Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφγανιστάν: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Καμπούλ
  • [02] Ιράκ: Νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων
  • [03] Ισραήλ: Επίθεση στη Γάζα
  • [04] Ινδονησία: 5.400 ο αριθμός των νεκρών
  • [05] Ανατολικό Τιμόρ: Διαβουλεύσεις για τον τερματισμό των βιαιοτήτων
  • [06] Ιράν: Πακέτο οικονομικών κινήτρων ετοιμάζει η διεθνή κοινότητα
  • [07] Π.Ο.Υ.: Έξη κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία
  • [08] General Electric: Συμφωνία με την Κίνα για νέες ενεργειακές τεχνολογίες
  • [09] Συνομιλίες Γκιούλ-Λίβνι στην Άγκυρα

  • [01] Αφγανιστάν: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Καμπούλ

    30-05-2006

    Οι αρχές του Αφγανιστάν επέβαλαν αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Καμπούλ λίγες ώρες μετά τις χειρότερες ταραχές που έχουν πλήξει τη αφγανική πρωτεύουσα από τη εκδίωξη των Ταλεμπάν το 2001. Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν της ζωή τους από τα επεισόδια βίας και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι ταραχές ξέσπασαν όταν αμερικανικό στρατιωτικό όχημα συγκρούστηκε κατά λάθος με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι από το επεισόδιο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άτομα και τραυματίσθηκαν πολλά άλλα.

    Μετά από λίγα λεπτά ξέσπασαν διαμαρτυρίες κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το ατύχημα και εκατοντάδες κόσμου άρχισε να πετροβολεί τους αμερικανούς στρατιώτες. Οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα της αστυνομίας και φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα. Μερικοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, ενώ άλλοι λένε ότι η τοπική αστυνομία ευθύνεται για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι οι στρατιώτες έριξαν μόνο προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

    [02] Ιράκ: Νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων

    30-05-2006

    Νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων έπληξε συνοικίες Σιιτών και Σουνιτών στο Ιράκ τη Δευτέρα, κοστίζοντας τη ζωή σε 50 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και δύο μελών της δημοσιογραφικής ομάδας του Αμερικανικού δικτύου CBS.

    Από την πλέον πολύνεκρη επίθεση, μια έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που στόχευε περίπολο του Ιρακινού στρατού, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα σε συνοικία Σουνιτών της Βαγδάτης. Λίγο αργότερα άλλη έκρηξη βόμβας στην ίδια περιοχή κόστισε τη ζωή σε άλλα 5 άτομα. Επίσης από έκρηξη βόμβας κοντά στην Χαλίς, νότια της Ιρακινής πρωτεύουσας, σκοτώθηκαν 11 άτομα.

    Στο μεταξύ από βόμβα στο οδόστρωμα σκοτώθηκαν ένας οπερατέρ και ένας ηχολήπτης του τηλεοπτικού δικτύου CBS που ταξίδευαν με αμερικανική στρατιωτική μονάδα στη Βαγδάτη. Επίσης απ' την επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά η ανταποκρίτρια του CBS, Κίμπερλυ Ντόζιερ, ενώ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και ένας Ιρακινός διερμηνέας και τραυματίστηκαν 6 άλλοι στρατιώτες.

    [03] Ισραήλ: Επίθεση στη Γάζα

    30-05-2006

    Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο εναντίον εξτρεμιστών στη διάρκεια συγκρούσεων στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας τρεις εξτρεμιστές. Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση δηλώνοντας ότι στρατιώτες εντόπισαν εξτρεμιστές της Ισλαμικής Τζιχάντ που προσπαθούσαν να εκτοξεύσουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να προκληθεί συμπλοκή με την συμμετοχή μαχητικών ελικοπτέρων. Επίσης τραυματίστηκαν τουλάχιστον 5 άτομα.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός εσωτερικών του Ισραήλ, Ρόννι Μπαρόν, δήλωσε ότι 4 βουλευτές της Χαμάς θα πρέπει να εγκαταλείψουν την οργάνωση αν θέλουν να συνεχίσουν να ζουν στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο κ. Μπαρόν δήλωσε ότι στους εν λόγω βουλευτές έχουν σταλεί επιστολές που τους αναφέρουν ότι έχουν 30 μέρες για να παραιτηθούν ή να αποχωρήσουν.

    [04] Ινδονησία: 5.400 ο αριθμός των νεκρών

    30-05-2006

    O επίσημος αριθμός των νεκρών απ' τον σεισμό του Σαββάτου στην Ινδονησία, έφτασε τις 5.400, καθώς το ηφαίστειο Μεραπί απειλεί να επιδεινώσει τις συνθήκες στη περιοχή.

    Ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζονται να διανείμουν εφόδια σε χιλιάδες αστέγους απ' το σεισμό, επιστήμονες προειδοποιούν για αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο όρος Μεραπί. Χιλιάδες κόσμος έχει εγκαταλείψει χωριά στους πρόποδες του ηφαιστείου, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έκρηξη θα μπορούσε να σημειωθεί ανά πάσα στιγμή.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Μπαμπανγκ Γιουντχογιόνο, μεταφέρθηκε σε προσωρινό γραφείο στην επαρχία Γιογκιακάρτα για να επιληφθεί των επιχειρήσεων αρωγής. Ο κύριος Γιουντχογιόνο ζήτησε καλύτερο συντονισμό των ανθρωπιστικών προσπαθειών έτσι ώστε η βοήθεια να φθάνει γρηγορότερα στους σεισμοπαθείς.

    Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην επαρχία Γιογκιακάρτα. Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αρωγής δηλώνουν ότι τους τελειώνουν τα τρόφιμα, το νερό και τα ιατρικά εφόδια. Ο κόσμος σχηματίζει ουρές σε κεντρικούς δρόμους ζητώντας είδη πρώτης ανάγκης από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Υπηρεσίες αρωγής φέρνουν ρύζι και άλλα τρόφιμα, αλλά δεν επαρκούν.

    Ο πρόεδρος Γιουντογιόνο δήλωσε ότι η Ινδονησία ζήτησε πάνω από 107 εκατομμύρια δολάρια για ιατρικά έξοδα και ανοικοδόμηση κατοικιών.

    [05] Ανατολικό Τιμόρ: Διαβουλεύσεις για τον τερματισμό των βιαιοτήτων

    30-05-2006

    Oι ανώτερου επιπέδου πολιτικές διαβουλεύσεις στο Ανατολικό Τιμόρ συνεχίζονται και σήμερα καθώς οι ηγέτες της χώρας προσπαθούν να βρουν τρόπους για τον τερματισμό των βιαιοτήτων που προκλήθηκαν από διαμάχη στους κόλπους του στρατού.

    Μερικοί ζητούν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Μαρι Αλκατίρι, ο οποίος απέλυσε το 40% του στρατού τον Μάρτιο, γιατί διαμαρτυρήθηκαν για νεποτισμό. Οι απολυθέντες στρατιώτες ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Ντιλι, τον περασμένο μήνα, η οποία εξελίχθηκε σε εκτεταμένες ταραχές μεταξύ φυλετικών συμμοριών.

    Πάνω από 27 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των τριήμερων ταραχών. Περίπου χίλιοι 300 αυστραλοί ειρηνοφρουροί καθώς και στρατός από τη Μαλαισία και τη Νέα Ζηλανδία περιπολούν την πρωτεύουσα του Ανατολικού Τιμόρ, στην οποία επικρατεί ασταθής ηρεμία.

    [06] Ιράν: Πακέτο οικονομικών κινήτρων ετοιμάζει η διεθνή κοινότητα

    30-05-2006

    Διπλωμάτες δηλώνουν ότι η διεθνής κοινότητα ετοιμάζεται να προσφέρει πακέτο οικονομικών κινήτρων που θα εγγυάται στην Τεχεράνη το δικαίωμα ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας, αν σταματήσει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου. Αντιπρόσωποι των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και της Γερμανίας αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη στη Βιέννη για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με το πακέτο κινήτρων. Επίσης εξετάζεται και η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση που η Τεχεράνη δεν δεχτεί το συγκεκριμένο πακέτο. Η Κίνα και η Ρωσία αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων και στη χρήση βίας.

    Στο μεταξύ, το Ιράν δηλώνει ότι διερευνά τον τομέα της πυρηνικής σύντηξης. Πρόκειται για την τελευταία αποκάλυψη της Τεχεράνης, όσον αφορά στο επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι έρευνες αυτές πραγματοποιούνται εδώ και μερικά χρόνια. Επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να παράγουν ενέργεια από την σύντηξη, αλλά η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται σε ορισμένα πυρηνικά όπλα.

    [07] Π.Ο.Υ.: Έξη κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία

    30-05-2006

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε 6 ακόμη κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην Ινδονησία, ενώ ανέφερε ότι τρία απ' τα θύματα πέθαναν. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ένας 18χρονος και η 10χρονη αδελφή του από τη Δυτική Ιάβα, πέθαναν τη περασμένη εβδομάδα από γρίπη των πτηνών που κόλλησαν από προσβεβλημένα κοτόπουλα.

    Πριν δύο εβδομάδες από τη νόσο είχε πεθάνει και άλλος ένας άνδρας στη Δυτική Τζακάρτα. Οι αρχές πιστεύουν ότι προσεβλήθη από γρίπη των πτηνών καθαρίζοντας περιττώματα περιστεριών από την στέγη του σπιτιού του. Επίσης τρία άλλα άτομα νοσηλεύονται με την νόσο.

    [08] General Electric: Συμφωνία με την Κίνα για νέες ενεργειακές τεχνολογίες

    30-05-2006

    H General Electric, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο κόσμο, υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Κίνας για την επένδυση 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

    Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή μηχανών τρένων και αεροπλάνων που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, καλύτερα συστήματα αιολικής ενέργειας, μηχανές που χρησιμοποιούν μεθάνιο και καλύτερους τρόπους ανακύκλωσης και καθαρισμού του νερού. Τα χρήματα θα δοθούν στο κέντρο ερευνών της GE στη Σαγκάη.

    [09] Συνομιλίες Γκιούλ-Λίβνι στην Άγκυρα

    30-05-2006

    Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ζήτησε απ' το Ισραήλ να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους και να αποφύγει να προβεί σε μονομερή οριοθέτηση των συνόρων του. Ο κ. Γκιούλ προέβη στην εν λόγω δήλωση σε κοινή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα στην Άγκυρα με την Ισραηλινή ομόλογο του, Τζίπι Λίβνι.

    Από την πλευρά της η κ. Λίβνι επεσήμανε ότι το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να προσπαθήσει για την δημιουργία δύο κρατών που θα συνυπάρχουν το ένα πλάι στο άλλο, αλλά απέρριψε την πιθανότητα συνεργασίας με την υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 31 May 2006 - 1:18:18 UTC