Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώην στέλεχος του FBI ήταν ο πληροφοριοδότης στο Γουώτεργκεϊτ
  • [02] Δημοψήφισμα στην Ολλανδία για το Ευρωσύνταγμα
  • [03] Μπούς: "Ισχυρή" η αμερικανική οικονομία
  • [04] Ιράκ: Βρέθηκε νεκρός ο κυβερνήτης της επαρχίας Ανμπάρ
  • [05] Συνομιλίες Μπους-Ντε Χόπ Σέφερ στο Λευκό Οίκο
  • [06] Συνομιλίες Ράις-Ζεμπαρί στην Ουάσιγκτον

  • [01] Πρώην στέλεχος του FBI ήταν ο πληροφοριοδότης στο Γουώτεργκεϊτ

    01-06-2005

    Mαρκ Φελτ (File Photo - Aug.30, 1976)

    Η εφημερίδα Γουάσιγκτον Ποστ επιβεβαίωσε ότι ο πρώην αξιωματούχος του FBI, Μαρκ Φέλτ, ήταν ο περίφημος πληροφοριοδότης με το ψευδώνυμο 'Βαθύ Λαρύγγι', ο οποίος έπαιξε ρόλο κλειδί στην αποκάλυψη του σκανδάλου Γουώτεργκεϊτ που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Νίξον το 1974.

    Το όνομα του πληροφοριοδότη θρύλου επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα της Γουάσιγκτον Ποστ ο δημοσιογράφος, Μπομπ Γούντγουώρντ, ένας απ' τους δύο δημοσιογράφους που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο. Της ανακοίνωσης αυτής είχε προηγηθεί άρθρο του περιοδικού Vanity Fair το οποίο ανέφερε ότι ο 91ος ετών σήμερα Μαρκ Φέλτ είναι ο πληροφοριοδότης 'Βαθύ Λαρύγγι'. Μέχρι σήμερα οι δημοσιογράφοι της Ποστ έλεγαν ότι θα αποκάλυπταν την ταυτότητα του πληροφοριοδότη μόνο μετά το θάνατο του.

    Την Τρίτη το βράδυ η κόρη του κ. Φέλτ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η οικογένεια της είναι περήφανη για το ρόλο του πατέρα της στην σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

    [02] Δημοψήφισμα στην Ολλανδία για το Ευρωσύνταγμα

    01-06-2005

    Ντομινίκ Ντε Βιλπέν-Ζαν Πιέρ Ραφαρέν

    Στην Ολλανδία, σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θα μιμηθούν το παράδειγμα της Γαλλίας και θα καταψηφίσουν το Ευρωσύνταγμα, στο σημερινό δημοψήφισμα. Η πιο πρόσφατη σφυγμομέτρηση δείχνει ότι περίπου το 60% του εκλογικού σώματος σχεδιάζει να ψηφίσει 'όχι'. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε, προέβη σε ύστατη έκκληση για την έγκριση του συντάγματος, λέγοντας ότι μία αρνητική ψήφος θα έβλαπτε την εικόνα της Ολλανδίας σαν υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Πολλοί Ολλανδοί ψηφοφόροι εκφράζουν φόβους πως ένα πανευρωπαϊκό σύνταγμα θα δημιουργήσει κοινωνικά προβλήματα και θα κοστίσει θέσεις εργασίας. Αυτοί ήταν οι δύο κύριοι λόγοι που και οι Γάλλοι ψηφοφόροι απέρριψαν το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος την Κυριακή.

    Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ δήλωσε την Τρίτη ότι η καταψήφιση του συντάγματος δεν συνεπάγεται απόρριψη της ευρωπαϊκής ιδέας, αλλά αποτελεί μάλλον απαίτηση για δράση κατά προβλημάτων όπως η ανεργία. Ο κ. Σιράκ διόρισε τον υπουργό Εσωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, στην πρωθυπουργία της Γαλλίας, μετά την παραίτηση του Ζάν Πιέρ Ραφαρέν.

    [03] Μπούς: "Ισχυρή" η αμερικανική οικονομία

    01-06-2005

    O Πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε του σθένους της αμερικανικής οικονομίας και ζήτησε από το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ θεμάτων εσωτερικής πολιτικής.

    Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες στο Λευκό Οίκο, ο κύριος Μπους είπε ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή, αλλά πρόσθεσε 'ότι πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μία ευημερούσα οικονομία'.

    Ο αμερικανός πρόεδρος επίσης ζήτησε από το Κογκρέσο να ολοκληρώσει νομοσχέδιο για θέματα ενέργειας και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης πριν τον Αύγουστο, όπου σταματούν οι εργασίες του για το καλοκαίρι.

    Επίσης ο κύριος Μπούς χαρακτήρισε 'παράλογη' πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που επέκρινε τις ΗΠΑ για περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είπε ότι οι ΗΠΑ είναι μία χώρα που προωθεί την ελευθερία σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Ο κύριος Μπους αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη ποινική δίωξη όσων ήταν αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο κακοποίησης κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκρέιμπ στο Ιράκ, ως αποδεικτικό στοιχείο για την προσήλωση των ΗΠΑ στη διαφάνεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [04] Ιράκ: Βρέθηκε νεκρός ο κυβερνήτης της επαρχίας Ανμπάρ

    01-06-2005

    Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Οι Ιρακινές αρχές δήλωσαν ότι ο κυβερνήτης της δυτικής επαρχίας αλ Ανμπάρ βρέθηκε νεκρός μετά από μάχη μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών, που τον είχαν απαγάγει.

    Εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι αρχές εντόπισαν το πτώμα του Κυβερνήτη, Ρατζά Ναγουάφ Φαρχάν αλ Μαχαλάγουι, πριν από δύο μέρες, σε σπίτι, 275 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

    Και πρόσθεσε ότι ο κυβερνήτης είχε απαχθεί στις 10 Μαΐου και μάλλον σκοτώθηκε από συντρίμμια που έπεσαν πάνω του κατά την διάρκεια της μάχης.

    Στο μεταξύ, ο Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ότι η Συρία πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την αναχαίτιση της εισροής ξένων τρομοκρατών στο Ιράκ.

    Πάντως ο κύριος Ζεμπαρί παραδέχτηκε ότι η Συρία σταμάτησε πάνω από 1000 ξένους μαχητές από το εισέλθουν στο Ιράκ, αλλά τόνισε ότι οι προσπάθειες αυτές επιβεβαιώνουν τις υποψίες της Βαγδάτης ότι η Συρία αποτελεί πέρασμα για τους αντάρτες.

    [05] Συνομιλίες Μπους-Ντε Χόπ Σέφερ στο Λευκό Οίκο

    01-06-2005

    Γιαπ Ντε Χόπ Σέφερ

    Ο πρόεδρος Μπούς θα έχει συνομιλίες σήμερα στο Λευκό Οίκο με το γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπούς είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Σέφερ την συνέχιση της ενδυνάμωσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ενόψει των προκλήσεων του 21ου αιώνα. Το ανακοινωθέν χαρακτηρίζει επίσης το ΝΑΤΟ ακρογωνιαίο λίθο της Αμερικανικής ασφάλειας και θεμέλιο της συμμαχίας της Ουάσιγκτον με την Ευρώπη.

    [06] Συνομιλίες Ράις-Ζεμπαρί στην Ουάσιγκτον

    01-06-2005

    Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπαρί, συναντήθηκε εδώ στην Ουάσινγκτον με την αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο εμπόλεμο Ιράκ.

    Σε δηλώσεις τους προς δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κύριος Ζεμπαρί και η κυρία Ράις είπαν ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στη ολοκλήρωση της αποστολής τους στο Ιράκ και, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Ζεμπαρί, οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Ιρακινού λαού.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, προειδοποίησε τις γειτονικές με το Ιράκ χώρες να μην προσφέρουν ιατρική βοήθεια ή καταφύγιο στον τρομοκράτη ηγέτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, διότι μία τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί συνεργία με την αλ Κάιντα.

    Στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε στο αυτοκίνητό του σε σημείο ελέγχου κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τραυματίζοντας 15 αμάχους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 2 June 2005 - 1:18:15 UTC