Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία στην ΕΕ για την αντιδήλωση προς την Τουρκία
  • [02] Γκιούλ: Η Κυπριακή κυβέρνηση υποσκάπτει τις προσπάθειες των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού
  • [03] Oι τρόποι αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στο επίκεντρο σημαντικών αποφάσεων σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες
  • [04] Ιράκ: Δολοφονίες δύο δημοσιογράφων και δύο αστυνομικών
  • [05] Μπαρόζο: Σε 2 με 3 χρόνια το Ευρωπαϊκό σύνταγμα
  • [06] Διεθνή τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας
  • [07] Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • [08] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τέξας και Λουιζιάνα
  • [09] Προστασία της ονομασίας 'ρετσίνα' στην αμερικανική αγορά

  • [01] Συμφωνία στην ΕΕ για την αντιδήλωση προς την Τουρκία

    Μαίρη Παραπονιάρη, Λουξεμβούργο

    22-09-2005

    Και τα 25 μέλη της Ε.Ε συμφώνησαν ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας, υπογραμμίζεται στο κείμενο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία υιοθετήθηκε τελικά μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις και αντιπαραθέσεις από το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

    Η κυπριακή πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί η αντιδήλωση -απάντηση ήταν αποτέλεσμα ομόφωνης πολιτικής απόφασης των 25 και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, την στιγμή που αναφέρεται ρητά σ' αυτήν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου και υπογραμμίζεται η ημασία που δίνεται στην ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη, τα οποία και αναμένουν την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και την άρση των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα μέσα μεταφοράς (άνοιγμα λιμανιών, αεροδρομίων κλπ). Η μη πλήρης εφαρμογή εξ άλλου των υποχρεώσεων θα επηρεάσει την συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, τονίζεται στην απάντηση.

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στις Βρυξέλλες και η δήλωση του εκπροσώπου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ότι η αντιδήλωση συνιστά είδος 'ληξιαρχικής πράξης γέννησης' της 'ντε φάκτο' αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    Εν τω μεταξύ μέχρι την 3η Οκτωβρίου, ημέρα της επίσημης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αναμένεται να συνεχιστούν σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων οι διαβουλεύσεις για την διατύπωση του τελικού διαπραγματευτικού πλαισίου με την Άγκυρα, το οποίο έχει προετοιμαστεί και για το οποίο έχει δώσει κατ' αρχήν την σύμφωνη γνώμη της και η Κυβέρνηση της Κύπρου

    [02] Γκιούλ: Η Κυπριακή κυβέρνηση υποσκάπτει τις προσπάθειες των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού

    22-09-2005

    Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Κύπρου ότι προσπαθεί να υποσκάψει τις προσπάθειες των ΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Γκιούλ δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ ότι η Κυπριακή κυβέρνηση υπέσκαψε τις προσπάθειες του γ.γ. Κόφφι Αννάν αναθέρμανσης των συνομιλιών για το θέμα και πρόσθεσε ότι οι Κύπριοι καταβάλουν τώρα προσπάθειες για την παραπομπή του ζητήματος σε άλλα γνωμοδοτικά σώματα. Ο κ. Γκιούλ εξήρε τις προτάσεις Αννάν που είχαν υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων κατά τη διάρκεια σχετικού δημοψηφίσματος τον περασμένο Απρίλιο.

    Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε στην γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού ότι η Τουρκία πρέπει να παραδεχθεί ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού είναι η δημιουργία ενός ενιαίου κράτους, χωρίς την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βορά.

    [03] Oι τρόποι αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στο επίκεντρο σημαντικών αποφάσεων σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες

    Μαίρη Παραπονιάρη, Λουξεμβούργο

    22-09-2005

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε στο Λουξεμβούργο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία όλων όσων τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνονται σε λίστα υπόπτων για πράξεις τρομοκρατίας, που διαθέτει ο ΟΗΕ.

    Απαντώντας στους Σουηδούς οι οποίοι είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο , ότι δεν παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, οι Eυρωπαίοι δικαστές καθόρισαν ότι οι Eυρωπαϊκές κυβερνήσεις υποχρεούνται να εφαρμόζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μπορούν να το κάνουν χάρις στις συνθήκες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία περίπου 450 ατόμων και οργανώσεων μεταξύ των οποίων ο Οσαμα Μπίν Λάντεν, η Αλ Καιντα, το καθεστώς των Ταλίμπάν, οι Μουζαχεντίν του Ιράν , το ΠΚΚ και άλλοι που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ .

    Στις Βρυξέλλες την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα συνολικό πακέτο τεσσάρων πρωτοβουλιών ενάντια στην τρομοκρατία που περιλαμβάνει:

    -Την πρόταση οδηγίας για την καταγραφή και διατήρηση των δεδομένων που αφορούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, δηλαδή σταθερή και κινητή τηλεφωνία και ιντερνετ καθώς και την κυκλοφορία των πληροφοριών στα τηλεοπτικά δίκτυα

    - Χρηματοδότηση με 7 εκ ευρώ ενός πιλοτικού σχεδίου για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την απάντηση σε τρομοκρατικά χτυπήματα

    -Πρόταση απόφασης για την υπογραφή της σχετικής με την τρομοκρατία υπάρχουσας σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ξέπλυμα χρήματος για την ενίσχυση της τρομοκρατίας και τέλος

    Ανακοίνωση σχετικά με την Στρατολόγηση Τρομοκρατών μεγεθύνοντας τους παράγοντες που βοηθούν στην εξάπλωση της βίας.

    [04] Ιράκ: Δολοφονίες δύο δημοσιογράφων και δύο αστυνομικών

    22-09-2005

    Στο Ιράκ, σκοτώθηκαν δύο Ιρακινοί δημοσιογράφοι στη Μοσούλη και στη Βαγδάτη, δύο ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση ενόπλων, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες ότι αντάρτες έχουν διεισδύσει στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία. Ο υπεύθυνος εθνικής ασφάλειας της χώρας, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του προς το βρετανικό ραδιόφωνο την Τετάρτη την ύπαρξη τέτοιου προβλήματος. Νωρίτερα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, είχε δηλώσει ότι η βρετανική εισβολή σε ιρακινή φυλακή που εξόργισε την κυβέρνησή του, δεν πρόκειται να υποσκάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Ο κ. Αλ Τζααφάρι πρόσθεσε ότι διέταξε την διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με την εισβολή των βρετανικών στρατευμάτων σε φυλακή της Βασόρας με στόχο την απελευθέρωση δύο βρετανών στρατιωτών.

    Πάντως την Τετάρτη μεγάλος αριθμός ιρακινών πραγματοποίησε διαδήλωση στην Βασόρα κατά της παρουσίας βρετανικών στρατευμάτων στη πόλη.

    [05] Μπαρόζο: Σε 2 με 3 χρόνια το Ευρωπαϊκό σύνταγμα

    22-09-2005

    O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι δεν αναμένει να αποκτήσει η ΕΕ σύνταγμα μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι αν και δεν προβλέπεται η υιοθέτηση ευρωπαϊκού συντάγματος στο εγγύς μέλλον, αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινότητα έχει παραλύσει και τόνισε ότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει κανονικά μέσω των υπαρχόντων συμφωνιών και συνθηκών.

    [06] Διεθνή τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας

    22-09-2005

    Το Ισραήλ χαρακτήρισε διεθνή τα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας, 9 μέρες μετά την απόσυρσή του από τις Παλαιστινιακές περιοχές. Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι θα πρέπει τώρα να κάνουν χρήση διαβατηρίου για να μετακινούνται από το Ισραήλ στη Γάζα, όμως εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι που μεταβαίνουν στο Ισραήλ για τις δουλειές τους ή για ιατρική περίθαλψη, δεν θα χρειάζονται διαβατήρια.

    Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπούς παρότρυνε την Παλαιστινιακή ηγεσία να επωφεληθεί της ευκαιρίας της απόσυρσης των ισραηλινών για να αποδείξει ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να αυτοκυβερνούνται με ειρηνικό τρόπο.

    Όμως στη Γάζα, η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς απέρριψε την Τετάρτη έκκληση του λεγόμενου Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή για τον αφοπλισμό της οργάνωσης, πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, λέγοντας ότι αποτελεί εσωτερικό θέμα των Παλαιστινίων.

    [07] Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    22-09-2005

    Παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων διαπραγματευτών αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ οξύνεται η σχετική διεθνής διπλωματική διένεξη. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι απεσταλμένοι στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζητούν την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, κατηγορώντας το ότι παραβιάζει τη Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων. Αλλά πάνω από 12 μέλη του 35μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, αντιτίθενται με την ιδέα. Από τη πλευρά της η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι αν παραπεμφθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, τότε θα αρχίσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε τη Τετάρτη ότι ο πρόεδρος Μπούς πιστεύει πως το Ιράν θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους.

    [08] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τέξας και Λουιζιάνα

    22-09-2005

    Ο τυφώνας Ρίτα αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 5, την ισχυρότερη και την πλέον καταστροφική της σχετικής κλίμακας και κινείται προς τις ακτές του Τέξας, τις οποίες αναμένεται ότι θα πλήξει σε τρεις μέρες. Η Ρίτα κινείται τώρα δυτικά στον κόλπο του Μεξικού, με ανέμους ισχύος 260 χιλιομέτρων την ώρα. Υποχρεωτικές εκκενώσεις άρχισαν ήδη στη Νέα Ορλεάνη, που είχε πρόσφατα καταστραφεί από τον τυφώνα Κατρίνα, καθώς και την πόλη Γκάλβεστον, του Τέξας. Ο πρόεδρος Μπούς κήρυξε τις πολιτείες Τέξας και Λουϊζιάνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε την επαγρύπνηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών παροχής βοήθειας. Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, Ντέηβιντ Πώλισον, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη ότι ήδη βρίσκονται στην περιοχή φορτηγά με πόσιμο νερό, πάγο και τρόφιμα.

    Στη Νέα Ορλεάνη, μηχανικοί κάνουν ότι μπορούν για να ενισχύσουν τα προστατευτικά αναχώματα, τα οποία δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τα νερά της πλημμύρας που προκάλεσε η Κατρίνα. Η πόλη δεν βρίσκεται ακριβώς στην προβλεπόμενη πορεία του τυφώνα Ρίτα, αλλά οι αρχές προειδοποιούν ότι μόνο 8 εκατοστά επιπλέον βροχόπτωσης, θα μπορούσαν να προκαλέσουν και νέες πλημμύρες.

    Στο μεταξύ, έντονες ανησυχίες εκφράζονται για τις εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Κόλπο του Μεξικού καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Ρίτα. Εταιρίες πετρελαίου εκκενώνουν τις εγκαταστάσεις τους στον κόλπο του Μεξικού καθώς πλησιάζει ο επικίνδυνος τυφώνας. Οι εταιρίες αυτές φοβούνται ότι η ταχύτητα των ανέμων καθώς και τα πελώρια κύματα θα προκαλέσουν επιπλέον καταστροφές στη βιομηχανία πετρελαίου στη περιοχή, η οποία είχε είδη πληγεί σοβαρά από τον θανατηφόρο τυφώνα Κατρίνα.

    Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ο τυφώνας Ρίτα θα πλήξει τις ακτές του Τέξας κάποια στιγμή το Σάββατο. Η περιοχή αυτή είναι μείζονος σημασίας για τις εταιρείες πετρελαίου καθώς και για τα διυλιστήρια τα οποία βρίσκονται μόνον μερικά χιλιόμετρα δυτικά των περιοχών που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον προηγούμενο τυφώνα (Κατρίνα)

    Η ανησυχία για το πετρέλαιο, τη βενζίνη και τις άλλες πηγές ενέργειας προκάλεσε την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου η οποία την Τετάρτη ξεπέρασε τα 68 δολάρια το βαρέλι, πριν σταθεροποιηθεί τελικά στα 66,80 δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    [09] Προστασία της ονομασίας 'ρετσίνα' στην αμερικανική αγορά

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Βρυξέλλες

    22-09-2005

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε πρώτης φάσης συμφωνία για το κρασί, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα ενισχύσει την προστασία των ευρωπαϊκών ονομασιών των κρασιών και θα κατοχυρώσει και θα διασφαλίσει την διάθεση των ευρωπαϊκών οίνων στην μεγαλύτερη σε όγκο και αξία αγορά , όπως είναι αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

    Με βάση αυτή τη συμφωνία, η αμερικανική κυβέρνηση θα υποβάλει πρόταση στην αμερικανική Βουλή για την αλλαγή του καθεστώτος των ονομασιών 17 ευρωπαϊκών οίνων, όπως Βουργουνδίας, Καμπανίτη, Σαμπλί , Κιάντι, Μαδέρα ,Πόρτο, Σερυ ,Τοκάι και Ρετσίνα που σήμερα θεωρούνται στις ΗΠΑ σαν ημιγενικοί όροι ώστε να περιορισθεί η χρήση τους και να τις αναγνωρίζουν σαν 'ονομασίες προελεύσεως'.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποδεχθούν τις αρχές των κανόνων σήμανσης των κρασιών και υπόσχονται ότι θα επιδιώκουν την επίλυση τυχόν διαφορών όσον αφορά στο εμπόριο κρασιών, μέσω ανεπίσημων διμερών διαβουλεύσεων κι όχι μέσω μηχανισμών επίλυσης διαφορών, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ακόμη και τα δύο μέρη δεσμεύονται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την δεύτερη φάση πιο φιλόδοξης συμφωνίας τρεις μήνες μετά την έναρξη της πρώτης.

    Στις Βρυξέλλες η αρμόδια επίτροπος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη της Κοινότητας κ. Φίσερ Μπόελ , χαιρέτισε την συμφωνία λέγοντας ότι είναι ευτυχές γεγονός που ύστερα από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε αυτή η συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη αγορά προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 2004 εισήγαγαν ευρωπαϊκά κρασιά αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 23 September 2005 - 1:18:23 UTC