Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κοντολίζα Ράις μιλά για το ταξίδι της στην Ελλάδα
  • [02] Γιούροστατ: Μείωση παρουσίασε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας
  • [03] Ιράκ: Εντείνονται τα επεισόδια βίας
  • [04] Ιράν: Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης ζητούν οι ΗΠΑ
  • [05] Αίγυπτος: Τρεις εκρήξεις στο θέρετρο Νταχάμπ
  • [06] Νεπάλ: Ο λαός πανηγυρίζει
  • [07] Συνέδριο: Η Αφρική δεν είναι έτοιμη για τη γρίπη των πτηνών
  • [08] Αμπάς: Μπορεί η Χαμάς να αποκηρύξει τη βία και να διαπραγματευθεί με το Ισραήλ
  • [09] ΟΠΕΚ: Δεν θα αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου
  • [10] Δίκη Μουσάουι: Οι ένορκοι αποφασίζουν

  • [01] Η Κοντολίζα Ράις μιλά για το ταξίδι της στην Ελλάδα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    25-04-2006

    Η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράης, βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην Αθήνα, πρώτο σταθμό περιοδείας της σε τρεις χώρες της περιοχής.

    Κατά την διάρκεια του πολύωρου ταξιδιού της από τη Ουάσιγκτον στην Ελληνική πρωτεύουσα, η κυρία Ράης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που την συνοδεύουν σχετικά με τους σκοπούς της περιοδείας της αυτής, στα πλαίσια της οποίας μετά την Ελλάδα θα επισκεφθεί την Τουρκία και την Βουλγαρία.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών είπε μεταξύ άλλων: 'Οι επισκέψεις μας στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές γιατί θα μας δώσουν την ευκαιρία να έχουμε περισσότερες συνεννοήσεις με δύο από τους πιο σημαντικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ.

    Στην περίπτωση της Ελλάδας, έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε αναφορικά με τα Βαλκάνια. Για παράδειγμα όταν συναντήθηκα πριν λίγες εβδομάδες στη Ουάσιγκτον με την Ελληνίδα ομόλογό μου συζητήσαμε για την σπουδαιότητα που έχει η Βαλκανική και τη σημασία που αποδίδουμε στο να πάει καλά η προσπάθειά μας εκεί. Είμαι σίγουρη πως θα έχουμε τώρα την δυνατότητα να πούμε περισσότερα για το θέμα αυτό.

    Επίσης θέλουμε να εξετάσουμε πώς να προχωρήσουμε μπροστά στο Κυπριακό. Πριν από δύο χρόνια έγινε μια προσπάθεια υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, η οποία ελπίζονταν ότι θα οδηγούσε σε λύση του Κυπριακού. Αυτό όμως δεν συνέβη. Νομίζω ότι όλοι τώρα θέλουνε να δούνε μια επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Με την Ελλάδα έχουμε κάνει επίσης και πολύ καλές συζητήσεις γύρω από άλλα ευρύτερα θέματα, όπως για παράδειγμα το θέμα του Αφγανιστάν. Η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και η συμβολή των Ελλήνων στις προσπάθειες της Ατλαντικής Συμμαχίας τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ θα περιληφθούν επίσης στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών μας στην Αθήνα.

    Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών και ως εκ τούτου προσβλέπω ανυπόμονα στις συζητήσεις που θα έχουμε εκεί γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων'.

    Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψή της στην Τουρκία, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών είπε: 'Στην Τουρκία, που είναι επίσης σημαντικός σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, έχουμε πολλά σπουδαία πράγματα να κάνουμε σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία πράγματι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της Πρωτοβουλίας για τη Μέση Ανατολή διότι οι Τούρκοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν βλέπουν να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της προσήλωσης στον Ισλαμισμό και της Δημοκρατίας. Μάλιστα οι Τούρκοι αποτελούν καλό παράδειγμα του ότι δεν υπάρχει τέτοια σύγκρουση και είναι επίσης ένας από τους πρώτους εταίρους μας στους διαλόγους για την προώθηση της Δημοκρατίας στην περιοχή. Προτίθεμαι να εξετάσω μαζί τους τέτοια ευρύτερα θέματα της Μέσης Ανατολής καθώς επίσης και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Η Τουρκία είναι καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σε μία μάλιστα περίοδο είχε διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε κάποια πτυχή της επιχείρησης στο Αφγανιστάν. Επίσης, συμβάλει πολύ στις προσπάθειες που από κοινού καταβάλουμε προς υποστήριξη ενός Ιράκ ενιαίου, ειρηνικού και δημοκρατικού.

    Ειδικότερα θέλω να επισημάνω για την Τουρκία ότι αναγνωρίζουμε την σημασία που αποδίδει στο θέμα της οργάνωσης Πε-Κα-Κα (Μέτωπο για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν) και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Πε-Κα-Κα τρομοκρατική οργάνωση. Επίσης θέλουμε να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας, όταν θα έχει εγκαθιδρυθεί η νέα Ιρακινή κυβέρνηση, για την αναζωπύρωση του τριμερούς μηχανισμού που θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των τριμερών θεμάτων που αφορούν την Τουρκία, το Ιράκ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω πόσο σημαντικό θεωρούμε το θέμα αυτό και να υπογραμμίσω στους Τούρκους το γεγονός ότι ούτε η Ιρακινή κυβέρνηση ούτε κανένας άλλος θέλουνε να δούνε Ιρακινά εδάφη να χρησιμοποιούνται για τρομοκρατική δράση εναντίον της Τουρκίας. Και γνωρίζω ότι το θέμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία.

    Παράλληλα θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για την πορεία που έχει ξεκινήσει η Τουρκία για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Θα έχουμε λοιπόν μια πολύ γεμάτη ατζέντα συνομιλιών και προσβλέπω σε αυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία'.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόσφατη πρόσκληση της Άγκυρας προς ηγέτες της οργάνωσης Χαμάς να επισκεφθούν την Τουρκία, η κυρία Ράις είπε: 'Το συζητήσαμε αυτό το θέμα με τους Τούρκους και αυτοί κατέστησαν σαφές ότι παρά το γεγονός πως ήθελαν να συναντηθούν με την Χαμάς, ήθελαν παράλληλα να στείλουν στη Χαμάς ένα έντονο μήνυμα, το οποίο είναι ότι θα πρέπει η Χαμάς να τηρήσει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή. Αυτό ήτανε το Τουρκικό μήνυμα. Πιστεύω λοιπόν ότι η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της, όπως περίπου την βλέπουμε και εμείς, δηλαδή σαν ισχυρή άγκυρα στην Δημοκρατία, σαν ισχυρή άγκυρα στις Ευρωπαϊκές παραδώσεις και σαν παράγοντα που έχει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Μέσης Ανατολής. Όλοι αυτοί οι στόχοι ευθυγραμμίζονται απόλυτα μεταξύ τους'.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, για το κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουνε καμιά καινούργια πρόταση για το Κυπριακό, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών είπε: 'Όλοι απογοητευθήκαμε από την απόφαση των Ελληνοκυπρίων να απορρίψουν το σχέδιο Αννάν. Πιστεύω ότι αναγνωρίζεται ευρέως πως η επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική επιδίωξη, ειδικά εν όψει των περιπλοκών που υπάρχουν ύστερα από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πρόταση αλλά γίνονται συζητήσεις γι αυτό και προσβλέπω να εξετάσω με τους Έλληνες και με τους Τούρκους τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να δημιουργηθεί μια βάση για την προώθηση πρότασης λύσης. Όπως είναι κατανοητό, ο Γενικός Γραμματέας, Κόφφι Αννάν, επιθυμεί να γνωρίζει ότι υπάρχει πράγματι κάποια βάση για συνέχεια πριν αναληφθεί οποιαδήποτε νέα ενέργεια και πιστεύω πως όλοι θέλουνε στο στάδιο αυτό να διαπιστωθεί κατά πόσο πράγματι υπάρχει ή δεν υπάρχει βάση για συμπεφωνημένο διακανονισμό'.

    [02] Γιούροστατ: Μείωση παρουσίασε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    25-04-2006

    Εξαιρετικά σημαντική είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για το 2005, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Γιούροστατ που ανακοίνωσε από το Λουξεμβούργο τα δημοσιονομικά δεδομένα των 25 κρατών μελών . Συγκεκριμένα το πολυσυζητημένο έλλειμμα από το 6,9% που ήταν το 2004, μειώθηκε στο 4,5% μόλις δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας περισσότερο από την πρόβλεψη του φετινού προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης που το υπολόγιζε στο 4,3%.

    Η εκπρόσωπος μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Αμαλία Τόρες που παρουσίασε στις Βρυξέλλες τα στοιχεία χαρακτήρισε αλματώδη την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα, τονίζοντας την άριστη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσία με την ΕΣΥΕ και την αξιοπιστία που χαρακτηρίζει πλέον τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρέχονται από ελληνικής πλευράς. Ορισμένες εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οικονομικά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αναμένεται να λυθούν σύντομα, είπε η κυρία Τόρες ,καθώς κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Γιούροστατ θα επισκεφθεί σε λίγες μέρες την Αθήνα.

    Παρ όλη την μείωση του βέβαια το ελληνικό έλλειμμα εξακολουθεί να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ουγγαρία να προηγείται με 6,1% την Πορτογαλία με 6% και μετά την Ελλάδα να ακολουθεί η Ιταλία με 4,1%.

    Όπως ήταν φυσικό η επίσημη αυτή κοινοτική έκθεση ικανοποίησε τους οικονομικούς παράγοντες στην Αθήνα και από το Υπουργείο Οικονομίας ανακοινώθηκε οτι η δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζεται με έντονο ρυθμό και ο προϋπολογισμός υλοποιείται με συνέπεια . Δεν απαιτείται καμία αναθεώρηση και η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ κατά το 2006 είναι εφικτή χωρίς να απαιτηθεί να ληφθούν νέα μέτρα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το στοιχείο που επηρέασε σαφώς και δεν επέτρεψε την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος το 2005 ,ήταν το πρόστιμο που πλήρωσε η Ελλάδα για την κακοδιαχείριση των πόρων του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης την περίοδο 2002-2003 που καταγράφηκε ολόκληρο στο 2005.

    Τέλος στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναφέρεται φυσικά και δημόσιο χρέος που για την Ελλάδα μειώθηκε λίγο στο 107,5 % του ΑΕΠ αλλά παραμένει και το μεγαλύτερο, με την Ιταλία να ακολουθεί στο 106,4% και την Κύπρο να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα στο 70,3%.

    [03] Ιράκ: Εντείνονται τα επεισόδια βίας

    25-04-2006

    Στη Βαγδάτη από σειρά βομβιστικών επιθέσεων και ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 ιρακινοί και τραυματίστηκαν πάνω από 80 άλλοι. 7 παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν τη Δευτέρα στην Ιρακινή πρωτεύουσα και σκοτώνοντας τουλάχιστον 8 άτομα. Οι βόμβες εξερράγησαν κοντά στο υπουργείο υγείας, ένα πανεπιστήμιο και άλλα σημεία της πόλης. Άλλοι 6 ιρακινοί σκοτώθηκαν από ανταλλαγές πυρών.

    Σε ξεχωριστά επεισόδια οι αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 17 πτώματα εντοπίστηκαν στη Βαγδάτη. Νωρίτερα, τη Δευτέρα συνεχίστηκε η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν και των 7 συγκατηγορουμένων του. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε ηχογραφημένη συζήτηση όπου ο Σαντάμ και ένας συγκατηγορούμενος φέρεται ότι αναφερόντουσαν σε σχέδια κατά των Σιιτών στο Ντουτζαΐλ το 1982. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Μαΐου.

    Παράλληλα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ, Τζαγουάντ αλ Μαλίκι, εργάζεται για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, χαρακτήρισε την επιλογή του κ. Μαλίκι και άλλων ανώτερων αξιωματούχων στην νέα κυβέρνηση του Ιράκ, 'σημαντικότατο επίτευγμα'. Επίσης ο κ. Ράμσφελντ συνέδεσε την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ με την ανάγκη παρεμπόδισης του Ιράν απ' το να υλοποιήσει πολιτική 'επικίνδυνη για την ανθρωπότητα', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [04] Ιράν: Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης ζητούν οι ΗΠΑ

    25-04-2006

    Τζον Μπόλτον

    Ο αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι το συμβούλιο ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού θα εξετάσει ψήφισμα που θα επιβάλει στο Ιράν τη νομική υποχρέωση να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο κ. Μπόλτον δήλωσε την Δευτέρα ότι το ψήφισμα θα εξεταστεί εκτός και αν το Ιράν αλλάξει πορεία αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αν και όπως είπε, δεν πιστεύει ότι μία τέτοια αλλαγή είναι πιθανή.

    Η Κίνα και η Ρωσία, που είναι μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν και δήλωσαν ότι προτιμούν να χειριστεί το θέμα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    Ιρανοί ηγέτες δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι άρχισε ο εμπλουτισμός ουρανίου, παρά τις εντολές του συμβουλίου ασφαλείας, ενώ την Δευτέρα ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το συμβούλιο ασφάλειας θα υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

    [05] Αίγυπτος: Τρεις εκρήξεις στο θέρετρο Νταχάμπ

    25-04-2006

    Στην Αίγυπτο, τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο θέρετρο Νταχάμπ της χερσονήσου Σινά, κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 23 άτομα και τραυμάτισαν περίπου 60. Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι τα θύματα ήταν 30. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά μερικών μόνο δευτερολέπτων σε κεντρικό σημείο του θέρετρου, όπου βρίσκονται ξενοδοχεία και καταστήματα. Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι στα θύματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 3 ξένοι τουρίστες. Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι οι εκρήξεις δεν προκλήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας, ενώ μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    Ο πρόεδρος Μπούς καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας τες 'ειδεχθείς πράξεις' κατά αθώων πολιτών. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, χαρακτήρισε τους βομβισμούς τρομοκρατικές επιθέσεις και δεσμεύτηκε να εντοπίσει τους δράστες. Αλλά και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις επιθέσεις και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

    [06] Νεπάλ: Ο λαός πανηγυρίζει

    25-04-2006

    Ο βασιλιάς Γκυάνεντρα

    Στο Νεπάλ, χιλιάδες κόσμου πανηγύριζε στους δρόμους μετά την ανακοίνωση την Δευτέρα του βασιλιά της χώρας Γκυάνεντρα ότι αποκαθίσταται το κοινοβούλιο της χώρας, πράγμα που αποτελούσε ένα από τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών που έχουν αναπτύξει έντονη δράση τις τελευταίες 19 μέρες. Ο βασιλιάς είπε ότι πήρε την απόφαση αυτή για να λυθούν τα πολιτικά προβλήματα της χώρας και ζήτησε από τον αποτελούμενο από 7 κόμματα της αντιπολίτευσης συνασπισμό που ηγείται των διαδηλώσεων, να αναλάβει την ευθύνη για να βρεθεί το Νεπάλ στον δρόμο της ευημερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης είπαν ότι η απόφαση του βασιλιά αποτελεί νίκη του λαού.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το θάρρος του λαού του Νεπάλ και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία της χώρας να κάνει πραγματικότητα τα αιτήματα για δημοκρατία. Μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της απόλυτης εξουσίας του βασιλιά Γκυάνεντρα, έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα ενώ εκατοντάδες οδηγήθηκαν στις φυλακές. Ο βασιλιάς πριν από 14 μήνες απέλυσε την εκλεγμένη κυβέρνηση και ανέλαβε απόλυτη εξουσία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τους Μαοιστές αντάρτες.

    [07] Συνέδριο: Η Αφρική δεν είναι έτοιμη για τη γρίπη των πτηνών

    25-04-2006

    Ο υπουργός Γεωργίας του Μαλάουι, Ουλάντι Μούσα, δήλωσε ότι η Αφρική δεν είναι προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών. Ο κύριος Μούσα δήλωσε σε συνέδριο για την γρίπη των πτηνών στο Μαλάουι, όπου συμμετέχουν 19 χώρες, ότι η έλλειψη γνώσεων από μέρους αξιωματούχων σε θέματα υγείας είναι επικίνδυνη όπως επίσης και η έλλειψη πόρων.

    Ο αξιωματούχος της υπηρεσίας Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, Μαζλάν Τζουσόχ, δήλωσε ότι στις περισσότερες αφρικάνικες χώρες, μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα της γρίπης των πτηνών, αλλά τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες παρακολούθησης για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων. Ο κύριος Τζουσόχ πρόσθεσε ότι η φτώχεια και η ανεπαρκείς ιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες καθιστούν τη Αφρική ευάλωτη.

    Το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών έχει εντοπιστεί σε πέντε αφρικάνικές χώρες, την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, την Αίγυπτο, το Νίγηρα και τη Νιγηρία.

    Στο μεταξύ, το Πακιστάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πάνω από 40 χιλιάδες κοτόπουλα θανατώθηκαν όταν ο ιός εντοπίστηκε σε ορισμένες πτηνοτροφικές μονάδες κοντά στην Ισλαμαμπάντ.

    [08] Αμπάς: Μπορεί η Χαμάς να αποκηρύξει τη βία και να διαπραγματευθεί με το Ισραήλ

    25-04-2006

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα να διαλύσει την υπό την Χαμάς νεοεκλεγμένη κυβέρνηση αλλά επεσήμανε ότι δεν θέλει αν κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού διότι ελπίζει ακόμα πως η Χαμάς θα αποκηρύξει τη βία και θα διαπραγματευθεί με το Ισραήλ. Ο κ. Αμπάς έκανε την δήλωση αυτή την Δευτέρα από την τουρκική τηλεόραση.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης επισκέπτεται την Άγκυρα για συνομιλίες με θέμα την αποτελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις συνέπειες του παγώματος της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην υπό την Χαμάς κυβέρνηση. Την Δευτέρα, ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λιμού στις Παλαιστινιακές περιοχές αν δεν τους δοθεί σύντομα οικονομική βοήθεια. Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους και έχει προσφερθεί να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

    [09] ΟΠΕΚ: Δεν θα αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου

    25-04-2006

    Εντμούντ Νταουκόρου

    Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μην αυξήσει την παραγωγή του αργού πετρελαίου παρά τις τιμές ρεκόρ των τελευταίων ημερών. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναίμι δήλωσε ότι ο λόγος για τις αυξημένες τιμές δεν είναι η μειωμένη παραγωγή και ότι η αγορά καθορίζει το ύψος τους. Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν επηρεάζουν επίσης ανοδικά τις τιμές.

    Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας, Εντμούντ Νταουκόρου, δήλωσε ότι η αγορά παραμένει ασταθής και ότι οι τιμές αυξάνονται περισσότερο εξαιτίας γεωπολιτικών αναταραχών και της κερδοσκοπίας, παρά λόγω του νόμου της προσφοράς και ζήτησης.

    Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Σάμιουελ Μπόντμαν, δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία και ζήτησε περισσότερη ασφάλεια γύρω από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο ώστε να αποτραπεί ενδεχομένως καταστροφική διακοπή της παραγωγής. Η τριήμερη διάσκεψη του ΟΠΕΚ άρχισε την Κυριακή, με την συμμετοχή συνέδρων από 58 χώρες.

    [10] Δίκη Μουσάουι: Οι ένορκοι αποφασίζουν

    25-04-2006

    Ζαχαρίας Μουσάουι

    Στις ΗΠΑ, οι ένορκοι στη δίκη του Ζαχαρία Μουσάουι ολοκλήρωσαν τις διάρκειας τριών ωρών διαβουλεύσεις τους την Δευτέρα, χωρίς όμως να αποφασίσουν αν θα πρέπει να του δοθεί η εσχάτη των ποινών ή ισόβια κάθειρξη. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη. Νωρίτερα, δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων παρότρυναν τους ενόρκους να αποφασίσουν υπέρ της θανατικής ποινής, ενώ οι δικηγόροι της υπεράσπισης του Μουσάουι ζήτησαν ισόβια δεσμά. Οποιαδήποτε απόφαση των 12 ενόρκων θα πρέπει να είναι παμψηφεί για να εφαρμοστεί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 26 April 2006 - 1:18:56 UTC