Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χώρες της Αφρικής στα πρόθυρα λιμού
  • [02] Ο Πρόεδρος Μπους στην Ινδία
  • [03] Νιγηρία: Απειλή πανδημίας
  • [04] Ιράκ: Εντείνονται οι επιθέσεις
  • [05] Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες Ρωσίας-Ιράν
  • [06] Ο Αγκίμ Τσέκου νέος πρωθυπουργός του Κοσυφοπεδίου
  • [07] Περιοδεία Ράις σε Νότια Αμερική και Ειρηνικό
  • [08] Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών ουσιών
  • [09] Απόρρητο βίντεο για τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις πριν τον τυφώνα Κατρίνα

  • [01] Χώρες της Αφρικής στα πρόθυρα λιμού

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    02-03-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για την Αφρική στα πρόθυρα λιμού - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για την Αφρική στα πρόθυρα λιμού

    Η σοβαρή ξηρασία που έχει πλήξει ένα μεγάλο κομμάτι της Αφρικής προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για το μέλλον της. Πως έχει η κατάσταση εκεί σήμερα και τι χρειάζεται να γίνει για να βελτιωθεί είναι τα θέματα που εξετάζει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Διάφορες χώρες της Αφρικής απειλούνται θανάσιμα από μια μεγάλη και δίχως προηγούμενο λειψυδρία που εκδηλώθηκε σε αυτές πριν λίγα χρόνια και εξακολουθεί να τις μαστίζει μέχρι σήμερα. Εκδηλώνονται μάλιστα τώρα φόβοι πως η συνεχιζόμενη ξηρασία μπορεί να οδηγήσει σε λιμό. Σε ορισμένα μέρη της Ανατολικής Αφρικής τα μισά περίπου από τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υποσιτιζόμενα.

    Η παρατεταμένη έλλειψη βροχών έχει καταστρέψει καλλιέργειες στην Κένυα, την Αιθιοπία, το Σουδάν, την Ουγκάντα, το Τζιμπουτί, την Τανζανία και την Μαλάουι. Η Γιούνισεφ, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, λέει πως η Σομαλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 10 χρόνων. Χιλιάδες Σομαλοί έχουν συγκεντρωθεί σε έναν καταυλισμό της κωμόπολης Ουατζίντ, μόνο και μόνο γιατί σε αυτήν υπάρχει ακόμα νερό. Τα Ηνωμένα Έθνη μας πληροφορούν πως στο Κέρας της Αφρικής πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από ασιτία και εκατομμύρια άλλοι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια σε τρόφιμα για να μην έχουν την ίδια τύχη.

    Πήτερ Σμέρντον

    Ο Πήτερ Σμέρντον, που εργάζεται για το Διεθνές Πρόγραμμα Παροχής Τροφίμων στην Κένυα, λέει: 'Χρειάζονται τρόφιμα και χρήματα για να σωθούν άνθρωποι αλλιώς αν δεν συνεισφέρει κανείς η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη στην Κένυα και θα χαθούν ζωές.' Αμερικανικές υπηρεσίες παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση της πείνας λένε πως σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα έχουν και άλλες χώρες όπως η Τσαντ και ο Νίγηρας στη Δυτική Αφρική και η Ζιμπάμπουε στη Νότια Αφρική. Η Ίνα Σόουνμπεργκ ανήκει στην Αμερικανική ιδιωτική οργάνωση 'Σώστε τα Παιδιά', που διανέμει ειδικά παρασκευασμένα και πολύ θρεπτικά παιδικά γεύματα. Κατά την έκφρασή της, 'τα εδέσματα που προσφέρουμε είναι γευστικά, αρέσουν στα παιδιά και μετά από 30 μέρες χρήσης αποκαθίσταται σχεδόν πλήρως η υγεία του 95% των παιδιών'.

    Επίσης χρήσιμα εργαλεία και μηχανικές επινοήσεις, που όμως να μη χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν, βοηθούν στο να αντιμετωπίζονται διάφορες καθημερινές ανάγκες στην Αφρική. Για παράδειγμα ποδοκίνητες αντλίες νερού, που δόθηκαν σε αγρότες του Μαλάουι, τους βοήθησαν να επιδοθούν σε μερικές καλλιέργειες και να αποφύγουν την πείνα.

    Ο Ιωακείμ Φον Μπράουν, διευθύνει το ιδιωτικό Ινστιτούτο Διεθνούς Επισιτιστικής Πολιτικής, που εδρεύει στη Ουάσιγκτον με στόχο της εξάλειψη της πείνας από τον πλανήτη μας. Σύμφωνα με αυτόν, εκείνο που προέχει είναι να αναπτυχθούν βελτιωμένες ποικιλίες καλλιεργειών που να ευδοκιμούν σε συνθήκες ξηρασίας. Όπως μας είπε: 'Καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στην ξηρασία, καλή άρδευση και καλή προετοιμασία του εδάφους είναι τα τρία πιο βασικά στοιχεία που θα αποτρέψουν νέο λιμό στο μέλλον'.Ο Ιωακείμ Φον Μπράουν πρόσθεσε πως άλλοι παράγοντες που συνθέτουν το πρόβλημα στην Αφρική είναι πολιτικές οι οποίες βλάπτουν τους αγρότες, έλλειψη υποδομής και υψηλές τιμές στα τρόφιμα.

    Ίαν Σόουνμπεργκ

    Αλλά κατά την Ίαν Σόουνμπεργκ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι εκατομμύρια Αφρικανοί έχουν προσβληθεί από τον φοβερό υιό του Έηντς. Ιδιαίτερα η κυρία Σόουνμπεργκ επισήμανε: 'Ο θάνατος από Έηντς πολλών μελών μιας αγροτικής κοινωνίας έχει μεταξύ άλλων σαν συνέπεια να μειώνονται δραστικά τα άτομα που απομένουν σε αυτήν. Και όταν υπάρχουν λιγότερα άτομα για δουλειά στους αγρούς, οι οικογένειες της κοινωνίας αυτής θα έχουν λιγότερα τρόφιμα'.

    Οι ειδικοί τονίζουνε πως η λειψυδρία και η αδυναμία αφρικανικών κυβερνήσεων να αναπτύξουνε σχέδια για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ξηρασίας, είναι τα κύρια αίτια στην κρίση που η Μαύρη Ήπειρος περνά σήμερα. Η ελπίδα των ειδικών είναι πως με την ενεργοποίηση και συμβολή όλων θα καταστεί τελικά δυνατόν να αποτραπεί η απειλή να πεθάνουν ξανά εκατομμύρια άτομα από πείνα, όπως τόσες φορές έγινε κατά το παρελθόν στην παραμελημένη Αφρική.

    [02] Ο Πρόεδρος Μπους στην Ινδία

    02-03-2006

    O Πρόεδρος Μπους και η Πρωτη Κυρία στο Νέο Δελχί

    Ο πρόεδρος Μπους πριν παρακαθίσει την Πέμπτη σε επίσημο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του η κυβέρνηση της Ινδίας, θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας αυτής. Ένα από τα κύρια θέματα προς συζήτηση θα είναι προταθείσα συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας, που προβλέπει παράλληλα το άνοιγμα των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ινδίας σε επιθεωρητές του ΟΗΕ. Διαπραγματευτές προσπαθούν να επιτύχουν συμφωνία για το θέμα αυτό, αλλά ο κ. Μπους δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν στον διαχωρισμό των πολιτικών και των στρατιωτικών πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ινδίας.

    Διαμαρτυρίες κατά της επίσκεψης Μπους σχεδιάζονται κατά την διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου. Την Τετάρτη, δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι και αντι-αμερικανοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Νέο Δελχί και την Καλκούτα. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στο Ιράκ και την εξωτερική πολιτική του προέδρου Μπούς. Παρά τις διαδηλώσεις όμως, πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι το 70% των Ινδών έχει θετική άποψη για τις ΗΠΑ.

    [03] Νιγηρία: Απειλή πανδημίας

    02-03-2006

    Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα κορυφωθεί η επιδημία της γρίπης των πτηνών στη Νιγηρία και ότι η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πανδημίας. Ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας, Σάιμον Εχούι, δήλωσε την Τετάρτη ότι Νιγηριανοί αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να σταματήσουν την εξάπλωση του φονικού στελέχους Η5Ν1 της νόσου σε πουλερικά και πρόσθεσε ότι η υγειονομική υποδομή της χώρας είναι γενικά αδύναμη, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ανθρώπινης πανδημίας από τα πουλερικά.

    Δεν έχουν υπάρξει ανθρώπινα κρούσματα της ασθένειας στη Νιγηρία έως τώρα και ο κ. Εχούι λέει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα εμβολιασμού πτηνών στη χώρα αυτή. Την Τετάρτη επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι άνδρας ηλικίας 39 ετών πέθανε τον Ιανουάριο στο Ιράκ από την γρίπη των πτηνών.

    [04] Ιράκ: Εντείνονται οι επιθέσεις

    02-03-2006

    Στο Ιράκ τουλάχιστον 27 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα, καθώς συνεχίζονται οι εμφύλιες συγκρούσεις στην Ιρακινή πρωτεύουσα.

    Στο μεταξύ, από ενέδρα ανταρτών εναντίον φάλαγγας άοπλων νεοσύλλεκτων αστυνομικών στο Κιρκούκ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 νεοσύλλεκτοι και 8 άλλοι τραυματίστηκαν. Οι αρχές δήλωσαν επίσης ότι 70 άτομα σκοτώθηκαν από σειρά βομβιστικών επιθέσεων και ανταλλαγές πυρών. Οι βιαιότητες της Τετάρτης σηματοδότησαν την 7η συνεχή μέρα εμφύλιων συγκρούσεων μετά την καταστροφή του ιερού τεμένους των Σιιτών Ασκαρίγια.

    Επίσης Σουνίτες και Κούρδοι ηγέτες δηλώνουν ότι αποφάσισαν να ζητήσουν απ' τον κυβερνητικό συνασπισμό Σιιτών να αποσύρει την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι , για άλλη μια θητεία στον πρωθυπουργικό αξίωμα.

    [05] Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες Ρωσίας-Ιράν

    02-03-2006

    Αλί Λαριτζανί, κύριος διαπραγματευτής του Ιράν

    Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Μόσχα για συνομιλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας για εμπλουτισμό Ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος.

    Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας ότι δε σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες. Σε κοινή ανακοίνωση, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο μέλλον.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συνεδριάζει στις 6 Μαρτίου για να συζητήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ενδεχομένως να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας για την επιβολή κυρώσεων. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε τη Τετάρτη ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας θα πρέπει να δράσει προς τον τερματισμό των φιλοδοξιών της Τεχεράνης να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [06] Ο Αγκίμ Τσέκου νέος πρωθυπουργός του Κοσυφοπεδίου

    02-03-2006

    Αγκίμ Τσέκου

    Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Κοσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Κοσούμι, μετά από έντονες πιέσεις του κόμματος του που τον θεωρούσε αναποτελεσματικό. Ο κ. Κοσούμι δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Τετάρτη ότι πήρε τη σωστή και ηθική απόφαση. Το κόμμα του κ. Κοσούμι, η 'Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου' διόρισε νέο πρωθυπουργό, τον πρώην ηγέτη των Αλβανόφωνων ανταρτών, Αγκίμ Τσέκου. Ο κ. Τσέκου ήταν επικεφαλής του 'Σώματος Προστασίας του Κοσόβου'.

    Πιστεύεται ότι ο διορισμός του Τσέκου θα εξοργίσει την Σερβική κυβέρνηση που τον κατηγορεί για εγκλήματα κατά Σέρβων πολιτών στη διάρκεια του πολέμου στο Κοσυφοπέδιο, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μάλιστα το Βελιγράδι έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Αγκίμ Τσέκου. Η Σερβία και το Κοσυφοπέδιο συμμετέχουν το τελευταίο καιρό σε, υπό την αιγίδα των ΗΕ, συνομιλίες για το μέλλον της Σερβικής επαρχίας.

    [07] Περιοδεία Ράις σε Νότια Αμερική και Ειρηνικό

    02-03-2006

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η υπουργός, Κοντολήζα Ράις, θα επισκεφθεί χώρες της Νότιας Αμερικής και του Ειρηνικού, στη διάρκεια 4ήμερου ταξιδιού της που θα αρχίσει στις 10 Μαρτίου. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κ. Ράις θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία της εντολοδόχου πρόεδρου της Χιλής, Μισέλ Μπασελέ. Κατά το ταξίδι της, η κ. Ράις θα συζητήσει θέματα ασφάλειας με αξιωματούχους της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας στο Σίδνεϋ, ενώ θα επισκεφθεί επίσης την Ινδονησία και το Περού.

    [08] Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών ουσιών

    02-03-2006

    Παπαρούνες οπίου στο Αφγανιστάν

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν μειώθηκε κατά 10% πέρυσι, αλλά παρόλα αυτά ανέρχεται στο 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι τα έσοδα από την εμπορία οπίου, αποτελούν το ένα τρίτο της Αφγανικής οικονομίας. Αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβερνητική διαφθορά και η συνεχιζόμενη δραστηριότητα των ανταρτών καθιστούν την καταπολέμηση της εμπορίας του οπίου ιδιαίτερα δύσκολη.

    Η έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη λέει επίσης ότι στην Κολομβία, που αποτελεί την κύρια πηγή της κοκαΐνης που εισέρχεται στις ΗΠΑ, το 2005 ήταν χρονιά ρεκόρ για την καταπολέμηση της εμπορίας παράνομων ναρκωτικών. Όμως η Βολιβία, που παράγει την κόκα από την οποία κατασκευάζεται η κοκαΐνη, άρχισε να αυξάνει την παραγωγή της, μετά από πολλά χρόνια. Η έκθεση λέει επίσης ότι η Βενεζουέλα και η Βιρμανία είναι οι μόνες δύο χώρες που δεν τήρησαν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις για την πάταξη της εμπορίας ναρκωτικών.

    [09] Απόρρητο βίντεο για τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις πριν τον τυφώνα Κατρίνα

    02-03-2006

    Απόρρητο βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Ασσοσιετεντ Πρες, που δείχνει ενημερωτικές συνεδριάσεις με τον πρόεδρο Μπούς ενόψει της απειλής από τον τυφώνα Κατρίνα, ενώ αυτός πλησίαζε προς τις αμερικανικές ακτές.

    Το βίντεο δείχνει την τελική ενημέρωση του κυρίου Μπους μία μέρα πριν από τις 29 Αυγούστου που ο καταστροφικός τυφώνας έπληξε τη Νέα Ορλεάνη.

    Στη συνεδρίαση αυτή ανώτερος εμπειρογνώμονας σε θέματα τυφώνων φαίνεται στο βίντεο να εκφράζει ανησυχία για το αν τα φράγματα είναι αρκετά ισχυρά για να αντέξουν στο πέρασμα του τυφώνα.

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κύριος Μπους διαβεβαίωνε πολιτειακούς αξιωματούχους ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα να τους παράσχουν βοήθεια κατά την διάρκεια και μετά τον τυφώνα.

    Λίγες μέρες μετά ο κύριος Μπους δήλωνε ότι κανείς δεν περίμενε ότι τα φράγματα θα υποχωρούσαν.

    Από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.300 άτομα και καταστράφηκε η υποδομή της περιοχή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 3 March 2006 - 2:18:21 UTC