Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για τον διορισμό στρατιωτικού στο πηδάλιο της CIA
  • [02] Συνέντευξη του προέδρου Μπούς προς τα γερμανικά ΜΜΕ
  • [03] Στο Νταρφούρ ο συντονιστής των υπηρεσιών αρωγής των ΗΕ
  • [04] Πολλαπλές θανατηφόρες εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στο Ιράκ
  • [05] Η Σερβία εντείνει τις προσπάθειές της για την σύλληψη του Ράντκο Μλάντιτς
  • [06] Koυρδικές περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία επισκέφθηκε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • [07] Oλοκληρώθηκε περιοδεία Τσέινυ σε χώρες της Aνατολικής Ευρώπης
  • [08] Ερευνα για την πτώση ελικοπτέρου του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν
  • [09] ΕΕ: Ικανοποίηση για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας
  • [10] Συνεδρίαση των μονίμων μελών του ΣΑ

  • [01] Αντιδράσεις για τον διορισμό στρατιωτικού στο πηδάλιο της CIA

    08-05-2006

    O πτέραρχος Χέιντεν

    Ο πρόεδρος της επιτροπής απόρρητων πληροφοριών της αμερικανικής βουλής, Πήτ Χέκστρα, δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στον διορισμό του πτεράρχου Μάικλ Χέιντεν, στην θέση του διευθυντή της CΙΑ.

    Ο ρεπουμπλικανός κ. Χέκστρα έκανε την δήλωση αυτή την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο Φόξ, μετά την ανακοίνωση αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπούς, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, ότι ο κ. Μπούς ενδέχεται να διορίσει τον κ. Χέιντεν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακοίνωση του εν λόγω διορισμού ενδέχεται να γίνει σήμερα. Ο κ. Χέκστρα, δήλωσε ότι η CIA είναι πολιτική υπηρεσία και γι' αυτό επικεφαλής της δεν πρέπει να τεθεί στρατιωτικός, ενώ επισήμανε ότι ο διορισμός του κ. Χέιντεν θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ της CΙΑ και του υπουργείου Άμυνας.

    Ανησυχία εξέφρασαν επίσης η Δημοκρατική γερουσιαστής, Νταϊάν Φάινσταϊν και ο ρεπουμπλικανός συνάδελφός της, Σαξμπυ Σάμπλις. Πάντως ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζών Μακαίην, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι θα ήταν ανάρμοστο να λάβει κανείς θέση σε σχέση με τον διορισμό του κ. Χέιντεν, πρίν να ανακοινωθεί επίσημα και πρίν να διεξαχθούν οι σχετικές ακροάσεις. Ο πτέραρχος Χέιντεν έχει διατελέσει επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, ενώ τώρα είναι υποδιευθυντής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών.

    [02] Συνέντευξη του προέδρου Μπούς προς τα γερμανικά ΜΜΕ

    08-05-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι το Ιράν περιμένει το 'ράγισμα' της διεθνούς συμμαχίας που αντιτίθεται στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε συνέντευξη του τη Κυριακή προς Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Μπούς τόνισε ότι το Ιράν θα συνειδητοποιήσει ότι ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος όταν δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Οι Ιρανοί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως θα απομονωθούν απ' τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε ο κ. Μπούς. Ο Aμερικανός πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι η διπλωματική διαδικασία μόλις άρχισε και ότι στοχεύει στην διεύρυνση της διεθνούς συμμαχίας που έχει συσταθεί για το θέμα του Ιράν.

    Για άλλα θέματα, ο κ. Μπούς τόνισε ότι παίρνει στα σοβαρά το θέμα της απαγκίστρωσης των ΗΠΑ απ' το πετρέλαιο, ενώ επεσήμανε ότι οι επιστήμονες πλησιάζουν στην δημιουργία μπαταρίας που θα επιτρέπει στους οδηγούς να ξεπερνούν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα χωρίς την χρήση βενζίνης.

    Στο μεταξύ, σε άλλη συνέντευξη του προς την Γερμανική εφημερίδα Μπίλντ, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι η Ρωσία στέλνει 'ανάμεικτα μηνύματα' που εγείρουν ερωτηματικά αναφορικά με την προσήλωση της Μόσχας 'στις αρχές της δημοκρατίας'.

    [03] Στο Νταρφούρ ο συντονιστής των υπηρεσιών αρωγής των ΗΕ

    08-05-2006

    O συντονιστής των υπηρεσιών αρωγής των ΗΕ, Γιάν Έγκελαντ, έφθασε στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, για να εκτιμήσει τις ανάγκες των εκατομμυρίων προσφύγων, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας της βίας και απειλούνται από έλλειψη τροφίμων.

    Η επίσκεψη του κ. Έγκελαντ ακολουθεί την επίτευξη συμφωνίας την Παρασκευή μεταξύ της σουδανικής κυβέρνησης και της κύριας ανταρτικής οργάνωσης της χώρας, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που έχει διαρκέσει τρία χρόνια. Ο κ. Έγκελαντ θα επισκεφθεί περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Νταρφούρ και θα έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερ μεταδίδει ότι ο κ. Έγκελαντ δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν ακόμα δυσκολίες στις μετακινήσεις τους εντός του Νταρφούρ, παρά τις προβλέψεις της ειρηνευτικής συμφωνίας που αφήνει ελεύθερη την πρόσβαση σ' ολόκληρη την περιοχή.

    Ο κ. Έγκελαντ ζήτησε επίσης περισσότερη οικονομική βοήθεια για το Σουδάν. Τον περασμένο μήνα τα ΗΕ είχαν πεί ότι εξαιτίας των περιορισμών των κονδυλίων τους, θα αναγκάζονταν να περικόψουν την επισιτιστική τους βοήθεια για πάνω από 6 εκατομμύρια άτομα στο Σουδάν.

    [04] Πολλαπλές θανατηφόρες εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στο Ιράκ

    08-05-2006

    Στο Ιράκ, τουλάχιστον 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή από πολλαπλές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων γύρω απ' τη Βαγδάτη και τη Καρμπάλα, ενώ η αστυνομία βρήκε 42 διάτρητα από σφαίρες πτώματα ανδρών στη Βαγδάτη. Επίσης τρεις Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν κοντά στη Μοσούλη από βόμβα στο οδόστρωμα και ένας αμερικανός πεζοναύτης υπέκυψε στα τραύματα του μετά από επιχείρηση στην επαρχία Αλ Ανμπάρ.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν όταν η βόμβα που κατασκεύαζαν εξερράγη στο υπόγειο τεμένους της Βαγδάτης. Παράλληλα στο βόρειο Ιράκ το Κουρδικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης, ενοποιώντας τις δύο τοπικές κυβερνήσεις της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

    Εξάλλου στο νότιο Ιράκ, ηρεμία επικρατεί στη Βασόρα μετά τις συγκρούσεις του Σαββάτου μεταξύ Σιιτών και Βρετανών στρατιωτών που προσπαθούσαν να περισυλλέξουν τα συντρίμμια Βρετανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου.

    [05] Η Σερβία εντείνει τις προσπάθειές της για την σύλληψη του Ράντκο Μλάντιτς

    08-05-2006

    Ράντκο Μλάντιτς

    Οι αρχές της Σερβίας πραγματοποίησαν σειρά επιδρομών, εντείνοντας τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό και την σύλληψη του φυγόδικου εγκληματία πολέμου, Ράντκο Μλάντιτς. Ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έρευνες σε διάφορες Σερβικές πόλεις την Κυριακή, όμως το πρακτορείο Ρώυτερ μετέδωσε ότι δεν απέφεραν καρπούς.

    Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα ότι βοηθούσαν τον Ράντκο Μλάντιτς να διαφεύγει την σύλληψη. Οκτώ άλλα συνελήφθηκαν τους τελευταίους μήνες, στα πλαίσια του ανθρωποκυνηγητού για τον Μλάντις.

    Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ διέκοψε τις ενταξιακές της συνομιλίες με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, επειδή η χώρα δεν έχει ακόμα προσάγει τον Μλάντιτς στο διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στη Χάγη.

    [06] Koυρδικές περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία επισκέφθηκε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    08-05-2006

    O κ. Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε σπάνια επίσκεψη στην κυρίως Κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία, όπου επανάλαβε τις υποσχέσεις της κυβέρνησης του για επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

    Σε ομιλία του στο Ντιγιαρμπακίρ, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι η Τουρκική κυβέρνηση θέλει την εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ της φτωχής αυτής περιοχής και της υπόλοιπης Τουρκίας. Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην νοτιοανατολική Τουρκία συμπίπτει με εντατικοποίηση των βιαιοτήτων από μέρους του παράνομου Κουρδικού κόμματος ΠεΚαΚα, που καταγγέλλεται ότι διατηρεί βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

    Ο κ. Ερντογάν καταδίκασε επίσης τη βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας εναντίον μικρού σχολικού λεωφορείου, που μετέφερε παιδιά στρατιωτικών, στην πόλη Χακαρί.

    [07] Oλοκληρώθηκε περιοδεία Τσέινυ σε χώρες της Aνατολικής Ευρώπης

    08-05-2006

    Ντίκ Τσέηνυ

    Ο Aμερικανός αντιπρόεδρος, Ντίκ Τσέινυ, υπογράμμισε την σπουδαιότητα ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου με τη Ρωσία.

    Ολοκληρώνοντας πενθήμερη περιοδεία του σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης με επίσκεψη στη Κροατία, ο κ. Τσέινυ δήλωσε ότι κανείς δεν θέλει να δει τη Ρωσία σαν εχθρό. Πάντως, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσέινυ είχε δηλώσει ότι η ρωσική κυβέρνηση 'άδικα και καταχρηστικά' περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες και προειδοποίησε τη Μόσχα να μην χρησιμοποιεί τον πλούτο της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να εκβιάζει άλλες χώρες. Μάλιστα, ορισμένα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα σχόλια του αμερικανού αντιπροέδρου σηματοδοτούν την έναρξη ενός 'δεύτερου Ψυχρού Πολέμου'.

    Νωρίτερα την Κυριακή, στη διάρκεια συνομιλιών με τους ηγέτες της Κροατίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσέινυ σημείωσε ότι οι τρεις αυτές Βαλκανικές χώρες απέδειξαν ότι είναι διατεθειμένες να ικανοποιήσουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και γι' αυτό θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδος τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατόν.

    [08] Ερευνα για την πτώση ελικοπτέρου του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν

    08-05-2006

    Ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι περισυνέλεξε τη Κυριακή τις σορούς και των 10 Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από συντριβή ελικοπτέρου Σινούκ σε ορεινή περιοχή στην ανατολική επαρχία Κουνάρ.

    Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται σε εχθρικά πυρά και απέρριψε ισχυρισμό των Ταλιμπάν ότι ευθύνονται για την κατάρριψη του ελικοπτέρου. Έρευνα για τα αίτια της πτώσης άρχισε ήδη από τον στρατό. Το ελικόπτερο συμμετείχε σε κοινή επιχείρηση του αμερικανικού και του αφγανικού στρατού, όταν κατέπεσε σε χαράδρα το βράδυ της Παρασκευής.

    Περίπου 2,500 Αμερικανοί και Αφγανοί στρατιώτες ξεκίνησαν την επιχείρηση τον περασμένο μήνα, με στόχο την εξόντωση μαχητών Ταλιμπάν και μελών της αλ Κάιντα.

    [09] ΕΕ: Ικανοποίηση για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    08-05-2006

    Μόνον οι πλέον αισιόδοξοι θα μπορούσαν να σκεφθούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έφτανε μέσα στο Μάιο στις οικονομικές της προβλέψεις για τα 25 κράτη μέλη, να δηλώνει την πλήρη ικανοποίηση της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να θεωρεί πλέον ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα κλείσει στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του προϋπολογισμού του 2006.

    Ο έλληνας υπουργός εθνικής οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, εξαιρετικά ικανοποιημένος από την έκθεση της Κομισσιόν που δίνεται σήμερα Δευτέρα επίσημα στην δημοσιότητα, αλλά έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες από την Παρασκευή, εμφανίστηκε ακόμη πιο αισιόδοξος δηλώνοντας οτι οι προβλέψεις του Υπουργείου του εκτιμούν ότι το έλλειμμα θα πέσει στο 2,6%.

    Στις σημερινές της εκτιμήσεις η Επιτροπή, για το 2007 αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 3,7%, αλλά ο κ. Αλογοσκούφης ήδη δήλωσε ότι η εκτίμηση αυτή είναι φυσιολογική με τις διεθνείς εξελίξεις ειδικά στο θέμα των τιμών του πετρελαίου, όμως η Κομισσιόν δεν γνωρίζει ακόμη το σχεδιασμό της οικονομικής ελληνικής πολιτικής για το 2007 και ότι θα γίνουν προσπάθειες, με μέτρα που θα κριθούν αναγκαία, να κρατηθεί το έλλειμμα κάτω και από το 3%.

    ...Για το 2007 τα προβλήματα που θα προκύψουν θα αντιμετωπισθούν με τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στην βουλή στο τέλος του χρόνου ...είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Σε ότι αφορά την ανάπτυξη η Ευρωπαική Επιτροπή εκτιμά στην έκθεσή της ότι το 2006 θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ και το 2007 στο 3,4%.

    [10] Συνεδρίαση των μονίμων μελών του ΣΑ

    08-05-2006

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον

    Ο πρόεδρος και το κοινοβούλιο του Ιράν εξέφρασαν περιφρόνησή για το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΕ που ζητά από την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλιώς θα αντιμετωπίσει κυρώσεις. Σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε την Κυριακή από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, αποκάλεσε το ψήφισμα παράνομο. Το κοινοβούλιο του Ιράν απείλησε ότι θα αποσυρθεί από την συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει χρήση άρθρων του καταστατικού του, τα οποία θα επέτρεπαν την ανάληψη στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράν, με το αιτιολογικό ότι εμπλουτίζει ουράνιο.

    Η Βρετανία και η Γαλλία υπέβαλαν ψήφισμα, που υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογήσει στρατιωτικά μέτρα. Ψηφοφορία στο συμβούλιο ασφαλείας για το μέτρο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία συνεδριάζουν σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν επιφυλάξεις για το εν λόγω σχέδιο ψηφίσματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 9 May 2006 - 1:18:15 UTC