Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Φάτουα παροτρύνει τους Σουνίτες να προσέλθουν στις κάλπες
  • [02] Ευρώπη: Μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
  • [03] ΠΟΕ: Αγεφύρωτες μέχρι στιγμής οι διαφωνίες
  • [04] Ράις: Απούσα η διεθνής κοινότητα από τη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [05] Ισραήλ: Το Ιράν προχωρά στη δημιουργία πυρηνικού όπλου
  • [06] Η.Ε: Νέες πιέσεις στη Συρία
  • [07] ΗΠΑ: Πρόγραμμα επιμόρφωσης ξένων δημοσιογράφων
  • [08] Η Microsoft προειδοποιεί για επικίνδυνο ιό
  • [09] Συνομιλίες Ιράν-Πακιστάν

  • [01] Ιράκ: Φάτουα παροτρύνει τους Σουνίτες να προσέλθουν στις κάλπες

    14-12-2005

    Ψηφίζουν και οι Ιρακινοί του εξωτερικού

    Στο Ιράκ, εκατοντάδες Σουνίτες κληρικοί εξέδωσαν θρησκευτικό διάταγμα, την λεγόμενη φάτουα, παροτρύνοντας τους Σουνίτες να λάβουν μέρος στις καίριας σημασίας βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης, Στόχος του διατάγματος είναι να διασφαλιστεί η συμμετοχή των Σουνιτών, που είχαν μποϋκοτάρει τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ιρακινοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν την επιβολή αυστηρών μέτρων ασφάλειας, για την αποφυγή βίαιων περιστατικών ενώ ορισμένες εξτρεμιστικές οργανώσεις ζήτησαν από τα μέλη τους να μην επιτεθούν εναντίον εκλογικών κέντρων.

    Στο μεταξύ, Ιρακινοί πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό, άρχισαν να ψηφίζουν την Τρίτη σε 15 χώρες. Ιρακινοί αυτοεξόριστοι που κατοικούν στις ΗΠΑ μετέβησαν στις κάλπες την Τρίτη, για να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές του Ιράκ. Οι διοργανωτές της ψηφοφορίας είπαν ότι περίμεναν πως χιλιάδες ιρακινοί θα ψηφίσουν από την Τρίτη έως την Πέμπτη σε εκλογικά τμήματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Ορισμένοι ψηφοφόροι σχεδιάζουν να ταξιδεύσουν εκατοντάδες μίλια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Εκλογικά κέντρα διαθέτουν μεταξύ άλλων πόλεων η Ουάσινγκτον, το Σαν Φρανγκίσκο, το Σικάγο και το Νάσβιλ του Τεννεσή. Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 240,000 ιρακινοί, που έχουν δικαίωμα ψήφου.

    Στη Βαγδάτη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 120 κρατούμενοι υπήρξαν θύματα κακομεταχείρισης σε 2 ιρακινές φυλακές. Ο κύριος Χαλιλζάντ χαρακτήρισε την κακομεταχείριση 'απαράδεκτη' και πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού πρέπει ν' αρχίσουν να συνοδεύουν τις Ιρακινές δυνάμεις για να επιβλέπουν τον τρόπο σύλληψης υπόπτων. Πάντως Ιρακινοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν υπερβολικές τις κατηγορίες για κακομεταχείριση κρατουμένων.

    [02] Ευρώπη: Μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    14-12-2005

    Με στόχο την προώθηση υγιεινού διαιτολογίου και σωματικής άσκησης των ευρωπαίων πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά τώρα δημόσια διαβούλευση για τους τρόπους μείωσης των επιπέδων παχυσαρκίας και της καταπολέμησης των χρόνιων παθήσεων που οφείλονται στο υπερβάλλον βάρος καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 14 εκατομμύρια πολίτες της ένωσης είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι από τους οποίους 3 εκατομμύρια είναι παιδιά.

    Έτσι μετά την Λευκή Βίβλο εκδόθηκε και η Πράσινη Βίβλος σχετικά με την Υγεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Πράσινη Βίβλος καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της Ένωσης να υποβάλουν τις απόψεις τους, με σκοπό να συγκεντρωθούν όλα στοιχεία που θα προσδώσουν ευρωπαϊκή διάσταση στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ώστε να συντονισθούν ανάλογα τα εθνικά ισχύοντα μέτρα κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να την ενθάρρυνση των ευρωπαίων να ακολουθήσουν πιο υγιεινά πρότυπα ζωής.

    Ο επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Μάρκος Κυπριανού δήλωσε: ' Η αύξηση της παχυσαρκίας είναι πρόβλημα με ευρωπαϊκές διαστάσεις και για να το συγκρατήσουμε ή να το ανατρέψουμε χρειαζόμαστε συντονισμένες ενέργειες. Από τις εκτιμήσεις μας 400.000 παιδιά γίνονται υπέρβαρα κάθε χρόνο και είναι οι σημερινοί έφηβοι που θα είναι τα αυριανά θύματα καρδιακών προσβολών η διαβήτη. Σε ορισμένες περιοχές της Ένωσης το 27% των ανδρών και το 38% των γυναικών θεωρούνται υπέρβαροι και απειλούνται από καρδιοαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, εγκεφαλική συμφόρηση και ορισμένες μορφές καρκίνου'.

    Η Πράσινη Βίβλος αναγνωρίζει ότι η επιδημική έξαρση της παχυσαρκίας οφείλεται σε διάφορους λόγους και απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγιση και θα είναι η βάση για την διεξαγωγή της αναλυτικής διαβούλευσης με τα θεσμικά όργανα, τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών ώστε να αποφευχθεί ένα μωσαϊκό μη συντονισμένων εθνικών μέτρων.

    Τα ειδικά θέματα που θέτει η βίβλος για συζήτηση και είναι ενδιαφέροντα είναι π.χ για το ποια κοινοτικά μέτρα θα συνέβαλαν στην καλύτερη διάθεση των οπωροκηπευτικών και την πρόσβαση σ' αυτά σε χαμηλές τιμές και ακόμη πώς κοινοτικές πολιτικές θα διευκολύνουν τους καταναλωτές να στραφούν σε διαιτολόγια με χαμηλότερα και λιγότερα λιπαρά λιγότερη ζάχαρη και αλάτι. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου 2006 και ως τον Ιούνιο θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής έκθεση με όλες τις απόψεις ώστε μετά να διατυπωθούν προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα και μέσα εφαρμογής τους.

    [03] ΠΟΕ: Αγεφύρωτες μέχρι στιγμής οι διαφωνίες

    14-12-2005

    Αξιωματούχοι από τις 149 χώρες-μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου ολοκλήρωσαν την πρώτη μέρα συνομιλιών τους στο Χόνγκ Κόνγκ, εν μέσω διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων. Οι Ευρωπαίοι σύνεδροι υπεραμύνθηκαν την Τρίτη της πολιτικής τους, ενώ εκφράστηκαν κατηγορίες σε βάρος τους ότι μπλοκάρουν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων. Οι πλούσιες χώρες θέλουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες να εγκαταλείψουν την επιβολή δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες, όμως οι πτωχές χώρες δεν το δέχονται, εκτός και αν οι ανεπτυγμένες οικονομίες διευκολύνουν την εμπορία αγροτικών προϊόντων. Αναλυτές δηλώνουν ότι θα ήταν μάλλον απίθανο να καταλήξουν οι πενθήμερες συνομιλίες σε ομόφωνη συμφωνία.

    Καθώς διεξάγονταν οι συνομιλίες του οργανισμού, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδήλωση 4.500 ατόμων, που είχαν συγκεντρωθεί 500 μέτρα από την αίθουσα της διάσκεψης. Στους διαδηλωτές συμπεριλαμβάνονταν ομάδες που πιστεύουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αδικεί τις πτωχές χώρες, καθώς και αγρότες ή ψαράδες, που τονίζουν ότι εξαιτίας των κανονισμών για εμπορικές δοσοληψίες, κινδυνεύουν να αποστερηθούν το ψωμί τους.

    [04] Ράις: Απούσα η διεθνής κοινότητα από τη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    14-12-2005

    Σαντάμ Χουσεΐν

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αμελήσει την υποχρέωσή της να συμβάλει στη ποινική δίωξη του πρώην Ιρακινού Δικτάτορα, Σαντάμ Χουσεΐν. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της εδώ στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, η κυρία Ράις επεσήμανε ότι η απουσία της διεθνούς κοινότητας από τη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ βλάπτει τον Ιρακινό λαό. Η κυρία Ράις άσκησε κριτική σε χώρες που εκφράζουν τη προσήλωση τους στα ανθρώπινα δικαιώματα λέγοντας ότι 'έχουν ιδιαίτερο καθήκον να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό να προσάγει στη δικαιοσύνη έναν από τους πλέον απεχθείς τυράννους του κόσμου'.

    Οι διώξεις για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ με αμερικανικές και βρετανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις να παρέχουν εκπαίδευση σε Ιρακινούς δικαστές. Αναλυτές δηλώνουν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να αναμειχθούν στη δική γιατί αντιτίθενται στη θανατική ποινή. Θεωρείται πιθανόν ότι αν κριθεί ένοχος των κατηγοριών σε βάρος του, ο Σαντάμ Χουσεΐν θα καταδικαστεί σε θάνατο.

    [05] Ισραήλ: Το Ιράν προχωρά στη δημιουργία πυρηνικού όπλου

    14-12-2005

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προειδοποιούν ότι το Ιράν προχωρά στη δημιουργία πυρηνικού όπλου. Ο επικεφαλής προσωπικού του Ισραηλινού Στρατού, αντισυνταγματάρχης Νταν Χαλουτζ, δήλωσε σε Ισραηλινούς βουλευτές ότι το Ιράν μπορεί ν' αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου τον Μάρτιο και θα είναι σε θέση να δημιουργήσει πυρηνικό όπλο σε τρία χρόνια. Οι ανησυχίες αυτές εκφράζονται μερικές εβδομάδες μετά τη δήλωση του σκληροπυρηνικού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι το Ισραήλ πρέπει να διαγραφεί από τον χάρτη. Επίσης πρόσφατα ο κύριος Αχμαντινετζάντ αμφισβήτησε το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα και πρότεινε τη μεταφορά του Ισραήλ στην Ευρώπη.

    Οι δηλώσεις αυτές απορρίφτηκαν από ηγέτες της διεθνούς κοινότητας. Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου είπαν ότι αυτές δείχνουν γιατί δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [06] Η.Ε: Νέες πιέσεις στη Συρία

    14-12-2005

    Φαϊσάλ Μεκντάντ

    Νέες πιέσεις δέχτηκε η Συρία για να συνεργαστεί με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε., ο ανώτερος πραγματογνώμονας του διεθνούς οργανισμού, Ντετλέβ Μεχλίς, δήλωσε ότι η Συρία συμφώνησε μετά από 'πολλούς δισταγμούς και καθυστερήσεις' να επιτρέψει συνεντεύξεις με 5 Σύρους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Μεχλίς προειδοποίησε ότι μ' αυτό το ρυθμό η διερεύνηση του Ο.Η.Ε. θα διαρκέσει άλλον ένα με δύο χρόνια.

    Όμως ο πρέσβης της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, απέρριψε τις καταγγελίες λέγοντας ότι η Συρία συνεργάστηκε πλήρως και εξακολουθεί να συνεργάζεται. Έρευνα των Η.Ε. ενέπλεξε ανώτερους Σύρους αξιωματούχους στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, καταγγελία που η Δαμασκός απορρίπτει.

    [07] ΗΠΑ: Πρόγραμμα επιμόρφωσης ξένων δημοσιογράφων

    14-12-2005

    Κοντολίζα Ράις

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο, θα προσκαλούνται στις ΗΠΑ μέχρι και 100 ξένοι δημοσιογράφοι για ανώτερες σπουδές σε σχολές δημοσιογραφίας αμερικανικών πανεπιστημίων και για επισκέψεις σε αμερικανικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις κύριες αρχές της δημοσιογραφίας, όπως στην ακεραιότητα και το θάρρος, που αποτελούν σημαντικά συστατικά της δημοκρατίας. Η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα δημοσίων σχέσεων, Κάρεν Χιούζ, δήλωσε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί παράδειγμα των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να καταστήσει τα προγράμματα ανταλλαγών πιο στρατηγικά και να τα επικεντρώσει σε άτομα με ευρεία επιρροή.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα Δημοσιογραφικών Ανταλλαγών Εντουαρντ Μόρροου, που πήρε το όνομά του από τον γνωστό Αμερικανό δημοσιογράφο, εκφωνητή ειδήσεων και τέως διευθυντή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης, οι συμμετέχοντες σε αυτό θα παρακολουθούν μαθήματα σε μία από τις σχολές δημοσιογραφίας στα πανεπιστήμια της Βόρειας Καρολίνας-Τσάπελ Χίλλ, του Τέξας στο Ωστιν, του Κεντάκυ, της Μινεσότας, της Οκλαχόμα και της Νότιας Καλιφόρνιας. Επίσης, θα επισκεφθούν δημοσιογραφικούς οργανισμούς και θα λάβουν μέρος στο συμπόσιο που διοργανώνει το Ινστιτούτο του Άσπεν, για θέματα ειδησεογραφίας.

    Η πρώτη ομάδα δημοσιογράφων αναμένεται ότι θα αρχίσει το διάρκειας τριών με τεσσάρων εβδομάδων πρόγραμμα της τον Απρίλιο του 2006.

    [08] Η Microsoft προειδοποιεί για επικίνδυνο ιό

    14-12-2005

    Η εταιρεία Microsoft εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση πληροφορώντας τους χρήστες των προγραμμάτων της ότι πρόβλημα στο λογισμικό της πλοήγησης στο διαδίκτυο, το Internet Explorer, μπορεί να επιτρέψει επίθεση σε προσωπικούς υπολογιστές, αφού πρώτα παρασύρει τους χρήστες σε ιστοσελίδα που περιέχει τον ιό. Η Microsoft χαρακτήρισε το πρόβλημα 'κρίσιμης' σημασίας, χαρακτηρισμός που αποτελεί την σοβαρότερη προειδοποίηση που εκδίδει η εταιρεία, καθώς ο ιός αυτός καθιστά τους υπολογιστές ιδιαίτερα ευάλωτους.

    [09] Συνομιλίες Ιράν-Πακιστάν

    14-12-2005

    Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτακί, βρίσκεται στο Πακιστάν για συνομιλίες σήμερα στις οποίες ενδεχομένως να συμπεριληφθεί και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Εκπρόσωπος του Πακιστανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι η διήμερη επίσκεψη του κ. Μοτακί πραγματοποιείται στα πλαίσια συνεχιζόμενων προσπαθειών βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

    Το Πακιστάν είναι μια από τις πολύ λίγες χώρες που έχουν υποστηρίξει το Ιράν, λέγοντας ότι όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα να αναπτύξουν πυρηνική ενέργεια. Επίσης το πρόγραμμα του Ιράν έχει συνδεθεί με τον Πακιστανό πυρηνικό επιστήμονα Αμπντούλ Καντίρ Χαν, που διατηρούσε παράνομο δίκτυο πώλησης πυρηνικής τεχνογνωσίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 15 December 2005 - 2:18:13 UTC