Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσέινυ: Θα επιβληθούν 'σημαντικές κυρώσεις' στο Ιράν
  • [02] Στην Αθήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [03] Το Ισραήλ απειλεί τη Χαμάς
  • [04] Δημιουργία κέντρου αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών στη Ρώμη
  • [05] Χαλιλζάντ: Άνοιξε 'το κουτί της Πανδώρας' στο Ιράκ
  • [06] Διαδηλώσεις στο Καπιτώλιο
  • [07] 12 εκ. παράνομοι μετανάστες ζουν στις ΗΠΑ
  • [08] Ημέρα της Γυναίκας και στις ΗΠΑ
  • [09] Η ΕΕ προσπαθεί να ανακινήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Νταρφούρ

  • [01] Τσέινυ: Θα επιβληθούν 'σημαντικές κυρώσεις' στο Ιράν

    08-03-2006

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινυ

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινυ, δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ότι η διεθνής κοινότητα θα επιβάλει 'σημαντικές κυρώσεις' όπως είπε χαρακτηριστικά, αν η Τεχεράνη εξακολουθήσει να προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Μιλώντας τη Τρίτη στη Ουάσινγκτον ο κύριος Τσέινυ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα σε σχέση με την 'ανεύθυνη συμπεριφορά', όπως είπε, των Ιρανών ηγετών.

    Στο μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συνεδριάζει στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και συζητά αν θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο μεταξύ, Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στη Ουάσιγκτον με την αμερικανίδα ομόλογο του, Κοντολίζα Ράις και τον Πρόεδρο Μπους. Αργότερα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία δεν πρότεινε συμβιβαστική πρόταση που θα επιτρέψει στο Ιράν τον εγχώριο εμπλουτισμό ουρανίου.

    [02] Στην Αθήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    08-03-2006

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος ,προκειμένου να συναντηθεί σήμερα και να συζητήσει με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή τις εξελίξεις του Κυπριακού, μετά την συνάντηση του στο Παρίσι με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφφι. Αννάν.

    Ο κ. Παπαδόπουλος σ αυτή την επίσκεψή του ,και στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο χωρών θα συναντηθεί επίσης με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων με επίκεντρο την κοινή γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα και η Λευκωσία στην νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Πριν αναχωρήσει από την Λευκωσία ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε οτι οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών θα αρχίσουν σύντομα αλλά επανέλαβε ότι η επαναφορά του σχεδίου Αννάν δεν είναι δυνατή. Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων: 'Όπως είχα εξηγήσει στον κύριο Αννάν, είναι δύο παράλληλες διαδικασίες. Η μια για την προετοιμασία των συνομιλιών των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού και η άλλη η δημιουργία καλύτερου κλίματος. .Όμως η μια πορεία εξαρτάται από την άλλη και δεν είναι ακριβές, ούτε σωστό, ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι μόνο μέτρα που θα καταστήσουν πιο ομαλή την λειτουργία του κυπριακού κατασκευάσματος'.

    Χθες το βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε στο προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρολος Παπούλιας παρουσία και της υπουργού Eξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Η κυρία Μπακογιάννη την Παρασκευή στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπτουλάχ Γκιούλ, όπου το Κυπριακό θα είναι και το πρώτο θέμα των συζητήσεων και μετά η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    [03] Το Ισραήλ απειλεί τη Χαμάς

    08-03-2006

    Σεργκέι Λαβρώφ και Κοντολίζα Ράις

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς θα υποστηρίξει τον 'οδικό χάρτη' για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Σε δηλώσεις του τη Τρίτη, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Λαβρώφ επεσήμανε ότι κατά τις πρόσφατες συνομιλίες με ηγέτες της Χαμάς, Ρώσοι αξιωματούχοι άκουσαν την οργάνωση να δηλώνει ότι ελπίζει να υποστηρίξει τον οδικό χάρτη όπως έχει, χωρίς επιφυλάξεις. Ο κ. Λαβρώφ είπε επίσης ότι η Χαμάς δεσμεύτηκε να σεβαστεί το κύρος του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Αλλά εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς πιστεύει πως κατά τις συνομιλίες με τους Ρώσους, οι ηγέτες της Χαμάς δεν υποσχέθηκαν τίποτα όσον αφορά στον 'οδικό χάρτη'.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε χθες ότι κανένα στέλεχος της Χαμάς δεν θα αποφύγει απόπειρα δολοφονίας αν η εξτρεμιστική οργάνωση ξαναρχίσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

    [04] Δημιουργία κέντρου αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών στη Ρώμη

    08-03-2006

    Εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας ζώων που συνεδριάζουν στη Ρώμη συμφώνησαν στη δημιουργία συντονιστικού κέντρου για την γρίπη των πτηνών. Αξιωματούχοι δήλωσαν τη Τρίτη ότι το κέντρο θα εδρεύει στην Ιταλική πρωτεύουσα, όπου εδρεύει και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

    Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας, Ρον Ντιχέιβεν, που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ρώμης δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα για την προσφορά βοήθειας σε χώρες όπου έχουν προκύψει κρούσματα για να αντιμετωπίσουν την γρίπη των πτηνών. Ο κ. Ντιχέιβεν δήλωσε ότι το νέο κέντρο θα είναι υπεύθυνο για την αποστολή εμπειρογνωμόνων για να συστήνουν στις κατά τόπους αρχές τι μέτρα να λάβουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Επίσης τη Τρίτη, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι η προσβολή γάτας στην Αυστρία από τον ιό της γρίπης των πτηνών, αποτελεί έναν ακόμη κίνδυνο για τους ανθρώπους, γιατί δείχνει ότι ο ιός προσαρμόζεται στα θηλαστικά.

    [05] Χαλιλζάντ: Άνοιξε 'το κουτί της Πανδώρας' στο Ιράκ

    08-03-2006

    Στο Ιράκ, ο κύριος πολιτικός συνασπισμός Σιιτών ζήτησε από το πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί, να καθυστερήσει την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για να δοθεί περισσότερος χρόνος στα κόμματα να επιλύσουν το αδιέξοδο αναφορικά με την σύσταση της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Ταλαμπανί δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής θα γίνει στις 12 Μαρτίου όπως προβλέπεται απ' το σύνταγμα. Αλλά αξιωματούχοι του κύριου συνασπισμού Σιιτών δηλώνουν ότι χρειάζονται λίγες ακόμη μέρες για την επιλογή πρωθυπουργού.

    Στο μεταξύ τη Τρίτη 16 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σ' ολόκληρη τη χώρα. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι η κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 άνοιξε 'το κουτί της Πανδώρας' εμφυλίων εντάσεων. Ο κ. Χαλιλζάντ δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα οι βιαιότητες αυτές να καταλήξουν σε εμφύλιο πόλεμο.

    [06] Διαδηλώσεις στο Καπιτώλιο

    08-03-2006

    Χιλιάδες, ως επί το πλείστον λατινοαμερικανοί, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Καπιτώλιο την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νομοσχέδιο που ανάγει σε κακούργημα την παράνομη διαμονή στις ΗΠΑ και τιμωρεί όσους βοηθούν παράνομους μετανάστες. Οι διαδηλωτές ζητούν από τη Γερουσία να καταψηφίσει το νόμο περί προστασίας των Συνόρων, αντιτρομοκρατίας και περί Ελέγχου της Παράνομης Μετανάστευσης, όπως λέγεται, τον οποίο η βουλή των αντιπρόσωπων έχει ήδη εγκρίνει.

    Επικριτές του μέτρου δηλώνουν ότι θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες των μεταναστών και των κοινωνικών λειτουργών. Επίσης ηγετικά στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αψηφήσουν τον νόμο αν τελικά τεθεί σε ισχύ.

    Υποστηρικτές του μέτρου δηλώνουν ότι το νομοσχέδιο αυξάνει τους πόρους για θέματα ασφάλειας των συνόρων, πατάσσει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων σε συνοριακές περιοχές και επιβάλει αυστηρές ποινές σε άτομα που παραβιάζουν την μεταναστευτική νομοθεσία.

    [07] 12 εκ. παράνομοι μετανάστες ζουν στις ΗΠΑ

    08-03-2006

    To Κέντρο Πιού, που εδρεύει στη Ουάσιγκτον, λέει ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ τριπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια, παρά τις προσπάθειες περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης. Σε έκθεση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, το κέντρο Πιού αναφέρει ότι άτομα από χώρες της Λατινικής Αμερικής αποτελούν το 78% των παράνομων μεταναστών και το 56% αυτών προέρχεται από το Μεξικό.

    Το Κέντρο επίσης αναφέρει ότι, από το 2000 μέχρι το 2005, ο αριθμός των παράνομων μεξικανών μεταναστών αυξήθηκε κατά ενάμισι εκατομμύριο άτομα. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι παράνομοι εργάτες αναλογούν σε σχεδόν 5% του εργατικού δυναμικού. Πολλοί από αυτούς απασχολούνται σε οικοδομές, σε διάφορων ειδών κατασκευές, σε αγροκτήματα, και σε εστιατόρια. Υπολογίζεται ότι περίπου 12 εκατομμύρια άτομα ζουν παράνομα στις ΗΠΑ.

    [08] Ημέρα της Γυναίκας και στις ΗΠΑ

    08-03-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους απότισε φόρο τιμής στις πρωτοπόρους που συνέτειναν στη προώθηση των γυναικών και της ισότητας των δύο φύλων στη ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Σε ειδική τελετή ενόψει της σημερινής Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας ο κύριος Μπους τόνισε ότι η πρωτοπόρος στον τομέα της προώθησης των πολιτικών δικαιωμάτων, Ρόζα Παρκς, άλλαξε τη τροπή της ιστορίας και έσπασε το φράγμα της ανισότητας. Ο κύριος Μπους είπε ότι οι δημοκρατίες είναι ισχυρές όταν σ' αυτές συμμετέχουν και τα δύο φύλα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος τίμησε τις γυναίκες που κατέχουν πολιτικά αξιώματα στην κυβέρνηση του, την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, την υπουργό Παιδείας Μάργκαρετ Σπελλινγκς και την υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα δημόσιας διπλωματίας, Κάρεν Χιούζ.

    [09] Η ΕΕ προσπαθεί να ανακινήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Νταρφούρ

    08-03-2006

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ανακινήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν με σειρά συναντήσεων σήμερα με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, την Αφρική και των Ηνωμένων Εθνών. Ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, που ηγείται της προσπάθειας δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της Σουδανικής κυβέρνησης και των επαναστατών του Νταρφούρ και ότι επίσης θα εξετάσει την πιθανότητα επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών στο Νταρφούρ.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλιγκ, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στη εν λόγο συνάντηση, δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία στο Νταρφούρ κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Έχουν καταβληθεί αρκετές προσπάθειες για την επικράτηση ειρήνης στον Νταρφούρ, αλλά όλες απέτυχαν. Ο κύριος Ζέλιγκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επίσης θα ασκήσουν πιέσεις στην Αφρικανική Ένωση να μεταβιβάσει τις δυνάμεις της στο Νταρφούρ σε αποστολή των ΗΕ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 9 March 2006 - 2:18:15 UTC