Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο νοσοκομείο ο Αριέλ Σαρόν
  • [02] Αφγανιστάν: Ορκίζεται το νέο κοινοβούλιο
  • [03] Το Κογκρέσο ζητά διερεύνηση του θέματος μυστικής παρακολούθησης αμερικανών πολιτών
  • [04] Συμβιβαστική συμφωνία στην σύνοδο του ΠΟΕ
  • [05] Νέο διάγγελμα Μπούς για το Ιράκ
  • [06] Επίσκεψη έκπληξη Τσέινυ στο Ιράκ
  • [07] Βρυξέλλες: Επετεύχθη τελικά συμφωνία στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ
  • [08] TIME: Οι Γκέητς και ο Μπόνο πρόσωπα της χρονιάς

  • [01] Στο νοσοκομείο ο Αριέλ Σαρόν

    19-12-2005

    O ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, μεταφέρθηκε επειγόντως την Κυριακή σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ, μετά από ελαφρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στο γραφείο του. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Χαντάσα δήλωσαν ότι οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν ότι ο κ. Σαρόν υπέστη εγκεφαλικό, αλλά πρόσθεσαν ότι η κατάστασή του βελτιώθηκε μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και ότι θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στην κατοικία του.

    Νωρίτερα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, σύμφωνα με δηλώσεις τραυματιοφορέων, ο κ. Σαρόν είχε χάσει για λίγο τις αισθήσεις του πριν την άφιξή του στο νοσοκομείο. Νωρίτερα φέτος ο κ. Σαρόν εφήρμοσε την πιο σημαντική αλλαγή της ισραηλινής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών με την απόσυρση των εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

    [02] Αφγανιστάν: Ορκίζεται το νέο κοινοβούλιο

    19-12-2005

    Στο Αφγανιστάν, ορκίζεται σήμερα το πρώτο, εδώ και πάνω από 30 χρόνια, κοινοβούλιο της χώρας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, για να αποφευχθούν ενδεχόμενες επιθέσεις εξτρεμιστών Ταλεμπάν. Αφγανοί αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν εδώ και μέρες αναλάβει ειδικά καθήκοντα στην Καμπούλ, ενόψει της σημερινής τελετής ορκωμοσίας από τον πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, των 351 νέων μελών του κοινοβουλίου. Στην τελετή θα παραστούν πολλοί ξένοι επίσημοι, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέηνυ. Οι ανησυχίες για ενδεχόμενα επεισόδια κατά την τελετή από μέρους εξτρεμιστών εντάθηκαν, μετά την επίθεση εναντίον φυλακίου της αστυνομίας κοντά στην Κανταχάρ κατά την διάρκεια της νύχτας, όπου σκοτώθηκαν τρείς αστυνομικοί.

    Στο μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Μισέλ Αλλιό-Μαρί, που πραγματοποιούσε επίσκεψη την Κυριακή στην Καμπούλ, δήλωσε ότι η χώρα της θα αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν το 2006, στα πλαίσια της διεύρυνσης των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη περιοχή.

    [03] Το Κογκρέσο ζητά διερεύνηση του θέματος μυστικής παρακολούθησης αμερικανών πολιτών

    19-12-2005

    Η επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, Νάνσυ Πελόσι

    Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν την διεξαγωγή ακροάσεων για την υπόθεση της άδειας που ο πρόεδρος Μπούς παραχώρησε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν συνομιλίες και συναλλαγές ατόμων υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες εντός των αμερικανικών συνόρων και χωρίς προηγούμενη άδεια των εισαγγελικών αρχών. Σε δηλώσεις τους την Κυριακή Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές τόνισαν ότι το κογκρέσο θα πρέπει να διερευνήσει την τετράχρονη αυτή πρακτική, που είχε παραμείνει μυστική μέχρις ότου ξεσκεπάστηκε την Παρασκευή σε σχετικό άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    Η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, επέκρινε εκείνους που διέρρευσαν το απόρρητο σχέδιο, λέγοντας ότι υποσκάπτουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και επέμεινε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει το συνταγματικό και νόμιμο δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σχέδιο αυτό μυστικής παρακολούθησης έχει αποδειχτεί κρίσιμης σημασίας στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Όμως πολιτικοί παράγοντες δηλώνουν ότι η πρακτική αυτή εγείρει σοβαρές νομικές ανησυχίες.

    [04] Συμβιβαστική συμφωνία στην σύνοδο του ΠΟΕ

    19-12-2005

    Τα 149 κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία, που όπως είπαν, θα προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο και θα εξαλείψει εν καιρώ τις επιδοτήσεις εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων. Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Κυριακή στο Χόνγκ Κόνγκ, μετά από 6 μέρες διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία προβλέπει την διακοπή των επιδοτήσεων σε εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα έως το 2013.

    Οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες ισχυρίζονται ότι με τις επιδοτήσεις είναι δυσκολότερο για αυτές να διαθέσουν τα δικά τους αγροτικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Επικριτές της συμφωνίας δηλώνουν ότι δεν ζητά από τις πλούσιες χώρες να κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν τις φτωχές. Καθώς οι υπουργοί Εμπορίου ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους, μεγάλος αριθμός διαδηλωτών που είχαν διοργανώσει διαμαρτυρίες στους δρόμους του Χόνγκ Κόνγκ, πραγματοποίησαν την τελική τους πορεία. Ο ανταποκριτής της ΦτΑ στο Χόνγκ Κόνγκ ανέφερε ότι δεν υπήρξαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

    [05] Νέο διάγγελμα Μπούς για το Ιράκ

    19-12-2005

    Σε νέα ομιλία του απ' το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας στο Ιράκ απαρχή 'συνταγματικής δημοκρατίας στην καρδιά της Μέσης Ανατολής'. Στα πλαίσια άλλης μιας, απ' τις πολλές ομιλίες για το θέμα που έχει εκφωνήσει τελευταία ο κ. Μπούς, τόνισε ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να δώσουν τέλος στη βία, αλλά υπογράμμισε την στρατηγική του σε τρία σκέλη, ασφάλεια δημοκρατία και ανοικοδόμηση, που προχωρά και ανασκευάζεται όταν χρειαστεί, όπως είπε. Ο αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι θάνατοι πολλών Αμερικανών στρατιωτών έχουν εγείρει ερωτηματικά για το αν η ανάμειξη των ΗΠΑ στο Ιράκ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' αυτά που επιλύει.

    Ο κ. Μπούς δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις στο Ιράκ αποδείχτηκαν δυσκολότερες απ' ότι αναμενόταν, αλλά τόνισε ότι μια πρόωρη απόσυρση θα έστελνε μήνυμα αναξιοπιστίας των ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι κατά το νέο έτος το Κογκρέσο θα πρέπει να χορηγήσει στις ένοπλες δυνάμεις τα κονδύλια που χρειάζονται και όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή με τις επιχειρήσεις στο Ιράκ. Δήλωσε επίσης ότι οι αποφάσεις για τον αριθμό των στρατιωτών στο Ιράκ θα ληφθούν με βάση τις συνθήκες στη περιοχή. Πάντως οι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αντιπαραγωγική και ζητούν την εκπόνηση σχεδίου για την απόσυρση τους.

    [06] Επίσκεψη έκπληξη Τσέινυ στο Ιράκ

    19-12-2005

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέινυ, πραγματοποίησε επίσκεψη-έκπληξη στο Ιράκ, όπου συναντήθηκε με αμερικανούς και ιρακινούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος εξήρε την συμβολή των ΗΠΑ στην απελευθέρωση του ιρακινού λαού. Συνομιλώντας με Αμερικανούς στρατιώτες κοντά στη Βαγδάτη ο κ. Τσέινυ δήλωσε ότι πιστεύει πως ορισμένα στρατιωτικά τάγματα θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ του χρόνου.

    Στο μεταξύ, αφέθηκε ελεύθερη η Γερμανίδα αρχαιολόγος που είχε απαχθεί στο βορειοδυτικό Ιράκ πριν τρεις εβδομάδες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγιερ, δήλωσε ότι η Σουζάν Οστροφ είχε μεταφερθεί στην γερμανική πρεσβεία στη Βαγδάτη και ότι οι απαγωγείς επρόκειτο να απελευθερώσουν και τον οδηγό της κ. Οστροφ, ο οποίος κρατείτο επίσης όμηρος.

    [07] Βρυξέλλες: Επετεύχθη τελικά συμφωνία στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    19-12-2005

    'Ένα φιλί ζωής για την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ίδια την Ευρώπη'. Έτσι σχολίασε πολύ επιτυχημένα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας όταν ρωτήθηκε στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, που κατέληξε στην πολυπόθητη συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση των κοινοτικών πολιτικών για την περίοδο 2007-2013 με ποσό 862.363 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί στο 1,045% του κοινοτικού ΑΕΠ και με την Αγγλία να συμβιβάζεται στην μείωση κατά 10,5 δις ευρώ, αντί 8 δις, των επιστροφών που θα έπαιρνε στην περίοδο της 7αετίας.

    'Το μεγάλο σύννεφο έφυγε από την Ευρώπη' δήλωσε με τη σειρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ, που έπαιξε, για πρώτη φορά και μάλιστα σε Σύνοδο Κορυφής, ένα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του Βρετανού Πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλαίρ και του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε ότι 'ο Τόνυ Μπλαίρ έδειξε μεγάλο θάρρος απέναντι στις πιέσεις που δεχόταν από το εσωτερικό της χώρας του'.

    Όλες οι κυβερνήσεις των χωρών μελών αναγνώρισαν πάντως οτι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό έσωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση από την παράλυση που την απειλούσε μετά την απόρριψη του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς.

    Γι αυτό και οι εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, λίγες ώρες μετά, αναφέρονται σε μια νέα φάση στην οποία μπαίνει η μάχη για το μέλλον της Ευρώπης. Μιλάνε για την αναθέρμανση που αναμένεται ακριβώς στην διαδικασία για την επικύρωση του ευρωσυντάγματος και γενικά για έναν άνεμο που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στους ηγέτες τους, που σύμφωνα και με τον ευρωπαϊκό τύπο, γύρισαν όλοι με το κεφάλι ψηλά στις χώρες τους.

    Απόλυτα ευχαριστημένος και ικανοποιημένος επέστρεψε το Σάββατο στην Αθήνα και ο έλληνας Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής έχοντας πετύχει κοινοτικούς πόρους 20.101 δις ευρώ, κοινοτική συμμετοχή σε προγράμματα που θα φθάνει το 85% και δυνατότητα απορρόφησής των κονδυλίων μέχρι το 2016..

    Μια τελευταία εξ άλλου εκτίμηση που βγαίνει από τις Βρυξέλλες είναι ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του προγράμματος σταθερότητας το 2006 ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη των 25 θα επιταχυνθεί στο 2,1%απο το 1,5%, ενώ και σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν και οι ρυθμοί ανάπτυξης των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Έτσι για την Ελλάδα υπολογίζεται οτι αυτό θα ευνοήσει ιδιαίτερα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς πρόκειται για 26 χώρες που απορροφούν πάνω από το 60% των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων και από αυτές προέρχεται και το μεγαλύτερο ποσοστό του τουρισμού μας.

    [08] TIME: Οι Γκέητς και ο Μπόνο πρόσωπα της χρονιάς

    19-12-2005

    Time Persons of the Year 2005" hspace=2 src="/greek/images/Time_Cover_Persons_of_the_Year_2005_210.jpg" width=160 vspace=2 border=0>

    To περιοδικό TIME επέλεξε το ετήσιο πρόσωπο της χρονιάς, μοιράζοντας φέτος τον τίτλο μεταξύ του ιδρυτή της εταιρίας Μάικροσόφτ, Μπίλ Γκέητς και της συζύγου του Μελίντα, και του Ιρλανδού μουσικού της ρόκ, Μπόνο. Οι τρεις τιμώνται για τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της φτώχειας και την βελτίωση της παγκόσμιας υγείας. Το περιοδικό αναφέρει ότι κέρδισαν το τίτλο επειδή ήταν προσηλωμένοι στο να κάνουν το καλό.

    Ο κ. και η κ. Γκέητς δημιούργησαν ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με κεφάλαιο 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κέρδη της εταιρίας Μάικροσοφτ. Μόνο φέτος, το ίδρυμα προσέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την εξεύρεση λύσεων στα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που μαστίζουν την ανθρωπότητα.

    Ο Μπόνο, που έγινε γνωστός σαν τραγουδιστής του ιρλανδικού συγκροτήματος ρόκ, U2, τα τελευταία χρόνια εργάζεται για την διαγραφή των χρεών φτωχών χωρών και για την καταπολέμηση του AIDS. Το περιοδικό TIME αναφέρει ότι φέτος ο Μπόνο κατάφερε να πείσει τους ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου να παραγράψουν 40 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους των φτωχότερων χωρών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 20 December 2005 - 2:18:15 UTC