Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσημη παραπομπή του Ιράν στη ΔΥΑΕ
  • [02] Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ
  • [03] Νέα περιστατικά βίας στο Ιράκ
  • [04] Επιτυχή πειράματα νέου εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών
  • [05] Θετικά τα σχόλια των αμερικανών στο διάγγελμα Μπους
  • [06] Ομιλία του προέδρου Μπούς στη Νάσβιλλ του Τενεσσή
  • [07] Σέρβοι και Σερβο-βόσνιοι στρατιωτικοί έκρυβαν τον Ράντκο Μλάντιτς
  • [08] Ε-Pass και την Ελλάδα
  • [09] Η Αίγυπτος παρότρυνε την Χαμάς ν' αναγνωρίσει το Ισραήλ
  • [10] Και εγένετο το 'Σύμφωνο του Αφγανιστάν'

  • [01] Επίσημη παραπομπή του Ιράν στη ΔΥΑΕ

    02-02-2006

    Oι ΗΠΑ , η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν επίσημα από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να παραπέμψει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.

    Προσχέδιο ψηφίσματος ζητά από τις 35 χώρες-μέλη του διοικητικού συμβουλίου της διεθνούς υπηρεσίας, που συναντώνται σημερα στη Βιέννη να υποβάλλουν εκθέσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο Συμβούλιο, οι οποίες εγείρουν ερωτήματα για της δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχερανης.

    Όμως, σε μία προσπάθεια να κερδιθεί η υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας προς το ψήφισμα, η παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφάλειας ενδέχεται να καθυστερήσει--τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συνάντηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η οποία προγραμματίζεται για στις 6 Μαρτίου.

    Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τεχεράνη επιζητεί τον εμπλουτισμό του ουρανίου για την δημιουργία ατομική βόμβας. Η Τεχεράνη όμως λέει ότι χρειάζεται εμπλουτισμένο ουράνιο για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο ανώτατος πυρηνικός διαπραγματευτής του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ιράν θα ξαναρχίσει τον ευρείας κλίμακας εμπλουτισμό ουρανίου και θα απαγορεύσει τις διεθνείς επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, αν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των ΗΕ παραπέμψει την Τεχεράνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [02] Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ

    02-02-2006

    Ο κ. Μπερνάνκι

    Ορκίστηκε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπέν Μπερνάνκι, o οποίος αντικαθιστά τον Αλαν Γκρήνσπαν και που όπως αναμένεται, θα συνεχίσει την μάχη του κατά του πληθωρισμού.

    Ο κ. Μπερνάνκε είναι τώρα επικεφαλής της επιτροπής που ρυθμίζει τα καίρια τραπεζικά επιτόκια. Την Τρίτη, που ήταν η τελευταία μέρα του κ. Γκρήνσπαν στο πηδάλιο της Φέντ, η επιτροπή αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας, σε μία νέα προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού.

    Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας λένε ότι παραμένουν ανήσυχοι εξαιτίας των υψηλών τιμών του πετρελαίου, καθώς και για το ενδεχόμενο ότι η αύξηση των εργασιών των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα ανεργίας, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έξοδα παραγωγής τους και επομένως να επηρεάσουν ανοδικά τον πληθωρισμό.

    Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν ότι ο κ. Μπερνάνκε και οι συνεργάτες του θα αυξήσουν τα επιτόκια τουλάχιστον μία φορά ακόμα, πριν την επόμενη σύσκεψή τους, που προγραμματίζεται για τις 28 Μαρτίου.

    [03] Νέα περιστατικά βίας στο Ιράκ

    02-02-2006

    Τραυματίας από έκρηξη βόμβας στην Βαγδάτη.

    Εκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη την Τετάρτη σκότωσε τουλάχιστον 8 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 50. Στο μεταξύ, εκρήξεις βομβών σε οδόστρωμα στην Αμιρίγια και τη Μπακούμπα σκότωσαν δύο άτομα.

    Την Τετάρτη επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάϊνμάγιερ, έκανε έκκληση για την απελευθέρωση των δύο Γερμανών ομήρων στο Ιράκ, μετά από υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο. Οι απαγωγείς τους απείλησαν να τους σκοτώσουν εντός 72 ωρών, αν η Γερμανία δεν διακόψει τις σχέσεις της με την ιρακινή κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, ο Σουνίτης Αραβας πολιτικός ηγέτης Ταρίκ αλ Χασίμι απείλησε την διεξαγωγή εκστρατείας εξεγέρσεων από τους πολίτες, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν ορισμένα αιτήματα των Σουνιτών στον τομέα της ασφάλειας. Στα αιτήματα αυτά συμπεριλαμβάνεται η αποφυλάκιση Σουνιτών κρατουμένων και ο τερματισμός επιδρομών των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, που κατηγορούνται ότι στοχεύουν Σουνίτες.

    [04] Επιτυχή πειράματα νέου εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών

    02-02-2006

    Εκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην ιστοσελίδα του βρετανικού ιατρικού περιοδικού Λάνσετ, αναφέρει ότι Aμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν εμβόλιο που προστάτευσε τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα, από το φονικό ιικό στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Το φονικό στέλεχος σκότωσε 85 άτομα ανά τον κόσμο από το 2003.

    Η έκθεση δόθηκε στην δημοσιότητα, μία μέρα μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων του ιού σε πτηνά στο Χόνγκ Κόνγκ. Ενώ τα παραδοσιακά εμβόλια έχουν για στόχο τους μόνο ένα συγκεκριμένο τύπο της γρίπης, οι επιστήμονες λένε ότι το νέο πειραματικό εμβόλιο μπορεί να προστατεύει και από τις μεταλλάξεις του ιού. Πάντως, επιστημονικοί κύκλοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν ένα τέτοιο εμβόλιο θα ήταν αποτελεσματικό για τους ανθρώπους.

    [05] Θετικά τα σχόλια των αμερικανών στο διάγγελμα Μπους

    02-02-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς, κατά την εκφώνηση του διαγγέλματός του την Τρίτη το βράδυ.

    Σφυγμομέτρηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN που διενεργήθηκε αμέσως μετά το διάγγελμα του κ. Μπούς για την κατάσταση της συμπολιτείας την Τρίτη το βράδυ, έδειξε ότι ο αμερικανικός λαός αντέδρασε μάλλον θετικά προς το μήνυμά του.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 48% των ερωτηθέντων, είπαν ότι αντέδρασαν πολύ θετικά στην ομιλία του κ. Μπούς, ενώ το 27% είπε ότι αντέδρασε σχετικά θετικά. Τέλος, το 23% δήλωσε ότι αντέδρασε αρνητικά. Το CNN είπε ότι διενήργησε την έρευνα επικοινωνώντας με περίπου 450 άτομα, που μόλις είχαν παρακολουθήσει την μετάδοση του διαγγέλματος του κ. Μπούς.

    [06] Ομιλία του προέδρου Μπούς στη Νάσβιλλ του Τενεσσή

    02-02-2006

    Ο κ. Μπούς, στη Νάσβιλλ

    Ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι κατανοεί τους λόγους που ορισμένοι Αμερικανοί ανησυχούν εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου και ανταγωνισμού από την Κίνα και την Ινδία, ακόμα και αν οι ΗΠΑ είναι ισχυρές.

    Ο κ. Μπούς έκανε το σχόλιο αυτό την Τετάρτη ενώπιον ακροατηρίου στη Νάσβιλλ του Τενεσσή. Ηταν η πρώτη ομιλία του μετά από το προεδρικό διάγγελμα προς το έθνος για την κατάσταση της συμπολιτείας, το οποίο εκφώνησε την Τρίτη το βράδυ. Στην ομιλία του της Τετάρτης, ο κ. Μπούς αναφέρθηκε περίπου στα ίδια θέματα και τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία θεωρείται η ακμαιότερη στον κόσμο, ενώ παρότρυνε τον αμερικανικό λαό να μην αποθαρρυνθεί από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η ομιλία του προέδρου Μπούς έγινε στο θέατρο Γκράντ Ολντ Οπρυ, στο κέντρο της Νάσβιλλ.

    Μέσα στις επόμενες μέρες, ο κ. Μπούς θα δώσει κι άλλες ομιλίες σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, με στόχο την εξασφάλιση υποστήριξης προς τα φετεινά του σχέδιά του για τον τρέχοντα χρόνο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το σύστημα υγείας, η εκπαίδευση και η μείωση της αμερικανικής εξάρτησης από το ξένο πετρέλαιο.

    [07] Σέρβοι και Σερβο-βόσνιοι στρατιωτικοί έκρυβαν τον Ράντκο Μλάντιτς

    02-02-2006

    Ο Ράντκο Μλάντιτς

    Το Αμυντικό Συμβούλιο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι αξιωματικοί του Σερβικού στρατού βοήθησαν το φυγόδικο ύποπτο για εγκλήματα πολέμου Ράντκο Μλάντιτς. Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης απήγγειλε επίσημες κατηγορίες για γενοκτονία κατά του τέως Σερβο-βόσνιου στρατηγού.

    Την Τετάρτη το εν λόγω συμβούλιο είπε ότι μυστική έκθεση του στρατού δείχνει ότι Σέρβοι στρατιωτικοί εν ενεργεία απέκρυψαν τον Μλάντιτς έως το 2002, ενώ στην συνέχεια τον ρόλο αυτό ανέλαβαν απόστρατοι Σερβο-βόσνιοι αξιωματικοί. Το συμβούλιο δεν ανέφερε τα ονόματα των αξιωματικών ή πού ήταν η κρυψώνα του Mλάντιτς, ενώ τόνισε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται τώρα.

    [08] Ε-Pass και την Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    02-02-2006

    Κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι ως την 1η Ιανουαρίου του 2007, το 50% τουλάχιστον των αυτοκινήτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κινούνται στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους θα είναι εφοδιασμένα με την κάρτα αναγνώρισης (e pαss). Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα είσπραξης διοδίων που ήδη εφαρμόζεται στην Αυστρία ετοιμάζονται να το ενσωματώσουν στις εθνικές τουs νομοθεσίες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

    Ο έλληνας Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς έγινε γνωστό ότι υπέγραψε σχετική απόφαση ώστε μέσα στο 2006 όσοι οδηγοί επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα τηλεδιοδίων να προμηθευτούν την συσκευή την οποία τοποθετούν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του. Όταν το αυτοκίνητο περνά από τα διόδια οποιουδήποτε ευρωπαϊκού αυτοκινητοδρόμου αλλά και στις ελληνικές εθνικές οδούς να γίνεται αυτόματη χρέωση μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Παράλληλα θα δίνονται στον οδηγό και πληροφορίες για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αργότερα προβλέπεται στην νομοθεσία να προστεθεί η δυνατότητα ενιαίας χρέωσης του οχήματος ανεξάρτητα από την χώρα την οποία διασχίζει η κινείται ο οδηγός.

    Η κάρτα αναγνώρισης εφαρμόζεται όπως είναι γνωστό στην Αθήνα στην Αττική Οδό και από χθες 1η Φεβρουαρίου πήρε μία αύξηση και τα ΙΧ αυτοκίνητα χρεώνονται με 2,35 ευρώ την διέλευση Τα κανονικά διόδια της Αττικής Οδού αυξήθηκαν επίσης κατά 20 λεπτά, δηλαδή ιδιωτικά αυτοκίνητα πληρώνουν 2,70 οι μοτοσικλέτες 1,30 και τα φορτηγά 6,70.

    [09] Η Αίγυπτος παρότρυνε την Χαμάς ν' αναγνωρίσει το Ισραήλ

    02-02-2006

    Χόσνι Μουμπάρακ

    Η Αίγυπτος παρότρυνε την Παλαιστινιακή Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει την βία. Ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος έκανε την δήλωση αυτή στο Κάιρο την Τετάρτη, μετά από συνομιλία που είχε ο πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και πρόσθεσε ότι ο κ. Αμπάς δεν θα δώσει εντολή στην Χαμάς να σχηματίσει κυβέρνηση, εκτός και αν η οργάνωση εκπληρώσει αυτές τις προϋποθέσεις. Π

    αλαιστίνιοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι είχαν τεθεί όροι, όμως αξιωματούχος προσκείμενος στον κ. Αμπάς είπε αργότερα ότι η Χαμάς θα σεβαστεί τις Παλαιστινιακές συμφωνίες με το Ισραήλ. Ο κ. Αμπάς θα συναντηθεί με την ηγεσία της οργάνωσης προς το τέλος της εβδομάδας. Η Αίγυπτος παίζει ρόλο μεσολαβητού μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ. Μέχρι τώρα, η Χαμάς αρνείται να αποκηρύξει την βία. Την Τετάρτη το Ισραήλ διέκοψε τις πληρωμές του προς την Παλαιστινιακή Αρχή, όμως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ υποσχέθηκαν να συνεισφέρουν ποσό 33 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού.

    [10] Και εγένετο το 'Σύμφωνο του Αφγανιστάν'

    02-02-2006

    Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το διήμερο συνέδριο δωρητών για το Αφγανιστάν, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, έχοντας εξασφαλίσει υποσχέσεις για την καταβολή άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Σύνεδροι από 70 χώρες συμφώνησαν επίσης ότι περισσότερα χρήματα και δικαιοδοσία για την επίβλεψη των σχετικών επιχειρήσεων θα πρέπει να δοθούν στην αφγανική κυβέρνηση και όχι σε μη κυβερνητικές ξένες οργανώσεις αρωγής.

    Την Τρίτη, το συνέδριο παρουσίασε 5ετές σχέδιο το οποίο προβλέπει την εξάλειψη παράνομων πολιτοφυλακών έως το 2007 και την δημιουργία εθνικού στρατού καθώς και νομικού συστήματος, έως το 2010. Το σχέδιο αυτό, γνωστό ως Σύμφωνο του Αφγανιστάν, θα αντικαταστήσει το Σύμφωνο της Βόννης, το οποίο οδήγησε τα πρώτα πολιτικά βήματα του Αφγανιστάν μετά την εκδίωξη του καθεστώτος των Ταλιμπάν, πριν 4 χρόνια.

    Ο Πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι είπε στους συνέδρους ότι η εξάλειψη των ανταρτών και της παραγωγής του οπίου θα είναι πολύ δύσκολες και ότι θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να εδραιωθούν εναλλακτικές καλλιέργειες για τους αγρότες, οι οποίοι τώρα παράγουν τις παπαρούνες του οπίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 3 February 2006 - 2:18:21 UTC