Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] E.E: Απόφαση για την διεύρυνση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων
  • [02] Βενεζουέλα: Υποβαθμίζεται η σπουδαιότητα του αμερικανικού εμπάργκο
  • [03] Mπους: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας
  • [04] Ιράν: Πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικές εφαρμογές προσφέρει η Ε.Ε.
  • [05] Ιράκ: Αρχίζει ξανά η δική του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [06] Αποκαθίστανται πλήρως οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης
  • [07] Νταρφούρ:Παράταση για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας
  • [08] Βραζιλία: 81 οι νεκροί από τις βιαιότητες στο Σάο Πάολο
  • [09] Σερβία-Μαυροβούνι: Συνεργασία ανεξαρτήτως δημοψηφίσματος ζητά η ΕΕ

  • [01] E.E: Απόφαση για την διεύρυνση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    16-05-2006

    Σαν από μηχανής θεός εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα βοηθήσει στη λύση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των μικρών νησιών του Αιγαίου της άγονης γραμμής όπως η Κύθνος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Σίκινος, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος. Τα νησιά αυτά περνάνε πολυήμερους αποκλεισμούς γιατί δεν υπάρχουν πλοία, να εκτελέσουν το δρομολόγιο με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες ελλείψεις βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, φάρμάκων, πρώτων υλών οικοδομών εν όψει και της τουριστικής περιόδου. Επίσης και οι κάτοικοι των εν λογω νησιών διαμαρτύρονται συνεχώς στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Η απόφαση της Επιτροπής να τριπλασιάσει το όριο επιβατικής κίνησης κάτω από το οποίο ισχύουν οι απλουστευμένες διαδικασίες ανάθεσης επιδοτούμενου μεταφορικού έργου, είναι μια λύση Γιατί μέχρι σήμερα κρατική επιδότηση μπορούσαν να πάρουν γραμμές με επιβατική κίνηση μικρότερη των 100.000 επιβατών ετησίως, ενώ τώρα το όριο έγινε κάτω από 300.000 επιβάτες και επετράπη σύμβαση για 12 χρόνια αντί 6 που ήταν μέχρι σήμερα.

    Ο αντιπρόεδρος μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα μεταφορών κ. Ζακ Μπαρώ τόνισε ότι ' εγγυημένες και χαμηλού κόστους θαλάσσιες μεταφορές είναι κρίσιμες για την διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης και εργασίας στους νησιώτες ενώ με την απόφαση θα βελτιωθεί και η οικονομική βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα μικρότερα νησιά'.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας βρίσκεται σε αναζήτηση επιβατικών πλοίων και έχει κάνει πρόσκληση προς τις ελληνικές και ξένες κοινοτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες για 31 συνολικά δρομολογιακές γραμμές αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον και η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος λήγει στις 22 Μαΐου. Σε περίπτωση όμως δεν παρουσιαστούν ενδιαφερόμενοι θα χρειασθεί να επιδοτηθούν αυτές οι γραμμές σύμφωνα και με την απόφαση της Κομισιόν , αλλά το κόστος προβλέπεται τεράστιο.

    [02] Βενεζουέλα: Υποβαθμίζεται η σπουδαιότητα του αμερικανικού εμπάργκο

    16-05-2006

    Ούγκο Τσάβεζ

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, υποβάθμισε την σπουδαιότητα αμερικανικού εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τη χώρα του, το οποίο ανακοινώθηκε χθες, λόγω της έλλειψης υποστήριξης από μέρους του Καράκας στις προσπάθειες για την πάταξη της τρομοκρατίας, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Από το Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο κ. Τσάβεζ δήλωσε ότι η απόφαση δεν πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα του και επεσήμανε ότι δεν σκοπεύει να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ κατηγόρησαν τη Βενεζουέλα ότι δεν προσπάθησε να σταματήσει τους αριστερούς αντάρτες της Κολομβίας από το να χρησιμοποιούν το έδαφος της.

    Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Σων Μακόρμακ, εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι η Βενεζουέλα καλλιεργεί σχέσεις με χώρες που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υποθάλπουν την τρομοκρατία, όπως το Ιράν και η Κούβα. Αναμένεται ότι το αμερικανικό εμπάργκο θα δυσχεράνει περαιτέρω τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Καράκας. Ο κ. Τσάβες, έχει επανειλημμένα καταδικάσει τον υπό αμερικανική ηγεσία πόλεμο στο Ιράκ, ενώ επέκρινε την Ουάσινγκτον για σχεδιασμό στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν.

    Ο κ. Τσάβες ζήτησε από την διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρώπη, να αποτρέψει τυχόν στρατιωτικά μέτρα κατά της Τεχεράνης, λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.

    [03] Mπους: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας

    16-05-2006

    Σε διάγγελμα του από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας της χώρας και ανακοίνωσε νέο σχέδιο αποστολής 6 χιλιάδων στρατιωτών της Εθνοφρουράς στην Αμερικανο-Μεξικανική μεθόριο. Ο κ. Μπους τόνισε ότι, εδώ και δεκαετίες, οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν πλήρως τα σύνορα τους και ζήτησε απ' το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει σημαντικές βελτιώσεις σε έμψυχο υλικό και τεχνολογία στα σύνορα. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά δεν θα έχει άμεση ανάμειξη σε δραστηριότητες αστυνόμευσης και τόνισε ότι δεν στοχεύει να στρατιωτικοποιήσει την μεθόριο με το Μεξικό.

    Επίσης ο πρόεδρος Μπους ζήτησε τη δημιουργία προγράμματος προσωρινής άδειας εργασίας για την νόμιμη είσοδο ξένων εργατών στη χώρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά απέρριψε την πιθανότητα αμνηστίας για παράνομους μετανάστες, δηλαδή την αυτόματη χορήγηση αμερικανικής υπηκοότητας. Επίσης απέρριψε την πιθανότητα μαζικών απελάσεων εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και ζήτησε μια 'μέση λύση' που να επιτρέπει σε ανθρώπους που ζουν ήδη στις ΗΠΑ να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα.

    Απαντώντας στις εξαγγελίες αυτές του προέδρου Μπους, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, καλωσόρισε την πολύπλευρη προσέγγιση του αμερικανού προέδρου στο θέμα των μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας, αλλά προειδοποίησε ότι η Εθνοφρουρά έχει ήδη υπερβεί τα όρια της και ζήτησε απ' τον κ. Μπους να πείσει τα μέλη του κόμματος του για την ανάγκη εφαρμογής προγράμματος προσωρινής άδειας εργασίας.

    [04] Ιράν: Πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικές εφαρμογές προσφέρει η Ε.Ε.

    16-05-2006

    Χαβιέ Σολάνα

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει στο Ιράν την πιο προηγμένη πολιτική πυρηνική τεχνολογία, στα πλαίσια πακέτου κινήτρων προς την Τεχεράνη, με στόχο τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, αναφέρθηκε στην εν λόγω πρόταση κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση σχετικών διαβουλεύσεων των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι η εν λόγω τεχνολογία θα βοηθήσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια, ενώ επισήμανε ότι αν η Τεχεράνη αρνηθεί την προσφορά αυτή, θα σημαίνει ότι επιζητεί κάτι το διαφορετικό.

    Την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση των Ευρωπαίων που θα προβλέπει τον τερματισμό των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων. Στο μεταξύ, το Αφγανιστάν προσφέρθηκε να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

    [05] Ιράκ: Αρχίζει ξανά η δική του Σαντάμ Χουσεΐν

    16-05-2006

    Ξαναρχίζει σήμερα στη Βαγδάτη η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν και των 7 συγκατηγορουμένων του, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι εισαγγελείς παρουσίασαν μάρτυρες και έγγραφα για τον ρόλο των κατηγορουμένων στην δολοφονία 148 Σιιτών το 1982 στο χωριό Ντουτζαΐλ. Κατά την ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας, ο Σαντάμ Χουσεΐν αρνήθηκε να δηλώσει αθώος ή ένοχος ως προς τις κατηγορίες εναντίον του, επειδή, όπως είπε, ο κατάλογος των κατηγοριών ήταν μακροσκελής. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν τα βίαια επεισόδια και την Δευτέρα στο Ιράκ, όπου 4 ιρακινοί δάσκαλοι σκοτώθηκαν από ένοπλους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο κοντά στο χωριό Μπαλάντ Ρούζ.

    [06] Αποκαθίστανται πλήρως οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης

    16-05-2006

    Κοντολίζα Ράις

    Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Λιβύη και να βγάλουν τη Τρίπολη από τον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί αναγνώριση της αποκήρυξης της τρομοκρατίας, εκ μέρους της Λιβύης, και της απόφασής της Τρίπολης να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Η κα. Ράις χαρακτήρισε την Λιβύη σημαντικό παράδειγμα για τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και ζήτησε απ' την ηγεσία των δύο αυτών χωρών να προβεί σε ανάλογες ενέργειες για το καλό των λαών τους. Οι ΗΠΑ είχαν μόνο περιορισμένες σχέσεις με την Λιβύη τα τελευταία 25 χρόνια.

    Πάντως ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Μέσης Ανατολής, Ντέηβιντ Ουέλντς, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανησυχούν για το μητρώο της Λιβύης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξήρε την εν λόγω ανακοίνωση της Δευτέρας.

    [07] Νταρφούρ:Παράταση για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας

    16-05-2006

    Άλφα Ούμαρ Κονάρε

    Η Αφρικανική Ένωση παρέτεινε την προθεσμία που είχε δοθεί σε δύο σουδανικές ανταρτικές οργανώσεις για την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Νταρφούρ. Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Άλφα Ούμαρ Κονάρε, παρότρυνε τις δύο ομάδες να υπογράψουν την συμφωνία έως τις 31 Μαΐου, λέγοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση, θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Ο κ. Κονάρε πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε υπονομεύει την συμφωνία αυτή, που ήδη υπογράφηκε στις 5 Μαΐου από την σουδανική κυβέρνηση και την κύρια ανταρτική οργάνωση της χώρας, το Σουδανικό Απελευθερωτικό Κίνημα, τερματίζοντας το τρίχρονο πόλεμο στην περιοχή του Νταρφούρ.

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, ζήτησε από τον πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ, να επιτρέψει την πρόσβαση στη χώρα ομάδας εκτιμητών των Η.Ε., που θα αρχίσει τον σχεδιασμό της αναπλήρωσης των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης με ειρηνοφρουρούς του διεθνούς οργανισμού.

    [08] Βραζιλία: 81 οι νεκροί από τις βιαιότητες στο Σάο Πάολο

    16-05-2006

    Η κυβέρνηση της Βραζιλίας προσφέρθηκε να στείλει στρατιώτες στο Σάο Πάολο για τον τερματισμό των βιαιοτήτων από συμμορίες τις τελευταίες 4 μέρες, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 81 άτομα, τα περισσότερα αστυνομικοί. Ο υπουργός δικαιοσύνης της Βραζιλίας, Μάρσιο Τομάζ Μπάστος, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να στείλει μέχρι και 4 χιλιάδες στρατιώτες, αν το ζητούσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

    Αλλά, μέχρι στιγμής, ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Κλαούδιο Λέμπο, αρνείται να δεχτεί ομοσπονδιακή βοήθεια. Η αστυνομία δήλωσε ότι υποκαταστήματα τραπεζών και λεωφορεία καταστράφηκαν κατά τις τελευταίες επιθέσεις μελών μεγάλης συμμορίας. Η αστυνομία δήλωσε ότι η συμμορία διέταξε τις επιθέσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταφορά ηγετικών στελεχών της σε φυλακές ύψιστης ασφάλειας. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 180 επιθέσεις στην πολιτεία του Σάο Πάολο.

    [09] Σερβία-Μαυροβούνι: Συνεργασία ανεξαρτήτως δημοψηφίσματος ζητά η ΕΕ

    16-05-2006

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε απ' τις αρχές της Σερβίας και του Μαυροβουνίου να συνεχίσουν την μεταξύ τους συνεργασία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του επερχόμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν και απ' τις δύο πλευρές να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Τους τελευταίους μήνες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ένταση που επικρατεί μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοιχτή αντιπαράθεση. Για να υλοποιηθεί η ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου θα πρέπει να υποστηριχθεί από το 55% των ψηφοφόρων κατά το επερχόμενο δημοψήφισμα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 17 May 2006 - 1:18:40 UTC