Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαραντέι: Συμβιβασμούς για το θέμα του Ιράν
  • [02] Ισραήλ: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους
  • [03] Γερουσία: Επανεξετάζεται το μεταναστευτικό
  • [04] Η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί με νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
  • [05] Ιράκ: Καθυστερεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
  • [06] Κοσυφοπέδιο: Επίσκεψη αξιωματουχων του ΝΑΤΟ
  • [07] Ερωτήματα για μυστικό αρχείο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων
  • [08] Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στη Βιέννη
  • [09] Παπαδημητρίου: Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί την κοινωνία και τις αξίες της
  • [10] Ιράν: Νέα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου
  • [11] Νιγηρία: Έκρηξη πετρελαιαγωγού με 200 νεκρούς
  • [12] Ιράκ: Διαφωνίες και καθυστερήσεις στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης
  • [13] Μπους: Ομιλία για το θέμα της μετανάστευσης
  • [14] Τζιμπουτί: Κρούσμα της γρίπης των πτηνών

  • [01] Μπαραντέι: Συμβιβασμούς για το θέμα του Ιράν

    12-05-2006

    Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, χαιρέτισε την καθυστέρηση της λήψης απόφασης εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν. Ο κ. Eλ Μπαρεντέι εξέφρασε αισιοδοξία ότι όλες οι πλευρές θα σταματήσουν τον φραστικό πόλεμο σχετικά με το πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ζήτησε και πάλι και από τις δύο πλευρές να κάνουν συμβιβασμούς.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προσπάθεια.

    Ο ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε την Πέμπτη στην ινδονησιακή τηλεόραση ότι είναι διατεθειμένος να έχει συνομιλίες με οποιονδήποτε, ακόμα και τις ΗΠΑ, αλλά χαρακτήρισε γελοίο το γεγονός ότι πυρηνικές δυνάμεις ασκούν πιέσεις στο Ιράν για να εγκαταλείψει το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως το χαρακτήρισε.

    [02] Ισραήλ: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους

    12-05-2006

    Τζίπι Λίβνι

    Το Ισραήλ συμφώνησε να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό, δίχως την μεσολάβηση της, υπό την Χαμάς, κυβέρνησης.

    Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, δήλωσε τη Πέμπτη ότι το Ισραήλ θα χορηγήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από φόρους που συλλέγει για τους Παλαιστίνιους, σε διεθνείς υπηρεσίες που αναπτύσσουν δράση στα παλαιστινιακά εδάφη. Η κα Λίβνι πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη λογαριασμών ηλεκτρικού και νερού, καθώς επίσης και για την λειτουργία των νοσοκομείων. Αλλά τόνισε ότι τα χρήματα που συνέλεξε το Ισραήλ δεν θα δοθούν στην υπό την Χαμάς κυβέρνηση, ή για τους μισθούς των εργαζομένων σε αυτήν.

    Το λεγόμενο Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή που απαρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα προσπάθεια παροχής ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και άλλης οικονομικής βοήθειας απευθείας στον Παλαιστινιακό λαό, χωρίς την μεσολάβηση της κυβέρνησής του.

    [03] Γερουσία: Επανεξετάζεται το μεταναστευτικό

    12-05-2006

    Μπιλ Φριστ

    Συμφωνία επετεύχθη στην αμερικανική γερουσία για την επανέναρξη διαβουλεύσεων με στόχο περιεκτικές μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας, που θα περιλαμβάνουν και πρόνοια για την απόκτηση αμερικανικής υπηκοότητας από εκατομμύρια παράνομους μετανάστες.

    Με την συμφωνία που επετεύχθη τη Πέμπτη μεταξύ του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μπιλ Φριστ και του ηγέτη της μειοψηφίας, Χάρρυ Ρηντ, δίνεται τέλος σε πολιτικό αδιέξοδο για το θέμα, που είχε διαρκέσει εβδομάδες. Ο κ. Φριστ δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις για το μεταναστευτικό θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η συμφωνία προβλέπει διαπραγματεύσεις με την Αμερικανική Βουλή με στόχο την διευθέτηση διαφορών για το θέμα μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Η Βουλή ενέκρινε το Δεκέμβριο επίμαχο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παράνομη μετανάστευση και προβλέπει την κατασκευή τοίχους κατά μήκος της μεθορίου των ΗΠΑ με το Μεξικό.

    [04] Η Ουάσιγκτον θα συνεργαστεί με νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

    12-05-2006

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την δέσμευση της Ουάσιγκτον να συνεργαστεί με το νεοϊδρυθέν Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση των στόχων του ανά τον κόσμο. Ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι παρόλο που στο νέο συμβούλιο συμμετέχουν χώρες 'που δεν επιδεικνύουν πραγματική προσήλωση στην προστασία και προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων' το συμβούλιο θα έχει την ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να πετύχει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του στις 19 Ιουνίου.

    Το αποτελούμενο από 47 μέλη συμβούλιο αντικατέστησε την Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Η.Ε. Επικριτές της επιτροπής είχαν δηλώσει ότι το έργο της υπέσκαπταν χώρεςβμέλη που προσπαθούσαν να αποφύγουν ελέγχους. Τα μέλη του νέου Συμβουλίου θα υπόκεινται σε ελέγχους των δικών τους αρχείων. Η Κούβα, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα και η Ρωσία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που εξελέγησαν στο νέο συμβούλιο.

    [05] Ιράκ: Καθυστερεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

    12-05-2006

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Στο Ιράκ, η διαμάχη στους κόλπους του κύριου Συνασπισμού Σιιτών σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τη θέση του υπουργού πετρελαίου, καθυστερεί την ανακοίνωση για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης τη Πέμπτη ότι υπάρχει επίσης διαφωνία για το ποιος θα αναλάβει τα υπουργεία εσωτερικών και άμυνας.

    Αναμενόταν ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, θα ανακοίνωνε την Πέμπτη την σύνθεση της νέας κυβέρνησης και θα την υπέβαλε στο κοινοβούλιο ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι ο σχηματισμός μιας Iρακινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα βοηθήσει στο τερματισμό των εμφύλιων βιαιοτήτων.

    Επίσης την Πέμπτη η Ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων ασφάλειας της Βαγδάτης, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης και τον τερματισμό των βιαιοτήτων. Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και παραστρατιωτικές ομάδες δραστηριοποιούνται στη Βαγδάτη. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η νέα ενοποιημένη δύναμη θα φορά την ίδια στολή και θα χρησιμοποιεί τα ίδια οχήματα.

    [06] Κοσυφοπέδιο: Επίσκεψη αξιωματουχων του ΝΑΤΟ

    12-05-2006

    Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ, και μέλη του Βορειο-Ατλαντικού Συμβουλίου, βρίσκονται στο Κοσυφοπέδιο για συνομιλίες με ηγέτες της περιοχής και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης τους στη Πρίστινα οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν επίσης τις συνθήκες ασφάλειας και θα επισκεφτούν τις ειρηνευτικές δυνάμεις της συμμαχίας που σταθμεύουν στη περιοχή.

    Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες, υπό την αιγίδα των Η.Ε., για το καθεστώς του Κοσυφοπεδίου. Αξιωματούχοι ελπίζουν που οι εν λόγω συνομιλίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

    Σε ομιλία του τη Πέμπτη, ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς, έκανε έκκληση για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα προέβλεπε την παραμονή του Κοσυφοπεδίου στους κόλπους της Σερβίας. Ο κ. Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσυφοπεδίου θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση σ' ολόκληρη τη περιοχή και να δώσει νέα ώθηση σε αποσχιστικά κινήματα ανά τον κόσμο.

    [07] Ερωτήματα για μυστικό αρχείο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

    12-05-2006

    Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου απαιτούν απαντήσεις στα ερωτήματα τους, μετά από δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση Μπους δημιούργησε μυστικό αρχείο τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Άρλεν Σπέκτερ, δήλωσε ότι θα ζητήσει από αξιωματούχους των μεγάλων τηλεφωνικών εταιρειών της χώρας να καταθέσουν στην επιτροπή αναφορικά με θέματα ενδεχόμενης παραβίασης του συντάγματος, μετά τις πληροφορίες για τις εν λόγω δραστηριότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπους, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στα δημοσιεύματα, υπεραμύνθηκε του σχετικού προγράμματος στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Μπους τόνισε ότι το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των αμερικανών πολιτών φυλάσσεται 'απόλυτα' και επεσήμανε ότι 'αρμόδια μέλη του Κογκρέσου', όπως τα χαρακτήρισε, είχαν ενημερωθεί για τις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Πάντως μέλη του Κογκρέσου και απ' τα δύο κόμματα δηλώνουν ότι οι τελευταίες αυτές αποκαλύψεις θα μπορούσαν να περιπλέξουν την διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του πτεράρχου, Μάικλ Χέϊντεν, στο πηδάλιο της CIA. Και αυτό γιατί ο κ. Χέϊντεν ηγείτο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας κατά την περίοδο που η Υπηρεσία επιδιδόταν στην δημιουργία τράπεζας δεδομένων με τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αμερικανών πολιτών. Ο πτέραρχος Χέϊντεν δήλωσε ότι η Υπηρεσία του δεν έκανε τίποτα το παράνομο.

    [08] Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στη Βιέννη

    12-05-2006

    Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Χάινς Φίσερ με τον Βολιβιανό ομόλογο του, Έβο Μοράλες.

    Η τέταρτη σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής αρχίζει σήμερα στη Βιέννη. Ο καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βόλφγκανγκ Σούσσελ, δήλωσε ότι η σύνοδος θα επικεντρωθεί στην σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και θα συζητηθεί επίσης η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από την σύνοδο του 2004, στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.

    Κατά την σύσκεψη εργασίας των υπουργών εξωτερικών Ευρώπης-Λατινικής Αμερικής που έγινε την Πέμπτη, η υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για την διακήρυξη της Βιέννης. Η κ. Πλάσνικ δήλωσε επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στα ΗΕ, ο αγώνας κατά της εμπορίας ναρκωτικών, καθώς και αναπτυξιακά και εμπορικά θέματα.

    [09] Παπαδημητρίου: Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί την κοινωνία και τις αξίες της

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    12-05-2006

    Ακούστε τη συνέντευξη του Δ. Παπαδημητρίου στη ΦτΑ

    Το θέμα της μετανάστευσης έχει τελευταία διχάσει Δημοκρατικούς και Ρεμπουμπλικανούς, αλλά και τον αμερικανικό λαό. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ασχολείται επί 30 χρόνια με το θέμα εντός και εκτός των ΗΠΑ.

    H επικείμενη μεταναστευτική μεταρρύθμιση είναι ένα απ' τα πλέον καυτά θέματα το τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ. Πάνω από 11 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες ζουν στις ΗΠΑ και πολλοί από αυτούς στηρίζουν ένα σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής οικονομίας. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μίας ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης εδώ στην Ουάσινγκτον, πιστεύει ότι το θέμα της μετανάστευσης έχει πολιτικοποιηθεί, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου τάσσεται υπέρ μίας καλής κοινωνικής πολιτικής. Όπως μας είπε, η προσέγγιση πρέπει να είναι ρεαλιστική και να αναγνωρίζει τις συνθήκες και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

    'Μία μεταναστευτική πολιτική που θα εξυπηρετεί την αμερικανική κοινωνία και αξίες με τον καλύτερο τρόπο', εξηγεί ο κύριος Παπαδημητρίου, 'πρέπει να δεχτεί την μετανάστευση λόγω οικονομικών κινήτρων, με έμφαση όχι μόνο σε εξειδικευμένους μετανάστες αλλά και σε ανειδίκευτους. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν στις ΗΠΑ, όπως και στην Ελλάδα, την Ιταλία ή την Γερμανία, ότι δηλαδή υπάρχουν πολλές δουλειές που οι πολίτες μας δεν θέλουν να κάνουν και οι όποιες γίνονται ή από μετανάστες ή από άλλες μειονότητες'.

    Το θέμα της μετανάστευσης και της αντιμετώπισης των μεταναστών έφεραν στο προσκήνιο και οι πρόσφατες ταραχές στη Γαλλία. Είναι διαφορετική η προσέγγιση των αμερικανών απ' ότι των ευρωπαίων; 'Οι αμερικανοί έχουν ένα είδος άνεσης με τη μετανάστευση', λεει ο κύριος Παπαδημητρίου 'που αποτελεί το μόνο παράγοντα που διαιωνίζει το όλο σύστημα. Οι Ευρωπαίοι δεν αισθάνονται άνετα με τη μετανάστευση. Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις και η κοινωνία λένε 'όχι' στους μετανάστες και τους κάνουν με χίλιους τρόπους να αισθάνονται ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αλλιώς η Ευρώπη θα εκραγεί'.

    Η Ελλάδα όμως πως προσεγγίζει το θέμα των μεταναστών; Πολύ καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δηλώνει ο κ. Παπαδημητρίου. 'Μάλιστα μπορεί να τα πηγαίνει καλύτερα από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα από την άποψη της αντιμετώπισης των μεταναστών. Και αυτό ωφελείται στο ότι οι έλληνες είναι ρεαλιστές. Δεν τους αρέσουν οι ξένοι, αλλά νομίζω ότι οι έλληνες έχουν πιάσει το θέμα. Έχουν καταλάβει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο ότι από οικονομικής άποψης το μέλλον τους είναι συνυφασμένο με αυτό των μεταναστών'.

    Στις 17 Μαΐου τo Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής διοργανώσει ημερίδα για το θέμα στη Γερμανία, με τη συμμετοχή 12 προσωπικοτήτων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι σύνεδροι θα εξετάσουν τρόπους για την βελτίωση της θέσης των μεταναστών στην Ευρώπη.

    [10] Ιράν: Νέα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου

    12-05-2006

    Διπλωμάτες λένε ότι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας εντόπισαν νέα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν , που μπορεί να υποδηλώνουν ότι η Τεχεράνη μυστικά προσπαθεί να αποκτήσει υλικό για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων. Πρακτορεία ειδήσεων φέρουν διπλωμάτες να λένε ότι η διεθνής υπηρεσία εντόπισε τα ίχνη σε δείγματα που πάρθηκαν από μηχανήματα σε πρώην κέντρο έρευνας στο Λαβιζάν στο Ιράν. Εκπρόσωπος του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε τις σημερινές ειδησεογραφικές πληροφορίες χαρακτηρίζοντας τες ασήμαντες.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Σων Μακόρμακ ότι οι πληροφορίες αυτές δείχνουν ότι το Ιράν δεν ήταν ειλικρινές με τη Διεθνή Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    [11] Νιγηρία: Έκρηξη πετρελαιαγωγού με 200 νεκρούς

    12-05-2006

    Αγωγοί πετρελαίου

    Η αστυνομία στη Νιγηρία λέει ότι περίπου 200 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη πετρελαιαγωγού κοντά στο Λάγος. Οι αρχές λένε ότι πρόκειται για ατύχημα και πιστεύουν ότι άγνωστοι έκλεβαν πετρέλαιο από αγωγό όταν μία σπίθα προκάλεσε έκρηξη. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε περίπου 500 βαρέλια πετρελαίου. Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού στη Νιγηρία είπαν ότι οι σοροί κάηκαν ολοσχερώς στον τόπο της έκρηξης, στο χωριό Ιλάντο, και πρόσθεσαν ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένας επιζώντας. Ο Πωλ Οκόλο, δημοσιογράφος στο Λάγος, δήλωσε στη ΦτΑ ότι είναι συχνό φαινόμενο να γίνονται κλοπές πετρελαίου από αγωγούς.

    [12] Ιράκ: Διαφωνίες και καθυστερήσεις στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης

    12-05-2006

    Μέλη της Ιρακινή βουλής ψηφίζουν

    Συνεχίζονται οι διαφωνίες σχετικά με τη επιλογή υπουργών που θα στελεχώσουν τη νέα Ιρακινή κυβέρνηση. Ο διαφωνίες ξέσπασαν όταν το κόμμα Φαντίλα, μία από τις 7 οργανώσεις που απαρτίζουν τη κύρια Σιτική συμμαχίας, δήλωσε ότι δεν συμμετάσχει στο υπουργικό σχηματισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο επιλογής. Εκπρόσωπος είπε ότι η επιλογή υπουργών γίνεται με βάση προσωπικά κριτήρια και κάτω από πίεση από τις ΗΠΑ.

    Νωρίτερα, Ιρακινοί πολιτικοί είπαν ότι η διαμάχη της σιτικής συμμαχίας για το ποιος θα αναλάβει την θέση του υπουργού πετρελαίου καθυστερεί την ανακοίνωση της σύστασης της νέας κυβέρνησης. Αναμενόταν ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, θα ανακοίνωνε την Πέμπτη την σύνθεση της νέας κυβέρνησης και θα την υπέβαλε στο κοινοβούλιο ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

    Στην Ουάσιγκτον, την Παρασκευή ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η νέα Ιρακινή κυβέρνηση θα είναι η χειραγώγηση των πολιτοφυλακών για να διασφαλίσει την ασφάλεια.

    [13] Μπους: Ομιλία για το θέμα της μετανάστευσης

    12-05-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους θα μιλήσει τη Δευτέρα το βράδυ στον αμερικανικό λαό για το θέμα της μετανάστευσης. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ομιλία του αμερικανού προέδρου, αλλά είπε ότι η ασφάλεια των συνόρων αποτελεί θέμα πρωταρχικής μέριμνας. Εν τω μεταξύ, ηγέτες της Γερουσίας κατάφεραν να επαναφέρουν στο προσκήνιο διαβουλεύσεις για την επίτευξη περιεκτικών μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

    Οι μεταρρυθμίσεις θα δώσουν τη δυνατότητα σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα. Η συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη μεταξύ του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μπιλ Φριστ και του ηγέτη της μειοψηφίας, Χάρρυ Ρηντ, δίνει τέλος σε πολιτικό αδιέξοδο για το θέμα, που είχε διαρκέσει εβδομάδες.

    Η συμφωνία προβλέπει διαπραγματεύσεις με την Αμερικανική Βουλή με στόχο την διευθέτηση διαφορών για το θέμα μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Η Βουλή ενέκρινε το Δεκέμβριο επίμαχο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παράνομη μετανάστευση και προβλέπει την κατασκευή τείχους κατά μήκος της μεθορίου των ΗΠΑ με το Μεξικό.

    [14] Τζιμπουτί: Κρούσμα της γρίπης των πτηνών

    12-05-2006

    O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι 3 παιδιά στο Τζιμπουτί εξετάζονται για πιθανή μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών. Μια μέρα πριν διεθνής οργανισμός επιβεβαίωσε το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα του ιϊκού στελέχους Η5Ν1 στη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής. Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι τα 3 παιδιά, τα οποία βρίσκονται κάτω από ιατρική επίβλεψη, ήταν αδέλφια ενός δίχρονου κοριτσιού που έχει προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών. Εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. λέει ότι η κατάσταση της υγείας του μικρού κοριτσιού παραμένει σταθερή.

    Ο υπουργός Υγείας του Τζιμπουτί δήλωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 3 κοτόπουλα της οικογένειας, κατόπιν εξετάσεων, αποδείχτηκε ότι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 13 May 2006 - 1:18:20 UTC