Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κομισιόν: Προειδοποιητική επιστολή για παραβιάσεις κοινοτικού δικαίου σχετικά με τις ΟΑ
  • [02] Διάγγελμα Μπους προς τον αμερικανικό λαό
  • [03] Ιράκ: 'Πόλεμο' κατά των Σιιτών κηρύσσει ο Αλ Ζαρκάουι
  • [04] Έρευνα: Πτώση σημείωσε η δημοτικότητα του προέδρου Μπους
  • [05] Συνεχίζεται η σύνοδος κορυφής των ΗΕ στη Νέα Υόρκη
  • [06] Γερουσία: Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των ακροάσεων Ρόμπερτς
  • [07] Χάος σε Παλαιστινιακή διαδήλωση στη Γάζα
  • [08] Διευρύνονται οι Νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν
  • [09] Ο τυφώνας Οφηλία απειλεί τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας και της Βιρτζίνια
  • [10] Υπό πτώχευση οι αεροπορικές εταιρείες Delta και Northwest

  • [01] Κομισιόν: Προειδοποιητική επιστολή για παραβιάσεις κοινοτικού δικαίου σχετικά με τις ΟΑ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Βρυξέλλες

    15-09-2005

    Μαραθώνιες τηλεοπτικές συζητήσεις, αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικές άρθρα στις εφημερίδες και διαμαρτυρίες εργαζομένων στους δρόμους και τα αεροδρόμια όλης της Ελλάδας, προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες πριν από την επίσημη έκδοση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, σχετικά με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και τις ενισχύσεις προς αυτήν των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι ενισχύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, ύστερα από κοινοτική έρευνα 18 μηνών, κρίθηκαν καταχρηστικές και ασύμβατες προς το κοινοτικό δίκαιο, με αποτέλεσμα να καλείται η Ελλάδα να τις επιστρέψει.

    Το ποσό αθροιστικά και όπως αναλυτικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή της Κομισσιόν υπολογίζεται περίπου στα 540 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το ακριβές ποσό το οποίο το ελληνικό κράτος θα πρέπει να ανακτήσει θα οριστεί με την εφαρμογή της απόφασης. Οι ενισχύσεις δόθηκαν από το ελληνικό δημόσιο για να καλυφθούν υποχρεώσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας για συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών, αποπληρωμές τραπεζικών δανείων, ποσά για την δημιουργία των Ολυμπιακών Αερογραμμών, όταν η Ολυμπιακή είχε καταδικαστεί στην επιστροφή 160 εκατομμυρίων ευρώ στο δημόσιο, και τέλος η ανοχή της κυβέρνησης για την μη πληρωμή από την Ολυμπιακή Αεροπορία οφειλομένων εισφορών και φόρων της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η ευρωπαϊκή επιτροπή θα στείλει μέσα στην εβδομάδα προειδοποιητική επιστολή στην Αθήνα όπου θα επισημαίνεται το πώς και πότε έγιναν οι παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και το μέγεθός τους δίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση το χρονικό περιθώριο 2 μηνών για να απαντήσει στις καταγγελίες της Κομισσιόν.

    Τα σενάρια όπως παρουσιάζονται στην Ελλάδα για την τύχη των Ολυμπιακών Αερογραμμών είναι πολλά . Τόσο η πώληση της εταιρίας, επανέρχεται, καθώς παρουσιάστηκε νέο ενδιαφέρον από επενδυτές, όσο και η ιδιωτικοποίησή της και η εκκαθάρισή της εν λειτουργία προκείμενου εθνικός αερομεταφορέας να συνεχίσει να πετάει ως ότου βρεθεί λύση ώστε να μη θιγεί το προσωπικό. Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, από την Θεσσαλονίκη, διαβεβαίωσε ότι κανείς εργαζόμενος δε θα μείνει στο δρόμο όποια κι αν είναι η εξέλιξη, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για να γίνονται τα δρομολόγια με τα ακριτικά νησιά.

    Στην Αθήνα ο υπουργός εθνικής οικονομίας κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το πόρισμα της Επιτροπής θα μελετηθεί σήμερα κατά πάσα πιθανότητα από την επιτροπή ιδιωτικοποιήσεων και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

    [02] Διάγγελμα Μπους προς τον αμερικανικό λαό

    15-09-2005

    Εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού βοηθά τους πληγέντες

    Tηλεοπτικό διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό θα απευθύνει σήμερα o Πρόεδρος Μπους με θέμα τις προσπάθειες αποκατάστασης και ανοικοδόμησης των περιοχών στο κόλπο του Μεξικού που επηρεάστηκαν απ' τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα Κατρίνα. Ο κύριος Μπους καθώς και ομοσπονδιακές υπηρεσίες δέχονται επικριτικά σχόλια από πολίτες και πολιτικούς για την αργή ανταπόκριση της κυβέρνησης στον τυφώνα.

    Η επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Yποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας άρχισε την Τετάρτη την πρώτη έρευνα του σώματος για το θέμα. Πριν την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της Κατρίνας είχε φτάσει τα 650 άτομα.

    Εδώ να τονιστεί ότι στις αρχές αυτής της εβδομάδας ο πρόεδρος Μπους ανέλαβε την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα του τυφώνα Κατρίνα, ενώ παραιτήθηκε ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Κρίσεων, Μάικλ Μπράουν.

    [03] Ιράκ: 'Πόλεμο' κατά των Σιιτών κηρύσσει ο Αλ Ζαρκάουι

    15-09-2005

    Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι

    Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, κήρυξε 'πόλεμο' εναντίον των Σιιτών στο Ιράκ, λίγες ώρες μετά από σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη που κόστισαν τη ζωή σε πάνω από 150 άτομα.

    Σε ηχογραφημένο μήνυμα που φιλοξένησε Ισλαμική ιστοσελίδα εξαπολύονται απειλές εναντίον μελών της Ιρακινής αστυνομίας και Εθνοφρουράς και οποιουδήποτε συνεργαστεί μαζί τους. Ο ομιλητής, που δηλώνει πως είναι ο Αλ Ζαρκάουι, αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη για το κύμα επιθέσεων της Τετάρτης στην Ιρακινή πρωτεύουσα και τονίζει ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν απάντηση στις επιχειρήσεις των Αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων στην πόλη Ταλαφάρ.

    [04] Έρευνα: Πτώση σημείωσε η δημοτικότητα του προέδρου Μπους

    15-09-2005

    Ο πρόεδρος Μπους

    Μια νέα σφυγμομέτρηση αποκαλύπτει ότι η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς βρίσκεται στο ναδίρ. Μόνο το 42% από αυτούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση που έγινε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC και την εφημερίδα Washington Post εγκρίνει γενικότερα το έργο του προέδρου Μπους.

    Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση αποδοκίμασαν τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Μπους χειρίζεται θέματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, η οικονομία αλλά και η κατάσταση που προκλήθηκε μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Το 63% των συμμετεχόντων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν διαθέτει ξεκάθαρη στρατηγική για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τον τυφώνα.

    Τα καλά νέα, πάντως, για τον πρόεδρο Μπούς είναι ότι το 55% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει την επιλογή του προέδρου Μπούς για το πηδάλιο του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου και να διορίσει τον δικαστή Τζόν Ρόμπερτς, Αρχιδικαστή των Η.Π.Α.

    [05] Συνεχίζεται η σύνοδος κορυφής των ΗΕ στη Νέα Υόρκη

    15-09-2005

    Δεύτερη μέρα σήμερα της συνόδου κορυφής των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ κατά την χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση πρόεδροι, πρωθυπουργοί και άλλοι αρχηγοί κρατών αναφέρθηκαν σε θέματα όπως η τρομοκρατία, οι μεταρρυθμίσεις στους κόλπους του ΟΗΕ και το εμπόριο. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας συμφώνησαν ομόφωνα να υιοθετήσουν ψήφισμα που παροτρύνει όλες τις χώρες να ποινικοποιήσουν την τρομοκρατική προπαγάνδα. Στο Συμβούλιο μίλησε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στους κόλπους του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας τον διεθνή οργανισμό 'καταπληκτικό θεσμό' και τονίζοντας ότι μειώνεται η αξιοπιστία του από κράτη μέλη γνωστά για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία επιτρέπεται η συμμετοχή ακόμη και στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν.

    [06] Γερουσία: Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των ακροάσεων Ρόμπερτς

    15-09-2005

    Ολοκληρώνεται σήμερα στην Αμερικανική Γερουσία η πρώτη φάση των ακροάσεων για την επικύρωση του διορισμού του εφέτη Τζον Ρόμπερτς, που ο πρόεδρος Μπούς επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο κ. Ρόμπερτς δέχτηκε την Τετάρτη μπαράζ ερωτήσεων από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Γερουσίας αναφορικά με προηγούμενες δικαστικές του αποφάσεις και με προσωπικές του πεποιθήσεις. Από τη πλευρά του ο κ. Ρόμπερτς τόνισε ότι πρωταρχικός του οδηγός είναι ο νόμος και όχι τα προσωπικά του πιστεύω, αλλά δεν σχολίασε το αν σκοπεύει να υποστηρίξει μετατροπές σε καίριας σημασίας νόμους της χώρας. Τώρα η επιτροπή θα αρχίσει να ακούει καταθέσεις μαρτύρων που θα υποστηρίζουν ή θα αντιτίθενται με την υποψηφιότητα Ρόμπερτς για το πηδάλιο του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    [07] Χάος σε Παλαιστινιακή διαδήλωση στη Γάζα

    15-09-2005

    Πορεία των Παλαιστινίων για να γιορτάσουν την απόσυρση των Ισραηλινών από τη Γάζα κατέληξε σε χάος την Τετάρτη όταν εξτρεμιστές, που ενοχλήθηκαν από μουσική ραπ, άρχισαν να πυροβολούν στο αέρα.

    Κανείς δεν σκοτώθηκε, αλλά οι δυνάμεις ασφάλειας των Παλαιστινίων αναγκάστηκαν να απομακρύνουν τον τραγουδιστή από πλήθος δυόμισι χιλιάδων ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί να τον ακούσουν.

    Ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπας, επρόκειτο να συμμετάσχει στη πορεία, αλλά σύμβουλος του δήλωσε στο πρακτορείο Ασσοσιετεντ Πρές ότι ανησυχούσε για τη παρουσία ενόπλων μέσα στο πλήθος.

    Στο μεταξύ, δυνάμεις ασφάλειας των Παλαιστινίων και των Αιγυπτίων άρχισαν να κλείνουν τα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου.

    [08] Διευρύνονται οι Νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

    15-09-2005

    Οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να διευρύνουν την παρουσία της συμμαχίας στο Αφγανιστάν, του χρόνου, αλλά αρνούνται να αναλάβουν επιχειρήσεις ένοπλης αντιπαράθεσης.

    Οι υπουργοί συμφώνησαν, μετά από δύο μέρες συνομιλιών στο Βερολίνο, ότι τα Βρετανικά, Καναδικά και Ολλανδικά στρατεύματα θα διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους σε περιοχές στα νότια του Αφγανιστάν, που τώρα επιτηρούνται από τις Αμερικανικές δυνάμεις.

    Αλλά Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι απέρριψαν το αίτημα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, για συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά υπολειμμάτων της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν.

    Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι το ΝΑΤΟ και οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν υπό ξεχωριστή διοίκηση.

    [09] Ο τυφώνας Οφηλία απειλεί τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας και της Βιρτζίνια

    15-09-2005

    Ο Τυφώνας Οφηλία με έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους κινείται προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Με σταθερούς ανέμους 136 χιλιομέτρων την ώρα, η Οφηλία αναμένεται να πλήξει τις ΗΠΑ σήμερα.

    Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για τις ακτές της βόρειας Καρολίνας και τις νότιες ακτές της Βιρτζίνια.

    Επίσης εντείνονται οι ανησυχίες για πλημμύρες καθώς η χαμηλή ταχύτητα του τυφώνα υποδεικνύει ότι οι βροχοπτώσεις μπορεί να κρατήσουν μέρες.

    Περίπου 50 χιλιάδες άτομα στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας βρίσκονται ήδη χωρίς ηλεκτρικό, λόγω των ισχυρών ανεμών και των βροχοπτώσεων.

    Οι κυβερνήτες της Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνας κήρυξαν καθεστώς έκτατης ανάγκης στις πολιτείες τους εν όψει του τυφώνα.

    [10] Υπό πτώχευση οι αεροπορικές εταιρείες Delta και Northwest

    15-09-2005

    Οι αεροπορικές εταιρείες Δέλτα και Northwest δύο από τους κυριότερους αερομεταφορείς των Η.Π.Α κήρυξαν πτώχευση. Και οι δύο εταιρείες ζήτησαν την Τετάρτη από δικαστήριο της Νέας Υόρκης να τους δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν 'υπό συνθήκες πτώχευσης' όπως προβλέπεται απ' το λεγόμενο άρθρο 11 της αμερικανικής νομοθεσίας. Μια τέτοια δικαστική απόφαση θα επιτρέψει στις δύο εταιρίες να προβούν σε περικοπές προσωπικού και διαγραφές χρεών και άλλων εξόδων, έτσι ώστε να συνεχίσουν να πετούν, όπως έχουν ήδη διαβεβαιώσει τους πελάτες τους.

    Πολλοί αερομεταφορείς επλήγησαν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της αύξησης του κόστους των καυσίμων, του κόστους προσωπικού, καθώς και του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού από νέες εταιρίες οι οποίες προσφέρουν φθηνά εισιτήρια.

    Η αεροπορική εταιρεία Δέλτα είναι ο τρίτος σε μέγεθος αερομεταφορέας στις Η.Π.Α, με τέταρτη την Northwest. Και οι δύο εταιρίες είχαν απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 16 September 2005 - 1:18:18 UTC