Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλογοσκούφης: Σοβαρές προσπάθειες καταβάλει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος
  • [02] Ισραήλ: Ελαφρά βελτίωση σημείωσε ο Σαρόν
  • [03] Ράις: Οι παλαιστινιακές οργανώσεις που ενστερνίζονται τη βία δεν πρέπει να λάβουν μέρος στις εκλογές
  • [04] Επίσκεψη Μπους στη Νέα Ορλεάνη
  • [05] Προσπάθειες των ΗΠΑ για επανέναρξη συνομιλιών με τη Β. Κορέα
  • [06] Ανησυχεί η Ευρώπη για τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία
  • [07] Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν
  • [08] Γερουσία: Ολοκληρώνονται οι ακροάσεις για τον Σάμιουελ Αλίτο
  • [09] Η Ρωσία διπλασιάζει τη τιμή του φυσικού αερίου και προς Μολδαβία
  • [10] Βουλγαράκης: Οι έρευνες στην Πακιστανική κοινότητα έγιναν με νόμιμο τρόπο
  • [11] Αποφυλακίζεται ο επίδοξος δολοφόνος του Πάπα

  • [01] Αλογοσκούφης: Σοβαρές προσπάθειες καταβάλει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    12-01-2006

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης

    'Τόσο το Συμβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν τις μεγάλες και σοβαρές προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την μείωση των ελλειμμάτων της', δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης μετά την συνάντηση που είχε στην Βιέννη με τον, προεδρεύοντα του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ Αυστριακό Υπουργό Οικονομίας κ. Γκράσσερ.

    Το ίδιο αισιόδοξη ήταν και η δήλωση του μετά την συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον προεδρεύοντα του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ στο Μεγάλο Δουκάτο. 'Ανέλυσα και στον κ. Γιούνκερ',είπε ο κύριος Αλογοσκουφης, 'όλες τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση και για την μείωση του ελλείμματος αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και του επανέλαβα και την δέσμευση μας ότι με τον προϋπολογισμό που έχουμε ψηφίσει στην Βουλή το έλλειμμα θα βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, ώστε η Ελλάδα να βγει από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος'.

    Εν τω μεταξύ από τις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ασχοληθεί με τα υπερβολικά ελλείμματα της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας τις επόμενες εβδομάδες, ενώ όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια στις αρχές Φεβρουαρίου θα εξετασθούν και τα δημοσιονομικά προγράμματα της Αυστρίας, του Βελγίου, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Σλοβενίας. Ακόμη η επιτροπή θα ζητήσει από το Συμβούλιο να ζητήσει από την Αγγλία να λάβει μέτρα για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%, καθώς έτρεχε με 3,2% το 2005 και δείχνει ανοδικές τάσεις για την περίοδο 2006-2007. Οι οριστικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά των 25 θα εξετασθούν στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στις 24 Ιανουαρίου.

    [02] Ισραήλ: Ελαφρά βελτίωση σημείωσε ο Σαρόν

    12-01-2006

    Αριέλ Σαρόν

    Ισραηλινοί γιατροί δήλωσαν ότι η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, σημείωσε ελαφρά βελτίωση την Τετάρτη, καθώς συνεχίζεται η σταδιακή επαναφορά του από βαθύ τεχνητό κώμα. Οι γιατροί του νοσοκομείου Χαντάσα θα σταματήσουν σήμερα την χορήγηση ηρεμιστικών φαρμάκων στον ηλικίας 77 ετών Ισραηλινό ηγέτη, μία εβδομάδα μετά από το δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Όμως, ο νευροχειρούργος, Χοσέ Κόεν, προειδοποίησε ότι ο κ. Σαρόν παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και ότι μπορεί να πάρει μήνες η αποκατάσταση της υγείας του. Οι γιατροί είπαν επίσης ότι αμφιβάλλουν αν ο κύριος Σαρόν θα μπορέσει να επιστρέψει στα καθήκοντα του.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με πρόσφατες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης το κεντρώο κόμμα Καντίμα, του κυρίου Σαρόν, προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ενόψει των εκλογών της 28ης Μαρτίου.

    [03] Ράις: Οι παλαιστινιακές οργανώσεις που ενστερνίζονται τη βία δεν πρέπει να λάβουν μέρος στις εκλογές

    12-01-2006

    Κοντολίζα Ράις

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Παλαιστινίους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να διεξαχθούν κάτω από συνθήκες ασφάλειας και ηρεμίας, χωρίς εκβιασμούς και εκφοβισμούς προς τους ψηφοφόρους.

    Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε την Τετάρτη, η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, χαιρέτησε την απόφαση των Ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν σε Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, να λάβουν μέρος στις εκλογές για το Παλαιστινιακό νομοθετικό συμβούλιο.

    Πάντως η κ. Ράις πρόσθεσε ότι Παλαιστινιακές οργανώσεις που αρνούνται να αποκηρύξουν τη βία, ή αρνούνται να αφοπλιστούν και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, δεν θα πρέπει να λάβουν μέρος στις πολιτικές διαδικασίες. Η Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, αναμένεται ότι θα λάβει σημαντικό ποσοστό ψήφων στις εκλογές αυτές. Οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει ενδείξεις αναφορικά με το ποια στάση θα τηρήσουν αν η Χαμάς αποκτήσει αυξημένη παρουσία στην νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση.

    [04] Επίσκεψη Μπους στη Νέα Ορλεάνη

    12-01-2006

    Νέα Ορλεάνη

    Ο Πρόεδρος Μπους θα επιθεωρήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Νέας Ορλεάνης κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην περιοχή, ενώ η πόλη της Νέας Ορλεάνης αποκάλυψε επίμαχο σχέδιο για την ανοικοδόμηση ορισμένων περιοχών της.

    Το σχέδιο που δόθηκε τη Τετάρτη στην δημοσιότητα προβλέπει την ανοικοδόμηση μίας πολύ μικρότερης πόλης, με το ήμισυ του πληθυσμού που είχε πριν τον τυφώνα Κατρίνα. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη βελτίωση των συστημάτων προστασίας από τις πλημμύρες, την κατασκευή υπερταχείας και το κλείσιμο ενός καναλιού προς τον κόλπο του Μεξικού, το οποίο ευθύνεται για τις πλημμύρες στην ανατολική πλευρά της πόλης. Το σχέδιο που εκπονήθηκε από επιτροπή την οποία διόρισε ο δήμαρχος της πόλης, Ρέι Νέιγκιν, προκάλεσε την κατακραυγή μερικών κατοίκων, που λένε ότι απαγορεύει την ανοικοδόμηση σε μερικές γειτονιές που καταστράφηκαν από το τυφώνα.

    [05] Προσπάθειες των ΗΠΑ για επανέναρξη συνομιλιών με τη Β. Κορέα

    12-01-2006

    Κρίστοφερ Χίλλ

    Στην Κίνα μεταβαίνει σήμερα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στις εξαεθνείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλλ, στα πλαίσια προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών. O κ. Χιλλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της σαν κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας για να ορισθεί ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν. Πριν αναχωρήσει για τη Κίνα ο κύριος Χίλλ μετέβη στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για να κερδίσει την υποστήριξη τους με στόχο την προώθηση των συνομιλιών.

    Η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαεθνών συνομιλιών, μέχρις ότου άρει η Ουάσινγκτον τις κυρώσεις της εναντίον της Πιονγιάνγκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις άνευ όρων. Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ τον Σεπτέμβριο. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί επίσης την Βόρεια Κορέα για παραχάραξη πλαστών νομισμάτων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    [06] Ανησυχεί η Ευρώπη για τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία

    12-01-2006

    Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν αυξήσει τους συνοριακούς ελέγχους, ενώ συνεχίζουν να παρακολουθούν τα αποδημητικά πουλιά καθώς η γειτονική Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι το φονικό στέλεχος Η5Ν1 του ιού της νόσου θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να απειληθούν γειτονικά κράτη. Αλλά χώρες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας ενισχύουν τους υγειονομικούς ελέγχους τους στα σύνορά τους για τον εντοπισμό άρρωστων πουλερικών ή πτηνών.

    Οι τουρκικές υγειονομικές αρχές ζητούν από τον κόσμο να μην πανικοβληθεί, αλλά συνάμα τον προτρέπει να αποφύγει να έρχεται σε επαφή με πτηνά που θεωρούνται ύποπτα ότι φέρουν την νόσο. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι 15 άτομα στην Τουρκία έχουν μολυνθεί από τον ιό της εν λόγω γρίπης, από την οποία μάλιστα πέθαναν δύο νεαρά άτομα. Υγειονομικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι από το 2003, 78 άνθρωποι πέθαναν από την γρίπη των πτηνών και τονίζουν ότι παρά την πρόσφατη επιδημία στην Τουρκία, η Ασία παρουσιάζει την μεγαλύτερη απειλή για την εξάπλωση της νόσου.

    [07] Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν

    12-01-2006

    Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν ότι είναι πλέον πολύ πιθανό να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε τη Τετάρτη ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν συνομιλίες με Ευρωπαίους συμμάχους για την απόφαση της Τεχεράνης να ξαναρχίσει πυρηνικές έρευνες. Ο κ. Μακόρμακ δήλωσε ότι αναμένεται σύντομα απόφαση για το ποια θα είναι η αντίδραση της Δύσης.

    Νωρίτερα την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, δήλωσε ότι έφθασε η ώρα να εξεταστεί η παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας. Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι θα συνεδριάσουν σήμερα για να συζητήσουν το θέμα. Πάντως ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, δήλωσε ότι οι απειλές των ξένων δεν πρόκειται να εξαναγκάσουν το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    [08] Γερουσία: Ολοκληρώνονται οι ακροάσεις για τον Σάμιουελ Αλίτο

    12-01-2006

    Ολοκληρώνονται σήμερα στην επιτροπή δικαστικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας οι ακροάσεις για την επικύρωση του διορισμού του υποψηφίου για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Σάμουελ Αλίτο. Κατά την χθεσινή Τρίτη μέρα των ακροάσεων και μετά από πιεστικές ερωτήσεις οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας δήλωσαν ότι ο κ. Αλίτο αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει το αν θα σεβαστεί το νόμο που διασφαλίζει την νομιμότητα των αμβλώσεων. Ο υποψήφιος Ανώτατος Δικαστής χαρακτήρισε τον εν λόγω νόμο σημαντικό προηγούμενο, αλλά αρνήθηκε να τον χαρακτηρίσει 'νόμο που δεν επιδέχεται αλλαγής'.

    Επίσης ορισμένοι γερουσιαστές εξέφρασαν ανησυχία για την αδυναμία του κ. Αλίτο να θυμηθεί λεπτομέρειες σχετικά με συμμετοχή του στο παρελθόν σε οργάνωση που αντιτίθετο στην είσοδο γυναικών και μειονοτήτων στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

    Αναμένεται όμως ότι τελικά θα επικυρωθεί ο διορισμός του Σάμουελ Αλίτο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου θα αντικαταστήσει την πρώτη γυναίκα ανωτάτη δικαστή, την Σάντρα Ντέι Ο'Κόννορ, που συνταξιοδοτείται.

    [09] Η Ρωσία διπλασιάζει τη τιμή του φυσικού αερίου και προς Μολδαβία

    12-01-2006

    Η ΕΕ ζητά από τη Ρωσία και τη Μολδαβία να αρχίσουν ξανά συνομιλίες για την διευθέτηση μεταξύ τους διαμάχης σε θέματα τιμής του φυσικού αερίου.

    Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, Γκάζπρομ, διέκοψε την πρώτη Ιανουαρίου την παροχή αερίου στην πάμπτωχη Μολδαβία, διπλασιάζοντας την τιμή του για να συμβαδίζει με την τιμή στην ελεύθερη αγορά. Ο πρόεδρος της Μολδαβίας, Βλαντιμίρ Βορονίν, χαρακτήρισε την κατακόρυφη αύξηση της τιμής 'άδικη'.

    [10] Βουλγαράκης: Οι έρευνες στην Πακιστανική κοινότητα έγιναν με νόμιμο τρόπο

    12-01-2006

    Η Ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε και πάλι ότι συμμετείχε στην παράνομη σύλληψη και ανάκριση ομάδας Πακιστανών μεταναστών μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούλιο. Σε δηλώσεις προς αρμόδια επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο υπουργός δημόσιας τάξης της Ελλάδας, Γιώργος Βουλγαράκης, τόνισε ότι οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ζητήσει την βοήθεια της ελληνικής αστυνομίας για την διερεύνηση του ενδεχόμενου τρομοκρατικών διασυνδέσεων υπόπτων με τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Ο κ. Βουλγαράκης ξεκαθάρισε ότι οι Ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν τις σχετικές έρευνες με νόμιμο τρόπο.

    28 Πακιστανοί δηλώνουν ότι απήχθησαν και βασανίστηκαν από Έλληνες και Βρετανούς πράκτορες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο και γι' αυτό έχουν υποβάλλει αγωγή εναντίον πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών που καταγγέλλεται ότι συμμετείχαν στις ενέργειες αυτές.

    [11] Αποφυλακίζεται ο επίδοξος δολοφόνος του Πάπα

    12-01-2006

    Αποφυλακίζεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ο Μεχμέτ Αλί Αγτσά, ο Τούρκος που το 1981 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο. Ο συνήγορος του Αγτσά δήλωσε ότι θα συνοδεύσει το πελάτη του σε αρμόδιο στρατολογικό τμήμα, γιατί στη δεκαετία του 1970, ο Μεχμέτ Αλί Αγτσά απέφυγε να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αναγκαστεί να υπηρετήσει τώρα, λόγω της ηλικίας του.

    Οι Ιταλικές αρχές είχαν καταδικάσει του Αγτσά σε ισόβια κάθειρξη, αλλά στη συνέχεια τον εξέδωσαν στην Τουρκία για να εκτίσει ποινή φυλάκισης για την δολοφονία του δημοσιογράφου, Αμπντί Ιπεκτσί το 1979. Πρόσφατες αλλαγές στην Τουρκική νομοθεσία επέτρεψαν την σημερινή αποφυλάκιση του, γεγονός που έχει εξοργίσει πολλούς Τούρκους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 13 January 2006 - 2:18:18 UTC