Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ηλεκτρονική παρακολούθηση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
  • [02] Μολυβιάτης: Οι κρίσεις αποτελούν πρόκληση στην συλλογική μας συνείδηση
  • [03] Λονδίνο: Νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία
  • [04] Νέα μέτρα και απ' το αμερικανικό υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας
  • [05] Ισραήλ: Εντολή Σαρόν για περιορισμό των εποίκων
  • [06] Επικρίσεις Ουάσιγκτον προς Συρία για την δραστηριοποίηση εξτρεμιστικών οργανώσεων στο έδαφος της
  • [07] Η Τουρκία ζητά την έκδοση δύο εξτρεμιστών απ' το Ιράκ
  • [08] Ο Λευκός Οίκος ζητά οριστική κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

  • [01] Ηλεκτρονική παρακολούθηση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Βρυξέλλες

    14-07-2005

    Λίγες μόνο μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα του Λονδίνου και με υποψίες για νέα επίθεση αυτοκτονίας οι 25 Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να υποστηρίξουν την πρόταση σχέδιο της βρετανικής προεδρίας για ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας όλων των ευρωπαίων πωλητών και να επιταχύνουν την γενικότερη απόφαση για μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας ώστε αυτά να εγκριθούν στην έκτακτη σύνοδο που προβλέπεται να γίνει τον Οκτώβριο.

    Ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο της εφαρμογής των μέτρων, τονίζοντας ότι είναι μέτρα που χρειάζονται νηφάλια συζήτηση. Και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Φρατίνι δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να κρίνουμε και να επικρίνουμε τα κράτη-μέλη που δεν θα εφαρμόσουν επακριβώς και πλήρως τα μέτρα που θα υιοθετήσουμε. Τα μέτρα αυτά που θα επανεξετασθούν πάντως τον Σεπτέμβριο προβλέπουν την καταγραφή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, γραπτών μηνυμάτων και email μέχρι και τρία χρόνια, με το σκεπτικό ότι οι τρομοκράτες επικοινωνούν μεταξύ τους με τα κινητά τηλέφωνα και αφήνουν ίχνη. Ακόμη να ισχύσει το συντομότερο το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και να γίνονται ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ της αστυνομίας των κρατών μελών.

    Στα ίδια πλαίσια προβλέπονται μέτρα για την περιστολή της χρηματοδότησης των τρομοκρατών με τον έλεγχο των εμβασμάτων και των διατραπεζικών συναλλαγών που αποτελούν και την βάση για το ξέπλυμα χρήματος, καθώς και νομοθεσία για τους πόρους που συγκεντρώνονται από φιλανθρωπίες για να μη χρησιμοποιούνται παράνομα από τρομοκράτες.

    Τέλος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος του 2005 είναι και η προστασία και ασφάλεια των αεροδρομίων και λιμένων κι ακόμη να υιοθετηθεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία κρισίμων υποδομών όπως το σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών, διανομής ενέργειας και ύδρευσης.

    Πάντως οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αντέδρασαν ήδη στο άκουσμα των επικειμένων μέτρων και έστω και αν αυτά αφορούν την τρομοκρατία, θεωρούν ότι η καταγραφή, παραδείγματος χάρη, των προσωπικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

    Στην Ελλάδα τέλος εξέχοντες νομικοί σχολίασαν ήδη την πιθανότητα της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σαν παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πολιτών.

    [02] Μολυβιάτης: Οι κρίσεις αποτελούν πρόκληση στην συλλογική μας συνείδηση

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    14-07-2005

    Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων , πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Πέτρος Μολυβιάτης έφθασε για αυτό τον σκοπό από την Ελλάδα την Κυριακή το βράδυ. Κατά την διάρκεια μάλιστα της παραμονής του στην Νέα Υόρκη, ο υπουργός παρέθεσε γεύμα εργασίας στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σε δηλώσεις του μετά την, υπό ελληνική προεδρία, ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων, τόνισε: 'Οι κρίσεις αυτές αποτελούν πρώτα και πάνω από όλα, πρόκληση στην συλλογική μας συνείδηση, στη συνείδηση της ανθρωπότητας. Είναι κρίσεις που πλήττουν κατευθείαν τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή και την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον. Η οδύνη που προκαλούν τέτοιες κρίσεις σε μεγάλα τμήματα πληθυσμών σε διάφορες περιοχές του κόσμου αποτελούν ταυτόχρονα σοβαρή αιτία αστάθειας και απειλή για την ειρήνη. Οι κρίσεις αυτές, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, μπορούν να οδηγήσουν στη διάρρηξη της συνοχής των κοινωνιών και στην κατάρρευση των κρατικών δομών. Σε τέτοιες συνθήκες η απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη είναι μεγάλη'.

    Αναφερόμενος στον ρόλο που καλείται να παίξει ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μολυβιάτης επισήμανε πως η έγκαιρη, προληπτική δραστηριότητα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων. 'Θέλω να πιστεύω', κατέληξε ο κύριος Μολυβιάτης, 'ότι η ανοιχτή συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ελλάδας ως προεδρεύουσας χώρας, και σε μια περίοδο που ο ΟΗΕ αναζητά τρόπους να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του, θα είναι μια ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια του Συμβουλίου να ανταποκρίνεται με επιτυχία στην πρόκληση της αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών κρίσεων'.

    [03] Λονδίνο: Νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία

    14-07-2005

    O Bρετανός πρωθυπουργός, Tόνυ Μπλέαρ, πρότεινε αυστηρότερη μεταναστευτική νομοθεσία και την απλούστευση της διαδικασίας απέλασης ατόμων που υποκινούν το μίσος και τη βία, όπως είπε. Σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο κύριος Μπλέαρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει να ετοιμάζει νέα αντι-τρομοκρατική νομοθεσία.

    Στο μεταξύ η Βρετανική αστυνομία ψάχνει για το εγκέφαλο των επιθέσεων της περασμένης Πέμπτης, από τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 52 άτομα και τραυματίστηκαν 700 άλλα. Αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι οι 4 βομβιστές είχαν βοήθεια και ότι οι συνεργάτες τους μπορεί να βρίσκονται ακόμη στη Βρετανία. Οι αρχές δεν έχουν επίσημα αναφερθεί στη ταυτότητα των υπόπτων, αλλά ειδησεογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον οι τρεις δράστες ήταν Βρετανοί υπήκοοι, Πακιστανικής καταγωγής.

    Επίσης η αστυνομία πραγματοποίησε τη Τετάρτη εφόδους κοντά στο Λονδίνο μία μέρα μετά τον εντοπισμό εργοστασίου κατασκευής βομβών στην βόρεια πόλη Ληντς.

    [04] Νέα μέτρα και απ' το αμερικανικό υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας

    14-07-2005

    Μάικλ Τσέρτωφ

    Στις ΗΠΑ το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών απειλών.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός εσωτερικής ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτωφ, δήλωσε ότι το υπουργείο εργάζεται για τη βελτίωση της ετοιμότητας σε περίπτωση καταστροφικής επίθεσης με βιολογικά ή πυρηνικά όπλα, ενώ τόνισε ότι η φρούρηση των αμερικανικών συνόρων είναι 'πρωταρχικής σημασίας' και πρόσθεσε ότι οι νέες πρωτοβουλίες θα ενισχύσουν τις συνοριακές περιπολίες και θα πατάξουν την παράνομη μετανάστευση.

    Ο αμερικανός υπουργός εσωτερικής ασφάλειας τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας στις αερομεταφορές και βελτίωσης της ακρίβειας των καταλόγων με ονόματα υπόπτων.

    Ο κύριος Τσέρτωφ τόνισε τέλος την σπουδαιότητα της διεύρυνσης των ανταλλαγών πληροφοριών μεταξύ όλων των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας, με στόχο να αποφευχθούν σφάλματα του παρελθόντος.

    [05] Ισραήλ: Εντολή Σαρόν για περιορισμό των εποίκων

    14-07-2005

    Ομάδες Εβραίων εποίκων αντέδρασαν έντονα σε εντολή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, προς το στρατό να αποκλείσει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σε άτομα που δεν κατοικούν ήδη εκεί.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόφαση του κυρίου Σαρόν, που ανακοινώθηκε χθες, αποσκοπεί στο να αποτραπεί εισροή εβραίων εξτρεμιστών οι οποίοι αντιτίθενται στη Ισραηλινή απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας, που έχει προγραμματιστεί ν' αρχίσει τον επόμενο μήνα.

    Ομάδες Εβραίων εποίκων κατηγορούν τον κύριο Σαρόν, ότι 'έχει αρχίσει να πολιορκεί', όπως λένε χαρακτηριστικά, τις εβραϊκές κοινότητες.

    [06] Επικρίσεις Ουάσιγκτον προς Συρία για την δραστηριοποίηση εξτρεμιστικών οργανώσεων στο έδαφος της

    14-07-2005

    Οι ΗΠΑ επέκριναν και πάλι τη Συρία για το ότι επέτρεψε στην Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, που ανέλαβε την ευθύνη για την προχθεσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ, να λειτουργεί σε Συριακό έδαφος. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Κέισυ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον περιμένει απ' τη Συρία να ενεργήσει ανάλογα, ως προς τους αμερικανικούς προβληματισμούς, ενώ ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος δήλωσε ότι η Συρία αθέτησε υποσχέσεις της προς τις ΗΠΑ ότι θα κλείσει τα γραφεία εξτρεμιστικών Παλαιστινιακών οργανώσεων στο έδαφος της.

    [07] Η Τουρκία ζητά την έκδοση δύο εξτρεμιστών απ' το Ιράκ

    14-07-2005

    Η Τουρκία ζήτησε απ' το Ιράκ να εκδώσει δύο ύποπτους Τούρκους ισλαμιστές εξτρεμιστές που κατηγορούνται για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη πριν δύο χρόνια. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρόκειται για τους Σαντετίν Ακντάς και Μπουρχάν Κούς και τόνισαν ότι αίτημα για την έκδοση τους υπεβλήθη όταν έγινε γνωστό ότι οι δύο ύποπτοι κρατούνταν απ' τις αμερικανικές δυνάμεις σε Ιρακινές φυλακές. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν η σύλληψη τους έγινε απ' τις αμερικανικές δυνάμεις.

    [08] Ο Λευκός Οίκος ζητά οριστική κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

    14-07-2005

    O Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να τερματίσει οριστικά τις προσπάθειες εμπλουτισμού ουρανίου, μετά την δήλωση ιρανού αξιωματούχου ότι η Τεχεράνη μπορεί να αλλάξει τη πολιτική της αναστολής τέτοιων δραστηριοτήτων.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    Όμως, ο ανώτερος διαπραγματευτής του Ιράν δήλωσε σε Ιρανική εφημερίδα ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχει άλλη άποψη σχετικά με το πάγωμα των πυρηνικών δραστηριοτήτων και ότι μπορεί να επιβάλει αλλαγές κατά το νέο κύκλο συνομιλιών με Ευρωπαίους διπλωμάτες τον ερχόμενο μήνα.

    Την Τρίτη, ο κύριος Αχμαντινετζάντ υποσχέθηκε τη λήψη 'νέων μέτρων' στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όταν αναλάβει καθήκοντα στις 3 Αυγούστου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 15 July 2005 - 1:27:48 UTC