Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις κάλπες οι Παλαιστίνιοι
  • [02] Κρούσματα της γρίπης των πτηνών στη βόρεια Κύπρο
  • [03] 200 νεκροί απ' το κύμα ψύχους στην Ευρώπη
  • [04] Ιράν: Ανάμειξη ξένων πρακτόρων στις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις, βλέπει ο Μ. Αχμαντινετζάντ
  • [05] Νέα πρόταση Τουρκίας για το Κυπριακό
  • [06] 'Η κληρονομιά του Ομήρου'
  • [07] Ιράκ: Οι Σουνίτες προτείνουν αυτοάμυνα από επιχειρήσεις του υπουργείου εσωτερικών
  • [08] Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για μυστικές φυλακές της CIA στην Ευρώπη
  • [09] Η Ντίσνεϊ αγοράζει την Πίξαρ
  • [10] Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν στο Λευκό Οίκο
  • [11] Στην ολομέλεια της γερουσίας η υποψηφιότητα Αλίτο

  • [01] Στις κάλπες οι Παλαιστίνιοι

    25-01-2006

    Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές, εδώ και μια δεκαετία, πραγματοποιούνται σήμερα στα Παλαιστινιακά εδάφη, ενώ το κυβερνών κόμμα Φατάχ αντιμετωπίζει σοβαρό αντίπαλο την πολιτική πτέρυγα της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Προεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Χαμάς, που έχει ταχθεί υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ, να παίρνει το ίδιο περίπου ποσοστό με την Φατάχ, στις προτιμήσεις των Παλαιστίνιων ψηφοφόρων. Πάντως το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει τι θα κάνει αν η Χαμάς αναλάβει κεντρικό ρόλο στην νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση.

    Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά την Τρίτη το βράδυ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες και ελεύθερες, ενώ τις χαρακτήρισε ορόσημο στην πορεία της χώρας προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί φρουρούν κάλπες στα παλαιστινιακά εδάφη, παρόλο που οι εξτρεμιστικές οργανώσεις υποσχέθηκαν ότι δεν θα διαταράξουν την εκλογική διαδικασία.

    Περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ θα προσέλθουν για να ψηφίσουν τα μέλη του νέου τους Νομοθετικού Συμβουλίου.

    [02] Κρούσματα της γρίπης των πτηνών στη βόρεια Κύπρο

    25-01-2006

    Στην βόρεια Κύπρο, άρχισε η εξόντωση πουλερικών ελεύθερης βοσκής, μετά την πληροφορία ότι εντοπίστηκαν εκεί δύο άρρωστα κοτόπουλα από γρίπη των πτηνών. Οι αρχές είπαν ότι ενέτειναν τους ελέγχους στην Πράσινη Γραμμή που διαχωρίζει τις δύο κοινότητες της Κύπρου και ότι τα αυτοκίνητα που προέρχονται από τον βορρά θα απολυμαίνονται.

    Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ιστολογικά δείγματα των ύποπτων πουλερικών εστάλησαν στην Τουρκία και τη Βρετανία για εξετάσεις. Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας φοβούνται ότι το φονικό στέλεχος Η5Ν1 του ιού της νόσου θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε μορφή που να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανδημία.

    [03] 200 νεκροί απ' το κύμα ψύχους στην Ευρώπη

    25-01-2006

    Το κύμα Αρκτικού ψύχους που έπληξε την ανατολική Ρωσία την περασμένη εβδομάδα μετακινήθηκε προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προκαλώντας ιδιαίτερα προβλήματα από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Ελλάδα. Απ' την κακοκαιρία και το ψύχος έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους περίπου 200 άνθρωποι στην Ευρώπη, ενώ τα δίκτυα παροχής ενέργειας αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην άνευ προηγουμένου ζήτηση.

    Οι θερμοκρασίες στην Πολωνία, την Ουκρανία και την Αυστρία υποχώρησαν στους β30 βαθμούς Κελσίου, ενώ απ' το κρύο σημειώθηκαν ρωγμές στις σιδηροτροχιές του μετρό της Βιέννης. Απ' την χιονοθύελλα στην Ελλάδα έκλεισαν τα σχολεία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στις συγκοινωνίες. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι κακές καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν μέχρι τη Πέμπτη.

    [04] Ιράν: Ανάμειξη ξένων πρακτόρων στις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις, βλέπει ο Μ. Αχμαντινετζάντ

    25-01-2006

    Στο Ιράν, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, διέταξε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να διερευνήσουν πιθανές διασυνδέσεις ξένων πρακτόρων στην διπλή βομβιστική επίθεση τη Τρίτη σε τράπεζα και κυβερνητικό κτήριο στην πόλη Αχβάζ, στο νότιο Ιράν, που κόστισε τη ζωή σε 8 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες άλλα. Το φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν φέρει κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν έργο τρομοκρατών.

    Πέρυσι τουλάχιστον 12 άτομα είχαν σκοτωθεί στην πόλη Αχβάζ από σειρά βομβιστικών επιθέσεων που το Ιράν απέδωσε σε Άραβες εξτρεμιστές με διασυνδέσεις με ξένες κυβερνήσεις. Τον Οκτώβριο σχόλιο Ιρανικής εφημερίδας ανέφερε ότι Βρετανοί πράκτορες απ' το γειτονικό Ιράκ ευθύνονταν για εκείνες τις επιθέσεις. Το Λονδίνο διαψεύδει κάθε ανάμειξη και κατηγορεί την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει επιθέσεις ανταρτών εναντίον Βρετανικών δυνάμεων στο νοτιοανατολικό Ιράκ.

    [05] Νέα πρόταση Τουρκίας για το Κυπριακό

    25-01-2006

    Η Τουρκία υπέβαλε πρόταση με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ο υπουργός εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, πρότεινε το άνοιγμα των Τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων, με αντάλλαγμα την άρση των εμπορικών και άλλων περιορισμών προς τους Τουρκοκύπριους. Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι η άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει σε πλοία και αεροσκάφη της Κύπρου να χρησιμοποιούν τα Τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια, θα επηρεάσει την ενταξιακή της πορεία. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι θα εξετάσει προσεκτικά το σχέδιο και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ χαιρέτησε το βήμα αυτό από μέρους της Τουρκίας. Όμως ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η πρόταση δεν περιλαμβάνει τίποτα καινούργιο.

    [06] 'Η κληρονομιά του Ομήρου'

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    25-01-2006

    Ζακ Λουί Νταβίντ, Η Ανδρομάχη θρηνεί το Έκτορα

    Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου η έκθεση με θέμα 'Η κληρονομιά του Ομήρου' που φιλοξενήθηκε στο μουσείο Dahesh της Νέας Υόρκης από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Στην έκθεση οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν πίνακες και αγάλματα των τεσσάρων τελευταίων αιώνων εμπνευσμένα από την ζωή του Ομήρου και που παραχωρήθηκαν από την Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Ιδιαίτερα πρωτότυπη στάθηκε η μέρα που ήταν αφιερωμένη στην απαγγελία της Ιλιάδας από Έλληνες και ξένους λάτρεις του αρχαίου πολιτισμού και του Ομήρου. Η απαγγελία διήρκεσε 12 ώρες.

    H έκθεση αποτέλεσε πρωτοβουλία της καθηγήτριας Κάθριν Χόλβαιν και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, του Ελληνικού Εμπορικού Γραφείου της Νέας Υόρκης καθώς και του εκδοτικού οίκου Penguin Books.

    Την τελευταία ημέρα της έκθεσης ο γνωστός σολίστας Αλέξανδρος Καπέλης παρουσίασε σε ρεσιτάλ πιάνου έργα και συνθέσεις εμπνευσμένες από την Ελληνική μυθολογία. Το κονσέρτο δόθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου και περιελάμβανε έργα 6 συνθετών και συγκεκριμένα των Κλεμέντι, Σούμπερτ, Κωνσταντινίδη, Ραμεάου, Ντεμπυσί, και Ραχμάνινωφ.

    [07] Ιράκ: Οι Σουνίτες προτείνουν αυτοάμυνα από επιχειρήσεις του υπουργείου εσωτερικών

    25-01-2006

    Στο Ιράκ, ένα από τα κύρια κόμματα των Σουνιτών ζήτησε από τους οπαδούς του να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους από τις επιδρομές της αστυνομίας, που διατάσσονται από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, στο οποίο επικρατούν οι Σιίτες. Είχε προηγηθεί επίθεση αστυνομικών του υπουργείου Εσωτερικών, πριν τα ξημερώματα της Τρίτης, σε συνοικία Σουνιτών της Βαγδάτης. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2 άτομα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερ φέρει την αστυνομία να δηλώνει ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη καταζητούμενων εγκληματιών.

    Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένοπλοι που φορούσαν στολές του ιρακινού στρατού, απήγαγαν την Τρίτη δύο Γερμανούς μηχανικούς που εργάζονταν σε διυλιστήριο πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ. Πάνω από 250 αλλοδαποί έχουν συλληφθεί ως όμηροι στο Ιράκ, μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα, το 2003. Σε άλλες εξελίξεις, η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν και των επτά συγκατηγορουμένων του αναβλήθηκε ως την Κυριακή, επειδή ορισμένοι μάρτυρες δεν μπορούσαν να παρευρεθούν στο δικαστήριο.

    [08] Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για μυστικές φυλακές της CIA στην Ευρώπη

    25-01-2006

    Ντικ Μάρτυ

    Έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μέχρι στιγμής, δεν βρέθηκαν αδιάσειστες αποδείξεις ότι υπήρξαν στην Ευρώπη μυστικά κέντρα κράτησης της ΣΙΑ. Από το Παρίσι, η ανταποκρίτρια της ΦτΑ, Λίζα Αλλεν, μεταδίδει ότι ο Ελβετός βουλευτής, Ντίκ Μάρτυ, που ηγείται της έρευνας, ζήτησε κι άλλα περιθώρια χρόνου και συνεργασία όλων των πλευρών για να ολοκληρώσει την έρευνα.

    Τα σχόλια του κ. Μάρτυ συμπίπτουν με την δημοσίευση της δεύτερης ενδιάμεσης έκθεσής του σε σχέση με τις μυστικές φυλακές και το δίκτυο μεταφοράς από χώρα σε χώρα ύποπτων τρομοκρατών και των συνεργών τους. Ο κ. Μάρτυ, που είχε διατελέσει και εισαγγελέας, δήλωσε ότι ακόμα δεν βρήκε ενοχοποιητικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξαν τέτοιες μυστικές φυλακές της ΣΙΑ στην Ευρώπη. Ο κ. Μάρτυ τόνισε ότι είναι πιθανό οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να γνώριζαν την μετακίνηση ύποπτων τρομοκρατών στην Ευρωπαϊκή ήπειρο σε χώρες όπου θα μπορούσαν να είχαν βασανιστεί, αλλά επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο. Όμως, ο κ. Μάρτυ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να συνεχίσει τις έρευνες.

    Ο Ελβετός βουλευτής επισήμανε ότι υπήρξαν πολλές δημοσιογραφικές πληροφορίες για το θέμα αυτόβακόμα και βιβλία, που έγραφαν ότι άτομα απήχθησαν και εστάλησαν για ανάκριση σε χώρες όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο κ. Μάρτυ είπε ότι η Ρουμανία και η Πολωνία, η οποία είναι ήδη μέλος της ΕΕ, δεν θα έπρεπε να είναι οι μόνες χώρες που διερευνώνται για το ενδεχόμενο ύπαρξης μυστικών κέντρων της ΣΙΑ στο έδαφός τους.

    Ο Ντίκ Μάρτυ πρόσθεσε ότι σε ομιλία που εκφώνησε στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι γινόταν χρήση βασανιστηρίων, όμως δεν διέψευσε την αντικανονική παράδοση υπόπτων τρομοκρατών στις αρχές ορισμένων χωρών.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η έκθεση του κ. Μάρτυ δεν περιέχει κανένα νέο στοιχείο και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν μεταφέρουν κρατούμενους σε χώρες όπου θα μπορούσαν να υποβληθούν σε βασανιστήρια.

    Μετά την έκδοση της έκθεσης Μάρτυ, ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βρετανίας, Ντένις ΜακΣέην δήλωσε και αυτός ότι η έκθεση δεν περιέχει κανένα νέο στοιχείο, όπως εξάλλου δεν περιέχει καταθέσεις μαρτύρων ή αποδείξεις, ούτε κάν έγγραφα που να δικαιολογούν τα πορίσματα. Ο βρετανός βουλευτή επισήμανε ότι η έκθεση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ανακυκλώνει καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον τύπο, οι οποίες τροφοδοτούν την αντι-αμερικανική προπαγάνδα.

    Ανακοίνωση του επιτρόπου της ΕΕ για δικαστικές υποθέσεις, Φράνκο Φραττίνι, ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν πλήρως και το συντομότερο δυνατόν με την έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωβουλή ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει δική της ανεξάρτητη έρευνα για τις εν λόγω καταγγελίες και δήλωσε ότι σχεδιάζει να αρχίσει σχετικές ακροάσεις αργότερα αυτό το μήνα, ενώ ζήτησε από κυβερνητικούς παράγοντες και τέως αρχηγούς κρατών να απαντήσουν στα ερωτήματα της έρευνας.

    [09] Η Ντίσνεϊ αγοράζει την Πίξαρ

    25-01-2006

    Η εταιρεία Ντίσνεϊ αγοράζει την εταιρεία παραγωγής ταινιών κινουμένων σχεδίων Πίξαρ έναντι 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αξιωματούχοι της Ντίσνεϊ ελπίζουν ότι ο επικεφαλής της Πίξαρ, Στηβ Τζομπς και το ιδιαίτερα πετυχημένο του στούντιο κινουμένων σχεδίων μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην Ντίσνεϊ που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα. Παρόλο που η Ντίσνεϊ ήταν πρωτοπόρος στις ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι επιτυχίες της έχουν τελευταία περιοριστεί. Η Πίξαρ έχει χρησιμοποιήσει προηγμένη τεχνολογία για την δημιουργία μιας σειράς επιτυχημένων ταινιών κινουμένων σχεδίων όπως το Toy Story και 'οι Απίθανοι'

    Ο Στηβ Τζομπς που θα προστεθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Ντίσνεϊ, ήταν επίσης ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple.

    [10] Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν στο Λευκό Οίκο

    25-01-2006

    Μπους και Αζίζ στο Λευκό Οίκο

    Ο πρόεδρος Μπους συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Σαουκάτ Αζίζ στον Λευκό Οίκο και μετά την συνάντηση δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο χώρες εργάζονται στενά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο κ. Μπους ανακοίνωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν και την Ινδία τον Μάρτιο.

    Η επίσκεψη του κ. Αζίζ πραγματοποιείται σε εποχή προστριβής μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών, εξαιτίας της αμερικανικής αεροπορικής επίθεσης εναντίον συγκέντρωσης μελών της αλ Κάιντα σε ορεινό χωριό του Πακιστάν, από την οποία σκοτώθηκαν 18 άτομα. Οι κ.κ. Μπους και Αζίζ δεν αναφέρθηκαν στην αεροεπιδρομή, αλλά τόνισαν ότι θεωρούν σημαντική την φιλία μεταξύ των δύο λαών.

    Το γραφείο του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ απέσυραν την απειλή τους να διακόψουν τα εμπορικά προνόμια προς το Πακιστάν, επειδή η Ισλαμαμπάντ δεν πήρε αρκετά μέτρα για το σταμάτημα της πειρατείας αμερικανικών κινηματογραφικών ταινιών, μουσικής και προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    [11] Στην ολομέλεια της γερουσίας η υποψηφιότητα Αλίτο

    25-01-2006

    Η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας, ψηφίζοντας σύμφωνα με την κομματική γραμμή, ενέκρινε τον υποψήφιο του προέδρου Μπους για το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, τον συντηρητικό ομοσπονδιακό εφέτη, Σάμιουελ Αλίτο. Οι 10 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές μέλη της επιτροπής ψήφισαν την Τρίτη υπέρ του κ. Αλίτο, ενώ οι 8 Δημοκρατικοί τον καταψήφισαν. Η υποψηφιότητα Αλίτο θα παραπεμφθεί στη συνέχεια στην ολομέλεια της γερουσίας, όπου επικρατεί το ρεπουμπλικανικό στοιχείο και αναμένεται ότι θα εγκριθεί ο διορισμός του κ. Αλίτο, ο οποίος θα αντικαταστήσει την απερχόμενη δικαστή, Σάντρα Νταίη Ο'Κόνορ. Η κυρία Ο'Κόνορ υπήρξε μετριοπαθής και συχνά έριχνε την αποφασιστική ψήφο.

    Οι δημοκρατικοί ανησυχούν ότι ο κ. Αλίτο θα οδηγήσει το Ανώτατο δικαστήριο προς μία συντηρητικότερη κατεύθυνση, ειδικά σε επίμαχα θέματα όπως οι αμβλώσεις και το εύρος των προεδρικών εξουσιών. Οι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι ο Σάμιουελ Αλίτο είναι ακέραιο και ικανό άτομο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 26 January 2006 - 2:18:14 UTC