Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκστρατεία κατά του καπνίσματος ξεκινά η ΕΕ
  • [02] Προβληματικά τα απόβλητα στην Αττική
  • [03] Στρατιωτικές ασκήσεις διενεργεί το Ιράν
  • [04] Έφτασε στις ΗΠΑ η Τζιλ Κάρολ
  • [05] Διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
  • [06] Έντονες διαφωνίες για τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ
  • [07] Επίσκεψη Ράις και Στρω στη Βαγδάτη
  • [08] Βόμβα σε λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη

  • [01] Εκστρατεία κατά του καπνίσματος ξεκινά η ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    03-04-2006

    Στην δεύτερη φάση της εισέρχεται η ευρωπαϊκή εκστρατεία με τίτλο 'Βοήθεια β Για μια ζωή χωρίς καπνό' και στις Βρυξέλλες ορισμένοι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής τον αρμόδιο επίτροπο για την υγεία και την προστασία των καταναλωτών, κ. Μάρκο Κυπριανού, προσήλθαν σε ένα από τα 25 ειδικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί και υποβλήθηκαν σε αναπνευστική εξέταση για να καθορισθεί στον οργανισμό τους το ποσοστό του μονοξείδιου του άνθρακος, που είναι καρκινογόνος ουσία και παράγεται από τον καπνό του τσιγάρου.

    Τα κέντρα αυτά που είναι διακοσμημένα με τα χρώματα των 25 κρατών μελών με την ένδειξη 'Help' βρίσκονται στημένα μπροστά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και απ' αυτόν τον μήνα μέχρι τον Νοέμβριο του 2006, στην δεύτερη αυτή φάση, η εκστρατεία 'Help' θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες μέλη με πολλές εθνικές εκδηλώσεις. Επίσης, σε κάθε τέντα οι ευρωπαίοι πολίτες καπνιστές και μη θα μπορούν να υποβάλλονται σε τεστ και να ενημερώνονται για τις βλαβερές συνέπειες του ενεργού αλλά και του παθητικού καπνίσματος και για τους τρόπους της διακοπής του.

    Με την πρόσκληση αυτή προς τους πολίτες υπολογίζεται να γίνουν πάνω από 50.000 τεστ για τον υπολογισμό του μονοξειδίου του άνθρακος, ενώ θα δίνεται και πιστοποιητικό με τα αποτελέσματα της εξέτασης. Το μονοξείδιο του άνθρακος είναι ένα αέριο εξαιρετικά τοξικό και μία από τις πιο επικίνδυνες ουσίες του καπνού του τσιγάρου.

    Ο επίτροπος κ. Μάρκος Κυπριανού δήλωσε με την ευκαιρία της έναρξης της νέας φάσης της εκστρατείας ότι ' Η καμπάνια αυτή έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει τους νέους που ξεκινάνε τώρα να καπνίζουν, ή καπνίζουν ήδη, για τους μεγάλους κινδύνους που συνδέονται με το μονοξείδιο του άνθρακα να ενημερώσει μικρούς και μεγάλους ότι το κάπνισμα εξακολουθεί έναν κατέχει την πρώτη θέση στις αιτίες θανάτου στην Ευρώπη και ότι το κόστος του τομέα που σχετίζεται με την θεραπεία των συνεπειών του καπνίσματος, καρκίνοι και καρδιακά νοσήματα ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Ευρώπη'.

    Το Σεπτέμβριο εξ άλλου θα ξεκινήσει σε όλα τα ευρωπαϊκά κανάλια η τέταρτη σειρά διαφημιστικών μηνυμάτων ' Help' για την εκστρατεία εναντίον του καπνίσματος και των βλαβερών συνεπειών του καπνού.

    [02] Προβληματικά τα απόβλητα στην Αττική

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    03-04-2006

    Δεκάδες τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων ρίχνονται καθημερινά σε παράνομες χωματερές που βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής απειλώντας σοβαρά τη δημόσια υγεία. Οι διοικήσεις των περισσοτέρων νοσοκομείων αρνούνται να συμμορφωθούν με τις σαφείς οδηγίες που προβλέπουν να μεταφέρονται τα απόβλητα στο εργοστάσιο αποτέφρωσης, προβάλλοντας το επιχείρημα του υψηλού κόστους.

    Αν και το εργοστάσιο αποτέφρωσης που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στη χωματερή των Άνω Λιοσίων είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης οι όγκοι των αποβλήτων που μεταφέρονται εκεί είναι εξαιρετικά μικροί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στη χωματερή, Γιώργο Χάρδα, στην Αττική παράγονται καθημερινά 18 τόνοι μολυσματικών αποβλήτων και απ΄ αυτούς μόνο οι 8 οδηγούνται στη μονάδα αποτέφρωσης.

    Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής που είναι και ο φορέας διαχείρισης όλων των απορριμμάτων, οικιακών και νοσοκομειακών δεν φαίνεται να παίρνει δραστικά μέτρα για ν' αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το κόστος της μεταφοράς των αποβλήτων στο εργοστάσιο αποτέφρωσης φτάνει τα 2 ευρώ το κιλό. Η τιμή θεωρείται από τους διοικητές των νοσοκομείων εξαιρετικά υψηλή που αντιδρούν παρανομώντας.

    Οι εργαζόμενοι στη χωματερή επιμένουν ότι αν τη μονάδα αποτέφρωσης τη δούλευαν οι ίδιοι και όχι ιδιωτική εταιρεία το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο. Παρόλα αυτά ο Ενιαίος Σύνδεσμος παρατείνει την ανάθεση της λειτουργίας της μονάδας σε γνωστό επιχειρηματικό όμιλο.

    Παιχνίδια σκοπιμοτήτων, τεράστια χρηματικά ποσά, σχέσεις αδιαφανείς, συμβάσεις έργων που επιβάλλεται να εξεταστούν ξανά, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το θέμα που ονομάζεται νοσοκομειακά απόβλητα. Ένα έργο με συγκεκριμένους πρωταγωνιστές. Οι πολίτες παραμένουν ανήμποροι θεατές να παρακολουθούν ένα έργο που δεν έχει happy end.

    [03] Στρατιωτικές ασκήσεις διενεργεί το Ιράν

    03-04-2006

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι διενήργησε με επιτυχία δοκιμή υποβρυχίου πυραύλου υψηλής ταχύτητας, ικανού να καταστρέψει μεγάλα πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Πρόκειται για την δεύτερη τέτοια πυραυλική δοκιμή που πραγματοποιεί η Τεχεράνη τις τελευταίες μέρες, στα πλαίσια ευρείας κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων στον Περσικό Κόλπο και την Αραβική Θάλασσα.

    Οι Ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι ο πύραυλος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες 360 χιλιομέτρων την ώρα, δηλαδή τετραπλάσια ταχύτητα από ότι μία τορπίλη. Δήλωσαν επίσης ότι δεν μπορεί να ανιχνευτεί από ηχητικό εντοπιστή υποβρυχίων αντικειμένων. Ο υποδιοικητής του ναυτικού του Ιράν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολεμικό πλοίο που να μπορεί να διαφύγει του εν λόγω πυραύλου, λόγω της ταχύτητας του.

    Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την Τεχεράνη, αντί να εκδίδει ανακοινωθέντα του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [04] Έφτασε στις ΗΠΑ η Τζιλ Κάρολ

    03-04-2006

    Η Τζιλ Κάρολ, η αμερικανίδα δημοσιογράφος που την περασμένη εβδομάδα αφέθηκε ελεύθερη απ' τους απαγωγείς της, επέστρεψε την Κυριακή στις ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αισθάνεται και πάλι ζωντανή. Η Κάρολ έφτασε στη Βοστόνη με επιβατικό αεροσκάφος και συνοδευόμενη από συνάδελφο της απ' την εφημερίδα Christian Science Monitor.

    Σε γραπτή δήλωση της η αμερικανίδα δημοσιογράφος αναφέρει ότι οι απαγωγείς της στο Ιράκ την ανάγκασαν να εμφανιστεί σε βίντεο και να καταδικάσει την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ. Η Κάρολ δήλωσε ότι οι απαγωγείς της είχαν πει ότι θα την άφηναν ελεύθερη αν παρουσιαζόταν στο εν λόγω βίντεο.

    [05] Διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ

    03-04-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    O Πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, ξεκίνησε τη διενέργεια συνομιλιών με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο κύριος Κατσάβ συναντήθηκε τη Κυριακή με ανώτερα στελέχη του κόμματος Καντίμα που κέρδισε τις 29 έδρες στην αποτελούμενη από 120 έδρες βουλή, στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Τετάρτης.

    Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι το Καντίμα θα προτείνει την ανάληψη του πρωθυπουργικού αξιώματος απ' τον Εχούντ Ολμέρτ, στον οποίο θα δοθεί και η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Το Καντίμα έχει ήδη ξεκινήσει ανεπίσημες συνομιλίες με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

    [06] Έντονες διαφωνίες για τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ

    03-04-2006

    Μπάρακ Ομπάμα

    Αμερικανοί γερουσιαστές εξέφρασαν έντονες διαφωνίες την Κυριακή για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, καθώς το Κογκρέσο εξετάζει διάφορες προτάσεις για την μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας της χώρας.

    Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Ιλινόη, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι προτιμά τη πολυσχιδή προσέγγιση που περιλαμβάνει βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων, δημιουργία προϋποθέσεων για την νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών και εφαρμογή προγράμματος χορήγησης προσωρινής άδειας εργασίας. Όμως ο ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής της Βιρτζίνια, Τζωρτζ Άλλεν, δήλωσε ότι αν εφαρμοζόταν η ισχύουσα νομοθεσία που απαγορεύει την εργασία παράνομων μεταναστών, τότε αυτοί οι μετανάστες θα επέστρεφαν στις χώρες τους.

    Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, δήλωσε στο CNN ότι η χώρα του πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας για να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση στις ΗΠΑ.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που καθιστά την παράνομη μετανάστευση ποινικό αδίκημα και επιβάλει σοβαρές κυρώσεις σε εργοδότες που προσλαμβάνουν παράνομους μετανάστες.

    [07] Επίσκεψη Ράις και Στρω στη Βαγδάτη

    03-04-2006

    Χοσιάρ Ζεμπαρί, Κοντολίζα Ράις και Τζακ Στρω στη Βαγδάτη

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι η αμερικανίδα ομόλογος του, Κοντολίζα Ράις και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, εξέφρασαν ανυπομονησία αναφορικά με το σχηματισμό νέας Ιρακινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η κ. Ράις και ο κ. Στρώ πραγματοποίησαν απροειδοποίητη επίσκεψη τη Κυριακή στη Βαγδάτη σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

    Ο κ. Ζεμπαρί δήλωσε ότι υπάρχει συναίσθηση της αναγκαιότητας σχηματισμού κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν και επεσήμανε ότι το κύριο εμπόδιο είναι η διαφωνία αναφορικά με την υποψηφιότητα του Σιίτη πρωθυπουργού Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι. Κούρδοι και Σουνίτες ηγέτες δηλώνουν ότι ο κ. Τζααφάρι απέτυχε να αντιμετωπίσει τις εμφύλιες συγκρούσεις. Αλλά και ανώτερα στελέχη του ίδιου του κόμματος Σιιτών του Ιρακινού πρωθυπουργού του ζητούν τώρα να παραιτηθεί.

    [08] Βόμβα σε λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη

    03-04-2006

    Στη Τουρκία, Κούρδοι διαδηλωτές έριξαν εμπρηστική βόμβα σε λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας τρία άτομα κατά την 6η μέρα ταραχών στη χώρα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν μέσα στο λεωφορείο, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ το τρίτο άτομο σκοτώθηκε από άλλο όχημα στο δρόμο. Επίσης ένα άτομο τραυματίστηκε.

    Την Κυριακή και άλλος ένας Κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε από την αστυνομία στην πόλη Κιζιλτεπέρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Απ' τις ταραχές των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 12 άτομα στη Τουρκία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 4 April 2006 - 1:18:32 UTC