Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
  • [02] Ιράκ: Επιθέσεις σε κυβερνητικά στελέχη
  • [03] Και άλλη πτώση σημείωσε η δημοτικότητα του Προέδρου Μπους
  • [04] Ουάσιγκτον: Φόρο τιμής στη Ρόζα Παρκς
  • [05] Ινδία: Επιθέσεις στο Νέο Δελχί με 50 νεκρούς
  • [06] UNICEF: Nέα έκκληση βοήθειας για τους σεισμόπληκτους του Πακιστάν
  • [07] Συμβούλιο Ασφάλειας: Ψήφισμα κυρώσεων κατά της Συρίας για τη δολοφονία Χαρίρι
  • [08] Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στο σκάνδαλο Λίμπυ
  • [09] Ιράν: Πάγια η πολιτική της Τεχεράνης απέναντι στο Ισραήλ
  • [10] Και πάλι η Ελλάδα στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [11] Συνταγές από κοινούς θνητούς στο διαδίκτυο

  • [01] Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    31-10-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

    Νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

    Μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη που έγινε στην Αμερική υπόσχεται να σώσει τη ζωή πολλών γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

    Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως βρήκανε τρόπο για να αποφεύγουνε οι γυναίκες τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αναπτύξανε ένα καινούργιο εμβόλιο που προλαμβάνει την εκδήλωση της φοβερής αυτής ασθένειας, από την οποία πεθαίνουν κάπου 300 χιλιάδες γυναίκες τον χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες, το νέο εμβόλιο έχει αποδειχθεί εκατό τοις εκατό αποτελεσματικό στις μέχρι τώρα δοκιμές.

    Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική και μόνο έχουνε προσβληθεί από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος, έναν ιο που προκαλεί από όγκους στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μέχρι καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κάπου πεντέμισι εκατομμύρια άλλα άτομα σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα γίνουν φορείς του ιού αυτού, ο οποίος μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή. Αλλά το καινούργιο εμβόλιο που αναπτύχθηκε υπόσχεται να μειώσει δραστικά τον αριθμό των κρουσμάτων, τουλάχιστον μεταξύ των νεαρών γυναικών.

    Η δόκτωρ Κάρολ Μπράουν

    Στη σχετική έρευνα πήραν μέρος 12 χιλιάδες γυναίκες από 13 χώρες, ηλικίας 16 μέχρι 26 ετών. Από τις γυναίκες που εμβολιάστηκαν καμία δεν ανέπτυξε προ-καρκινικά συμπτώματα στα δύο χρόνια της έρευνας. Η δόκτωρ Κάρολ Μπράουν , η οποία ανήκει στο ιατρικό επιτελείο του Αντικαρκινικού Κέντρου Σλόαν-Κέητερινγκ εξηγεί: 'Το εμβόλιο κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος ως εισβολέα και να τον καταστρέφει. Ενεργεί με τρόπο παρόμοιο των εμβολίων κατά του τετάνου και της πολιομυελίτιδας'.

    Το νέο εμβόλιο φτιάχτηκε κυρίως για κοπέλες από 10 έως 13ων χρονών, που δεν έχουν αρχίσει σεξουαλική δραστηριότητα. Προσφέρει όμως και ανακούφιση στις μητέρες τους. Μία νεαρή μητέρα με τη δεκάχρονη κόρη της λέει: ' Το εμβόλιο κάνει καλό γιατί βοηθά την κόρη μου να αποφύγει μια πιθανή κρίση'.

    Ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος αν και δεν εξελίσσεται πάντοτε σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εν τούτοις προκαλεί το 70% των κρουσμάτων του καρκίνου αυτού. Η Μέρκ, η φαρμακευτική εταιρεία που παρασκεύασε το Γκαρντασίλ, όπως ονομάζεται το νέο εμβόλιο, σχεδιάζει να το υποβάλει στην Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών για εξέταση και έγκριση. Εάν η Μέρκ πάρει την σχετική άδεια, θα αρχίσει αμέσως τη μαζική παραγωγή του, με την προοπτική το καινούργιο προϊόν να είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία από τις αρχές του 2006.

    [02] Ιράκ: Επιθέσεις σε κυβερνητικά στελέχη

    31-10-2005

    Στο Ιράκ, ο αδελφός του Σιίτη αντιπροέδρου Αντέλ Αμπντούλ Μεχντί, ο υπουργικός σύμβουλος Γκαλίμπ Αμπντούλ Μεχντί και ο οδηγός του σκοτώθηκαν όταν οπλοφόροι άνοιξαν πύρ κατά του αυτοκινήτου τους. Η οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη της δολοφονίας. Σε άλλο επεισόδιο, η ιρακινή αστυνομία είπε ότι ο υφυπουργός Εμπορίου της χώρας Νταούντ Χασάν τραυματίστηκε όταν η αυτοκινητοπομπή του έπεσε σε ενέδρα στη Βαγδάτη.

    Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι περίπου 26.000 ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από αντάρτες από τον Ιανουάριο του 2004 έως σήμερα. Έκθεση του Πενταγώνου λέει ότι περίπου το 80% των επιθέσεων που σημειώθηκαν προορίζονταν κατά αμερικανικών στόχων, αλλά το 80% των θυμάτων ήταν ιρακινοί.

    [03] Και άλλη πτώση σημείωσε η δημοτικότητα του Προέδρου Μπους

    31-10-2005

    Νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, από τη Ουάσιγκτον Ποστ και το ABC Νιους δείχνει ότι η δημοτικότητα του Προέδρου Μπους βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από το 2001 που ανέλαβε την εξουσία Μόνο το 39% των ερωτηθέντων είπαν ότι εγκρίνουν την απόδοση του αμερικανού Προέδρου. Τον περασμένο μήνα, σ' ανάλογη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας, 42% ενέκρινε την απόδοση του Πρόέδρου Μπους, ενώ τον Ιανουάριο, μετά τη ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου για τη δεύτερη θητεία του, το ποσοστό ανέρχονταν σε 52 τοις εκατό. Η σφυγμομέτρηση έγινε σε 600 αμερικανούς την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασαν , μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρους του ανώτερου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, Λούις Λίμπυ. Σύμφωνα πάντα με τη σφυγμομέτρηση το 55% τοις εκατό των αμερικανών πιστεύει ότι η υπόθεση Λίμπυ άφησε να διαφανεί ότι υπάρχουν ευρύτερα ηθικά προβλήματα στο Λευκό Οίκο, ενώ το 41% είπε ότι υπόθεση αποτελεί 'μεμονωμένο επεισόδιο'.

    [04] Ουάσιγκτον: Φόρο τιμής στη Ρόζα Παρκς

    31-10-2005

    Στην Ουάσιγκτον, δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί στέκονται σε ουρά περιμένοντας τη σειρά τους για να αποτίσουν φόρο τιμής στη πρωτοπόρο των δικαιωμάτων ισοπολιτείας λευκών και μαύρων. Ρόζα Παρκς, η σορός της οποίας εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου.

    Ο πρόεδρος Μπους και η σύζυγός του Λώρα κατέθεσαν στεφάνι μπροστά στο φέρετρο της εκλιπούσας, κατά τη διάρκεια τελετής στο βράδυ της Κυριακής στο Καπιτώλιο.

    Ρόζα Παρκς

    Ο πρόεδρος Μπους διέταξε οι σημαίες της χώρας να κυματίζουν μεσίστιες, τιμώντας τη μνήμη της Ρόζας Πάρκς, η οποία πέθανε σε ηλικία 92 ετών στο Ντητρόιτ του Μίσιγκαν την περασμένη εβδομάδα.

    Το 1955 συνελήφθη, όταν αρνήθηκε να δώσει τη θέση στη σε ένα λευκό μέσα σε λεωφορείο στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμας. Το περιστατικό αυτό στάθηκε αφορμή για μποϋκοτάζ των λεωφορείων από την αφροαμερικανική κοινότητα της πόλης που μαζί με άλλες συγκυρίες, οδήγησαν στην κατάργηση των επίσημων φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ.

    [05] Ινδία: Επιθέσεις στο Νέο Δελχί με 50 νεκρούς

    31-10-2005

    Εξτρεμιστική οργάνωση του Κασμίρ, η Ισλαμική Ινκουϊλάμπ Μαχάζ, ανέλαβε την ευθύνη των τριών βομβιστικών επιθέσεων το βράδυ του Σαββάτου στην ινδική πρωτεύουσα Νέο Δελχί. Η αστυνομία λέει ότι προσπαθεί να εξακριβώσει την αυθεντικότητα της ανάληψης της ευθύνης που έγινε τηλεφωνικά από την οργάνωση σε τοπικές εφημερίδες. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 59 άτομα και τραυματίστηκαν 150. Τοπικός αστυνομικός διοικητής είπε ότι η οργάνωση είναι ενεργή από το 1996 και πρόσθεσε ότι έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατική πακιστανική οργάνωση Λασκάρ ε Τάιμπα.

    Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας Σιβράζ Πατίλ δήλωσε είπε ότι η έρευνα για την σύλληψη των δραστών προχωρεί ικανοποιητικά, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Οι αρχές στο Νέο Δελχί κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις εκρήξεις.

    Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμάχων πολιτών που ετοιμάζονταν για μια ινδουϊστική θρησκευτική γιορτή αυτή την εβδομάδα.

    [06] UNICEF: Nέα έκκληση βοήθειας για τους σεισμόπληκτους του Πακιστάν

    31-10-2005

    H επικεφαλής της UNICEF, Αν Βένεμaν απηύθυνε νέα έκκληση για βοήθεια στο Πακιστάν για την πρόληψη και άλλων θανάτων. Η κύρια Βένεμαν έκανε τις δηλώσεις αυτές την Κυριακή αφού επισκέφτηκε καταστραμμένες περιοχές του Πακιστάν, όπου οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής λένε ότι περίπου 200 χιλιάδες άτομα ακόμα δεν έχουν λάβει ανθρωπιστική βοήθεια.

    Ο επικεφαλής της Κεντρική Διοίκησης των ΗΠΑ Στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ επίσης μετέβη στο Πακιστάν τη Κυριακή για συνομιλίες με αξιωματούχους για τις προσπάθειες αρωγής που καταβάλλονται.

    Νωρίτερα, αξιωματούχοι σε διεθνείς οργανισμούς αρωγής εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συμφωνία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν να ανοίξουν τη συνοριακή γραμμή που διαχωρίζει το Κασμίρ για να βοηθήσουν τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό Οι δύο κυβερνήσεις λένε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα σε 5 σημεία στις 7 Νοέμβριου για να επιτραπεί η διέλευση με τα πόδια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε οικογένειες που έχουν διασπαστεί.

    Περίπου 55 χιλιάδες άτομα που έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό που σημειώθηκε στις 8 Οκτωβρίου, αλλά εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την έλευση του χειμώνα στα Ιμαλάια.

    [07] Συμβούλιο Ασφάλειας: Ψήφισμα κυρώσεων κατά της Συρίας για τη δολοφονία Χαρίρι

    31-10-2005

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί σήμερα για να συζητήσει τις προταθείσες κυρώσεις κατά της Συρίας αν δεν συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα του διεθνούς οργανισμού σε σχέση με τη δολοφονία του τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία συνυπέβαλαν το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο ζητά από τη Συρία να συλλάβει υπόπτους που κατονομάζει η έρευνα. Το ψήφισμα προβλέπει επίσης την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Δαμασκού και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα υπόπτων της δολοφονίας Χαρίρι.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ Σάρα θα παρευρεθεί στη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας τη Δευτέρα. Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουαλέμ, επισκέφθηκε την Κυριακή χώρες του Περσικού κόλπου, στα πλαίσια της προσπάθειας συγκέντρωσης υποστήριξης προς τη Δαμασκό και δημιουργίας μετώπου κατά του ψηφίσματος.

    [08] Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στο σκάνδαλο Λίμπυ

    31-10-2005

    Λούις Λίμπυ

    Αμερικανοί πολιτικοί προτείνουν τρόπους στον πρόεδρο Μπους για να χειριστεί το θέμα της απαγγελίας κατηγοριών εναντίον ανώτερου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, μετά από έρευνα για το ξεσκέπασμα της ταυτότητας μυστικής πράκτορος της ΣΙΑ.

    Ο ηγέτης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη γερουσία, Χάρυ Ρηντ δήλωσε την Κυριακή ότι ο πρόεδρος Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ οφείλουν να πουν την αλήθεια στον αμερικανικό λαό και μάλιστα να ζητήσουν και συγγνώμη για το προφανές πρόβλημα στον Λευκό Οίκο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνυν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους έχει την ευκαιρία τώρα θα αλλάξει τη ροή τον πραγμάτων και να επιδείξει στον αμερικανικό λαό τους λόγους για τους οποίους επανεξελέγη στην προεδρία πέρυσι.

    Ο προσωπάρχης του αντιπροέδρου Ντίκ Τσέηνυ, ο Λούις Λίμπυ, παραιτήθηκε την Παρασκευή μετά την απαγγελία 5 κατηγοριών εναντίον του σε σχέση με δηλώσεις που έκανε σε ερευνητές που εξέταζαν την υπόθεση αποκάλυψης της ταυτότητας μυστικής πράκτορος της ΣΙΑ.

    Ο πρόεδρος Μπους και ο αντιπρόεδρος Τσέηνυ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση, όμως και οι δύο εξήραν την προσήλωση του κ. Λίμπυ προς τον Λευκό Οίκο και τόνισαν ότι θα πρέπει να θεωρείται αθώος μέχρις ότου το δικαστήριο αποδείξει την ενοχή του.

    [09] Ιράν: Πάγια η πολιτική της Τεχεράνης απέναντι στο Ισραήλ

    31-10-2005

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ λέει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του ότι 'το Ισραήλ πρέπει να διαγράφει από τον παγκόσμιο χάρτη' αντικατοπτρίζουν την πάγια πολιτική της Τεχεράνης και δεν αποτελούν αλλαγή στάσης. Μιλώντας την Κυριακή στη Τεχεράνη, ο κύριος Αχμαντινετζάντ είπε ότι χρησιμοποίησε τις ίδιες εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί πριν από σχεδόν 27 χρόνια.

    Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ υποστήριξε ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος προειδοποίησε το Ιράν ότι απειλές κατά άλλης χώραςβμέλους παραβιάζουν τον καταστατικό χάρτη του οργανισμού. Οι Η.Π.Α. και Ε.Ε. είπαν ότι οι δηλώσεις αυτές του κυρίου Αχμαντινετζάντ για το Ισραήλ ενέτειναν τις ανησυχίες των χωρών της δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [10] Και πάλι η Ελλάδα στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    31-10-2005

    Η Ελλάδα και πάλι στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Αυτή την φορά διώκεται δικαστικά μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία για την μη συμμόρφωση της ως προ τις βασικές διατάξεις της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα, οδηγίας που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τομέα των υδάτων.

    Η οδηγία καθορίζει ότι έως το 2015 θα πρέπει να έχει ελαχιστοποιηθεί η ρύπανση με την προστασία όλων των ποταμών, λιμνών, παράκτιων και υπογείων υδάτων ώστε με κοινή ευρωπαϊκή διαχείριση των υδάτινων πόρων να εξασφαλισθεί η καλύτερη ποιότητα του νερού για τους ευρωπαίους χρήστες και καταναλωτές.

    Η Επιτροπή απέστειλε τελική προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα , πριν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί δεν υπέβαλε έγκαιρα σχέδιο προσδιορισμού των περιοχών λεκανών απορροής ποταμών και περιβαλλοντικές μελέτες για την σημερινή κατάσταση των υδάτινων πόρων της ,που θα έπρεπε να έχουν αποσταλεί μέχρι τον Ιούνιο του 2004.

    Ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας δήλωσε σχετικά ότι ' Οι ευρωπαίοι πολίτες δικαιούνται καθαρό νερό και υγιές περιβάλλον. Η εφαρμογή της οδηγίας θα βοηθήσει και τις τρεις χώρες να διαχειριστούν καλύτερα τους πολύτιμους υδάτινους πόρους και προσδοκώ να σπεύσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.'

    Ο κύριος Δήμας εξ άλλου χαιρέτισε την συμβιβαστική συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης. Μία οδηγία που προβλέπει αυστηρότερα μέτρα για τα υγειονομικά πρότυπα αλλά ταυτόχρονα τα απλουστεύει. 'Η οδηγία για τα ύδατα πέτυχε να καταστήσει πολύ καθαρότερες τις παραλίες της Ευρώπης', είπε ο κ. Δήμας. 'Η νέα οδηγία ύστερα από 30 χρόνια θα προσφέρει στους πολίτες υψηλότερο βαθμό προστασίας με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις. Θα εκσυγχρονισθούν τα προγράμματα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων και θα οργανωθεί η σωστή πληροφόρηση του κοινού για τις περιοχές κολύμβησης τόσο με πινακίδες επί τόπου όσο και με τα μέσα επικοινωνίας και το διαδίκτυο'.

    [11] Συνταγές από κοινούς θνητούς στο διαδίκτυο

    31-10-2005

    Την εποχή που είχαν πρωτοβγεί οι ατομικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένα από τα σλόγκαν των υπεύθυνων πώλησης είχε σαν στόχο τις γυναίκες, προτείνοντάς τους να ταξινομούν και να οργανώνουν τις μαγειρικές τους συνταγές στον υπολογιστή τους. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι παρέμειναν με τα παραδοσιακά βιβλία μαγειρικής ή ιδιόχειρα γραμμένες συνταγές μέσα σε ντοσιέ. Όμως, σήμερα υπάρχει ένας ολόκληρος γαστρονομικός κόσμος στο διαδίκτυο για κάθε ενδιαφερόμενο.

    Όταν θέλησα μία μέρα να μαγειρέψω κοτόπουλο καράχι, ένα φαγητό που μου αρέσει πολύ και σερβίρει ένα πακιστανικό εστιατόριο της γειτονιάς μου, κατέφυγα στο διαδίκτυο, ψάχνοντας για την συνταγή. Εκατομμύρια μάγειροι και μαγείρισσες κάνουν το ίδιο πράγμα καθημερινά. Πολλοί από αυτούς κάνουν την αναζήτησή τους στην ιστοσελίδα του Ρέσιπηζαρ, για να μάθουν να φτιάχνουν κι άλλα ενδιαφέροντα, ασυνήθιστα, ακόμα και εξωτικά φαγητά.

    'Η ιστοσελίδα Ρέσιπηζαρ είναι η μεγαλύτερη του είδους στο διαδίκτυο,' λέει η Γκαίη Γκίλμορ, συνιδρύτρια του Recipezaar.com. 'Oλες οι συνταγές που προσφέρει έχουν σταλεί από μέλη απ' ολόκληρο τον κόσμο. Διαθέτουμε πάνω από 130,000 συνταγές. Τα μέλη μπορούν να στείλουν φωτογραφίες των συνταγών και συχνά άλλα μέλη που δοκίμασαν κάποια συνταγή, στέλνουν τις εντυπώσεις τους. Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο και εξυπνότερο οδηγό μαγειρικής, που έχει συνταχθεί από αληθινούς ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου'.

    Στο Recipezaar.com μπορεί να βρει κανείς για παράδειγμα, 8,000 συνταγές για σπιτικό ψωμί, πάνω από 5,000 πιάτα που έχουν για βάση τους τις πατάτες, 1,000 συνταγές που προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη, αλλά και μερικές ιδιαίτερα περίεργες, όπως τη συνταγή για σουκρούτ σε ζελέ. Το ευρύ φάσμα των συνταγών αντικατοπτρίζεται στο όνομα της ιστοσελίδας, το οποίο αποτελεί συνδυασμό των λέξεων recipe (συνταγή) και Bazaar.

    Για να βρει ο ενδιαφερόμενες κάποια συγκεκριμένη συνταγή, μπορεί να επιλέξει από 400 εντολές αναζήτησης περίπου, που ποικίλουν από τα κύρια υλικά, την εθνικότητα της συνταγής, την κατηγορία στην οποία ανήκει, (ας πούμε επιδόρπια), κλπ. 'Με τον τρόπο αυτό, λέει η Γκαίηλ Γκίλμορ 'μπορεί κανείς να βρει ακριβώς αυτό που ζητά γρήγορα για να εντοπίσει, π.χ. το Μεξικάνικο κύριο πιάτο χαμηλών λιπαρών με κοτόπουλο, που να αρέσει και στα παιδιά. Μπορεί κανείς να παίξει συνδυάζοντας διάφορες κατηγορίες'.

    Οι χρήστες της ιστοσελίδας μπορούν να δημοσιεύσουν και δικές τους συνταγές που άλλοι χρήστες βαθμολογούν. Η κα Γκίλμορ λέει ότι το Ρέσιπιζαρ έχει εμπλουτιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις θαυμάσιες συνταγές που έχουν στείλει χρήστες:


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 1 November 2005 - 2:26:37 UTC