Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκρατημένες οι προβλέψεις του Τζώρτζ Σόρος για την αμερικανική οικονομία
  • [02] Πέτυχε η εγχείρηση μικρής Ιρακινής στις ΗΠΑ
  • [03] Ανησυχία ΗΠΑ και ΕΕ για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν
  • [04] ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο στη Τουρκία
  • [05] Βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ
  • [06] Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση Σαρόν
  • [07] Αμπάς: Οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί
  • [08] Καθηγητής πανεπιστημίου των ΗΠΑ και η σύζυγος του κατηγορούνται για κατασκοπία
  • [09] Ακροάσεις για την υποψηφιότητα Αλίτο
  • [10] Δωρεά του Ελληνικού λαού στα θύματα της Κατρίνα

  • [01] Συγκρατημένες οι προβλέψεις του Τζώρτζ Σόρος για την αμερικανική οικονομία

    10-01-2006

    Τζ. Σόρος

    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζώρτζ Σόρος, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει ύφεση το 2007. Σε ομιλία του στη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα, ο κ. Σόρος τόνισε ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να προκαλέσει την ύφεση ανεβάζοντας τα επιτόκια και προκαλώντας διολίσθηση της αγοράς ακινήτων. Οι υψηλές τιμές ακινήτων στις ΗΠΑ αποτέλεσαν αντισταθμιστικό παράγοντα στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας πέρυσι, αποτρέποντας έτσι μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

    Η Φέντ έχει αρχίσει να ανεβάζει σταθερά το κύριο διατραπεζικό επιτόκιο, για να αποφευχθούν πληθωριστικές πιέσεις, αλλά ο κ. Σόρος πιστεύει πως αυτή η τάση θα σταματήσει μετά από δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,25% η κάθε μια. Ο κ. Σόρος προειδοποίησε επίσης ότι μια ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα επηρέαζε αρνητικά και τον ρυθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας.

    Επεσήμανε όμως ότι στο μέλλον η σημαντικότερη οικονομική ανάπτυξη θα προέλθει απ' την Ασία και γι' αυτό παρότρυνε τις Ασιατικές κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη στο εσωτερικό των χωρών τους, έτσι ώστε να περιορίσουν την εξάρτιση τους από τις εξαγωγές.

    [02] Πέτυχε η εγχείρηση μικρής Ιρακινής στις ΗΠΑ

    10-01-2006

    Με επιτυχία στέφθηκε εγχείρηση σε τρίχρονο κοριτσάκι από το Ιράκ, που έπασχε από σοβαρό νόσημα της σπονδυλικής στήλης. Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πολιτεία της Τζώρτζια.

    Ο νευροχειρούργος, Ροτζερ Χάντζινς, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Δευτέρα ότι η εγχείρηση της Νουρ αλ Ζάχρα για τη μετακίνηση της σπονδυλικής της στήλης, στο κέντρο της πλάτης της, συνήθως γίνεται σε νεογέννητα. Και μάλλον η μικρή Νουρ θα μείνει παραπληγική και θα χρειάζεται αναπηρική πολυθρόνα εφόρου ζωής.

    Ο γιατρός Χάντζινς πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη εγχείρηση, αν αναπτυχθεί πίεση στον εγκέφαλο της μικρής Νουρ.

    Η Νουρ γεννήθηκε με δισχιδή ράχη, μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, που προκαλείται όταν δεν αναπτυχθεί πλήρως η σπονδυλική στήλη του εμβρύου.

    Τη Νουρ εντόπισε η αμερικανική Εθνοφρουρά όταν έψαχναν το σπίτι της για αντάρτες. Οι στρατιώτες ήλθαν σε επαφή με τις οικογένειες τους και τους φίλους τους οι οποίοι κατάφεραν να βρουν τρόπο πλήρους κάλυψης των ιατρικών εξόδων της μικρής Ιρακινής και της παραμονής της οικογένειας της στις ΗΠΑ.

    [03] Ανησυχία ΗΠΑ και ΕΕ για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν

    10-01-2006

    Oι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία για τα σχέδια του Ιράν να ξαναρχίσει πυρηνικές έρευνες. Οι έρευνες αυτές θα άρχιζαν τη Δευτέρα μετά την απομάκρυνση, από διεθνείς επιθεωρητές, ειδικών σφραγίδων από ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Mακλέλλαν, δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες θα οδηγήσουν στην περαιτέρω απομόνωση του Ιράν και προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να παραπεμφθεί στα ΗΕ για την επιβολή κυρώσεων.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε και αυτή απ' το Ιράν να μην ξαναρχίσει πυρηνικές έρευνες. Αλλά ο Καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βόλφγκανγκ Σούσελ, δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων πρέπει να αποτελεί τη τελευταία επιλογή.

    Να υπενθυμίσουμε ότι το Ιράν απορρίπτει τις καταγγελίες των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι προσπαθεί να αναπτύξει μυστικά ατομική βόμβα.

    [04] ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο στη Τουρκία

    10-01-2006

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο ιός της γρίπης των πτηνών στη Τουρκία μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού τόνισαν ότι όλα τα κρούσματα μέχρι στιγμής είναι αποτέλεσμα επαφών με προσβεβλημένα πουλιά. Αλλά υγειονομικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων σε ανθρώπους αυξάνει τις πιθανότητες μετάλλαξης του ιού σε τύπο που θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και να προκαλέσει πανδημία.

    Oι υγειονομικές αρχές της Τουρκίας επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα τον εντοπισμό 5 νέων κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, αυξάνοντας έτσι σε 14 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα. Δύο από τα θύματα έχουν πεθάνει.

    Στο μεταξύ, οι Ρωσικές αρχές συνιστούν να αποφεύγονται τα ταξίδια στη Τουρκία.

    [05] Βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ

    10-01-2006

    Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας στο υπουργείο Εσωτερικών

    Στο Ιράκ, δύο βομβιστές αυτοκτονίας, που είχαν μεταμφιεστεί σε αστυνομικούς, αυτοανατινάχθηκαν κατά τη διάρκεια τελετής στο υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 28 άτομα την Δευτέρα. Οι αρχές είπαν ότι οι βομβιστές έφεραν στολές αστυνομικών καθώς και ταυτότητες ασφάλειας, και γι' αυτό είχαν πρόσβαση στο αυστηρά φρουρούμενο σημείο της τελετής στη Βαγδάτη. Ο αμερικανός πρέσβης, Ζαλμάι Χαλιλζάντ και πολλοί ιρακινοί αξιωματούχοι παρίσταντο σε τελετή που γινόταν εκεί κοντά, αλλά δεν έπαθαν τίποτε. Η οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Σε ανακοίνωσή της, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, η οργάνωση αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση για τις κακοποιήσεις ιρακινών κρατουμένων σε φυλακή που βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο του υπουργείου.

    Στο μεταξύ η Αμερικανική εφημερίδα Christian Science Monitor ανακοίνωσε ότι ένοπλοι στη Βαγδάτη απήγαγαν μια δημοσιογράφο της και σκότωσαν την διερμηνέα της το Σάββατο. Επίσης, ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών αναβλήθηκε για μετά το τέλος της μουσουλμανικής γιορτής Εΐντ αλ Αντχά αυτό το μήνα.

    [06] Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση Σαρόν

    10-01-2006

    Δημοσιογράφοι έξω από το νοσοκομείο Χαντάσα

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, άρχισε να αναπνέει μόνος του και να κινεί το δεξί χέρι και πόδι του, καθώς οι γιατροί του προσπαθούν να τον συνεφέρουν από το τεχνητό κώμα στο οποίο τον είχαν υποβάλλει. Ενώ οι θεράποντες γιατροί του άρχισαν να μειώνουν την αναισθησία που του παρείχαν, οι κινήσεις του κ. Σαρόν αυξήθηκαν την Δευτέρα. Όμως ο επικεφαλής της ομάδας γιατρών τόνισε ότι ο κ. Σαρόν παραμένει σε καταστολή και σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ.

    Ο ηλικίας 77 ετών Ισραηλινός ηγέτης βρισκόταν σε βαθύ κώμα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη Τετάρτη. Οι γιατροί του είπαν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί η λειτουργία του εγκεφάλου του.

    [07] Αμπάς: Οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί

    10-01-2006

    Μαχμούντ Αμπάς

    Μετά από διαβεβαιώσεις που πήρε απ' τις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει στους Άραβες να ψηφίσουν στη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι οι Παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί.

    Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Σων Μακ Κορμάκ, δεν επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δώσει τέτοιες διαβεβαιώσεις, ενώ τόνισε ότι το θέμα των εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θα αποφασιστεί από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Δύο ανώτεροι απεσταλμένοι των ΗΠΑ θα μεταβούν στη περιοχή για συνομιλίες και με τις δύο πλευρές εν όψει των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

    Ο κύριος Αμπάς είχε απειλήσει ότι θα αναβάλει τις εκλογές, αν το Ισραήλ εμποδίσει την εκλογική διαδικασία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ απείλησε ότι θα μπλοκάρει την εκλογική διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποψηφιότητα εξτρεμιστών της Χαμάς.

    Νωρίτερα, τη Δευτέρα Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι θα επιτραπεί σε Παλαιστίνιους υποψήφιους να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία στη ανατολική Ιερουσαλήμ, εφόσον δεν ανήκουν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    [08] Καθηγητής πανεπιστημίου των ΗΠΑ και η σύζυγος του κατηγορούνται για κατασκοπία

    10-01-2006

    Κατηγορίες για κατασκοπία για λογαριασμό της Κούβας απαγγέλθηκαν σε καθηγητή πανεπιστήμιου και τη σύζυγό του στην πολιτεία της Φλόριντα. Στο κατηγορητήριο που εξαγγέλθηκε τη Δευτέρα στο Μαϊάμι οι εισαγγελικές αρχές είπαν ότι ο ηλικίας 61 ετών Κάρλος Αλβαρέζ και η 55χρονη σύζυγος του Έλσα, έστελναν στη Κούβα πληροφορίες επι δεκαετίες για αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και εξόριστες ομάδες κατά του Φιντέλ Κάστρο. Ο εισαγγελέας Μπράϊαν Φρέιζερ δήλωσε ότι ο Κάρλος Αλβαρέζ άρχισε τη κατασκοπία για λογαριασμό της Κούβας το 1977 και η Έλσα το 1982. Ο εισαγγελέας είπε ότι το ζευγάρι χρησιμοποιούσε ραδιοφωνικές συχνότητες στα βραχέα και μηχανισμούς κρυπτογράφησης για τη αποστολή μηνυμάτων στην Κούβα.

    Πάντως πράκτορας του FBI δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι παρείχαν απόρρητες ή στρατιωτικής φύσης πληροφορίες στη Κούβα. Το ζευγάρι εργαζόταν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Ο δικαστής διέταξε τη κράτηση τους χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης εγγύησης, ενώ θα εμφανιστούν και πάλι ενώπιον του εισαγγελέα στις 19 Ιανουαρίου.

    [09] Ακροάσεις για την υποψηφιότητα Αλίτο

    10-01-2006

    Συνεχίζονται και σήμερα στη Γερουσία οι ακροάσεις για την επικύρωση του διορισμού του δικαστή, Σάμιουελ Αλίτο, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

    Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας την Δευτέρα, ο κ. Αλίτο δήλωσε ότι ένας δικαστής δεν πρέπει να έχει συγκεκριμένη πολιτική, δεν πρέπει να ακολουθεί κομματική γραμμή και πάντα πρέπει να σέβεται το γράμμα του νόμου. Πάντως ο συντηρητικός δικαστής δεν φανέρωσε πώς θα μπορούσε να αντιδράσει σε δύσκολες και επίμαχες δικαστικές υποθέσεις, όπως τα όρια της προεδρικής εξουσίας, τις αμβλώσεις και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που οι δημοκρατικοί είχαν δεσμευτεί να εγείρουν.

    Νωρίτερα, ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Τέντ Κέννεντυ, δήλωσε ότι βρίσκει ιδιαίτερα ανησυχητική την υποστήριξη του κ. Αλίτο προς την ενίσχυση της δύναμης της εκτελεστικής εξουσίας. Ο επικεφαλής της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της γερουσίας, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Αρλεν Σπέκτερ, τόνισε ότι θα ήθελε την ολοκλήρωση των ακροάσεων για τον διορισμό του κ. Αλίτο εντός της εβδομάδος, ώστε να διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στις αρχές της επόμενης. Ο δικαστής Αλίτο είναι ομοσπονδιακός εφέτης από το 1990.

    [10] Δωρεά του Ελληνικού λαού στα θύματα της Κατρίνα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    10-01-2006

    Φωτογραφική άποψη της πλημμυρισμένης πόλης της Νέας Ορλεάνης.

    Δύο από τα χίλια περίπου σπίτια που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Habitat for Humanity για την στέγαση θυμάτων του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος έπληξε τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ πριν τέσσαρες μήνες, θα χτιστούν με χρήματα του Ελληνικού λαού.

    Την ανακοίνωση έκανε ο Κρις Κλάρκ, εκπρόσωπος του φιλανθρωπικού ιδρύματος, κατά τη διάρκεια τελετής που διοργάνωσε η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΗΕΠΑ στο Προεδρικό Κέντρο Κάρτερ, στην Ατλάντα της Τζώρτζια. Κατά την τελετή, στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τσάρλς Ρής, ο Έλληνας Πρέσβης στη Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Κωνσταντίνος Τζέημς, επιδόθηκε επιταγή 85 χιλιάδων δολαρίων στο ίδρυμα Habitat, από χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα, σαν ένδειξη αλληλεγγύης του Ελληνικού λαού για τα θύματα της Κατρίνας.

    Αποδεχόμενος την δωρεά ο Κρις Κλάρκ είπε ότι χάρις σε αυτήν το ίδρυμά του θα μπορέσει να αγοράσει τα υλικά για την ανέγερση δύο σπιτιών, που θα έχουν τέσσαρα δωμάτια το καθένα, για την στέγαση οικογενειών που ξερίζωσε ο καταστροφικός τυφώνας.

    Διπλωμάτες που μίλησαν στην τελετή τόνισαν ότι η δωρεά προέρχεται όχι από την κυβέρνηση αλλά από σχεδόν δύο χιλιάδες γενναιόδωρους Έλληνες πολίτες που πλήρωσαν κατά μέσον όρο 50 Ευρώ ο καθένας για να παρακολουθήσουν μια συναυλία πού έγινε στις 2 Νοεμβρίου στην Αθήνα για την ενίσχυση των θυμάτων της Κατρίνα.

    Όπως είπε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τσαρλς Ρης, το ποσό που συγκεντρώθηκε, μπορεί να είναι μικρό σε σύγκριση με τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στη Νέα Ορλεάνη, αλλά είναι συμβολικό 'της ηθικής και υλικής υποστήριξης και της αγάπης που έχει ο κάθε Έλληνας για τον κάθε Αμερικανό'.

    Ανταπόκριση του Αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press από την Ατλάντα επισημαίνει ότι ο Υφυπουργός κ. Σκανδαλάκης, του οποίου η σύζυγος Νόνη Δεμέστιχα-Σκανδαλάκη διοργάνωσε τη συναυλία στην Αθήνα, τόνισε πως 'η Ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι άριστη και ενέχει ζωτική σημασία για την επίλυση των διενέξεων στα Βαλκάνια'. Επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς, είπε ότι οι Έλληνες και οι Αμερικανοί 'είναι φίλοι και θα συνδέονται πάντα από αισθήματα αλληλεγγύης'.

    Την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος, στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται και ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας στη Νέα Ορλεάνη, που υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον τυφώνα Κατρίνα. Ο καθεδρικός αυτός ναός είναι και η πρώτη Ελληνοορθόδοξη εκκλησία που χτίστηκε στην Αμερική.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 11 January 2006 - 2:18:15 UTC