Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη-έκπληξη στο Ιράκ Ράις και Ράμσφελντ
  • [02] Ιράν: Λήγει η προθεσμία
  • [03] Αίγυπτος: Και άλλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας
  • [04] Αμπάς: Συνέδριο και διαπραγματεύσεις για το μεσανατολικό
  • [05] ΕΕ: Μήνυση κατά της Ελλάδας για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές
  • [06] Έκθεση: Πάνω από 1.000 μυστικές πτήσεις διεξήγαγε η CIA στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο
  • [07] Σρι Λάνκα: Αεροεπιδρομές κατά ανταρτών
  • [08] Γερουσία: 1,9 δις για την ασφάλεια των συνόρων
  • [09] Διάταγμα Λευκού Οίκου κατά ατόμων με ανάμειξη στη δολοφονία Χαρίρι
  • [10] Οι προοπτικές για νέο ξεκίνημα στο Κυπριακό

  • [01] Επίσκεψη-έκπληξη στο Ιράκ Ράις και Ράμσφελντ

    27-04-2006

    Κοντολήζα Ράις και Τζαγουάντ αλ Μαλίκι

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις και ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, πραγματοποίησαν επίσκεψη-έκπληξη στο Ιράκ την Τετάρτη, για να συναντηθούν με τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό της χώρας, Τζαγουάντ αλ Μαλίκι. Μετά την συνάντησή τους, ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι σχημάτισε πολύ θετική εντύπωση για τον κ. αλ Μαλίκι, ενώ η κ. Ράις επεσήμανε ότι χωρίς αμφιβολία, ο κ. αλ Μαλίκι κατανοεί πλήρως τον ρόλο της νέας κυβέρνησης για τον προώθηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ. Η κ. Ράις απέρριψε επίσης υπαινιγμούς ότι επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Ιράκ μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση την αυτονομία του νέου πρωθυπουργού.

    Νωρίτερα, ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, ο στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ, δήλωσε ότι πιστεύει πως θα είναι σε θέση να προτείνει φέτος μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή, εν μέρη λόγω της νέας ηγεσίας της χώρας.

    Σε άλλες εξελίξεις, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι τη Τετάρτη αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν 12 ύποπτους εξτρεμιστές και μία γυναίκα κατά τη διάρκεια εφόδου σε σπίτι κοντά στη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, η Τουρκία διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι στρατεύματά της εισήλθαν στο βόρειο Ιράκ, καταδιώκοντας Κούρδους αντάρτες. Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε την είδηση της διάψευσης που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι η καταγγελλόμενη εισβολή, πληροφορίες περί της οποίας πρωτοδημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Μπουγκούν, δεν έγινε ποτέ και ότι ο Ιρακινός πρέσβης στην Άγκυρα είχε ειδοποιηθεί ότι η καταγγελία δεν αλήθευε. Η εφημερίδα έγραφε ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις πρόσφατα πέρασαν αρκετές μέρες εντός του Ιράκ και ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης εξέφρασε παράπονα για την ενέργεια αυτή. Όπως πιστεύεται, μέλη του ΠεΚαΚά φέρονται ότι πραγματοποιούν επιθέσεις εντός της Τουρκίας, προερχόμενοι από βάσεις τους στο κυρίως κουρδικό βόρειο Ιράκ.

    [02] Ιράν: Λήγει η προθεσμία

    27-04-2006

    O Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ στη Βιέννη

    Ο υπεύθυνος για τα πυρηνικά του Ιράν, Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ, συναντήθηκε την Τετάρτη στη Βιέννη με ανώτερους αξιωματούχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δύο μέρες πριν την υποβολή της έκθεσης της διεθνούς υπηρεσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

    Διπλωμάτες στη Βιέννη είπαν ότι δεν αναμένουν πως θα επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες του κ. Αγκαζαντέχ με τον επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι. Την Παρασκευή, η εν λόγω υπηρεσία θα υποβάλει την έκθεσή της, σχετικά με το αν το Ιράν ικανοποίησε τις απαιτήσεις του συμβουλίου ασφαλείας για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του εμπλουτισμού ουρανίου. Σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο, το συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι αμερικανικά συμφέροντα ανά τον κόσμο θα βλαφτούν, αν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση κατά της χώρας του.

    Αντιδρώντας, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Ιράν να ακολουθήσει την διπλωματική οδό και προειδοποίησε ότι η προκλητική στάση της Τεχεράνης θα επηρεάσει τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας.

    [03] Αίγυπτος: Και άλλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

    27-04-2006

    Στην Αίγυπτο, δύο βομβιστές αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκαν στην βόρεια χερσόνησο του Σινά, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου, Χαμπίμπ αλ Αντλί, δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο τη Τετάρτη ότι οι δράστες ήταν Βεδουίνοι από το Σινά και ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο σχετίζεται με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Νταχάμπ όπου σκοτώθηκαν 18 άτομα, αλλά και τις επιθέσεις τον Ιούλιο του 2005 στο Σαρμ ελ Σεΐχ από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 64 άτομα. Δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί πληροφορίες για τρίτη επίθεση στην περιοχή του Δέλτα του Νείλου.

    Οι επιθέσεις της Τετάρτης είχαν ως στόχο τους μέλη της Πολυεθνικής Δύναμης Παρατηρητών καθώς και περίπολο της αιγυπτιακής αστυνομίας. Ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας επέβαινε σε μοτοσικλέτα.

    [04] Αμπάς: Συνέδριο και διαπραγματεύσεις για το μεσανατολικό

    27-04-2006

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ζητά την διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, το οποίο να περιλαμβάνει απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

    Το Ισραήλ απέρριψε την ιδέα αυτή. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του δέχεται το λεγόμενο 'οδικό χάρτη' για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, που αποτελεί σχέδιο της διεθνούς κοινότητας για την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Σε ομιλία του την Τετάρτη στο Ινστιτούτο Νόμπελ στο Όσλο ο κύριος Αμπάς δήλωσε ότι οι διεθνείς χορηγοί του συνεδρίου για το Μεσανατολικό μπορούν να λειτουργήσουν και σαν διαπραγματευτές για την προώθηση της ειρηνευτική διαδικασίας και ότι αυτός θα ηγείται της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας.

    [05] ΕΕ: Μήνυση κατά της Ελλάδας για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

    27-04-2006

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν συμμορφώθηκε με απόφαση που αφορούσε επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη αναφέρει ότι μηνύει την Ελλάδα γιατί από το 2002 χορήγησε παράνομα στην Ολυμπιακή πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια.

    Το περασμένο Σεπτέμβριο, η Κομισιόν είχε δηλώσει ότι η οικονομική ενίσχυση της Ολυμπιακής την έθετε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με ανταγωνιστικές αεροπορικές εταιρείες. Η Κομισιόν τότε ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα, όμως την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι τα χρηματικά ποσά δεν επεστράφησαν και ότι η Ελλάδα δεν έχει αποδείξει ότι έχει σταματήσει την οικονομική ενίσχυση. Η Ελλάδα δήλωσε ότι θα αγωνιστεί κατά της μήνυσης λέγοντας ότι θέλει την συνέχιση της λειτουργίας των Ολυμπιακών αερογραμμών.

    [06] Έκθεση: Πάνω από 1.000 μυστικές πτήσεις διεξήγαγε η CIA στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο

    27-04-2006

    Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι η αμερικανική CIA διεξήγε από το 2001 πάνω από 1.000 μυστικές πτήσεις πάνω από την Ευρώπη και σε ορισμένες περιπτώσεις, μετέφερε ύποπτους τρομοκράτες.

    Σε προκαταρκτική έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη, ο Ιταλός βουλευτής, Κλαούντιο Φάβα, δήλωσε ότι δεν εντόπισε χειροπιαστές αποδείξεις για τις μεταφορές αυτές, αλλά σημείωσε ότι είναι πιθανό οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες να μην γνώριζαν για τις πτήσεις τη CIA μέσω του εναερίου χώρου τους.

    Ο Βρετανός βουλευτής, Τσάλς Τάννοκ, που συνεργάστηκε για την σύνταξη της έκθεσης εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η πραγματοποιούμενη έρευνα θα φέρει ποτέ στο φως αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ απήγαγαν ή βασάνισαν υπόπτους.

    Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι μετέφεραν παράνομα ύποπτους τρομοκράτες. Η έρευνα βασίζεται εν μέρει σε μαρτυρίες ατόμων που λένε ότι έπεσαν θύματα απαγωγής.

    [07] Σρι Λάνκα: Αεροεπιδρομές κατά ανταρτών

    27-04-2006

    Στη Σρι Λάνκα χιλιάδες κόσμου εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά από αεροεπιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων που στοχεύουν θέσεις των ανταρτών Ταμίλ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροεπιδρομών και από επίθεση με όλμους από τους επαναστάτες.

    Οι αεροεπιδρομές, που άρχισαν την Τρίτη το βράδυ, αποτελούν τη πρώτη επίσημη στρατιωτική δράση από το 2002 που επιτεύχθη κατάπαυση πυρός. Και έγιναν μερικές μέρες μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, για την οποία θεωρούνται υπεύθυνοι οι επαναστάτες και κατά την οποία τραυματίστηκε ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, επίσης τουλάχιστον 8 άτομα σκοτώθηκαν από τη επίθεση.

    [08] Γερουσία: 1,9 δις για την ασφάλεια των συνόρων

    27-04-2006

    Ο πρόεδρος Μπους

    Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε την χορήγηση ποσού 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της χώρας. Το ποσό αυτό αποσπάστηκε από κονδύλια που ο πρόεδρος Μπους είχε ζητήσει για τον πόλεμο στο Ιράκ. Η γερουσία πέρασε το μέτρο την Τετάρτη με 59 ψήφους έναντι 39. Το μέτρο εντάσσεται σε νομοσχέδιο έκτακτων εξόδων. Το εν λόγω ποσό θα χρησιμοποιηθεί για να ενταθούν οι έλεγχοι των συνόρων ενάντια στην είσοδο νέων παράνομων μεταναστών και για να αγοραστούν νέα εφόδια για την ακτοφυλακή.

    Την Τρίτη, ο πρόεδρος Μπους απείλησε να ασκήσει βέτο για το νομοσχέδιο, αν οι γερουσιαστές συνέδεαν σε αυτό παραγράφους που να αυξάνουν κατά πολύ το ποσό που είχε αρχικά ζητήσει. Ο κ. Μπους είχε προτείνει την έγκριση ποσού ύψους 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έκτακτες δαπάνες ώστε να ενισχυθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και να προσφερθεί οικονομική βοήθεια στα θύματα του τυφώνα Κατρίνα. Όμως οι γερουσιαστές πρόσθεσαν άλλα 14 δισεκατομμύρια δολάρια για διάφορες άλλες δαπάνες.

    [09] Διάταγμα Λευκού Οίκου κατά ατόμων με ανάμειξη στη δολοφονία Χαρίρι

    27-04-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς εξέδωσε διάταγμα με το οποίο παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε είχε ανάμειξη στην δολοφονία το 2005 του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Το διάταγμα του Λευκού Οίκου θα ισχύσει για όσους σχεδίασαν, υπέθαλψαν, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν τη δολοφονία. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Γαλλία δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν ψήφισμα στο συμβούλιο ασφαλείας σχετικά με την συνεχιζόμενη ανάμειξη της Συρίας στο Λίβανο.

    Ο αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ, Τζών Μπόλτον, δήλωσε ότι το ψήφισμα θα μπορούσε να πιέσει τη Συρία να συνεργαστεί περισσότερο με την έρευνα των ΗΕ για την δολοφονία του αντι-σύρου πρωθυπουργού Χαρίρι. Η Συρία έχει επανειλημμένα διαψεύσει οποιοδήποτε ρόλο της στην υπόθεση αυτή.

    [10] Οι προοπτικές για νέο ξεκίνημα στο Κυπριακό

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    27-04-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τις προοπτικές ενός νέου ξεκινήματος στο Κυπριακό - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τις προοπτικές ενός νέου ξεκινήματος στο Κυπριακό

    Τα δημοψηφίσματα που έγιναν πριν 2 χρόνια τέτοια εποχή στην Κύπρο δεν πέτυχαν τον στόχο της επανένωσης του νησιού, αλλά ο στόχος αυτός συνεχίζει, όπως φαίνεται, να αποτελεί επιδίωξη και των δύο κοινοτήτων. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις που έκαναν στη Ουάσιγκτον παράγοντες που γνωρίζουν καλά το θέμα δεν αποκλείεται να ξεκινήσει τώρα και μια νέα προσπάθεια για επίτευξη συμπεφωνημένου διακανονισμού. Σε αυτή την προοπτική είναι αφιερωμένο το εβδομαδιαίο μας τηλεοπτικό 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον'.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Ούτε οι Ελληνοκύπριοι ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουνε εγκαταλείψει την ελπίδα ότι το πρόβλημα που τους χωρίζει θα λυθεί μια μέρα κατά τρόπο ο οποίος να τους επιτρέψει να συμβιώσουν ειρηνικά στο νησί που και οι δύο αγαπούν, παρά το ότι δεν είναι ακόμα σύμφωνοι για το ποιος θα είναι ο τρόπος αυτός.

    Ευριπίδης Ευρυβιάδης

    Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης, αισιοδοξεί πως η συνάντηση που ο Πρόεδρος κ. Τάσος Παπαδόπουλος είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στις 28 Φεβρουαρίου, έβαλε τα θεμέλια για μια νέα κινητικότητα στο Κυπριακό. Όπως μας είπε: 'Πράγματι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι λόγω της συνάντησης του Πρόεδρου με τον Γενικό Γραμματέα και του γνωστού ανακοινωθέντος το οποίο βγήκε προχωρούμε προς τα εμπρός για να συζητήσουμε βήμα προς βήμα θέματα που θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για όλο το λαό της Κύπρου, Κυπρίους Ελληνικής καταγωγής και Κυπρίους Τουρκικής καταγωγής'.

    Ο κ. Οσμάν Ερτούγκ, που διευθύνει γραφείο προώθησης Τουρκοκυπριακών συμφερόντων στη Ουάσιγκτον, ευνοεί και αυτός τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων αλλά εκφράζει την άποψη πως το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από τους Ελληνοκύπριους. Κατά την έκφρασή του: 'Όλες οι πτυχές του Κυπριακού είναι αλληλένδετες και πρέπει να διευθετηθούν στα πλαίσια ολικής λύσης. Για τέτοια λύση χρειάζονται διαπραγματεύσεις που για να αρχίσουν πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να πουν σαφώς και οριστικά τις απόψεις τους'.

    Ο πρέσβης κ. Ευρυβιάδης πιστεύει πως η καινούργια πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στα τελευταία 2 χρόνια μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον Κύπριο πρέσβη: 'Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, αυτό καθ εαυτό από μόνο του, αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μας δίνει ένα νέο δυναμισμό για να επισκεφθούμε το θέμα ξανά και να το δούμε σωστά, δίχως ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, έχοντας υπόψη ότι μια λύση πρέπει κατ αρχήν να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του λαού της Κύπρου'.

    Οσμάν Ερτούγκ

    Ο κ. Οσμάν Ερτούγκ επισύρει την προσοχή σε μία άλλη πραγματικότητα. Το ότι σχεδόν οι μισοί Ελληνοκύπριοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, δεν θέλουν να ζήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους. Κατά την έκφρασή του, δεν αναφέρει το δεδομένο αυτό με αρνητικά αισθήματα αλλά με εποικοδομητική διάθεση, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του. Όπως επεξήγησε: 'Εάν είναι να αρχίσει νέα ειρηνευτική διαδικασία σε επίπεδο κορυφής θα πρέπει να διασφαλίσουμε λαϊκή υποστήριξη προς αυτήν. Μόνο έτσι θα διαρκέσει όσο χρειάζεται η διαδικασία αυτή για να υλοποιήσει τους πόθους και των δύο πλευρών'.

    Ο Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης ευελπιστεί πως θα υπάρξει σύντομα μια συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για το θέμα των αγνοουμένων, που είναι ανθρωπιστικό. Αναμένει όμως πως η νέα κινητικότητα δεν θα περιοριστεί στη συνάντηση αυτή. Πιο συγκεκριμένα μας δήλωσε: 'Θα συζητηθούν τεχνικά θέματα σε επιτροπές και ελπίζουμε ότι αυτός θα είναι ένας καλός προπομπός για να συνεχίσουμε και να εξετάσουμε θέματα ουσίας για επίλυση του Κυπριακού, διότι πρέπει πραγματικά το πρόβλημα να επιλυθεί. Δεν σηκώνει οποιαδήποτε άλλη αποτυχία. Τέρμα. Δεν σηκώνουμε άλλη αποτυχία και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα βρεθεί λύση του προβλήματος'.

    Υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι και ο κ. Οσμάν Ερτούγκ που έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: 'Εμείς οι Τουρκοκύπριοι στέλνουμε μήνυμα ειρήνης. Αφήσαμε πίσω τις τραγωδίες του παρελθόντος χωρίς να ξεχνάμε ούτε εμείς ούτε η άλλη πλευρά την ιστορία μας. Ας μην αφήσουμε την έχθρα να φωλιάσει μέσα μας. Πρέπει να μπορέσουμε να συγχωρέσουμε αν όχι και να ξεχάσουμε. Ας δουλέψουμε μαζί για μια λύση'.

    Καλοί λοιπόν φαίνεται να είναι οι οιωνοί για ένα καινούργιο ξεκίνημα στο Κυπριακό. Ο χρόνος τώρα θα δείξει κατά πόσο οι ελπίδες που δημιουργούνται και πάλι για λύση του προβλήματος θα οδηγήσουνε τη φορά αυτή στο ποθητό αποτέλεσμα, προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όσο επίσης της Ευρώπης, της Αμερικής και του κόσμου ολόκληρου.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 28 April 2006 - 1:18:17 UTC