Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ουάσιγκτον: Θα καταβληθούν προσπάθειες για την διεύρυνση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό
  • [02] Ντάνιελ Φρήντ: 'Πιστεύουμε σε μια Κύπρο'
  • [03] Ιράκ: Αυτοσυγκράτηση παροτρύνουν οι ΗΠΑ
  • [04] Διευκρινίσεις ζητά η ΔΥΑΕ απ' το Ιράν
  • [05] Με την ανοχή Μπούς διαρροές απόρρητων πληροφοριών για το προπολεμικό Ιράκ
  • [06] Συμβιβασμός στη Γερουσία για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο
  • [07] "Κόλλησε" η νέα μεταναστευτική νομοθεσία
  • [08] H EE διέκοψε την οικονομική της βοήθεια προς τους Παλαιστινίους
  • [09] Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Τουρκία
  • [10] Στην Τεχεράνη ο Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι
  • [11] Λύπη εξέφρασε ο Κόφι Ανάν για την απόφαση των ΗΠΑ
  • [12] Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε του προέδρου Μπούς
  • [13] Διπλή βoμβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [14] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε τέμενος της Βαγδάτης

  • [01] Ουάσιγκτον: Θα καταβληθούν προσπάθειες για την διεύρυνση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό

    07-04-2006

    Σων Μακόρμακ

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την εξεύρεση τρόπων διεύρυνσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά η Ουάσιγκτον αρνείται να χρηματοδοτήσει την νέα, υπό την Χαμάς, Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε τη Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας πέρα των 75 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπει ο τρέχων αμερικανικός προϋπολογισμός. Η βοήθεια αυτή χορηγείται μέσω των ΗΕ. Ο κ. Μακόρμακ δήλωσε επίσης ότι ενδεχομένως οι ΗΠΑ να χορηγήσουν στον Παλαιστινιακό λαό κονδύλια που αρχικά είχαν οριστεί για προγράμματα που τώρα δεν θα υλοποιηθούν λόγω της ανάληψης της εξουσίας απ' την Χαμάς.

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα κατέστρεψαν δύο γραφεία της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά, σήμερα στην πόλη της Γάζας. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι απ' την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα. Το Ισραήλ κατηγορεί την οργάνωση για επιθέσεις με ρουκέτες τη Πέμπτη εναντίον Ισραηλινών στόχων.

    [02] Ντάνιελ Φρήντ: 'Πιστεύουμε σε μια Κύπρο'

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    07-04-2006

    Ντάνιελ Φρήντ

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις Ντάνιελ Φρήντ, ανέπτυξε την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Κύπρου, απαντώντας σε ερώτηση Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου που τον επισκέφθηκε στο Στέητ Ντηπάρτμαντ μαζί με ομάδα παραγόντων από ξένα μέσα ενημέρωσης, η οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Ουάσιγκτον.

    Όπως πληροφορείται η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ο κ. Φρήντ είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση της Κύπρου και πρόσθεσε: 'Πιστεύουμε σε μία Κύπρο. Υποστηρίζουμε την επανένωση του νησιού και τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν πιστεύουμε σε διαχωρισμό ή απόσχιση. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Τουρκοκυπριακή κοινότητα επίσης υποστηρίζει την επανένωση. Έχω συναντηθεί με τον κύριο Ταλάτ. Δεν τον αναγνωρίζουμε ως Πρόεδρο ούτε αναγνωρίζουμε πως ηγείται κάποιου κράτους, αλλά κατανοούμε ότι είναι ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και εκτιμούμε το ότι υποστηρίζει την επίτευξη συμπεφωνημένου διακανονισμού για την επανένωση της Κύπρου. Το ενθαρρύνουμε αυτό. Είναι σωστή πολιτική. Προσβλέπουμε στη μέρα κατά την οποία μια ενωμένη Κύπρος, ολόκληρο το νησί, με μια ασφαλή Τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα βρίσκεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης'.

    Στην συνέχεια ο Ντάνιελ Φρήντ είπε: 'Κατανοούμε ότι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία συνεπάγεται ορισμένες διευθετήσεις. Όπως γνωρίζετε, εμείς υποστηρίξαμε το σχέδιο Ανάν. Αυτό, ατυχώς, δεν εγκρίθηκε. Αλλά πρέπει τώρα να βρεθεί κάποιος τρόπος για να σημειωθεί πρόοδος. Θέλουμε να σημειωθεί πρόοδος με βάση τα όσα προανέφερα. Θέλουμε επίσης να ενθαρρύνουμε την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά δίχως να αναγνωρίζουμε ξεχωριστό κράτος η να παρέχουμε βαθμιαία αναγνώριση ξεχωριστού κράτους, γιατί εμείς πιστεύουμε στην επανένωση του νησιού. Επαναλαμβάνω ότι η Τουρκοκυπριακή ηγεσία λέει ότι έχει και αυτή τον ίδιο στόχο. Αποδεχόμαστε τη δήλωσή της και θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ειλικρινής. Προσβλέπουμε λοιπόν τώρα να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Κύπρου, την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Τουρκία και την Ελλάδα για να προωθήσουμε μια λύση του Κυπριακού που θα είναι προς όφελος όλων'.

    [03] Ιράκ: Αυτοσυγκράτηση παροτρύνουν οι ΗΠΑ

    07-04-2006

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν απ' τους Ιρακινούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο ιερότερο τέμενος των Σιιτών στη Νατζάφ, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι δράστες της επίθεσης είναι εχθροί όλων των θρησκειών και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

    Επίσης τη Πέμπτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι, επανέλαβε την άρνηση του να παραιτηθεί εκτός και αν κάτι τέτοιο του ζητηθεί από το ιρακινό κοινοβούλιο. Η υποψηφιότητα Τζααφάρι θεωρείται μια απ' τις κύριες αιτίες του αδιεξόδου που έχει προκύψει στις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ, 4 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

    [04] Διευκρινίσεις ζητά η ΔΥΑΕ απ' το Ιράν

    07-04-2006

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι, ζήτησε από το Ιράν να διευκρινίσει ορισμένες πτυχές του πυρηνικού του προγράμματος, ενώ βρίσκεται σε ισχύ η διορία που δόθηκε στην Τεχεράνη για να σταματήσει τις δραστηριότητές της εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κ. ελ Μπαρεντέι δήλωσε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να γίνουν κατανοητά από τους επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού, πριν να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας αυτής είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Ο κ. ελ Μπαρεντέι έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στη Μαδρίτη, μία μέρα πριν την άφιξη των επιθεωρητών της διεθνούς υπηρεσίας στο Ιράν.

    Το περασμένο μήνα, το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ ζήτησε από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να αναφέρει σχετικά με την συμμόρφωση του Ιράν εντός 30 ημερών. Την Πέμπτη επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζών Μπόλτον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, αν το συμβούλιο ασφαλείας δεν αντιμετωπίσει την απειλή που παρουσιάζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [05] Με την ανοχή Μπούς διαρροές απόρρητων πληροφοριών για το προπολεμικό Ιράκ

    07-04-2006

    "Σκούτερ" Λίμπυ

    Ο πρώην προσωπάρχης του αμερικανού αντιπροέδρου, Ντίκ Τσέηνυ, ο Λιούς 'Σκούτερ' Λίμπυ, κατέθεσε επίσημα στο δικαστήριο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Μπούς του επέτρεψε να διαρρεύσει στον τύπο ευαίσθητες απόρρητες πληροφορίες για το Ιράκ. Στην δικογραφία αναφέρεται ότι ο Λιούς Λίμπυ δήλωσε στο ειδικό δικαστήριο ενόρκων παραπομπής ότι ο αντιπρόεδρος Τσέηνυ του είχε πεί πως ο κ. Μπούς είχε εγκρίνει την παροχή πληροφοριών στον τύπο για το προπολεμικό Ιράκ. Τα έγγραφα δεν αφήνουν να εννοηθεί ότι η ενέργεια αυτή του κ. Μπούς ήταν παράνομη, όμως ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος έχει πεί επανειλημμένα ότι ήταν απόλυτα αντίθετος σε οποιεσδήποτε διαρροές απόρρητων πληροφοριών.

    O ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι ο κ. Μπούς θα πρέπει να εξηγήσει την 'επιλεκτική διαρροή από μέρους του απόρρητων πληροφοριών', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Οι δικαστικές αρχές προσπαθούν ακόμα να διευκρινίσουν ποιος έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα της πράκτορα της CIA, της οποίας ο σύζυγος, ο πρέσβης Τζο Γουίλσον, είχε αντιταχθεί στην αμερικανική κυβερνητική πολιτική στο Ιράκ. Εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση ανέφερε ότι στην δικογραφία φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μπούς ήθελε να παρουσιάσει τον Γουίλσον σαν αναξιόπιστο πρόσωπο. Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο αναφέρουν ότι ο Λιούις Λίμπυ είχε καταλάβει πως ο αντιπρόεδρος Τσέινυ τον ήθελε να μιλήσει σε δημοσιογράφους για το Ιράκ και τον Γουίλσον. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο κ. Λίμπυ να αποκαλύψει την ταυτότητα της συζύγου του κ. Γουίλσον, που ήταν πράκτορας της CIA.

    [06] Συμβιβασμός στη Γερουσία για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο

    07-04-2006

    Ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στην αμερικανική γερουσία ανήγγειλαν ότι επέτυχαν συμβιβαστική λύση σε σχέση με την προσπάθεια έγκρισης μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ πάνω από 5 χρόνια να γίνουν αμερικανοί πολίτες. Το νομοσχέδιο δίνει επίσης τη δυνατότητα σε παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα επί τουλάχιστον δύο χρόνια να πάρουν προσωρινή άδεια εργασίας.

    Πάντως οι γερουσιαστές προειδοποίησαν ότι οι εκκρεμούσες τροπολογίες θα μπορούσαν να τορπιλίσουν το συμβιβαστικό νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος Μπούς υποστηρίζει την συμβιβαστική λύση και ζήτησε απ' τη γερουσία να εγκρίνει το νομοσχέδιο πριν αναχωρήσει για τις διακοπές του Πάσχα, αργότερα σήμερα.

    [07] "Κόλλησε" η νέα μεταναστευτική νομοθεσία

    07-04-2006

    Ο γερουσιαστής Μακαίην

    Νέα προβλήματα αντιμετωπίζει η αμερικανική γερουσία με την μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Δικομματικό συμβιβαστικό νομοσχέδιο δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους την Παρασκευή για να περαστεί, αφού δεν ήταν αρκετοί οι γερουσιαστές που ψήφισαν υπέρ της προστασίας του νομοσχεδίου από περαιτέρω τροπολογίες. Ετσι το μέτρο έμεινε ανοικτό σε έντονους διαξιφισμούς που δεν είναι δυνατόν να διευθετηθούν εντός της ημέρας, αφού οι συνεδριάσεις της γερουσίας θα διακοπούν επί 15ήμερο για το Πάσχα.

    Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζών Μακαίην δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος με την εξέλιξη, αλλά πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό και επομένως θα πρέπει να υπάρχουν τα περιθώρια για να συζητηθούν και να επικυρωθούν 'λογικές' τροπολογίες του, όπως είπε.

    [08] H EE διέκοψε την οικονομική της βοήθεια προς τους Παλαιστινίους

    07-04-2006

    Η ΕΕ διέκοψε την οικονομική της βοήθεια προς την υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση, λόγω της άρνησης της οργάνωσης να αποκηρύξει την βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

    Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι η απ'ευθείας βοήθεια διακόπηκε 'προς το παρόν,' όμως παρέμεινε ως είχε η ανθρωπιστική βοήθεια που θα συνεχίσει να στέλνεται στις διάφορες οργανώσεις αρωγής.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απέρριψαν την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι είναι τιμωρητική για τους Παλαιστινίους και τόνισαν ότι οι πολιτικοί της Χαμάς εξελέγησαν δημοκρατικά από τον Παλαιστινιακό λαό. Οι υπουργοί Εξωτερικών της κοινότητας θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα αυτό κατά την διάσκεψή τους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

    [09] Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Τουρκία

    07-04-2006

    Στην Τουρκία, γυναίκα καμικάζι αυτοανατινάχθηκε έξω από μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Ορντού της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η ίδια και να τραυματίσει δύο άλλα άτομα, μεταξύ των οποίων και ενδεχόμενο συνεργό της.

    Σε ξεχωριστό περιστατικό στην κυρίως Κουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ, βόμβα εξερράγη σε οδόστρωμα, τραυματίζοντας δύο άτομα. Αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι η βόμβα προοριζόταν για στρατιωτικά οχήματα που περνούν συχνά από εκείνο το δρόμο.

    Η Τουρκία πλήττεται από σειρά επιθέσεων τις τελευταίες μέρες. Την Τετάρτη βόμβα εξερράγη στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη, τραυματίζοντας δύο άτομα.

    [10] Στην Τεχεράνη ο Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι

    07-04-2006

    Ο κ. ελ Μπραρεντέι

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, θα επισκεφθεί το Ιράν την επόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης, σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

    Αξιωματούχοι της διεθνούς υπηρεσίας δήλωσαν την Παρασκευή ότι το ταξίδι του κ. ελ Μπαρεντέι θα πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες πρίν την προθεσμία που έχει για να αναφέρει στο συμβούλιο ασφαλείας κατά πόσο συμμορφώθηκε το Ιράν. Το συμβούλιο απαίτησε από την Τεχεράνη να διακόψει τις δραστηριότητές της εμπλουτισμού ουρανίου.

    Στο μεταξύ, επιθεωρητές της διεθνούς υπηρεσίας έφθασαν την Παρασκευή στην Τεχεράνη, ενώ ο κ. ελ Μπαρεντέι προέτρεψε το Ιράν να δώσει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες που στηρίζουν τον ισχυρισμό του ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς στόχους.

    [11] Λύπη εξέφρασε ο Κόφι Ανάν για την απόφαση των ΗΠΑ

    07-04-2006

    Ο κ. Ανάν

    Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν με την απόφαση της Ουάσινγκτον να μην θέσει υποψηφιότητα για το νέο συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού.

    Εκπρόσωπος του κ. Ανάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο γ.γ. ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν ενεργό ρόλο στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σών Μακόρμακ είπε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ μπορεί να υποβάλουν υποψηφιότητα το 2007 και ότι στο μεταξύ, θα βοηθούν οικονομικά το συμβούλιο.

    [12] Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε του προέδρου Μπούς

    07-04-2006

    Σκότ Μακλέλλαν

    Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε του προέδρου Μπούς, που φέρεται ότι ενέκρινε την διαρροή στον τύπο μυστικών πληροφοριών για το προπολεμικό Ιράκ. Ο εκπρόσωπος Σκότ Μακλέλλαν δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κ. Μπούς είχε όντως την δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει μυστικές πληροφορίες, τονίζοντας ότι θα πρέπει κανείς να διαχωρίσει τις μυστικές πληροφορίες που όταν δημοσιοποιούνται οφελούν τα δημόσια συμφέροντα, με εκείνες που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια.

    Η δικογραφία ομοσπονδιακού δικαστηρίου την Πέμπτη ανέφερε ότι ο πρώην σύμβουλος του αντιπροέδρου Ντίκ Τσέηνυ, Λιούς "Σκούτερ" Λίμπυ, δήλωσε σε δικαστήριο ενόρκων ότι ο κ. Τσέηνυ του είχε πεί πως ο πρόεδρος Μπούς είχε εγκρίνει την διαρροή μυστικών πληροφοριών για το Ιράκ σε δημοσιογράφους.

    Η δήλωση όμως του κ. Μακλέλλαν θέτει άλλα ερωτηματικά. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το υλικό αποχαρακτηρίστηκε στις 18 Ιουλίου του 2003. Ο κ. Λίμπυ κατέθεσε ότι έλαβε την άδεια του κ. Μπούς για να αποκαλύψει μυστικές πληροφορίες πάνω από μία εβδομάδα νωρίτερα. Ο ειδικός εισαγγελέας στην δίκη του κ. Λίμπυ λέει ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μπούς ήθελε να κάνει χρήσει των πληροφοριών αυτών για να υποσκάψει την αξιοπιστία του τέως πρέσβη Τζόζεφ Ουίλσον, που είχε ταχθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ.

    [13] Διπλή βoμβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    07-04-2006

    Δύο βομβιστές αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκαν τραυματίζοντας τρείς Αμερικανούς στην νότια επαρχία του Αφγανιστάν, Χελμάντ.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι δύο στρατιώτες και ένας συμβασιούχος τραυματίστηκαν ελαφρά όταν γυναίκες-καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά στο αυτοκίνητό τους έξω από την κύρια πύλη της αμερικανικής βάσης Λασκάρ Γκά. Μία άλλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στην περιοχή Σανγκίν, κοντά σε αυτοκινητοπομπή του αφγανικού στρατού, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

    Αντάρτες των Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει κύμα επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, που στοχεύουν στην εκδίωξη των ξένων στρατευμάτων και την ανατροπή της αφγανικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από την Δύση.

    [14] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε τέμενος της Βαγδάτης

    07-04-2006

    Η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την Παρασκευή σε σιιτικό τέμενος της βόρειας Βαγδάτης, ανήλθε σε τουλάχιστον 79 νεκρούς και 160 τραυματίες.

    Αξιωματούχοι σωμάτων ασφαλείας είπαν ότι τρείς βομβιστές αυτοκτονίες, ντυμένοι με γυναικεία ρούχα, αυτοανατινάχθηκαν την ώρα που οι πιστοί αναχωρούσαν από το τέμενος Μπαράτα, μετά τις προσευχές της Παρασκευής. Οι αρχές προέτρεψαν κατοίκους της πρωτεύουσας να προσφέρουν αίμα για τους τραυματίες και να αποφύγουν τις συνάξεις κοντά σε μουσουλμανικά τεμένη και αγορές.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι τρείς άνδρες του σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις στο Ιράκ. Ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν καταδίκασε έντονα την επίθεση, λέγοντας ότι δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δυνάμεις στο Ιράκ οι οποίες είναι αποφασισμένες να καλλιεργήσουν τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων μειονοτήτων και να εκμεταλλευτούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται για την δημιουργία της νέας κυβέρνησης.

    Εξάλλου, ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα αυτή, Ζαλμάι Χαλιλζάντ σε συνέντευξή του προς το ΒΒC, παρότρυνε την ιρακινή πολιτική ηγεσία να άρει το αδιέξοδο που έχει προκύψει και να δημιουργήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο κ. Χαλιλζάντ συλληπήθηκε επίσης τον ιρακινό λαό, επισημαίνοντας ότι οι τρομοκράτες που δολοφονούν αθώους ανθρώπους είναι εχθροί όλων των θρησκειών και της ανθρωπότητας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 8 April 2006 - 1:18:16 UTC