Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Nέες διαδηλώσεις στο Πακιστάν για τις γελοιογραφίες του Προφήτη
  • [02] To Ιράν άρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου
  • [03] Σχέδιο έκθεσης των ΗΕ καταγγέλλει τις φυλακές στο Γκουαντάναμο
  • [04] Νέες εκρήξεις βομβών στο Αφγανιστάν
  • [05] Tα Γεράκια για την Ελευθερία αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη
  • [06] Ερωτηματικά για το θέμα Τσέηνυ
  • [07] Μεγάλη χιονοθύελλα έπληξε τη Νέα Υόρκη
  • [08] Συνεχίζεται και σήμερα η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [09] Έκθεση του Κογκρέσου επικρίνει την κυβέρνηση
  • [10] Το 50% των Ισραηλινών αντιτίθεται σε απεμπλοκή από τη Δυτική Όχθη
  • [11] Κλίντον: Σχέδιο για τη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά
  • [12] Πρώτη επέτειος της δολοφονίας Χαρίρι

  • [01] Nέες διαδηλώσεις στο Πακιστάν για τις γελοιογραφίες του Προφήτη

    14-02-2006

    Ο κ. Ανάν

    Ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν είπε ότι δεν έχουν υπάρξει αποδείξεις που να στηρίζουν τις αμερικανικές καταγγελίες ότι η Συρία και το Ιράν υποδαύλισαν αντι-δυτικές διαμαρτυρίες, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την δημοσίευση στον τύπο γελοιογραφιών που σατίριζαν τον προφήτη Μωάμεθ. Όμως, ο κ. Ανάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN την Δευτέρα το βράδυ ότι οι δύο εν λόγω χώρες ευθύνονται εξ ίσου με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής επειδή δεν απέτρεψαν διαδηλωτές από το να επιτεθούν σε ξένες διπλωματικές αποστολές.

    Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα στο Πακιστάν. Στην βορειοδυτική πόλη Πεσαβάρ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τουλάχιστον 7,000 οργισμένους διαδηλωτές. Ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι επίμαχες γελοιογραφίες ενώνουν όλους τους μουσουλμάνους, από τους πιο μετριοπαθείς έως τους πιο ακραίους. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα θα βρίσκεται την Τρίτη στην Αίγυπτο, η οποία είναι δεύτερος σταθμός του ταξιδιού του στην Μέση Ανατολή, που αποσκοπεί στην εκτόνωση των εντάσεων που προξένησαν τα σκίτσα. Ο κ. Σολάνα διαβεβαίωσε την Οργάνωση Ισλαμικής Συνδιάσκεψης στην Σαουδική Αραβία ότι η Δύση δεν είχε την πρόθεση να προσβάλει τους μουσουλμάνους.

    [02] To Ιράν άρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου

    14-02-2006

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

    Διπλωμάτες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσαν ότι το Ιράν άρχισε μικρής κλίμακας εμπλουτισμό ουρανίου, ο οποίος οδηγεί στην παραγωγή καυσίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Αξιωματούχοι της διεθνούς υπηρεσίας, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν ότι ουράνιο τροφοδοτήθηκε σε ορισμένα μηχανήματα. Το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι θα άρχιζε τον εμπλουτισμό ουρανίου μετά την παραπομπή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ όπου ενδέχεται να του επιβληθούν κυρώσεις εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

    Επίσης το Ιράν ανέβαλε και πάλι συνομιλίες του με τη Ρωσία που είχαν προγραμματιστεί γι' αυτή την εβδομάδα. Θα συζητιόταν Ρωσική πρόταση που προέβλεπε επεξεργασία ουρανίου σε ρωσικό έδαφος για χρήση σε πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν.

    Μετά από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Μπους ο Γενικός Γραματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ληφθούν μέτρα για την κλιμάκωση της έντασης.

    [03] Σχέδιο έκθεσης των ΗΕ καταγγέλλει τις φυλακές στο Γκουαντάναμο

    14-02-2006

    Σχέδιο έκθεσης των ΗΕ για τις φυλακές στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, αναφέρει ότι λαμβάνονται μέτρα που ισοδυναμούν με βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένης και της δια της βίας σίτισης των κρατουμένων και της κράτησή τους επί μακρό χρόνο σε απομόνωση.

    Στο σχέδιο της έκθεσης που δόθηκε στην δημοσιότητα την Δευτέρα, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταγγέλλουν τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων μην επιτρέποντας την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη και προτείνουν το κλείσιμο της μονάδας. Η έκθεση βασίζεται σε καταθέσεις πρώην κρατουμένων και των δικηγόρων τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι επέκριναν την έκθεση, λέγοντας ότι οι εμπειρογνώμονες των ΗΕ απέρριψαν πρόσκληση της Ουάσινγκτον να επισκεφθούν το Γκουαντάναμο.

    Εκπρόσωπος του προέδρου Μπούς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν και δεν εφαρμόζουν βασανιστήρια. Οι ερευνητές απήντησαν ότι δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση να επισκεφθούν τη βάση, επειδή δεν τους επετράπη η απευθείας επαφή με τους κρατουμένους. Περίπου 490 άτομα κρατούνται στο Γκουαντάναμο, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα ή τους Ταλιμπάν.

    [04] Νέες εκρήξεις βομβών στο Αφγανιστάν

    14-02-2006

    Έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν σκότωσε 4 Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ σε άλλο σημείο της χώρας, 5 Αφγανοί πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν από πυρά των Ταλιμπάν. Οι αμερικανοί στρατιώτες περιπολούσαν στην κεντρική επαρχία Ουρουζγκάν την Δευτέρα, όταν το όχημά τους έπληξε βόμβα σε οδόστρωμα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, η υπόλοιπη περίπολος δέχθηκε πυρά από μικρά όπλα, καθώς και οπλοβομβίδες. Ο στρατός δήλωσε ότι μαχητικά ελικόπτερα και άλλα πολεμικά αεροσκάφη έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης, για να υποστηρίξουν τις χερσαίες δυνάμεις.

    Στο μεταξύ, στην επαρχία Κουνάρ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ένας Αφγανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη.

    [05] Tα Γεράκια για την Ελευθερία αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη

    14-02-2006

    Η Κουρδική εξτρεμιστική οργάνωση, Τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας σε σούπερ μάρκετ της Κωνσταντινούπολης, από την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 άτομα. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραυματίες είναι 11. Με ηλεκτρονικό της μήνυμα προς το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων, η οργάνωση δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις της έως ότου αλλάξει πολιτική η τουρκική κυβέρνηση.

    Την περασμένη εβδομάδα, έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε καφέ διαδικτύου στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν 15. Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων, τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν ανέλαβαν την ευθύνη και για την έκρηξη αυτή. Η οργάνωση φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το ΠεΚαΚά, το οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

    [06] Ερωτηματικά για το θέμα Τσέηνυ

    14-02-2006

    Ο κ. Τσέηνυ

    Ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει ερωτηματικά σχετικά με το γιατί ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνη ενημέρωσε τους αρμόδιους μία ολόκληρη μέρα μετά τον κατά λάθος πυροβολισμό και τραυματισμό συντρόφου του κατά την διάρκεια κυνηγετικής εξόρμησης. Το Σάββατο, ο κ. Τσέηνυ και ο φίλος του Χάρυ Ουίτινγκτον κυνηγούσαν ορτύκια στο νότιο Τέξας, όμως ο ηλικίας 78 ετών δικηγόρος κτυπήθηκε από σκάγια στο δεξί του μάγουλο, τον λαιμό και το στήθος.

    Εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας, δήλωσε την Δευτέρα ότι ο κ. Ουίτινγκτον, είναι σε σταθερή κατάσταση στην εντατική μονάδα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκότ Μακλέλλαν αντιμετώπισε μπαράζ ερωτημάτων από δημοσιογράφους την Δευτέρα, που ήθελαν να πληροφορηθούν γιατί το ατύχημα δεν αναφέρθηκε από τον αντιπρόεδρο, παρά μόνο μετά την δημοσίευση σχετικής είδησης σε τοπική εφημερίδα την Κυριακή. Ο κ. Μακλέλλαν πρόσθεσε ότι μέχρι την Κυριακή το πρωί δεν γνώριζε ότι ο κ. Τσέηνυ ήταν ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον κυνηγετικό του σύντροφο.

    Το τηλεοπτικό κανάλι Σι Μπι Ες ανέφερε ότι αξιωματούχοι της πολιτείας του Τέξας εξέφρασαν παράπονα επειδή άνδρες της μυστικής υπηρεσίας δεν τους επέτρεψαν να μιλήσουν με τον κ. Τσέηνυ μετά το περιστατικό.

    [07] Μεγάλη χιονοθύελλα έπληξε τη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    14-02-2006

    Στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης

    Με 27 ίντσες χιονιού σκεπάστηκε η πόλη της Νέας Υόρκη, περίπου 65 πόντους δημιουργώντας νέο ρεκόρ με την χιονοθύελλα του Σαββατοκύριακου ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της πόλης. Το προηγούμενο ρεκόρ χιονιού ήταν το 1947 με 26.4 ίντσες. Παρόλα αυτά οι αρχές τις πόλης ισχυρίζονται πως η χιονοθύελλα αυτή δεν αγκύλωσε την πόλη όπως είχε συμβεί το 1996 με χιονόπτωση που σκέπασε τη Νέα Υόρκη κατά την διάρκεια όμως εργάσιμης μέρας.

    Με 2.200 εκχιονιστικά μηχανήματα, 350 οχήματα άλατος, 2.500 εργάτες και 12 βάρδιες κατάφεραν οι αρμόδιοι της ΝΥ να έχουν σε κατάσταση ημι-λειτουργίας το Μανχάταν και τους δρόμους του, το πρωί της Δευτέρας. Τα περισσότερα σχολεία την Δευτέρα παρέμειναν κλειστά, τα αεροδρόμια Κένεντυ και Νιούαρκ έχουν ανοίξει ενώ παρέμεινε κλειστό μέχρι την Δευτέρα το πρωί και το αεροδρόμιο Λαγκουάρντια.

    Ο Δήμαρχος της πόλης κ Μπλούμπεργκ ζητά από τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, αλλά και να φροντίσουν, όπως προβλέπει άλλωστε η νομοθεσία, να καθαρίσουν το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι τους το αργότερο 4 ώρες αφού σταματήσει η χιονόπτωση. Ο κ Μπλούμπεργκ πρόσθεσε πως για κάθε ίντσα χιονιού η πόλη πρέπει να ξοδεύει περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια για να το απομακρύνει. Παρόλα αυτά, κατέληξε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ο προϋπολογισμός της πόλης για τις χιονοπτώσεις βρίσκεται σε καλούς αριθμούς , αφού και ο χειμώνας μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα ήπιος.

    [08] Συνεχίζεται και σήμερα η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    14-02-2006

    Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βαγδάτη και των 7 συγκατηγορούμενων θα συνεχιστεί ξανά σήμερα μετά από έντονες ανταλλαγές τη Δευτέρα με το πρώην Ιρακινό δικτάτορα. Ο Σαντάμ Χουσεΐν χαρακτήρισε τη δίκη 'παιχνίδι' και αποκάλεσε τον πρόεδρο του δικαστηρίου 'ανίκανο'. Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ είχε μποϋκοτάρει την προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου και δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο δικαστήριο. Δύο από τους πρώην συμβούλους τους είπαν και εκείνοι ότι εξαναγκάστηκαν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και αρνήθηκαν να καταθέσουν. Μάλιστα ένας από αυτούς αρνήθηκε να υπογράψει έγγραφο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, το οποίο ανέφερε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ενέκρινε τη δολοφονία 140 Σιιτών Μουσουλμάνων, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πριν από 20 χρόνια.

    Σε άλλες εξελίξεις συνεχίστηκαν τα επεισόδια βίας στο Ιράκ με βομβιστική επίθεση έξω από τη Βαγδάτη από την όποία σκοτώθηκαν 15 ιρακινοί. Και το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε νέα βιντεοταινία από τους απαγωγείς των 2 γερμανών μηχανικών. Οι απαγωγείς λένε ότι θα τους σκοτώσουν άν η Γερμανία δεν διακόψει όλες τις σχέσεις της με το Ιράκ.

    [09] Έκθεση του Κογκρέσου επικρίνει την κυβέρνηση

    14-02-2006

    Μάικλ Τσέρτωφ

    Νέα έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου επικρίνει εντονότατα την αντίδραση των ομοσπονδιακών αρχών μετά τον τυφώνα Κατρίνα, χαρακτηρίζοντας την 'εθνική αποτυχία' και τονίζοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραιτήθηκε των υποχρεώσεων της να προστατέψει τις κοινότητες που καταστράφηκαν απ' την καταιγίδα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Τετάρτη, επικρίνει επίσης τον υπουργό εσωτερικής ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτωφ, για ανεπαρκή εκτέλεση των καθηκόντων του.

    Ο κ. Τσέρτωφ καλείται σήμερα να καταθέσει ενώπιον ειδικής επιτροπής της Γερουσίας που διερευνά το θέμα την κινητοποίησης των αρχών μετά το τυφώνα Κατρίνα. Σε ομιλία του τη Δευτέρα ο κ. Τσέρτωφ ανέλαβε την ευθύνη για την αναποτελεσματικότητα του υπουργείου του και ανακοίνωσε αλλαγές που, όπως είπε, θα καταστήσουν αποτελεσματικότερη την Υπηρεσία Χειρισμού Κρίσεων.

    [10] Το 50% των Ισραηλινών αντιτίθεται σε απεμπλοκή από τη Δυτική Όχθη

    14-02-2006

    Αποχώρηση απο τον οικισμό Νέβε Ντεκαλίμ στη Λωρίδα της Γάζας

    Νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των ισραηλινών πιστεύει πως η αποχώρηση των εβραίων εποίκων από τη Γάζα, πριν από 6 μήνες, περιόρισε τις δυνατότητες του Ισραήλ να αντικρούσεις τους τρομοκράτες. Επίσης το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιτίθεται σε μελλοντικές απεμπλοκές από τη Δυτική Όχθη.

    Οι περισσότεροι από εκείνους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση είπαν ότι η απόσυρση έβλαψε παρά ωφέλησε στη μείωση της παλαιστινιακής βίας και έκανε τους Παλαιστίνιους να ενδιαφέρονται λιγότερο για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Το 50% των ερωτηθέντων είπε ότι διάκειται αρνητικά σε μελλοντική απόσυρση από τα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ μόνο ένα 18% είπε ότι υποστηρίζει την απόσυρση μόνο αν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

    [11] Κλίντον: Σχέδιο για τη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά

    14-02-2006

    Μπίλ Κλίντον

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον και το Ίδρυμα Ρόμπερτ Γούντ Τζόνσον, που είναι φιλανθρωπικός οργανισμός για θέματα υγείας, ανακοίνωσαν την Δευτέρα σχέδιο για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο προβλέπει καλύτερα σχολικά γεύματα και περισσότερη άσκηση. Το σχέδιο θα κοστίσει περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια. Μιλώντας σε ένα δημόσιο σχολείο του Χάρλεμ, στην πόλη της Νέας Υόρκης, ο κ. Κλίντον τόνισε ότι αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, τα παιδιά της σημερινής γενιάς θα έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους γονείς τους. Στις ΗΠΑ, πάνω από 9 εκατομμύρια παιδιά άνω των 6 ετών θεωρούνται παχύσαρκα.

    Ο κ. Κλίντον είπε ότι 285 σχολεία σε 13 αμερικανικές πολιτείες θα συμμετάσχουν στην πιλοτική φάση του προγράμματος, που θα αρχίσει αργότερα φέτος. Τα σχολεία θα λάβουν βοήθεια για να βελτιώσουν το μενού των γευμάτων που σερβίρονται στις σχολικές καφετέριες ώστε να έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και για να αυξήσουν την σωματική άσκηση των μαθητών.

    [12] Πρώτη επέτειος της δολοφονίας Χαρίρι

    14-02-2006

    Στη Βηρυτό αναρτήθηκαν αφίσες με τον αριθμό 365, σηματοδοτώντας την συμπλήρωση ενός χρόνου από την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Ο γιός του, Σαάντ Χαρίρι, επέστρεψε στο Λίβανο για πρώτη φορά εδώ και μήνες για να συμμετάσχει στις τελετές που έχουν προγραμματιστεί για την επέτειο.

    Αρχικό πόρισμα ειδικής επιτροπής των ΗΕ που διερευνά το θέμα της δολοφονίας Χαρίρι επιρρίπτει ευθύνες στη Συρία, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την έρευνα της. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, χαρακτήρισε τη διερεύνηση δύσκολη, αλλά τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να εφησυχάσει έως ότου οι υπεύθυνοι για την δολοφονία Χαρίρι προσαχθούν στη δικαιοσύνη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 15 February 2006 - 2:18:18 UTC