική Πρεσβεία, τους οποίους είχε απαγάγει στη Βαγδάτη, στις αρχές του μήνα. Την σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης συνοδεύει βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει την εκτέλεση τουλάχιστον 2 από τους ομήρους. Η ανακοίνωση λέει χαρακτηριστικά ότι οι εκτελέσεις έγιναν σε αντίποινα για 'το βασανισμό και τις δολοφονίες που υπέστησαν τα αδέλφια μας στα χέρια της ρωσικής κυβέρνησης'. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είπε ότι γίνονται προσπάθειες για να εξακριβωθεί η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης.

    Νωρίτερα, ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι παρουσίασε στην εθνοσυνέλευση σχέδιο συμφιλίωσης και περιορισμού της βίας. Όπως είπε στο σχέδιο συμπεριλαμβάνεται αμνηστία για όσους δεν έχουν λάβει μέρος σε εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν ανέφερε όμως τίποτα περί χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    Η εφημερίδα Νιου Γιόρκ Τάιμς φέρει αμερικανούς αξιωματούχους να λένε ότι ο διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζωρτζ Κέϊση, προβλέπει μεγάλη μείωση των δυνάμεων αυτών μέχρι τα τέλη του 2007.

    [04] Καρζάι: Οι Ταλεμπάν δεν αποτελούν απειλή για το Αφγανιστάν

    26-06-2006

    O Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι

    Στο Αφγανιστάν, οι συμμαχικές δυνάμεις , των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, λένε ότι 2 στρατιώτες τους σκοτώθηκαν όπως επίσης και περίπου 45 αντάρτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην επαρχία Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα της χώρας. Ανακοίνωση των συμμαχικών δυνάμεων αναφέρει ότι οι 2 στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση σε κρησφύγετο ανταρτών στην περιοχή Παντζουάγι και αργότερα υπέκυψαν στα τραύματα τους.

    Σε άλλες εξελίξεις στη νοτιονατολική επαρχία Νουριστάν αντάρτες των Ταλεμπάν απήγαγαν 5 Αφγανούς εργαζόμενους σε υγειονομικές υπηρεσίες , συμπεριλαμβανομένων και 2 γιατρών.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, λέει ότι υπολείμματα του καθεστώτος των Ταλεμπάν, το οποίο έχει εκδιωχθεί από την εξουσία, δεν αποτελούν απειλή για την κυβέρνηση του. Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο κ. Καρζάι επισήμανε ότι ένοπλοι Ταλεμπάν επιτίθενται σε σχολεία και πολίτες, αλλά δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις Αφγανικές ένοπλες δυνάμεις.

    Αφγανικά και συμμαχικά στρατεύματα, των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, έχουν ξεκινήσει πρόσφατα μεγάλες επιχειρήσεις κατά των επαναστατών στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Ο κύριος Καρζάι επέκρινε τον φυγάδα ηγέτης των Ταλεμπάν, Μούλα Ομάρ, που κρύβεται καθώς ζητά τη διενέργεια επιθέσεων για την ανατροπή της αφγανικής κυβέρνησης. Πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε την Κυριακή μαγνητοφωνημένο μήνυμα που φέρεται να είναι του Μουλά Ομάρ το οποίο περιέχει τον ισχυρισμό ότι αντάρτες κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της χώρας. Όμως άτομο που διατείνεται ότι εκπροσωπεί τους Ταλεμπαν είπε ότι η μαγνητοταινία δεν είναι αυθεντική.

    [05] Κατάπαυση του πυρός ζητούν αντάρτες σε ημιαυτόνομη περιοχή του Πακιστάν

    26-06-2006

    Πακιστανός στρατιώτης στο Βόρειο Ουαζιριστάν

    Δημοσιογραφικές πληροφορείς από το Πακιστάν λένε ότι αντάρτες, που πρόσκεινται στους Ταλεμπάν, σε ημιαυτόνομη περιοχή στα σύνορα με το Αφγανιστάν ζητούν κατάπαυση του πυρός για ένα μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας άντρας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους αντάρτες στο Βόρειο Ουαζιριστάν λέει ότι οι επιθέσεις θα σταματήσουν αν οι αρχές συμφωνήσουν στην απόσυρση στρατευμάτων από νέα σημεία ελέγχου.

    Εξτρεμιστές των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα χρησιμοποιούν για κρησφύγετο την ορεινή έκταση που χωρίζει το Αφγανιστάν από Πακιστάν. Πιστεύεται επίσης ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν κρύβεται σ' αυτή την περιοχή.

    Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ επίσης προειδοποίησε του εξτρεμιστές να αποχωρήσουν γιατί αλλιώς θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

    [06] Νέο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ

    26-06-2006

    Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, η Επιτροπή Ρύθμισης Πυρηνικών Υποθέσεων των ΗΠΑ εξέδωσε άδεια για την κατασκευή μεγάλου πυρηνικού συγκροτήματος εμπλουτισμού ουράνιου στην πολιτεία του Νέου Μεξικού.

    Το συγκρότημα θα ανήκει σε κοινοπραξία της οποίας ηγούνται Ευρωπαϊκές εταιρείες και θα παράγει το είδος εμπλουτισμένου ουράνιου που χρησιμοποιείται από πυρηνικά εργοστάσια για την παραγωγή ενέργειας. Η κοινοπραξία αυτή αποτελείται από τις Ευρωπαϊκές εταιρείες Ουρένκο, Μπρίτις Νιούκλιαρ Φιούλ και μερικές μικρότερες αμερικανικές εταιρίες. Η κοινοπραξίας θα αποκαλείται Υπηρεσίες Ενέργειας της Λουϊζιάνας. Σε ανακοίνωση της η νέα εταιρεία ανέφερε ότι η τεχνολογία του εργοστασίου ήδη χρησιμοποιείται στην Ευρώπη επί 30 χρόνια και είναι ασφαλής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 27 June 2006 - 1:18:38 UTC