Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκκληση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου
  • [02] Σήμερα η συνάντηση Ερντογάν-Μπους
  • [03] Βρετανία και ΗΠΑ προτείνουν την διαγραφή του χρέους της Αφρικής
  • [04] Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο
  • [05] Μπούς και Μπλέαρ συζήτησαν αναπτυξιακή βοήθεια για την Αφρική
  • [06] Ιράκ: 22 νεκροί από ανταρτικές επιθέσεις
  • [07] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες
  • [08] 5 νεκροί σε βιαιότητες στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη
  • [09] 25 χιλιάδες θέσεις εργασίας περικόπτει η General Motors
  • [10] Στρατηγική η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας

  • [01] Έκκληση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου

    08-06-2005

    Κορυφαίοι επιστήμονες από 11 χώρες της Ομάδας των 8, καθώς και της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας κάνουν έκκληση για την ανεύρεση, επειγόντως, οικονομικά προσιτών λύσεων για την μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες προέβησαν στην εν λόγω ανακοίνωση ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 τον άλλο μήνα στη Σκοτία.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι ηγέτες δεν μπορούν πλέον να επικαλούνται την αβεβαιότητα για τα αίτια των κλιματολογικών αλλαγών, ως το κύριο λόγο της αδράνειας τους. Επιπλέον κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν για την επίλυση του προβλήματος.

    Στη συνάντηση κορυφής της οποίας θα προεδρεύσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέαρ, η αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών στο πλανήτη μας θα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα. Ηγέτες του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα παρευρεθούν στη σύνοδο.

    [02] Σήμερα η συνάντηση Ερντογάν-Μπους

    08-06-2005

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    O Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με το πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στο Ιράκ, την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, στην ΕΕ και το Κυπριακό. Τουρκικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο κύριος Ερντογάν θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών που ψυχράθηκαν, το 2003, μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της για την εισβολή στο Ιράκ.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επίσης αναμένεται να πιέσει τις ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση στο Βόρειο Ιράκ κατά των Κούρδων αυτονομιστών, που λέγεται ότι εισέρχονται κατά μεγάλους αριθμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξη του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο, ο κύριος Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με το γενικό γραμματέα των ΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες με θέμα το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [03] Βρετανία και ΗΠΑ προτείνουν την διαγραφή του χρέους της Αφρικής

    08-06-2005

    O Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα προτείνουν, τον επόμενο μήνα, κατά την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 στη Σκωτία, την διαγραφή του χρέους Aφρικανικών χωρών, που, όπως είπε, έχουν δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις. Ο πρόεδρος Μπους έκανε τη ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λευκό Οίκο μετά τις συνομιλίες που είχε με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ.

    O αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης πακέτο ανθρωπιστικής βοηθείας προς την Αφρική, ύψους 674 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κύριος Μπλέαρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι έτοιμες να βοηθήσουν χώρες που επιδεικνύουν αφοσίωση στη καλή διακυβέρνηση, την καταπολέμηση ασθενειών και τον τερματισμό συγκρούσεων.

    Ο κύριος Μπλεαρ ζητά από τις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες να υποστηρίξουν Βρετανική πρωτοβουλία που προβλέπει διπλασιασμό της προσφοράς βοήθειας στη Αφρική μέχρι το έτος 2010. Αλλά ο κύριος Μπους είπε ότι το μακροπρόθεσμο αυτό σχέδιο δεν εντάσσεται στους αμερικανικούς κανόνες προϋπολογισμού γιατί θα επηρεάσει τις επερχόμενες κυβερνήσεις.

    [04] Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο

    08-06-2005

    Με τον πρόεδρο Μπούς συναντάται σήμερα στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, για συνομιλίες που αναμένεται πως θα επικεντρωθούν σε θέματα Ιράκ, Ευρωπαϊκής πορείας της Άγκυρας και το Κυπριακό. Αναμένεται πως ο κ. Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψη του αυτή για να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον που ψυχράθηκαν μετά την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει σε Αμερικανικές δυνάμεις να εισβάλλουν από βορά στο Ιράκ μέσω Τουρκικού εδάφους. Επίσης αναμένεται πως ο κ. Ερντογάν θα ζητήσει την λήψη μέτρων από μέρους των αμερικανικών δυνάμεων σε βάρος Κούρδων ανταρτών που, όπως ισχυρίζεται, μπαίνουν στη Τουρκία απ' το βόρειο Ιράκ.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς αναμένεται πως θα επαναλάβει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

    Ενόψει των σημερινών συνομιλιών στο Λευκό Οίκο, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, συναντήθηκε χθες στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με την αμερικανίδα ομόλογο του, Κοντολίζα Ράις. Επίσης την Πέμπτη ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με το γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, για συνομιλίες με κύριο θέμα το Κυπριακό.

    [05] Μπούς και Μπλέαρ συζήτησαν αναπτυξιακή βοήθεια για την Αφρική

    08-06-2005

    Σε συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες τους στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσαν ότι πλησιάζουν προς συμφωνία αναφορικά με την διαγραφή του χρέους Αφρικανικών χωρών. Ο κ. Μπλέαρ σκοπεύει να δώσει έμφαση σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας προς την Αφρική κατά την σύνοδο κορυφής της ομάδας των 8 τον άλλο μήνα στη Σκοτία. Ο πρόεδρος Μπούς επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία αναπτύσσουν πρόταση που θα προβλέπει πλήρη διαγραφή του χρέους των φτωχότερων Αφρικανικών χωρών, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών που μια τέτοια απόφαση θα έχει σε δανειοδοτικούς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο κ. Μπούς ανακοίνωσε επίσης πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Αφρική ύψους 674 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αντιτάχθηκε σε Βρετανική πρόταση για σημαντική αύξηση της απ' ευθείας αναπτυξιακής βοήθειας προς την Αφρική.

    Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζήτησε απ' τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες να διπλασιάσουν την αναπτυξιακή του βοήθεια προς την Αφρική.

    Εξάλλου, σε συνέντευξη του προς την Αμερικανική δημόσια τηλεόραση ο κ. Μπλέαρ τόνισε ότι το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα απέτυχε να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα όπως αυτό της οικονομίας και της μετανάστευσης. Και πρόσθεσε ότι η καταψήφιση του σχεδίου στη Γαλλία και την Ολλανδία δείχνει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους σε τέτοια θέματα, ενώ επεσήμανε ότι η Βρετανία ανέβαλε το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για το τι θα ακολουθήσει. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το θέμα κατά την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την άλλη εβδομάδα.

    [06] Ιράκ: 22 νεκροί από ανταρτικές επιθέσεις

    08-06-2005

    Στο Ιράκ, από κύμα ανταρτικών επιθέσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άτομα και τραυματίσθηκαν 70.

    Οι πλέον πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν έξω απ' την πόλη Χαουϊτζα στο βόρειο Ιράκ, κοντά στο Κιρκούκ, όπου 3 βομβιστές αυτοκτονίας ανατίναξαν παγιδευμένα αυτοκίνητα σε Ιρακινά σημεία ελέγχου σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 άτομα.

    Έξω από τη Φαλούτζα, από επίθεση με βλήμα όλμου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί, ενώ στη Βαγδάτη σκοτώθηκε ένα δημόσιος υπάλληλος.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες οι αμερικανικές και οι Ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν 73 ύποπτους τρομοκράτες στη πόλη Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    Σε άλλες εξελίξεις, η τηλεόραση του Ντουμπάι μετέδωσε βίντεο που φέρεται να δείχνει Ιρακινούς εξτρεμιστές να απειλούν να εκτελέσουν Τούρκους ομήρους, εάν η Τουρκία δεν σταματήσει την συνεργασία της με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η αυθεντικότητα της βιντεοταινίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    [07] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες

    08-06-2005

    To Στέητ Ντηπαρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα δήλωσε στις ΗΠΑ ότι προτίθεται να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δεν ανέφερε όμως πότε.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι αυτό το μήνυμα μετέφεραν εκπρόσωποι της Βόρειας Κορέας στα ΗΕ προς αμερικανούς αξιωματούχους κατά την συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

    Στο μεταξύ, σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρέσβης της Κίνας στα ΗΕ δήλωσε ότι πιστεύει πως ο επόμενος γύρος των εξαεθνών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες θα γίνουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Όμως όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος, ο πρέσβης της Κίνας στα ΗΕ δήλωσε μόνο ότι διατηρεί ελπίδες.

    Εξάλλου, ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Κρίστοφερ Χίλ, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις εξαεθνείς συνομιλίες επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην προσέλευση της Βόρειας Κορέας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και στο να πειστεί η Πιονγιάνγκ να αλλάξει τη στάση της για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [08] 5 νεκροί σε βιαιότητες στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη

    08-06-2005

    4 Παλαιστίνιοι και ένας Κινέζος εργάτης σκοτώθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη, στα πιο αιματηρά επεισόδια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, δηλαδή από τότε που τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

    Δύο Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές και ένας περαστικός σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Ισραηλινά στρατεύματα κοντά στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμεντ Κουρέια, χαρακτήρισε τα επεισόδια 'δολοφονίες' και είπε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση θα ευθύνεται τώρα για τα αντίποινα.

    Αργότερα, στη Νότια Γάζα, από παλαιστινιακό βλήμα όλμου σκοτώθηκαν 2 εργάτες και τραυματίστηκαν μερικοί άλλοι εργαζόμενοι σε Εβραϊκό οικισμό.

    Η Χαμας και η Ισλαμική Τζιχαντ ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Γάζα.

    [09] 25 χιλιάδες θέσεις εργασίας περικόπτει η General Motors

    08-06-2005

    Ρίτσαρντ Γουαγκονίερ, πρόεδρος της General Motors

    Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στο κόσμο, η General Motors, ανακοίνωσε την περικοπή τουλάχιστον 25 χιλιάδων εργασιακών θέσεων και το κλείσιμο ορισμένων εργοστασίων της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η διεύθυνση της εταιρείας αναφέρει ότι μ' αυτά τα μέτρα ελπίζει να περικόψει τα έξοδα της κατά 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Κύριος λόγος των μέτρων ήταν το έλλειμμα που αντιμετώπισε η εταιρεία το πρώτο τρίμηνο φέτος, το οποίο άγγιξε τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πάντως μετά την ανακοίνωση αυξήθηκε η τιμή της μετοχής της General Motors.

    [10] Στρατηγική η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας

    08-06-2005

    Ο πρόεδρος Μπους και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκλήρωσαν την Τετάρτη την συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο. Όπως αναμενόταν, οι δύο ηγέτες θα είχαν συνομιλίες για τα θέματα του Ιράκ, της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και του ρόλου της στην Κύπρο. Όμως, σε ολιγόλεπτη συνάντηση με δημοσιογράφους μετά την συνάντηση, τα σχόλια του κ. Μπους επικεντρώθηκαν κυρίως στο θέμα της Μέσης Ανατολής. Ο πρόεδρος Μπούς επισήμανε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν σημαντική στρατηγική σχέση και στη συνέχεια ευχαρίστησε την Τουρκία για τη βοήθειά της στο Αφγανιστάν, ενώ εξήρε την δημοκρατική πορεία της χώρας, λέγοντας ότι άλλες μεσοανατολικές χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

    Ο κ. Μπους είπε τέλος ότι τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και η Άγκυρα, επιθυμούν να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους να επιτύχουν το όραμά τους απόκτησης δικού τους ανεξάρτητου κράτους, που να συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν είπε ότι εκείνος και ο αμερικανός πρόεδρος συζήτησαν τα θέματα της Κύπρου, του Ιράκ και του Αφγανιστάν, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες. Είπε επίσης ότι είναι βέβαιος ότι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις θα παραμείνουν δυνατές. Η διμερής σχέση μεταξύ των δύο χωρών είχε ενταθεί το 2003, όταν η Τουρκία αρνηθηκε να επιτρέψει σε αμερικανικά στρατεύματα να εισβάλουν στο Ιράκ, από το έδαφός της.

    Αύριο Πέμπτη, ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν. ΟΙ δύο αξιωματούχοι θα συζητήσουν την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών για το κυπριακό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 9 June 2005 - 1:18:32 UTC