Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: 25 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί
  • [02] Μπούς: Οι απειλές της Αλ Κάιντα δεν πτοούν τις ΗΠΑ
  • [03] Βρετανία: Κατηγορίες κατά δύο γυναικών για σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο
  • [04] NASA: Ολοκληρώθηκαν οι επισκευές στο Ντισκάβερυ
  • [05] Έκτακτη συνεδρίαση της ΔΥΑΕ συγκαλούν χώρες της ΕΕ
  • [06] Σύγκρουση Τουρκίας-Γαλλίας ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας
  • [07] Αμερικανικές απώλειες και στο Αφγανιστάν

  • [01] Ιράκ: 25 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί

    05-08-2005

    O αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι 25 Aμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από τη Δευτέρα. Οι τελευταίοι θάνατοι ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και πρόκειται για τρείς αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα στη Βαγδάτη. Επίσης άλλος ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης στη Ραμάντι. Είχαν προηγηθεί οι θάνατοι 14 αμερικανών πεζοναυτών και της διερμηνέας τους από έκρηξη βόμβας βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Επτά ακόμα πεζοναύτες σκοτώθηκαν την Δευτέρα, στην πόλη Χαντίθα. Στο μεταξύ, 8 ιρακινοί σκοτώθηκαν την Πέμπτη από επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Πάντως, παρόλα τα βίαια περιστατικά, η επιτροπή που καταρτίζει το νέο σύνταγμα του Ιράκ, συνέχισε τις εργασίες της για την ολοκλήρωση του εγγράφου έως τις 15 Αυγούστου.

    [02] Μπούς: Οι απειλές της Αλ Κάιντα δεν πτοούν τις ΗΠΑ

    05-08-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι απειλές της αλ Κάιντα δεν θα αποτρέψουν τις ΗΠΑ από το να ολοκληρώσουν την αποστολή τους στο Ιράκ και ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν εκεί έως ότου ολοκληρωθεί το έργο τους. Τα σχόλια του κ. Μπούς αφορούσαν στην βιντεοταινία του υπαρχηγού της αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαγουάχρι, που μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, αλ Τζαζήρα την Πέμπτη. Στην βιντεοταινία αυτή το πρωτοπαλίκαρο του Οσάμα μπιν Λάντεν προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι ενδέχεται να έχουν χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες στο Ιράκ, αν δεν αποσυρθούν απ' τη χώρα και απειλεί τη Βρετανία με νέες επιθέσεις, αλλά δεν αναλαμβάνει ευθέως την ευθύνη για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο.

    [03] Βρετανία: Κατηγορίες κατά δύο γυναικών για σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο

    05-08-2005

    Η Bρετανική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε δύο γυναίκες για παρακράτηση πληροφοριών που θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει την αστυνομία στην σύλληψη των υπόπτων που φέρονται ότι πραγματοποίησαν τις αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο. Οι δύο κατηγορούμενες, που συνελήφθησαν στις 27 Ιουλίου, θα προσαχθούν σήμερα στο δικαστήριο. Νωρίτερα την Πέμπτη, δικαστής του Λονδίνου αποφάσισε να κρατήσει στη φυλακή ως την άλλη εβδομάδα άλλον έναν ύποπτο που επίσης κατηγορείται για απόκρυψη σημαντικών στοιχείων. Τέσσερις άνδρες κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να διενεργήσουν βομβιστικές επιθέσεις, από τους οποίους οι τρεις κρατούνται από τις βρετανικές αρχές και ο τέταρτος, από τις ιταλικές.

    [04] NASA: Ολοκληρώθηκαν οι επισκευές στο Ντισκάβερυ

    05-08-2005

    Η NAΣΑ έδωσε το πράσινο φώς για την επιστροφή του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερυ στη Γή τη Δευτέρα, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω επισκευές. Η ΝΑΣΑ ανησυχούσε ότι το σχισμένο θερμομονωτικό υλικό κοντά στο πιλοτήριο του σκάφους θα μπορούσε να πλήξει το Ντισκάβερυ κατά την κρίσιμη φάση της επιστροφής του στην γήινη ατμόσφαιρα. Όμως ο υποδιευθυντής του προγράμματος του διαστημικού λεωφορείου δήλωσε την Πέμπτη ότι η πιθανότητα για σοβαρή βλάβη είναι μικρή και πρόσθεσε ότι τυχόν προσπάθειες για την επιδιόρθωση του εν λόγω υλικού θα μπορούσαν να προξενήσουν μεγαλύτερες βλάβες στο σκάφος. Οι μηχανικοί της ΝΑΣΑ έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε ενδεχόμενες βλάβες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το διαστημοπλάνο κατά την επιστροφή του, αφού μία βλάβη στο φτερό του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του.

    [05] Έκτακτη συνεδρίαση της ΔΥΑΕ συγκαλούν χώρες της ΕΕ

    05-08-2005

    Ευρωπαίοι διπλωμάτες ζήτησαν έκτακτη και επείγουσα συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, με στόχο να προειδοποιήσουν το Ιράν να μην ξαναρχίσει ύποπτο πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η συνεδρίαση που μάλλον θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, αποτελεί απάντηση στην ανακοίνωση του Ιράν ότι θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητες μετατροπής ουρανίου στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ισφαχάν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Δυτικές χώρες υποψιάζονται ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών, παρόλο που το Ιράν επιμένει ότι οι προθέσεις του είναι ειρηνικές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γαλλία είχε δηλώσει ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να σταθεί αιτία διεθνούς κρίσης, αν δεν αντιστρέψει απόφασή της να ξαναρχίσει εμπλουτισμό ουρανίου.

    [06] Σύγκρουση Τουρκίας-Γαλλίας ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας

    05-08-2005

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί νέους όρους πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο και εξέφρασε δυσαρέσκεια με τα σχόλια του Γάλλου πρωθυπουργού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει όλα τα κράτη μέλη της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Η εφημερίδα Λε Μόντ ανέφερε την Πέμπτη σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλιπ Ντούστ-Μπλαζί, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην κοινότητα χωρίς να αναγνωρίσει την Κύπρο.

    [07] Αμερικανικές απώλειες και στο Αφγανιστάν

    05-08-2005

    Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα στην επαρχία Πάκτικα, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας άλλος αμερικανός στρατιώτης και ένας Αφγανός στρατιώτης. Στην γειτονική επαρχία Ζαμπούλ, ύποπτοι αντάρτες Ταλιμπάν σκότωσαν πράκτορα των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών την Πέμπτη. Στην επαρχία Χελμάντ, μουσουλμάνος κληρικός τραυματίστηκε από άγνωστους οπλοφόρους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Άτομο που είπε ότι εκπροσωπεί τους Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο αυτές επιθέσεις. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και το Αφγανιστάν συμφώνησαν κατ' αρχήν να μεταφέρουν τους περισσότερους αφγανούς κρατουμένους που τώρα κρατούνται από Αμερικανούς, σε αφγανικά χέρια. Εκπρόσωπος του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι είπε ότι κρατούμενοι από την ναυτική βάση του Γκουαντάναμο και άλλες φυλακές στο Αφγανιστάν, θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα παραδοθούν στις Αφγανικές αρχές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 6 August 2005 - 1:18:11 UTC