Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Νότια Κορέα ο πρόεδρος Μπούς
  • [02] Μπιλ Κλίντον: "Μεγάλο λάθος" ο πόλεμος στο Ιράκ
  • [03] Κίνα: Τα πρώτα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους
  • [04] Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την χρήση λευκού φωσφόρου στο Ιράκ
  • [05] Φθηνοί υπολογιστές για μαθητές φτωχών χωρών
  • [06] Νέες πυρηνικές δραστηριότητες από το Ιράν
  • [07] 'Οι φοιτητές μπορούν στην κυριολεξία να περπατήσουν στα βήματα του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου και του Αποστόλου Παύλου'

  • [01] Στη Νότια Κορέα ο πρόεδρος Μπούς

    17-11-2005

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς και ο Νοτιο-Κορεάτης ομόλογός του, Νό Μουχιάν, θα συζητήσουν εμπορικά θέματα καθώς και το θέμα της Βόρειας Κορέας πριν από την διάσκεψη κορυφής οικονομικής συνεργασίας χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού που αρχίζει την Παρασκευή. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την πρόσφατη συμφωνία για την ανακατάταξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο, που προβλέπει την μετακίνησή τους νοτιότερα σε κεντρικότερες βάσεις.

    Οι κ. Μπούς και Νό θα επισκεφθούν την Πέμπτη την αρχαία πρωτεύουσα της χώρας, Γκιοντζού και στη συνέχεια, θα μεταβούν την Παρασκευή στην νότια παράλια πόλη Μπουσάν για την ετήσια διάσκεψη κορυφής. Όπως αναμένεται, η διάσκεψη θα ζητήσει απ' τα μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου να επιλύσουν το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε σχετικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς και την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών και της τρομοκρατίας.

    Νωρίτερα, μιλώντας στο Κυότο της Ιαπωνίας, ο κ. Μπούς παρότρυνε την Κίνα να παραχωρήσει μεγαλύτερη ελευθερία στους πολίτες της, ενώ εξήρε την Ταϊβάν σαν παράδειγμα επιτυχημένης δημοκρατικής κοινωνίας. Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λί Ζαοσίνγκ, απέρριψε τα σχόλια του κ. Μπούς, επισημαίνοντας ότι η Κίνα και η Ταιβάν δεν αποτελούν ξεχωριστές οντότητες.

    [02] Μπιλ Κλίντον: "Μεγάλο λάθος" ο πόλεμος στο Ιράκ

    17-11-2005

    Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επέκρινε τον πόλεμο στο Ιράκ, χαρακτηρίζονταν τον 'μεγάλο λάθος' και λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι απέτυχαν να προνοήσουν για την, μετά την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν, εποχή.

    Μιλώντας σε φοιτητές του Αμερικανικού Πανεπιστήμιου στο Ντουμπάι, ο κύριος Κλίντον δήλωσε ότι είναι καλό που ο Σαντάμ Χουσεΐν απομακρύνθηκε απ' την εξουσία, αλλά τόνισε ότι δεν συμφωνεί με τον τρόπο που αυτό έγινε.

    Ο κύριος Κλίντον είπε επίσης ότι αμερικανοί αξιωματούχοι διέπραξαν σφάλματα, όπως το ότι δεν απέστειλαν αρκετά στρατεύματα και ότι διέλυσαν την Ιρακινή δομή εξουσίας, ενώ τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απέτυχαν να διασφαλίσουν τα σύνορα της χώρας, επιτρέποντας τη διείσδυση ξένων τρομοκρατών στο Ιράκ.

    Τελευταία η κυβέρνηση Μπους υπεραμύνεται του πολέμου τονίζοντας ότι πολλοί από αυτούς που τώρα ασκούν κριτική είχαν προειδοποιήσει ότι ο Σαντάμ αποτελούσε απειλή πριν αρχίσει ο πόλεμος. Μάλιστα χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο κύριος Κλίντον όταν ήταν πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι ο Σαντάμ σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής.

    [03] Κίνα: Τα πρώτα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

    17-11-2005

    Η Κίνα επιβεβαίωσε τα πρώτα της κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, σε δύο νοτιοανατολικές της επαρχίες. Ένα από τα θύματα, που εργαζόταν σε εκτροφείο πουλερικών στην επαρχία Ανχουί, πέθανε. Το άλλο θύμα, ένα αγόρι 9 ετών στην επαρχία Χουνάν, έγινε καλά. Υγειονομικοί αξιωματούχοι υποπτεύονται, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν, ότι το φονικό ιικό στέλεχος Η5Ν1 μπορεί να σκότωσε την αδελφή του αγοριού τον περασμένο μήνα. Το στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών στάθηκε αιτία θανάτου 60 ανθρώπων στην Ανατολική Ασία από το 2003.

    Επιστήμονες φοβούνται ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, προκαλώντας έτσι πανδημία. Πάντως, το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σινχουά μετέδωσε την Τετάρτη ότι οι αρχές διέταξαν τον εμβολιασμό όλων των πουλερικών στην Κίνα, που υπολογίζονται στα 5 δισεκατομμύρια.

    [04] Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την χρήση λευκού φωσφόρου στο Ιράκ

    17-11-2005

    Ο αμερικανικός στρατός υπεραμύνθηκε της χρήσης λευκού φωσφόρου εναντίον ανταρτών στο Ιράκ, όμως διέψευσε ότι τον χρησιμοποίησε εναντίον αμάχων. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι ο λευκός φωσφόρος είναι συμβατικό όπλο και όχι χημικό, που χρησιμοποιείται κυρίως για την δημιουργία παραπετάσματος καπνού ή για να σημαδευτούν στόχοι και πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις εναντίον ανταρτών στο Ιράκ, όπως για παράδειγμα κατά την διάρκεια πολεμικής επιχείρησης του αμερικανικού στρατού στη Φαλλούτζα τον περασμένο Νοέμβριο.

    Ντοκιμαντέρ της Ιταλικής τηλεόρασης, που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, καταγγέλλει τις αμερικανικές δυνάμεις ότι σκότωσαν πολίτες με λευκό φωσφόρο στην Φαλλούτζα, ο οποίος είναι εύφλεκτος και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου διέψευσε αυτή την καταγγελία, τονίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θέτει στο στόχαστρό του απλούς πολίτες. Η χρήση λευκού φωσφόρου δεν απαγορεύεται από καμία συνθήκη την οποία έχουν προσυπογράψει οι ΗΠΑ. Αξιωματούχοι του Βρετανικού στρατού επιβεβαίωσαν ότι και οι άνδρες τους χρησιμοποίησαν λευκό φωσφόρο στο Ιράκ, σαν παραπέτασμα καπνού.

    [05] Φθηνοί υπολογιστές για μαθητές φτωχών χωρών

    17-11-2005

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφφι Αννάν, σε συνεργασία με Αμερικανούς ερευνητές, παρουσίασε ένα μοντέλο φορητού υπολογιστή αξίας 100 δολαρίων το οποίο προορίζεται για μαθητές υπανάπτυκτων χωρών.

    Ο κ. Αννάν και μέλη του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) παρουσίασαν τον χαμηλού κόστους υπολογιστή την Τετάρτη σε Τεχνολογικό συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στην Τυνησία και εξέφρασαν την ελπίδα ότι κυβερνήσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις θα συνεισφέρουν οικονομικά για την διανομή των υπολογιστών αυτών του χρόνου.

    Επιστήμονες από το ΜΙΤ εξόπλισαν τον υπολογιστή με τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες ακόμη και όταν δεν παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια.

    Νωρίτερα, μέλη του συνεδρίου αποφάσισαν να επιτρέψουν στις Η.Π.Α να συνεχίσουν να ηγούνται του συντονισμού της 'κίνησης' στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα ζήτησαν τη δημιουργία καινούργιου φόρουμ που θα ενθαρρύνει και άλλες κυβερνήσεις να συμμετάσχουν ενεργότερα στις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με το διαδίκτυο.

    [06] Νέες πυρηνικές δραστηριότητες από το Ιράν

    17-11-2005

    Διπλωμάτες δηλώνουν ότι το Ιράν ξεκίνησε νέο γύρο δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου, παρά τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

    Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη Τετάρτη ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου, που αποτελεί το αρχικό βήμα για τη δημιουργία πυρηνικών καυσίμων.

    Το Ιράν, τον Αύγουστο, ξεκίνησε νέο γύρο πυρηνικών δραστηριοτήτων, αναγκάζοντας την ΕΕ να διακόψει τις συνομιλίες με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ζήτησε την παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πρόκειται να συνεδριάσει την άλλη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα.

    [07] 'Οι φοιτητές μπορούν στην κυριολεξία να περπατήσουν στα βήματα του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου και του Αποστόλου Παύλου'

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    17-11-2005

    Ακούστε τη συνέντευξη του προέδρου του Αμερικανικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης Ρίτσαρντ Τζάκσον στη ΦτΑ

    Ρίτσαρντ Τζάκσον

    Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης, Ρίτσαρντ Τζάκσον, μίλησε με ενθουσιασμό για τις πολλαπλές δραστηριότητες του Κολεγίου. Πριν από 3 χρόνια ιδρύθηκε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων, το μόνο στην Ελλάδα, ξένου πανεπιστημίου, που αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ.

    Το 60% των αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος παραμένει στη περιοχή και ενισχύει την οικονομία της. Επίσης το Ανατόλια, μέσω δωρεάς του Ελληνα-Αμερικανού John Papajohn, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, παρέχει χρηματικό ποσό σε αποφοίτους για την έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο κύριος Τζάκσον αναφέρθηκε στην επιρροή των ολυμπιακών αγώνων του 2004 στον ενδιαφέρον ξένων φοιτητών για την Ελλάδα σαν τόπο προορισμού για σπουδές. 'Έρχονται πολλοί φοιτητές από τις ΗΠΑ και το Καναδά', είπε ο κύριος Τζακσον, 'πιθανά σαν αποτέλεσμα της καταπληκτικής δημοσιότητας που δόθηκε στην Ελλάδα κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Φέτος έχουμε 50 φοιτητές και του χρόνου θα αυξηθούν στους 60 με 65. Βέβαια η Θεσσαλονίκη είναι μία καταπληκτική πόλη για να έρθουν ξένοι σπουδαστές. Οι φοιτητές μπορούν στην κυριολεξία να περπατήσουν στα βήματα του Φίλιππου, του Αλέξανδρου και του Αποστόλου Παύλου'.

    Φέτος ανάμεσα στον φοιτητικό πληθυσμό του Ανατόλια είναι και 5 φοιτητές-πρόσφυγες από τις περιοχές των ΗΠΑ που επλήγησαν του τυφώνα Κατρίνα. 'Οι φοιτητές είναι ευτυχείς που μπόρεσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους', είπε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου. 'Tρεις φοιτητες υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, που μέσω του Ερυθρού Σταυρού βοηθά στην ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης. Επίσης η παρουσία τους δίνει στους έλληνες φοιτητές μία ανθρώπινη διάσταση της καταστροφής από τον τυφώνα'.

    Παράλληλα, το Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Παγκόσμια Τράπεζα διεξάγει εκπαιδευτικά προγράμματα σε 8 βαλκανικές χώρες με στόχο την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων.

    Ολοκληρώνοντας ο κύριος Τζάκσον εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα θα οδηγήσουν τελικά στην αναγνώριση των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 18 November 2005 - 2:18:13 UTC