Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθήνα: Ο 'Επαναστατικός Αγώνας' αναλαμβάνει την ευθύνη
  • [02] Ιράκ: Οι Σουνίτες αμφισβητούν προκαταρκτικά αποτελέσματα
  • [03] Κόσοβο: Νέα θεσμικά όργανα δημιουργεί η διοίκηση του ΟΗΕ
  • [04] Μειώνεται ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  • [05] Τσουχτερό πρόστιμο στο συνδικάτο εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • [06] Στο Πακιστάν ο Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο Ντικ Τσέινυ
  • [07] Φρήντομ Χάους: Πρόοδος σε θέματα ελευθερίας του πολίτη σε ορισμένα μέρη του κόσμου
  • [08] Εντείνονται τα πυρά κατά της κυβέρνησης Μπούς για το θέμα απόρρητων παρακολουθήσεων εντός ΗΠΑ

  • [01] Αθήνα: Ο 'Επαναστατικός Αγώνας' αναλαμβάνει την ευθύνη

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    21-12-2005

    H οργάνωση 'Επαναστατικός Αγώνας' ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση έξω από το υπουργείο Οικονομίας την περασμένη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα και να προκληθούν σημαντικές υλικές ζημιές. Η οργάνωση απέστειλε τη νύχτα πολυσέλιδη προκήρυξη στην εφημερίδα 'Το Ποντίκι' με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια. Η προκήρυξη, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει προς το παρόν ανακοινωθεί δημοσίως, εξετάζεται στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα την Πέμπτη.

    Η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας είχε πραγματοποιήσει τριπλή βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα 100 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, καθώς και βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Απασχόλησης πριν από έξι μήνες. 'Η εφημερίδα Το Ποντίκι έλαβε επιστολή από τον Επαναστατικό Αγώνα, στην οποία αναφέρουν ότι είναι υπεύθυνοι για την βομβιστική επίθεση', είπε αξιωματούχος της αστυνομίας. 'Ελέγχουμε τώρα την επιστολή για να εξακριβώσουμε την αυθεντικότητά της και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το περιεχόμενό της'.

    Η επίθεση στο υπουργείο Οικονομικών στο κέντρο της Αθήνας λίγο πριν την ώρα αιχμής την περασμένη Δευτέρα έφερε σε δύσκολη θέση τις αρχές, που εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι έχουν εξαρθρώσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Η αυτοσχέδια βόμβα, τοποθετημένη στο κουτί μεταφοράς τροφίμων σε μοτοποδήλατο που ήταν παρκαρισμένο έξω από το υπουργείο, έσπασε τις βιτρίνες των καταστημάτων και τα παράθυρα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων, κατέστρεψε αρκετά αυτοκίνητα και τραυμάτισε ελαφρά δύο άτομα.

    Η οργάνωση έγινε ευρύτερα γνωστή όταν, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, προειδοποίησε τους επισκέπτες να μείνουν μακριά από την Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση εναντίον λεωφορείου που μετέφερε δυνάμεις ασφαλείας τον Οκτώβριο του 2004, για μια μικρή βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 2003 και για βόμβα έξω από κατάστημα της Citibank πριν από 20 μήνες. Μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί κανένα μέλος αυτής της οργάνωσης.

    [02] Ιράκ: Οι Σουνίτες αμφισβητούν προκαταρκτικά αποτελέσματα

    21-12-2005

    Στο Ιράκ, ο κύριος συνασπισμός Σουνιτών αμφισβήτησε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Πέμπτης και απειλεί να ζητήσει την επανάληψη τους. Οι Σουνίτες δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δεν ταιριάζουν με αυτά που οι παρατηρητές τους κατέγραψαν στην επαρχία της Βαγδάτης, και πρόσθεσαν ότι αν η κατάσταση δεν διορθωθεί, θα απαιτήσουν την διεξαγωγή νέων εκλογών στην επαρχία αυτή. Τα πρώτα αποτελέσματα έδιναν στον Σουνιτικό συνασπισμό το 19% των ψήφων και στον Ενωμένο Ιρακινό Συνασπισμό των Σιιτών το 59% στην επαρχία της Βαγδάτης. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές του άλλου μήνα.

    Στο μεταξύ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι Ιρακινοί ψήφισαν ανάλογα με την θρησκευτική και εθνοτική τους προέλευση. Ο κ. Χαλιλζάντ τόνισε ότι το μέλλον του Ιράκ εξαρτάται από την συνεργασία μεταξύ των μειονοτήτων. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπούς τηλεφώνησε στον Ιρακινό πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, την Τρίτη για να τους συγχαρεί για τις εκλογές.

    [03] Κόσοβο: Νέα θεσμικά όργανα δημιουργεί η διοίκηση του ΟΗΕ

    21-12-2005

    Η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσυφοπέδιο δημιούργησε υπουργεία δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης σταδιακής μεταβίβασης εξουσιών σε αυτά. Ο πρωθυπουργός του Κοσυφοπεδίου, Μπαζράμ Κοζούμι, χαιρέτησε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την αναγνώριση της προόδου που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Όμως οι Σερβικές αρχές επέκριναν την ενέργεια αυτή. Ο απεσταλμένος των ΗΕ, αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, Ζάν Ντυσσούρ, δήλωσε ότι η απόφαση προετοιμάζει το έδαφος για την σταδιακή μεταβίβαση της εξουσίας στα θεσμικά αυτά όργανα μέχρι το Μάρτιο, ενώ η διεθνής κοινότητα θα επιβλέπει την όλη διαδικασία.

    Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη αρχίσει την σταδιακή μεταβίβαση του ελέγχου τοπικών υποθέσεων στα χέρια των τοπικών αρχών του Κοσυφοπεδίου, ενόψει των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το μέλλον της περιοχής. Η αλβανόφωνη πλειοψηφία του Κοσυφοπεδίου ζητά πλήρη ανεξαρτησία, όμως αξιωματούχοι στο Βελιγράδι επιμένουν ότι η επαρχία πρέπει να διατηρήσει τους επίσημους δεσμούς της με την Σερβία.

    [04] Μειώνεται ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

    21-12-2005

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, διέταξε τη μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν από 19 χιλιάδες σε 16.500 μέσα στους επόμενους μήνες.

    Η μείωση αυτή ήταν αναμενόμενη μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να αναλάβει τον έλεγχο αμερικανικού κέντρου διοίκησης στο νότιο Αφγανιστάν και να αυξήσει τον αριθμό στρατευμάτων του στην περιοχή.

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν επίσης ότι ο αριθμός των Αφγανικών στρατευμάτων αυξάνεται και ότι η πολιτική διαδικασία εξελίσσεται, γεγονός που επιτρέπει τη μείωση της αμερικανικής παρουσίας.

    Η πρώτη, εδώ και 30 χρόνια, δημοκρατικά εκλεγμένη βουλή του Αφγανιστάν συνεδρίασε για πρώτη φορά τη Δευτέρα με την ορκωμοσία τριακοσίων πενήντα ενός νομοθετών.

    Η τελετή ορκωμοσίας αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας πολιτικής διαδικασίας που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν, μετά την εκδίωξη του καθεστώτος των Ταλεμπάν το 2001.

    [05] Τσουχτερό πρόστιμο στο συνδικάτο εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    21-12-2005

    Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα επιβλήθηκε στo συνδικάτο εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Νέας Υόρκης, που απεργούν για δεύτερη μέρα, επειδή το δικαστήριο έκρινε την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης επέβαλε το πρόστιμο αυτό την Τρίτη στην μεγαλύτερη εργατική ένωση του είδους στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση των εργαζομένων να απεργήσουν τα ξημερώματα της Τρίτης διεκδικώντας αυξήσεις αποδοχών και βελτίωση συντάξεων. Το συνδικάτο δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την δικαστική απόφαση, λέγοντας ότι το πρόστιμο που του επιβλήθηκε είναι υπερβολικό.

    Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήλωσε ότι η πόλη λειτουργεί ικανοποιητικά παρά την απεργία. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δημοτικών αρχών και της Ένωσης Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Ν.Υ., που εκπροσωπεί περίπου 33,000 μέλη, έφθασαν σε αδιέξοδο αναφορικά με θέματα αυξήσεων αποδοχών και συνταξιοδότησης. Το μετρό της Νέας Υόρκης είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, μεταφέροντας περίπου 1 κόμμα 4 δισεκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Η τελευταία παρόμοια απεργία στην αμερικανική μεγαλούπολη το 1980, κράτησε 11 μέρες. Δημοτικοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι η απεργία μπορεί να γίνει αιτία για οικονομικές απώλειες ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα.

    [06] Στο Πακιστάν ο Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο Ντικ Τσέινυ

    21-12-2005

    O Αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρίσκεται στο Πακιστάν όπου θα επισκεφτεί τις αμερικανικές δυνάμεις που συμμετάσχουν στις προσπάθειες ανάκαμψης της περιοχής απ' τον καταστροφικό σεισμό του Οκτωβρίου. Ο αμερικανικός στρατός έχει στείλει κινητές ιατρικές μονάδες στο Πακιστάν, καθώς και ελικόπτερα για την μεταφορά εφοδίων σε ορεινές και δύσβατες περιοχές.

    Επίσης χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινυ, επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Πακιστανικού Κασμίρ και επίκεντρο των επιχειρήσεων περίθαλψης εκατομμυρίων σεισμοπαθών. Ο κ. Τσέινυ συναντήθηκε επίσης στην Ισλαμαμπάντ με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ.

    [07] Φρήντομ Χάους: Πρόοδος σε θέματα ελευθερίας του πολίτη σε ορισμένα μέρη του κόσμου

    21-12-2005

    H ανεξάρτητη οργάνωση Φρήντομ Χάους ανακοίνωσε σημαντικές προόδους το 2005, σε θέματα ελευθερίας, κυρίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής, στις οποίες εφαρμόστηκαν μικρές αλλά δυνητικά σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων. Παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η οργάνωση δείχνει ότι αν και η Μέση Ανατολή παραμένει πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές, εν τούτοις αρκετές Αραβικές χώρες καθώς και η Παλαιστινιακή Αρχή, σημείωσαν πρόοδο. Η Freedom House περιόρισε, από 49 σε 45, τον αριθμό των χωρών που ανήκουν στην κατηγορία των Ανελεύθερων. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό της τελευταίας δεκαετίας. Γενικά, σε περίπου 27 χώρες και μία ολόκληρη περιοχή αναφέρθηκαν βελτιώσεις σε θέματα ελευθερίας, ενώ σε 9 χώρες παρατηρήθηκε επιδείνωση.

    Σύμφωνα με τα ευρήματά της οργάνωσης Freedom House, ο χρόνος αυτός ήταν ένας από τους καλύτερους για τις πολιτικές ελευθερίες, από το 1972. Κάθε χρόνο, η οργάνωση αυτή εξετάζει πολιτικούς και άλλους δείκτες, όπως τις δημοκρατικές διαδικασίες, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, των δικαιωμάτων των γυναικών και τον σεβασμό στην έννομη τάξη σε διάφορες χώρες του κόσμου.

    [08] Εντείνονται τα πυρά κατά της κυβέρνησης Μπούς για το θέμα απόρρητων παρακολουθήσεων εντός ΗΠΑ

    21-12-2005

    Η κυβέρνηση Μπούς δέχεται όλο και περισσότερα πυρά επειδή δεν ζήτησε άδεια των εισαγγελικών αρχών για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ύποπτων τρομοκρατών, στα πλαίσια του προγράμματος παρακολουθήσεων εντός των ΗΠΑ. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές μέλη της επιτροπής απόρρητων πληροφοριών του σώματος ζήτησαν άμεση διερεύνηση της υπόθεσης. Όμως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέηνυ, υπεραμύνθηκε του προγράμματος, λέγοντας ότι είναι νόμιμο και ότι υποστηρίζεται από τον αμερικανικό λαό.

    Ο κ. Τσέηνυ διέκοψε περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και την νότια Ασία για να ψηφίσει και ο ίδιος στην περίπτωση ισοψηφίας στην αμερικανική γερουσία για οικονομικά θέματα και θέματα ασφάλειας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η παράταση της ισχύος του επίμαχου αντιτρομοκρατικού νόμου, του λεγόμενου Πατριωτικού νόμου. Πάντως Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές διαφωνούν για το θέμα της παράτασης του εν λόγω νόμου, ο οποίος κανονικά θα εκπνεύσει στις 31 Δεκεμβρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 22 December 2005 - 2:18:13 UTC