Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαουδική Αραβία: Σήμερα η κηδεία του βασιλιά Φάχντ
  • [02] Ακόμα δύο συλλήψεις στο Λονδίνο
  • [03] Ιράν: Ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες στο Ισφαχάν
  • [04] Πεκίνο: Διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
  • [05] Ιράκ: Το νέο σύνταγμα θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, δηλώνει η αρμόδια επιτροπή
  • [06] O Τζον Μπόλτον νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ
  • [07] NASA: Νέος διαστημικός περίπατος αύριο για επισκευές του Ντισκάβερυ
  • [08] Συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου για μέτρα ασφάλειας στα σύνορα με τη Γάζα
  • [09] Σουδάν: Βιαιότητες μετά το θάνατο του Τζον Γκαράνγκ

  • [01] Σαουδική Αραβία: Σήμερα η κηδεία του βασιλιά Φάχντ

    02-08-2005

    Βασιλιάς Φάχντ(φώτο αρχείου)

    Στην Σαουδική Αραβία, άρχισαν οι προετοιμασίες για την κηδεία του βασιλιά Φάχντ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ριάντ. Ο περίπου 82 ετών βασιλιάς Φάχντ απεβίωσε σε νοσοκομείο της Ριάντ την Δευτέρα, μετά από σειρά προβλημάτων υγείας κατά τους τελευταίους μήνες. Οι αρχές είπαν ότι δεν θα υπάρξει περίοδος επίσημου πένθους, ούτε θα κυματίσει μεσίστια η σημαία, διότι και οι δύο αυτές συνήθειες έρχονται σε αντίθεση με το αυστηρό καθεστώς ισλαμικού νόμου που διέπει το βασίλειο. Ο αδελφός του εκλιπόντος, πρώην διάδοχος του θρόνου Αμπντουλάχ, ανέλαβε την βασιλεία, αν και είχε υπάρξει ντε φάκτο ηγέτης από το 1995, που ο Φαχντ είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο βασιλιάς Φαχντ έχαιρε μεγάλης εκτίμησης για την προστασία που παρείχε στα ισλαμικά τεμένη της Μέκκας και της Μεδίνας καθώς και την υποστήριξή του προς διάφορους σκοπούς των Μουτζαχεντίν, όπως τον αγώνα κατά των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Είχε όμως εξοργίσει και ορισμένους ισλαμιστές εξτρεμιστές, όπως τον Οσάμα μπιν Λάντεν, διότι είχε επιτρέψει την παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων σε Σαουδαραβικό έδαφος το 1990, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.

    Ο πρόεδρος Μπούς με τον νέο βασιλιά Αμπντουλάχ

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι λυπάται βαθύτατα για τον θάνατο του βασιλιά Φάχντ της Σαουδικής Αραβίας. Σε γραπτή του δήλωση την Δευτέρα, ο αμερικανός πρόεδρος αποκαλεί τον εκλιπόντα ηγέτη σοφό άνθρωπο που υπήρξε φίλος και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ για δεκαετίες. Το 1990, ο βασιλιάς Φάχντ επέτρεψε στον πρόεδρο Τζώρτζ Μπούς, πατέρα του σημερινού προέδρου, να αναπτύξει αμερικανικά στρατεύματα σε Σαουδαραβικό έδαφος, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Ο πρόεδρος Μπούς συνεχάρη στην συνέχεια τον νέο βασιλιά της χώρας, Αμπντουλάχ και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην συνέχιση της στενής σχέσης τους με την Σαουδική Αραβία. Εκτός του κ. Μπούς και άλλοι ηγέτες έπλεξαν το εγκώμιο του βασιλιά Φάχντ, λέγοντας ότι προώθησε αρμονικές σχέσεις με τη Δύση και την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Η κηδεία του βασιλιά Φάχντ θα γίνει σήμερα Τρίτη στη Ριάντ.

    [02] Ακόμα δύο συλλήψεις στο Λονδίνο

    02-08-2005

    Φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας των βομβιστών της 7ης Ιουλίου.

    Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε δύο ακόμα άτομα σε σχέση με τις αποτυχημένες προσπάθειες βομβιστικών επιθέσεων στο μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας και σε ένα λεωφορείο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δύο άνδρες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια εφόδων σε τρία κτίρια του νότιου Λονδίνου τη Δευτέρα. Με τις τελευταίες αυτές συλλήψεις, ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται σε σχέση με τις επιθέσεις της 7ης και της 21ης Ιουλίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 20 άτομα.

    Νωρίτερα την Δευτέρα, οι ιταλικές αρχές απήγγειλαν επίσημα κατηγορίες για διεθνή τρομοκρατία και κατοχή πλαστών πιστοποιητικών, κατά του ύποπτου βομβιστή, Χαμντί Ισαάκ, ο οποίος διέφυγε στην Ιταλία μετά τις αποτυχημένες απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου και η Βρετανία έχει ζητήσει την έκδοσή του. Στο μεταξύ, ένοπλοι αστυνομικοί εκτελούν περιπολίες στο μετρό του Λονδίνου, καθώς οι αρχές πιστεύουν ότι είναι πιθανόν να υπάρξει και νέα επίθεση.

    [03] Ιράν: Ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες στο Ισφαχάν

    02-08-2005

    Τo Iράν άρχισε προεργασίες για την επανέναρξη ευαίσθητων πυρηνικών δραστηριοτήτων στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ισφαχάν. Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν τη Δευτέρα ότι η ίδια η μετατροπή του ουρανίου δεν άρχισε, αλλά εμπειρογνώμονες της ιρανικής κυβέρνησης και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είπαν ότι άρχισε η εγκατάσταση ελεγκτικών μηχανισμών στο εργοστάσιο. Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μoχάμεντ ελ Μπαραντέι, παρότρυνε το Ιράν να μην ξαναρχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις συνομιλίες της Τεχεράνης με χώρες της Ευρώπης. Το ανώτατο εθνικό συμβούλιο του Ιράν δήλωσε ότι οι δραστηριότητες στο Ισφαχάν δεν παραβιάζουν την συμφωνία που υπέγραψε το Ιράν για την διακοπή των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου και τόνισε ότι η πόρτα του διαλόγου με την Ευρώπη παραμένει ανοικτή.

    [04] Πεκίνο: Διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    02-08-2005

    Διπλωμάτες από την Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και την Κίνα αναμένεται ότι θα έχουν νέα συνάντηση σήμερα στο Πεκίνο για να συζητήσουν νέο υπόμνημα που υπέβαλε η Κίνα σχετικά με τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Διαπραγματευτής από τη Νότια Κορέα είπε σε δημοσιογράφους ότι η Κίνα ενδέχεται να αναθεωρήσει το έγγραφο και πάλι, αφού οι διπλωματικές αποστολές απέτυχαν να συμφωνήσουν σχετικά με προηγούμενες εκδoχές του την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χίλλ, ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος μετά από πολύωρες συνομιλίες την Δευτέρα και δήλωσε ότι η ομάδα του θα παραμείνει στο Πεκίνο για όσο διάστημα χρειαστεί.

    [05] Ιράκ: Το νέο σύνταγμα θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, δηλώνει η αρμόδια επιτροπή

    02-08-2005

    Χουμάμ Χαμουντί

    Η επιτροπή που καταρτίζει τον νέο σύνταγμα του Ιράκ ανακοίνωσε ότι το έγγραφο θα είναι έτοιμο σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 15 Αυγούστου. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Χουμάμ Χαμουντί, δήλωσε ότι το κείμενο του συντάγματος θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, παρά τις διαφωνίες σε βασικά θέματα, όπως το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης και ο ρόλος της ισλαμικής θρησκείας. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της επιτροπής είχε πεί ότι σκεπτόταν να ζητήσει παράταση 30 ημερών. Όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι και ορισμένοι ιρακινοί ηγέτες, είπαν ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους αντάρτες. Πάντως, τα επεισόδια βίας συνεχίστηκαν στη Βαγδάτη, όπου τα πτώματα 12 ανδρών βρέθηκαν την Δευτέρα σε σκουπιδότοπο κοντά σε σχολείο.

    [06] O Τζον Μπόλτον νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ

    02-08-2005

    Παρακάμπτοντας την αμερικανική γερουσία, ο πρόεδρος Μπούς διόρισε την Δευτέρα τον Τζόν Μπόλτον πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ, τερματίζοντας έτσι πεντάμηνη διαμάχη με τους δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, οι οποίοι αμφισβητούν την καταλληλότητα του κ. Μπόλτον για το αξίωμα αυτό. Ο πρόεδρος Μπούς εμφανίστηκε μαζί με τον κ. Μπόλτον στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι ο νεοδιορισθείς θα αποτελέσει δυναμική ηγετική προσωπικότητα στον διεθνή οργανισμό. Όμως, οι Δημοκρατικοί επέκριναν την απόφαση του κ. Μπούς να κάνει χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος προβαίνοντας στον διορισμό του κ. Μπόλτον 'από το παράθυρο', όπως είπαν χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του κογκρέσου. Ο κ. Μπόλτον θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρις ότου αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα σύνθεση του κογκρέσου, τον Ιανουάριο του 2007. Δημοκρατικοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων ο Έντουαρντ Κέννεντυ και ο Κρίστοφερ Ντόντ, δήλωσαν ότι ο διορισμός αυτός θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του κ. Μπόλτον στα ΗΕ. Οι Ρεπουμπλικανοί χαιρέτησαν τον διορισμό του κ. Μπόλτον, λέγοντας ότι θα επιφέρει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον διεθνή οργανισμό. Αλλά και ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, καλωσόρισε τον κ. Μπόλτον στη νέα του θέση.

    [07] NASA: Νέος διαστημικός περίπατος αύριο για επισκευές του Ντισκάβερυ

    02-08-2005

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερυ θα πραγματοποιήσουν άλλον έναν διαστημικό περίπατο τη Τετάρτη, με στόχο την πραγματοποίηση έκτακτων επιδιορθώσεων στο μονωτικό υλικό στην επιφάνεια του σκάφους. Θα είναι η πρώτη φορά που αστροναύτες θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν επισκευές στην 'κοιλιά' διαστημικού λεωφορείου υπό τροχιά. Στόχος αυτών των επισκευών, ανακοίνωσε η ΝΑΣΑ, είναι να διασφαλιστεί ότι θερμά αέρια δεν θα διαρρεύσουν προκαλώντας ζημιές στην επιφάνεια του διαστημοπλάνου κατά την επαναφορά του στην γήινη ατμόσφαιρα. Χθες μέλη του πληρώματος του Ντισκάβερυ βγήκαν εκτός του σκάφους για να αντικαταστήσουν χαλασμένο γυροσκόπιο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

    [08] Συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου για μέτρα ασφάλειας στα σύνορα με τη Γάζα

    02-08-2005

    Το Ισραήλ δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία με την Αίγυπτο για την εφαρμογή μέτρων ασφάλειας στα σύνορα με τη Γάζα μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών απ' τη περιοχή. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Αίγυπτος θα αναπτύξει 750 στρατιώτες στην μεθόριο με τη Γάζα μια περιοχή που θεωρείται παράδεισος της παράνομης διακίνησης όπλων. Στο μεταξύ, Εβραίοι έποικοι συνεχίζουν να δηλώνουν ότι θα αψηφήσουν απαγόρευση του Ισραήλ για την προγραμματισμένη για σήμερα διαδήλωση κατά της απόσυρσης απ' τη Γάζα.

    [09] Σουδάν: Βιαιότητες μετά το θάνατο του Τζον Γκαράνγκ

    02-08-2005

    Τζον Γκαράνγκ(φωτο αρχείου)

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε στη πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω βίαιες διαδηλώσεις για τον θάνατο του αντιπροέδρου της χώρας και πρώην ηγέτη ηγέτης των ανταρτών, Τζών Γκαράνγκ. Ο Γκαράνγκ και 13 άλλα άτομα σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου. Όταν η είδηση του θανάτου του Τζών Γκαράνγκ έφθασε στο Χαρτούμ την Δευτέρα το πρωί, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άτομα. Καταστήματα λεηλατήθηκαν και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Ο πρόεδρος Μπούς, ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν και άλλοι ηγέτες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Τζών Γκαράνγκ, ο οποίος έπαιξε κύριο ρόλο στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας πριν λίγους μήνες μεταξύ της σουδανικής κυβέρνησης και των ανταρτών του νότου, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα που είχε διαρκέσει 21 χρόνια. Οι κ. Μπους και Ανάν παρότρυναν τον σουδανικό λαό να συνεχίσει να εφαρμόζει την ειρηνευτική συμφωνία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 3 August 2005 - 1:18:11 UTC