Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λουξεμβούργο: Συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες
  • [02] Διαιρεμένος παραμένει ο ιρακινός λαός, δύο εβδομάδες πρίν το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα
  • [03] Ινδονησία: Βομβιστές αυτοκτονίας υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στο Μπαλί
  • [04] Νέα Υόρκη: 21 υπερήλικες νεκροί από ανατροπή πλοιαρίου
  • [05] Γερμανία: Άλλη μια έδρα κέρδισαν οι Χριστιανο-Δημοκράτες
  • [06] Νέες συμμαχικές επιχειρήσεις στο δυτικό Ιράκ
  • [07] Γάζα: 3 νεκροί από συγκρούσεις Παλαιστινιακής αστυνομίας-εξτρεμιστών
  • [08] Αίγυπτος: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ μεταρρυθμίσεων
  • [09] Έναρξη ενταξιακών συνομιλιών Ε.Ε.-Τουρκίας

  • [01] Λουξεμβούργο: Συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες

    Μαίρη Παραπονιάρη, Λουξεμβούργο

    03-10-2005

    Από τις 8 το βράδυ της Κυριακής τα 25 κράτη μέλη προσπαθούσαν να βρουν στο δείπνο εργασίας μια συμβιβαστική λύση, όσον αφορά στην απαίτηση της Αυστρίας να αναφέρεται στο κείμενο η περίπτωση 'προνομιακής σχέσης' της Τουρκίας μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, και όχι η πλήρης ένταξη.

    Το δείπνο στο Λουξεμβούργο άρχισε με καθυστέρηση μιας ώρας καθώς υπήρξαν κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις της Βρετανικής προεδρίας με την Αυστριακή υπουργό εξωτερικών σε μια προσπάθεια ακόμη να καμφθεί η αρνητική στάση της Αυστρίας.

    Το δείπνο όμως των υπουργών κατέληξε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα η Βρετανική προεδρεία να συγκαλέσει έκτακτη επίσημη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών, που άρχισε στις 1.30 π.μ. ώρα Ελλάδος, αφού προηγουμένως είχε διμερείς επαφές προκειμένου να ασκηθούν-σύμφωνα με διπλωματικές πηγές-πιέσεις ώστε αν χρειασθεί να φθάσουν μέχρι και σε ψηφοφορία, για να επιτευχθεί συμφωνία.

    Κατά την διάρκεια του δείπνου 20 από τις 25 χώρες πήραν τον λόγο και τάχθηκαν υπέρ του διαπραγματευτικού σχεδίου και της έναρξης των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή: Όταν δηλαδή μια υποψήφια χώρα αρχίζει διαπραγματεύσεις, εφ όσον πληροί τους όρους που της έχουν τεθεί, πρέπει να καταλήγει σε ένταξη. Πρέπει όμως να λαμβάνονται υπ όψιν οι θέσεις και οι ανησυχίες κάποιων κρατών μελών, είπε, εννοώντας φυσικά την Αυστρία.

    Η Κύπρος, η Μάλτα, η Εσθονία και η Λετονία ήταν οι 4 χώρες που δεν έλαβαν τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου, ενώ ερωτηθείς ο Βρετανός εκπρόσωπος δήλωνε ότι 'είναι πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι'.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκική αντιπροσωπεία είναι επι ποδός, για να παραλάβει εγκαίρως το διαπραγματευτικό κείμενο και ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών κ. Γκιούλ να έρθει στο Λουξεμβούργο για την προγραμματισμένη έναρξη. Ο ίδιος καθώς και ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραστεί η Τουρκία, αν στο συμφωνημένο κείμενο τεθούν νέοι όροι τους οποίους η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί.

    [02] Διαιρεμένος παραμένει ο ιρακινός λαός, δύο εβδομάδες πρίν το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα

    03-10-2005

    Σουνίτες διαδηλώνουν κατά του σχεδίου του νέου συντάγματος.

    Ερευνα που πραγματοποίησε το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο δείχνει πάνω από το 80% των ιρακινών θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα της 15ης Οκτωβρίου για το νέο σύνταγμα της χώρας. Όμως, ενώ εναπομένουν δύο μόνο εβδομάδες μέχρι το δημοψήφισμα, ο ιρακινός λαός παραμένει βαθύτατα διαιρεμένος αναφορικά με το πώς να ψηφίσει.

    Το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, πραγματοποίησε έρευνα νωρίτερα αυτό το μήνα σε 17 από τις 18 επαρχίες του Ιράκ. Το 85% των περίπου 2,800 ερωτηθέντων, είπαν ότι σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου. Το 49% των ερωτηθέντων είπαν επίσης ότι το σχέδιο συντάγματος εκφράζει την βούληση του ιρακινού λαού, ενώ το 17% είπαν ότι εκφράζει μόνο τη βούληση ορισμένων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων. Τέλος, το 13% είπαν ότι το σύνταγμα δεν εκφράζει καθόλου την βούληση του ιρακινού λαού.

    Ο δριμύτερος επικριτής του σχεδίου συντάγματος είναι η σουνιτική μειονότητα του Ιράκ, που λέει ότι το έγγραφο κάνει σοβαρές διακρίσεις εναντίον τους, χάριν της πλειοψηφίας των Σιιτών και των ημιαυτόνομων Κούρδων. Οι Σουνίτες που απαρτίζουν το 20% του πληθυσμού της χώρας, μποϋκοτάρησαν τις εκλογές του Ιανουαρίου και επομένως δεν είχαν αρκετή εκπροσώπηση στην μεταβατική εθνοσυνέλευση και την επιτροπή που κατάρτισε το σχέδιο του συντάγματος.

    Ο εκπρόσωπος των σουνιτικών κομμάτων Σαλέχ Μουτλάκ λέει ότι, αντίθετα με ότι συνέβη στις εκλογές του Ιανουαρίου, η πλειοψηφία των Σουνιτών αυτή τη φορά θα προσέλθει στις κάλπες, με στόχο όμως να καταψηφίσει το σύνταγμα, όχι να το εγκρίνει. Οι Σουνίτες είναι απόλυτα αντίθετοι με ένα άρθρο του συντάγματος, που δίνει στους Σιίτες το δικαίωμα δημιουργίας ημιαυτόνομου κράτους στο νότιο Ιράκ, διότι οι Σουνίτες φοβούνται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να τους αποκόψει από τον πετρελαΪκό πλούτο της περιοχής και να οδηγήσει στην διάσπαση της χώρας.

    'Δεν θα αποδεχθούμε ένα σύνταγμα που διαιρεί το Ιράκ," λέει ο κ. Μουτλάκ, " επειδή πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.'

    Οι ΗΠΑ έλπιζαν εδώ και καιρό για ένα σύνταγμα που θα έφερνε τους Σουνίτες μέσα στις πολιτικές διεργασίες της χώρας και θα βοηθούσε στην διάλυση του ανταρτικού κινήματος. Όμως, αν οι Σουνίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία σε 4 από τις 18 επαρχίες του Ιράκ, καταψηφίσουν το νέο σύνταγμα, τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεγάλη πολιτική κρίση στη χώρα.

    Αν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων σε τρείς επαρχίες ρίξουν αρκετές αρνητικές ψήφους, τότε το σύνταγμα θα πρέπει να ανακηρυχθεί άκυρο και να διενεργηθούν νέες εκλογές ώστε ένα νέο σύνταγμα να καταρτιστεί από την αρχή.

    Ο Σιίτης Χοναίν Καντού, που είναι μέλος της ιρακινής εθνοσυνέλευσης, λέει ότι πιστεύει πως η έλλειψη υποστήριξης από τους Σουνίτες προς το σύνταγμα, θα ενισχύσει το ανταρτικό κίνημα και θα αποσταθεροποιήσει την χώρα ακόμα περισσότερο.

    Λέει ο κ. Καντού: 'Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το σύνταγμα, αν δεν μπορέσουμε να φέρουμε τους Σουνίτες μέσα στο πολιτικό γίγνεσθαι. Χωρίς αυτούς, δεν θα επιτύχουμε σταθερότητα στο Ιράκ. Οπότε το μέλλον της χώρας θα είναι ζοφερό. Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε ορισμένα άρθρα του συντάγματος, έστω και αν κάτι τέτοιο σημαίνει την αναβολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 15ης Οκτωβρίου. Πιστεύω ότι το μέλλον, η σταθερότητα και η ενότητα του Ιράκ είναι πολύ πιο σημαντικά από το σύνταγμα.'

    Πάντως, η σιιτική και κουρδική ηγεσία δεν φαίνονται διατεθειμένες να καθυστερήσουν το δημοψήφισμα και ορισμένοι Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε τώρα ότι στην καλύτερη περίπτωση, η μεγάλη πλειοψηφία των Σιιτών θα ψηφίσει υπέρ του συντάγματος για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά, με την ελπίδα ότι οι Σουνίτες θα συμμετάσχουν στις εκλογές για την μόνιμη ιρακινή κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο.

    Την περασμένη Πέμπτη, κυκλοφόρησαν οι φήμες ότι ο σημαίνων και ισχυρός θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών, ο Μεγάλος Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί υποστηρίζει το σχέδιο του συντάγματος και ότι παρότρυνε τους οπαδούς του να το υπερψηφίσουν. Τον περασμένο Ιανουάριο, οι εκκλήσεις του Αγιατολλάχ αλ Σιστανί προς τους ιρακινούς Σιίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές, είχε σαν αποτέλεσμα την προσέλευση στις κάλπες εκατομμυρίων ψηφοφόρων, παρά τις απειλές των ανταρτών.

    Σιίτες στη Βασόρα διαδηλώνουν υπέρ του σχεδίου του νέου συντάγματος.

    Όμως, λίγες μέρες αργότερα, ο γιός του Αγιατολλάχ αλ Σιστανί, ο Μωχάμεντ Αλί αλ Σιστανί, διέψευσε τα λεγόμενα ότι ο πατέρας του είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία παρότρυνε τους οπαδούς του να ψηφίσουν υπέρ του συντάγματος. Με ανακοίνωσή του στα ιρακινά μέσα ενημέρωσης, ο Μωχάμεντ Αλί αλ Σιστανί δήλωσε ότι ο ασκητικός πατέρας του δεν είχε καμία πρόθεση να αναμειχθεί στις πολιτικές διαδικασίες, με το να υποδείξει στους Σιίτες πώς να ψηφίσουν.

    [03] Ινδονησία: Βομβιστές αυτοκτονίας υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στο Μπαλί

    03-10-2005

    Οι αρχές της Ινδονησίας είπαν ότι βομβιστές αυτοκτονίας διενήργησαν τις επιθέσεις του Σαββάτου στο Μπαλί, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άτομα και τραυματίστηκαν 100. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπαλί επεσήμανε ότι η αστυνομία εντόπισε μέλη των σωμάτων των καμικάζι στα τρία σημεία των επιθέσεων. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει έναν απ' τους βομβιστές να μπαίνει μέσα στο εστιατόριο μεταφέροντας σακίδιο, ενώ εξαφανίζεται απ' την εικόνα δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη. Ινδονήσιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, ευθύνεται για τις επιθέσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα το βράδυ του Σαββάτου σε δύο εστιατόρια και σε αγορά της Κούτα, όπου είχαν πραγματοποιηθεί και οι επιθέσεις του 2002. Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται Ινδονήσιοι και τουλάχιστον ένας Αυστραλός και ένας Ιάπωνας. Οι τραυματίες είναι Ινδονήσιοι, Νότιο-Κορεάτες, Αυστραλοί, Ιάπωνες, Αμερικανοί και ένας Γάλλος και ένας Γερμανός πολίτης.

    [04] Νέα Υόρκη: 21 υπερήλικες νεκροί από ανατροπή πλοιαρίου

    03-10-2005

    Οι αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι 21 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν όταν ένα μικρό κρουαζιερόπλοιο ανετράπη στη λίμνη Τζώρτζ το απόγευμα της Κυριακής. Το κρουαζιερόπλοιο Ηθαν Αλλεν πραγματοποιούσε κρουαζιέρα για κυρίως ηλικιωμένα άτομα, μεταφέροντας 49 επιβάτες και πλήρωμα. Ο αστυνομικός διοικητής της περιοχής δήλωσε ότι η υπηρεσία του διερευνά πληροφορίες ότι το Ηθαν Αλλεν ανετράπη, όταν πέρασε από κοντά του ένα άλλο μεγαλύτερο τουριστικό πλοιάριο. Το ατύχημα ήταν τόσο ξαφνικό που κανείς από τους ηλικιωμένους επιβάτες του πλοίου δεν πρόλαβε να βάλει εγκαίρως σωσίβιο. Πέντε από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Η λίμνη Τζώρτζ βρίσκεται 320 χιλιόμετρα περίπου βόρεια της Νέας Υόρκης.

    [05] Γερμανία: Άλλη μια έδρα κέρδισαν οι Χριστιανο-Δημοκράτες

    03-10-2005

    Η ηγέτης του συντηρητικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών Άγγελα Μέρκελ, εξασφάλισε μία ακόμα έδρα στη Γερμανική Βουλή, καθώς προσβλέπει στο να γίνει νέα καγκελάριος της χώρας. Οι Χριστιανοδημοκράτες κέρδισαν τις εκλογές της Κυριακής στην περιοχή της Δρέσδης. Οι εν λόγω εκλογές έγιναν δύο εβδομάδες αργότερα από την υπόλοιπη χώρα, λόγω του θανάτου ενός από τους υποψηφίους της περιοχής. Έτσι, το κόμμα της κ. Μέρκελ έχει εξασφαλίσει 226 έδρες στη βουλή, ενώ το Σοσιαλ-δημοκρατικό κόμμα του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξασφάλισε 222. Καμία πλευρά όμως δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία, εξαναγκάζοντας τους δύο κομματικούς ηγέτες να διεξάγουν συνομιλίες για την δημιουργία ενδεχόμενου συνασπισμού. Πάντως τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και ο κ. Σρέντερ επιμένουν ότι θα αναδειχτούν καγκελάριοι.

    [06] Νέες συμμαχικές επιχειρήσεις στο δυτικό Ιράκ

    03-10-2005

    Αμερικανικά στρατεύματα σκότωσαν 8 αντάρτες στο δυτικό Ιράκ, καθώς στρατιωτικοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες ότι αντάρτες απήγαγαν δύο αμερικανούς πεζοναύτες. Περίπου χίλιοι αμερικανοί στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση γύρω στα σύνορα με τη Συρία, σε μία νέα προσπάθεια εκδίωξης των ανταρτών από την περιοχή. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι κατά τα φαινόμενα η επιχείρηση εξαπλώθηκε σε αρκετές κοντινές πόλεις. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν ότι δεν έχουν λόγους να πιστεύουν ανακοίνωση της αλ Κάιντα στο Ιράκ, που είπε ότι έχει απαγάγει δύο αμερικανούς πεζοναύτες που λάμβαναν μέρος στην πολεμική επιχείρηση. Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι εκτελεί έρευνες για να διαπιστωθεί πού βρίσκονται οι άνδρες του. Η ανακοίνωση της απαγωγής δημοσιεύτηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα, η οποία απαιτούσε συγχρόνως την απελευθέρωση Σουνιτών γυναικών κρατουμένων. Στη Βαγδάτη, εξτρεμιστές απελευθέρωσαν τον αδελφό του ιρακινού υπουργού Εσωτερικών Μπαγιάν Τζαμπόρ, που είχε απαχθεί μία μέρα πρίν στην συνοικία Σάντρ Σίτυ.

    [07] Γάζα: 3 νεκροί από συγκρούσεις Παλαιστινιακής αστυνομίας-εξτρεμιστών

    03-10-2005

    Η Παλαιστινιακή αστυνομία ενεπλάκη σε σειρά μαχών με εξτρεμιστικά στοιχεία στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας αστυνομικός και δύο πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 50 ακόμα άτομα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ένοπλες συγκρούσεις άρχισαν το βράδυ της Κυριακής, όταν η Παλαιστινιακή αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον οχήματος που μετέφερε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, όταν εκείνος αρνήθηκε να καταθέσει τα όπλα του. Το Παλαιστινιακό ραδιόφωνο μετέδωσε επίσης ότι αρκετές έκτακτες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Παλαιστινίων αξιωματούχων και ηγετικών στελεχών των εξτρεμιστών.

    Στο μεταξύ, η Ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, κατά τις επόμενες μέρες για συνομιλίες σε σχέση με την προώθηση του ειρηνευτικού σχεδίου. Μια συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών την Κυριακή ακυρώθηκε, μετά από τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστίνιων εξτρεμιστών στη Λωρίδα της Γάζας.

    [08] Αίγυπτος: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ μεταρρυθμίσεων

    03-10-2005

    Εκατοντάδες ισλαμιστές σπουδαστές στην Αίγυπτο πραγματοποίησαν την Κυριακή πορεία σε τρία πανεπιστήμια της χώρας, ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιορισμούς για πολιτικές δραστηριότητες στα πανεπιστήμια και να επιτρέψει την διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων σπουδαστικών εκλογών. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα πανεπιστήμια του Καίρου, του Ειν Σάμς και του Αζχάρ. Πολλοί από τους διαδηλωτές ήταν υποστηρικτές του παράνομου κινήματος Μουσουλμανική Αδελφότητα.

    [09] Έναρξη ενταξιακών συνομιλιών Ε.Ε.-Τουρκίας

    04-10-2005

    Σύντομη μεταμεσονύχτια τελετή στο Λουξεμβούργο σηματοδότησε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζακ Στρω, χαρακτήρισε την έναρξη των συνομιλιών αυτών, 'ιστορικής σημασίας', αλλά προειδοποίησε ότι η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει μακρύ δρόμο, πριν την ένταξη της στην ενωμένη Ευρώπη. Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, έφτασε στο Λουξεμβούργο μετά την έγκριση από μέρους της Άγκυρας του διαπραγματευτικού πλαισίου στο οποίο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών. Η Τουρκία είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα που μπαίνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Στρω, είχε προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη αποτυχία των 25 να συμφωνήσουν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα θα έβλαπτε τις σχέσεις της Χριστιανικής Δύσης με τον Ισλαμικό κόσμο.

    Ακολουθεί σημείωμα της ανταποκρίτριας μας στο Λουξεμβούργο, Μαίρης Παραπονιάρη.

    --Ύστερα από περισσότερες από 26 ώρες διαβουλεύσεων, διαπραγματεύσεων, διαφωνιών, παρασκηνιακών συζητήσεων και εξωτερικών ακόμη παρεμβάσεων οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25 ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και κατέληξαν σε συμφωνία ως προς την διατύπωση του διαπραγματευτικού πλαισίου στο οποίο θα στηριχθούν οι συζητήσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

    Η Βρετανική Προεδρία κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Αυστρίας η οποία επέμενε στην αντίθεση της για πλήρη ένταξη της Τουρκίας, ζητώντας να αναφέρεται στο κείμενο σαν εναλλακτική λύση των διαπραγματεύσεων η 'προνομιακή σχέση' της χώρας με την Ένωση. Τελικά συμβιβάστηκε με την αναφορά ότι 'εφ όσον η Τουρκία υλοποιήσει τα κριτήρια που της ζητούνται, η Ένωση θα αποφασίσει αν θα είναι σε θέση να απορροφήσει την Τουρκία στους κόλπους της.

    Μια υπαναχώρηση που συσχετίσθηκε με το πράσινο φως που δόθηκε στην Κροατία για επανέναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, ύστερα από δήλωση της εισαγγελέως κ. Ντελ Πόντε ότι συνεργάζεται καλά με το διεθνές δικαστήριο.

    Το αγκάθι όμως που προέκυψε επί πλέον και παρέτεινε την σύνοδο των υπουργών δημιουργώντας ένα κλίμα έντασης και αβεβαιότητος για της επίτευξη συμφωνίας, ήταν η ξαφνική εμπλοκή του άρθρου 5 του σχεδίου που αφορούσε την Κύπρο και την Ελλάδα καθώς αναφέρεται στην έμμεση αλλά σαφή υποχρέωση της Τουρκίας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων να μη προβάλει βέτο για την συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς όπως π.χ. το ΝΑΤΟ.

    Στην βρετανική πρόταση για αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου για το οποίο δεν συμφωνούσε η Τουρκία, η ελληνική και κυπριακή απάντηση από τους κ. Μολυβιάτη και Ιακώβου ήταν κατηγορηματικά αρνητική για οποιαδήποτε αναδιαπραγμάτευση καθώς υπήρξε συμφωνία των 25 για το άρθρο αυτό, εδώ και 15 μέρες και θεωρείτο κλειδωμένο.

    Μετά τις 6 το απόγευμα το κείμενο τελικά συμφωνήθηκε να μείνει όπως έχει με την προεδρία να βρίσκει λύση επισυνάπτοντας δήλωση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και όχι στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ότι οι διεθνείς οργανισμοί είναι αυτόνομοι ως προς την ένταξη νέων μελών και αν κάποια χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επηρεάζεται η πολιτική της στους οργανισμούς αυτούς.

    Το τελικό σχέδιο του διαπραγματευτικού σχεδίου απεστάλη στην Άγκυρα γύρω στις 7 το απόγευμα και ύστερα από μιάμιση περίπου ώρα η Τουρκική Κυβέρνηση το απεδέχθη και ο τούρκος υπουργός Eξωτερικών κ. Γκιούλ αναχώρησε για το Λουξεμβούργο δηλώνοντας ότι: 'Οι σχέσεις Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνουν σε ιστορική φάση και έχει σημασία ότι είναι ξεκάθαρη η προοπτική της πλήρους ένταξης και δεν υπάρχουν εναλλακτικές ειδικές σχέσεις'.

    Γύρω στις 10.30 το βράδυ και εν αναμονή του κ. Γκιούλ στο Λουξεμβούργο ο έλληνας υπουργός των εξωτερικών κ. Μολυβιάτης δήλωσε 'Ήταν μια σημαντική θα έλεγα ιστορική ημέρα. αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας Πιστεύω ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια νέα εποχή που θα οδηγήσει βαθμιαία τις σχέσεις με την Τουρκία σε μια εποχή ειρήνης και σταθερότητας προς όφελος του ελληνικού λαού και βεβαίως και της Τουρκίας'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 4 October 2005 - 1:18:14 UTC