Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: 50 νεκροί και 100 τραυματίες
  • [02] Μπούς: Η σύλληψη του Αλ Λίμπι ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας
  • [03] Εκλογές σήμερα στη Βρετανία
  • [04] Στην Ευρώπη από την Παρασκευή ο πρόεδρος Μπούς
  • [05] Ακύρωση δίκης κατηγορουμένης υπαξιωματικού για την κακοποίηση κρατουμένων στο Ιράκ
  • [06] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Λιβάνου στη Δαμασκό
  • [07] Το Ισραήλ πάγωσε την παράδοση κι άλλων πόλεων στη Δυτική Όχθη
  • [08] Διαδηλώσεις στο Κάιρο
  • [09] Χιλιάδες υπαλλήλους απολύει η IBM

  • [01] Ιράκ: 50 νεκροί και 100 τραυματίες

    05-05-2005

    Στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 άτομα και τραυμάτισε 100 άλλα, σε επίθεση εναντίον νεοσυλλέκτων της αστυνομίας στη βόρεια πόλη Ιρμπίλ. Η εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με δημοσίευση στην ιστοσελίδα της, λέγοντας ότι αποτελεί αντίποινα για την συνεργασία των Κούρδων με τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις. Επίσης από μία ακόμα βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν 9 ιρακινοί στρατιώτες. Πάνω από 200 άτομα έχουν σκοτωθεί την τελευταία εβδομάδα στο Ιράκ από ανταρτικές επιθέσεις. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι βρέθηκε το πτώμα και του δεύτερου αμερικανού πιλότου, των δύο μαχητικών αεροσκαφών που συνετρίβησαν στο Ιράκ τη Δευτέρα. Τα αίτια της συντριβής των αεροσκαφών διερευνώνται.

    [02] Μπούς: Η σύλληψη του Αλ Λίμπι ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

    05-05-2005

    Αμπού Φαράτζ Αλ-Λίμπι

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η σύλληψη την Τετάρτη στο Πακιστάν του Αμπού Φαράτζ αλ Λίμπι, που πιστεύεται ότι είναι το νούμερο τρία ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα, αποτελεί σημαντική νίκη στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. O κ. Μπούς συνεχάρη επίσης τον κ. Μουσάραφ και τις Πακιστανικές δυνάμεις ασφάλειας για το ότι ενήργησαν αμέσως μετά την λήψη πληροφοριών και συνέλαβαν τον ύποπτο. Επίσης και η υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η σπουδαιότητα της σύλληψης του Αλ Λίμπι θα διαφανεί μέσα στις επόμενες μέρες. Ο υπουργός πληροφόρησης του Πακιστάν επιβεβαιώνοντας την σύλληψη δήλωσε ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη και για τον αγώνα που διεξάγει η χώρα του κατά της τρομοκρατίας. Ο αλ Λίμπι, για την σύλληψη του οποίου είχαν προσφερθεί λύτρα ενός εκατομμυρίου δολαρίων, θεωρείται ένας απ' τους στενότερους προσωπικούς συνεργάτες του Οσάμα μπιν Λάντεν, ενώ κατηγορείται και για την σχεδίαση δύο βομβιστικών επιθέσεων κατά του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, τον Δεκέμβριο του 2003.

    [03] Εκλογές σήμερα στη Βρετανία

    05-05-2005

    Οι Βρετανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, ενώ αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ θα κερδίσει πρωτοφανή, για το Εργατικό Κόμμα, τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία της χώρας του. Ο κ. Μπλέαρ ζήτησε απ' τους Βρετανούς ψηφοφόρους να αναλογιστούν την οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα από το 1997 που ανέλαβε την πρωθυπουργία. Από την πλευρά του ο ηγέτης του Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, δήλωσε ότι ο κ. Μπλέαρ οδηγεί την Βρετανία σε λάθος δρόμο και υποσχέθηκε αυστηρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης και βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εργατικό κόμμα θα χάσει ψήφους λόγω του πολέμου στο Ιράκ, γεγονός που ενδεχομένως να ωφελήσει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα.

    [04] Στην Ευρώπη από την Παρασκευή ο πρόεδρος Μπούς

    05-05-2005

    Κατά την επερχόμενη επίσκεψη του στη Ευρώπη ο πρόεδρος Μπούς θα δώσει έμφαση σε θέματα Δημοκρατικών αξιών και θα τιμήσει την θυσία όσων έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι τους Ναζί, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Ο κ. Μπούς αναχωρεί την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον. Ο σύμβουλος του για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλευ, δήλωσε ότι το Σάββατο στην Ρίγα της Λετονίας ο κ. Μπούς θα αναφερθεί στην 'ευρύτερη έννοια της ελευθερίας και της δημοκρατίας', ενώ την Κυριακή, στην Ολλανδία, ο πρόεδρος Μπούς θα τιμήσει τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους που κατατρόπωσαν την Ναζιστική τυραννία και θα καταθέσει στεφάνι σε αμερικανικό νεκροταφείο. Την Δευτέρα στη Μόσχα, ο κ. Μπούς, μαζί με άλλους ηγέτες, θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 60η επέτειο από την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή περιοδεία του κ. Μπούς θα ολοκληρωθεί την Τρίτη στην Γεωργία όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    [05] Ακύρωση δίκης κατηγορουμένης υπαξιωματικού για την κακοποίηση κρατουμένων στο Ιράκ

    05-05-2005

    Αμερικανός στρατοδίκης απέρριψε την αποδοχή ενοχής από μέρους της υπαξιωματικού Λίντι Ινγκλαντ, η οποία είναι ένα από τα άτομα που κατηγορούνται για κακοποιήσεις ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ της Βαγδάτης. Ο στρατοδίκης ακύρωσε την δίκη μετά την κατάθεση του φερόμενου ως επικεφαλής της ομάδας που επιδιδόταν στις κακοποιήσεις κρατουμένων, του στρατιώτη Τσάρλς Γκρέινερ. Ο Γκρέηνερ, κατέθεσε ότι οι φωτογραφίες που δείχνουν την στρατιώτη Ινγκλαντ να κακοποιεί ιρακινούς θα χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση άλλων φρουρών. Ο στρατοδίκης είπε ότι η κατάθεση αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις της Ινγκλαντ ότι οι φωτογραφίες ελήφθησαν για την διασκέδαση άλλων φρουρών και ότι γνώριζε για το μεμπτό των πράξεων της. Η υπόθεση θα παραπεμφθεί και πάλι στις στρατιωτικές αρχές για επανεξέταση.

    [06] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Λιβάνου στη Δαμασκό

    05-05-2005

    Ο νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα του με τη Συρία για να διαπιστώσει αν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και αυτεξουσιότητα των δύο χωρών. Ο κ. Μικάτι έκανε αυτή τη δήλωση χθες στη Δαμασκό κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Συρία μετά την πλήρη αποχώρηση των Συριακών στρατευμάτων απ' το Λίβανο. Στο μεταξύ, χθες το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση που ζητά την διάλυση και τον αφοπλισμό των εξτρεμιστικών οργανώσεων του Λιβάνου και τονίζει την σπουδαιότητα της πραγματοποίησης των εκλογών αυτό το μήνα με την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία τους.

    [07] Το Ισραήλ πάγωσε την παράδοση κι άλλων πόλεων στη Δυτική Όχθη

    05-05-2005

    Το Ισραήλ πάγωσε την προγραμματισμένη παράδοση στους Παλαιστίνιους τριών ακόμη πόλεων της Δυτικής Όχθης, με το αιτιολογικό ότι οι Παλαιστινιακές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να αφοπλίσουν τους εξτρεμιστές. Χθες η Παλαιστινιακή Αρχή επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να αφοπλίσει τους εξτρεμιστές στα κατεχόμενα εδάφη, αλλά ο επικεφαλής των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας Ρασίντ Αμπού Σμπάκ, δήλωσε ότι οι ένοπλες οργανώσεις θα πρέπει να τηρήσουν την εκεχειρία του Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες δύο Παλαιστίνιους νεαρούς που πετούσαν πέτρες διαμαρτυρόμενοι για το τείχος που κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

    [08] Διαδηλώσεις στο Κάιρο

    05-05-2005

    Χιλιάδες υποστηρικτές της απαγορευμένης στην Αίγυπτο Μουσουλμανικής Αδελφότητας απαίτησαν πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων την Τετάρτη σε πολλά σημεία της χώρας. Η αστυνομία του Καίρου περικύκλωσε τέμενος, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι διαδηλωτές οι οποίοι κραύγαζαν συνθήματα για την άρση νόμων έκτακτης ανάγκης που ισχύουν εδώ και δεκαετίες και την αντικατάστασή τους με τον ισλαμικό νόμο. Συνολικά, η αστυνομία συνέλαβε περίπου 200 διαδηλωτές, ενώ δεν υπάρχουν εξακριβωμένες πληροφορίες για βίαια επεισόδια. Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρότεινε συνταγματική τροπολογία που να επιτρέπει την ύπαρξη περισσότερων του ενός υποψηφίου για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Η βουλή πρόκειται να ψηφίσει αναφορικά με την πρόταση αυτή την επόμενη εβδομάδα, όμως μέλη της αντιπολίτευσης φοβούνται ότι το κυβερνών κόμμα θα επιβάλει αυστηρά κριτήρια ως πρός το ποιοί θα έχουν το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας, καθιστώντας την τροπολογία άνευ ουσίας.

    [09] Χιλιάδες υπαλλήλους απολύει η IBM

    05-05-2005

    Η μεγάλη αμερικανική εταιρεία υπολογιστών IBM ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 13 χιλιάδες υπαλλήλους της κυρίως λόγω απογοητευτικών κερδών το τελευταίο τρίμηνο. Το περασμένο μήνα μετά από ανάλογα απογοητευτικά αποτελέσματα και πτώση της μετοχής, αξιωματούχοι της IBM είχαν δηλώσει ότι θα προβούν σε αναδιοργάνωση της εταιρείας. Πάντως μετά την ανακοίνωση των απολύσεων η μετοχή της IBM ενισχύθηκε ελαφρά στο τέλος της ημέρας τη Τετάρτη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 6 May 2005 - 1:18:13 UTC