Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη τύπου Μπούς για θέματα ενέργειας
  • [02] Ιράκ: Στο προεδρικό συμβούλιο η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
  • [03] Επιφυλάξεις Λευκού Οίκου για Ρωσική πρόταση περί διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό
  • [04] Φιλο-δημοκρατικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο
  • [05] Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι από την κάτω Βουλή
  • [06] Στην Κολομβία η Κοντολίζα Ράις
  • [07] Σπηλιωτόπουλος: Πολύ επιτυχείς οι συνομιλίες με τον κύριο Ράμσφελντ
  • [08] Γιούνκερ: Δεν έχει έρθει η στιγμή για να αποφασιστεί το τελικό καθεστώς στο Κόσοβο
  • [09] Στα φτερά του Ερμή οι ελπίδες Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών
  • [10] Συνέντευξη τύπου του Προέδρου Μπους
  • [11] ΕΕ: Τροποποιήσεις για το θέμα του 'βασικού μετόχου'

  • [01] Συνέντευξη τύπου Μπούς για θέματα ενέργειας

    28-04-2005

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα δώσει συνέντευξη τύπου απόψε το βράδυ με στόχο την προώθηση του νέου του σχεδίου στο τομέα της ενέργειας. Βέβαια στη ίδια συνέντευξη τύπου ο αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να αναφερθεί και στις προσπάθειες του αναμόρφωσης του κρατικού προγράμματος συντάξεων του λεγόμενου "Social Security". Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι αυξημένες τιμές των καυσίμων έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τόσο την αμερικανική οικονομία, όσο και τη δημοτικότητα του κ. Μπούς. Χθες, σε ομιλία του εδώ στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τις προτάσεις του, που στοχεύουν στη μείωση των τιμών των καυσίμων και τον περιορισμό της εξάρτησης των ΗΠΑ από ξένες πηγές ενέργειας. Ο κ. Μπούς τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την σύγχρονη τεχνολογία και να αναπτύξουν νέες πηγές ενέργειας, ενώ πρότεινε την κατασκευή νέων διυλιστηρίων σε εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές βάσεις. Επίσης ζήτησε απ' το Κογκρέσο να επιτρέψει γεωτρήσεις για πετρέλαιο στο Αρκτικό Εθνικό Πάρκο, της Αλάσκας.

    Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου ανά τον κόσμο μειώθηκαν την Τετάρτη, μετά την κυκλοφορία κυβερνητικών και ιδιωτικών εκθέσεων που δείχνουν αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οι εκθέσεις ανακούφισαν την ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με την παρουσίαση ελλειμμάτων καυσίμων στην αγορά. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά δυόμισι δολάρια το βαρέλι φθάνοντας τα 51,61 δολάρια.

    [02] Ιράκ: Στο προεδρικό συμβούλιο η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

    28-04-2005

    Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, υπέβαλε τον κατάλογο του προτεινόμενου κυβερνητικού σχήματος στο προεδρικό συμβούλιο της χώρας, δίνοντας έτσι τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράκ, που διαρκεί εδώ και τρεις μήνες. Ο κ. αλ Τζααφάρι δεν αποκάλυψε τα πάνω από 30 ονόματα που περιέχονται στον κατάλογο, αλλά είπε ότι εκπροσωπούνται όλες οι κύριες ομάδες της χώρας, ενώ έχουν συμπεριληφθεί τουλάχιστον 7 γυναίκες. Αναμένεται ότι το τριμελές προεδρικό συμβούλιο θα εγκρίνει τον κατάλογο, ο οποίος στη συνέχεια θα υποβληθεί στην εθνοσυνέλευση. Στο μεταξύ, ένοπλοι σκότωσαν μέλος της ιρακινής εθνοσυνέλευσης, έξω από την κατοικία της στη Βαγδάτη. Το θύμα ήταν μέλος του συνασπισμού του οποίου ηγείται ο απερχόμενος μεταβατικός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλλάγουι. Επίσης ιρακινός στρατηγός τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ δύο σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν, όταν ένοπλοι άνοιξαν πύρ κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν στη Βαγδάτη.

    [03] Επιφυλάξεις Λευκού Οίκου για Ρωσική πρόταση περί διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό

    28-04-2005

    O Λευκός Οίκος εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με τη ρωσική πρόταση για την διοργάνωση ειρηνευτικής διάσκεψης για την Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα έπρεπε να εστιαστούν στην επερχόμενη απόσυρση των ισραηλινών από τη Γάζα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την διοργάνωση τέτοιας διάσκεψης την Τετάρτη, μετά την συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που Ρώσος ηγέτης επισκέφτηκε το Κάιρο. Στη συνέχεια ο κ. Πούτιν μετέβη στο Ισραήλ, για συνομιλίες σήμερα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν, πρίν συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρόεδρο των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, στη Δυτική Όχθη. Ο κ. Πούτιν είναι επίσης ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που επισκέπτεται το Ισραήλ.

    [04] Φιλο-δημοκρατικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

    28-04-2005

    Υποστηρικτές της δημοκρατίας στην Αίγυπτο, προέβησαν σε διαδηλώσεις σ' ολόκληρη τη χώρα την Τετάρτη, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τον τερματισμό της προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ, που έχει διαρκέσει δεκαετίες. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την διενέργεια πολυκομματικών εκλογών και περιορισμούς στην διάρκεια της θητείας του εκάστοτε προέδρου. Ο κ. Μουμπάρακ που έχει ήδη υπηρετήσει 4 θητείες, δήλωσε την Τρίτη στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, ότι ακόμα δεν αποφάσισε άν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτόπτες μάρτυρες και διοργανωτές των συλλαλητηρίων στο Κάιρο, το Σουέζ και αρκετές άλλες πόλεις, είπαν ότι η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι έφεραν το πανό του Κινήματος Κιφάγια, που σημαίνει 'αρκετά'. Το Μάρτιο, ο ηλικίας 41 ετών γιός του κ. Μουμπάρακ, Γκαμάλ, απέκλεισε την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές και διέψευσε ότι ο πατέρας του διέταξε να γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές μετατροπές, ώστε να μπορεί ο γιός του να λάβει μέρος στις εκλογές.

    [05] Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι από την κάτω Βουλή

    28-04-2005

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η νέα κεντρο-δεξιά του κυβέρνηση εξασφάλισαν ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, μία μέρα μετά τον καθορισμό των νέων προτεραιοτήτων της εσωτερικής πολιτικής, για τον επόμενο χρόνο. Η κυβέρνηση κέρδισε την Τετάρτη ψήφο εμπιστοσύνης στην κάτω Βουλή της Ιταλίας, με 334 ψήφους υπέρ, έναντι 240. Η ψηφοφορία στην Γερουσία, θα διεξαχθεί σήμερα. Ο κ. Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από πολιτική κρίση που προκάλεσε η σοβαρή εκλογική ήττα της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείτο στις τοπικές εκλογές του Απριλίου. Την Τρίτη, ο κ. Μπερλουσκόνι παρουσίασε τις προτεραιότητές του για την περίοδο μέχρι τις εκλογές του 2006, υποσχόμενος φορολογικές απαλλαγές για τις επιχειρήσεις, προγράμματα για την ανακούφιση οικογενειών και βοήθεια στον υποανάπτυκτο νότο.

    [06] Στην Κολομβία η Κοντολίζα Ράις

    28-04-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στη Κολομβία για συνομιλίες με τον πρόεδρο, Αλβάρο Ουρίμπε, και άλλους αξιωματούχους με κύριο θέμα τον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών. Πριν την Κολομβία η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών βρισκόταν στη Βραζιλία, όπου σε βαρυσήμαντη ομιλία της χθες στη Μπραζίλια, εξήρε την πρόοδο της Κολομβίας στον αγώνα που διεξάγει κατά των ανταρτών και των καρτέλ ναρκωτικών. Η κ. Ράις τόνισε ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει κατασχέσει ή καταστρέψει σχεδόν 200 τόνους κοκαΐνης το τελευταίο χρόνο, ενώ η εγκληματικότητα στη χώρα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 χρόνων. Στην ίδια ομιλία της η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόοδο προς τη δημοκρατία που έχει επιτευχθεί στη Λατινική Αμερική και συνεχάρη τη Βραζιλία χαρακτηρίζοντας την περιφερειακό ηγέτη και διεθνή συνεργάτη. Μετά την Κολομβία η κ. Ράις θα μεταβεί στη Χιλή και το Ελ Σαλβαδόρ.

    [07] Σπηλιωτόπουλος: Πολύ επιτυχείς οι συνομιλίες με τον κύριο Ράμσφελντ

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσινγκτον

    28-04-2005

    O υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος

    Εγκάρδιες και σημαντικές χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος τις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους στη Ουάσιγκτον.

    'Τις ημέρες αυτές', είπε ο κύριος Σπηλιωτόπουλος 'προσθέσαμε μία επιπλέον σελίδα, ιδιαίτερης αξίας, στη ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης, της ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Όλες οι συναντήσεις οι οποίες έγιναν, έγιναν σε εγκάρδιο κλίμα. Οι συνομιλητές μας ευχαρίστησαν για τη συμβολή της Ελλάδας στα θέματα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας'.

    Στη συνεχεία ο κύριος Σπηλιωτόπουλος είπε ότι οι συνομιλητές του συνεχάρησαν την Ελλάδα για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, ενώ επισημάνθηκε και επιβεβαιώθηκε το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας στη περιοχή των Βαλκανίων, όσο και στη ευρύτερη περιοχή, όπου η Ελλάδα συμμετέχει με αποστολές.

    Αναφορικά με τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικαnό ομόλoγό του, Ντόναλντ Ράσφελντ ο κύριος Σπηλιωτόπουλος είπε: 'Ήσαν πάρα πολύ επιτυχείς με την έννοια ότι αποδείχτηκε του πόσο σπουδαία είναι η συμβολή της Ελλάδας, κυρίως στις ειρηνευτικές αποστολές. Αφού η συνομιλία μας έτσι ξεκίνησε, με ένα ευχαριστώ για το όσο η Ελλάδα έχει προσφέρει στη υπόθεση αυτή'.

    Εκτός από το υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ο κύριος Σπηλιωτόπουλος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή σύμβουλο του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζακ Κράουτς, στο Λευκό Οίκο. Αργότερα στο Κογκρέσσο ο έλληνας υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ρικ Σαντόρουμ και τον ελληνικής καταγωγής δημοκρατικό γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη.

    Συνοψίζοντας της εντυπώσεις από τη επίσκεψη του στη Ουάσιγκτον και ο κύριος Σπηλιωτόπουλος είπε: 'H γενική εικόνα την οποία αποκομίσαμε είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας εδώ, ο οποίος επαναδιαβεβαιώθηκε πάρα πολλές φορές, σε όλες τις συνομιλίες και βεβαίως που αναμένεται να επισφραγιστεί και από τη επίσημη επίσκεψη που θα κάνει ο πρωθυπουργός το Μάιο στη αμερικανική κυβέρνηση'.

    [08] Γιούνκερ: Δεν έχει έρθει η στιγμή για να αποφασιστεί το τελικό καθεστώς στο Κόσοβο

    28-04-2005

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζάν Κλώντ Γιούνκερ, εξέφρασε επιφυλάξεις για το άν έχει έρθει η στιγμή για να αποφασιστεί η τελική μοίρα του Κοσυφοπεδίου. Ο κ. Γιούνκερ, έκανε το σχόλιο αυτό την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του τύπου στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Η πλειοψηφία των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή τους από την Σερβία, όμως εκείνη είναι αντίθετη. Η διεθνής κοινότητα έχει απαιτήσει το Κοσσυφοπέδιο να επιτύχει διεθνώς αποδεκτά δημοκρατικά επίπεδα πρίν να αρχίσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες για το τελικό καθεστώς που θα ισχύσει στη περιοχή που βρίσκεται υπό την διοίκηση των ΗΕ από το 1999.

    [09] Στα φτερά του Ερμή οι ελπίδες Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών

    Γιώργος Μπίστης

    Ατλάντικ Σίτυ

    28-04-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ "Στα φτερά του Ερμή οι ελπίδες Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών" - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ "Στα φτερά του Ερμή οι ελπίδες Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών"

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η φετινή Εμπορική Έκθεση 'Ερμής' στο Ατλάντικ Σίτυ, την πρωτεύουσα της ψυχαγωγίας στην ανατολική ακτή της Αμερικής. Ως χορηγός επικοινωνίας της μεγάλης αυτής ελληνοαμερικανικής έκθεσης, η Ελληνική Υπηρεσία της 'Φωνής της Αμερικής' παρήγαγε μια σειρά από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, που στο σύνολό τους έδωσαν μια περιεκτική εικόνα της εκδήλωσης στο Ατλάντικ Σίτυ και συνόψισαν τις εντυπώσεις τόσο των επισήμων προσκεκλημένων όσο και των εκθετών που πήραν μέρος.

    Ακολουθεί το κείμενο και το βίντεο του τελευταίου ρεπορτάζ της σειράς, το οποίο τιτλοφορείται 'Στα φτερά του Ερμή οι ελπίδες Ελλήνων και Αμερικανών επιχειρηματιών'. (Όλα τα άλλα κείμενα και βίντεο της ίδιας σειράς βρίσκονται καταχωρημένα στο δεξιό πλάι της στήλης αυτής.)

    Σε πανελλαδική κλίμακα το ακόλουθο ρεπορτάζ θα παιχθεί από το τηλεοπτικό κανάλι ΑΛΦΑ το Σάββατο 30 Απριλίου, στα πλαίσια της δημοφιλούς εκπομπής 'Πέρα από τον Ορίζοντα' (1:00-2:00 το μεσημέρι) που παρουσιάζουν οι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι Ντέμη Καραγιάννη και Πέτρος Γκάτζιας. Στην Κύπρο το ρεπορτάζ θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα 'Επτα-Δέκα' που παρουσιάζει η τηλεόραση του ΡΙΚ (Ραδιοτηλεοπτικού Ιδρύματος Κύπρου).

    ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

    Δημήτρης Κατσικόπουλος

    Με τα φτερά του Ερμή ταξίδεψαν πρόσφατα στο Ατλάντικ Σίτυ οι ελπίδες πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών που επιδιώκουν να προωθήσουν προϊόντα και υπηρεσίες τους στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων που θέλουν να προσελκύσουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Εν όψει του ότι η Πάτρα θα είναι του χρόνου πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ερμής Έξπο τίμησε φέτος την Αχαία και το Νομάρχη της, Δημήτρη Κατσικόπουλο, που είχε στο Ατλάντικ Σίτυ καρποφόρες επαφές. Όπως μας είπε: 'Τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Έχουμε ήδη δεσμευτεί με πολλούς επιχειρηματίες και ομογενείς που συναντήσαμε στην έκθεση, ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις επαφές το επόμενο διάστημα και φυσικά θα προβάλουμε ακόμα περισσότερο τα προϊόντα του νομού μας τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας.'

    Θέμης Καρτσιώτης

    Στους μεγάλους εκθέτες συγκαταλέγονταν η Θεσσαλονίκη και η Φιλαδέλφειας, που έχουν από πέρσι αδελφοποιηθεί. Στην αντιπροσωπεία της πρωτεύουσας του Ελληνικού Βορρά περιλαμβάνονταν ο Θέμης Καρτσιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το σκοπό της δικής τους συμμετοχής συνόψισε ο κ. Καρτσιώτης με τούτα τα λόγια: 'Ήρθαμε να καλέσουμε τις Αμερικανικές επιχειρήσεις, που κάποτε είχαν στο μυαλό το Αμερικανικό όνειρο, τώρα να ονειρευτούν παγκόσμια, να έχουν στο μυαλό τους το global dream, και να δουν τη Θεσσαλονίκη, τη HELEXPO και τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, που τον προσεχή Σεπτέμβριο συμπληρώνει 70 διοργανώσεις, σαν το δρόμο που οδηγεί στο global dream.'

    Δύο άλλες αδελφές πόλεις, η Βαλτιμόρη και ο Πειραιάς έδωσαν ένα ακόμα δυναμικό παρόν στη φετινή Ερμής Έξπο. Ο Ελληνοαμερικανός εκπροσώπος στο περίπτερο της Βαλτιμόρης μας είπε: 'Προσπαθούμε να δώσουμε μια έκφραση και στο ωραίο λιμάνι του Πειραιά και στο ωραίο λιμάνι της Βαλτιμόρης, η οποία είναι 'κουλτουριστική' και εμπορική, και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό και στο μέλλον.'

    Η Λάρισα και το Νάσβιλ ολοκλήρωσαν τον κατάλογο των αδελφών πόλεων που πήραν μέρος στην έκθεση.

    Νίκ Λαρυγγάκης

    Οι περισσότεροι εκθέτες ήταν επιχειρήσεις εισαγωγών-εξαγωγών από την Ελλάδα και την Αμερική, με εξαίρεση ένα περίπτερο που είχαν στήσει η Γεωργία Λίλικα και η Βιολέτα Κλέτσακη μαζί με άλλες ελληνοαμερικανίδες φοιτήτριες. Με υπερηφάνεια μας μίλησαν για το έργο τους. Όπως μας εξήγησε η δεσποινίς Λίλικα: 'Ο σκοπός μας είναι να μαζέψουμε χρήματα για το Ελληνικό τμήμα στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς. Υπάρχουνε Ελληνικά μαθήματα αλλά εμείς θέλουμε να φέρουμε πιο πολλά μαθήματα και πιο πολλούς καθηγητές για να μείνει το πρόγραμμα εκεί.' Στο σημείο αυτό, η δεσποινίς Κλέτσακη πρόσθεσε: 'Έχουμε ήδη μαζέψει 38 χιλιάδες για το σκοπό αυτό και τώρα στο Έξπο πουλάμε αυτά τα μπλουζάκια που δείχνουν την Ελλάδα για να μαζέψουμε τα υπόλοιπα λεφτά.'

    Πολλοί αμερικανοί ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα για διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών με την Ελλάδα. Ανάμεσά τους ο Νίκ Λαρυγγάκης του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου που τόνισε μεταξύ άλλων: 'Το εμπόριο ενισχύει τις σχέσεις ανάμεσα σε κράτη. Οι καλές εμπορικές συναλλαγές χτίζουν καλές σχέσεις σε κάθε τομέα.'

    Ντέμη Καραγιάννη

    Ιδιαίτερη αναγνώριση έγινε από την Ερμής Έξπο στη δημοσιογράφο Ντέμη Καραγιάννη και το τηλεοπτικό κανάλι ΑΛΦΑ για το ενδιαφέρον τους να βοηθήσουν να έρθουν πλησιέστερα οι Έλληνες της Αμερικής με τα αδέλφια τους στην Ελλάδα και τη Κύπρο. Φιλοξενούμενη αργότερα στο στούντιο της 'Φωνής της Αμερικής' στη Ουάσιγκτον η κυρία Καραγιάννη ευχήθηκε να υλοποιηθούν γρήγορα οι στόχοι του Ερμή. Κατά την έκφρασή της: 'Ευελπιστώ ότι από ελληνικής πλευράς θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή, κάτι που είναι αναγκαίο προκειμένου μια τέτοια προσπάθεια να μείνει ζωντανή. Περιμένω όμως και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών να δείξουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Και όλα αυτά που λέγονται στα λόγια και που είναι πολύ θετικά να τα δούμε και σε πράξεις. Να δούμε όλη αυτή την προσπάθεια της σύσφιξης των σχέσεων να βρει και αποτέλεσμα.'

    Για τους ομογενείς που έχουν δύο πατρίδες, την Ελλάδα και την Αμερική, η σύσφιξη των διμερών σχέσεων, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που συνηθίζεται στο Ατλάντικ Σίτυ, είναι ένα στοίχημα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδισθεί.

    [10] Συνέντευξη τύπου του Προέδρου Μπους

    28-04-2005

    Σε λίγο, ο πρόεδρος Μπούς δίνει συνέντευξη τύπου με στόχο την προώθηση δύο, απ' τις κύριες προτεραιότητες του, δηλαδή τα σχέδια του στον τομέα της ενέργειας και στην αναμόρφωση του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Αναμένεται ότι ο κ. Μπους θα εκθέσει συγκεκριμένες ιδέες στο θέμα του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα επισημάνει την σπουδαιότητα της μακροπρόθεσμης κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

    Σε ομιλία του την Τετάρτη ο κ. Μπους είχε αναφερθεί στην κατασκευή νέων διυλιστηρίων πετρελαίου και πυρηνικών εργοστασίων και είχε ζητήσει απ' το Κογκρέσο να επιτρέψει γεωτρήσεις στην Αλάσκα. Η συνέντευξη τύπου του κ. Μπους πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων τιμών καυσίμων που έχουν επηρεάσει αρνητικά τόσο την αμερικανική οικονομία, όσο και την δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου.

    [11] ΕΕ: Τροποποιήσεις για το θέμα του 'βασικού μετόχου'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    28-04-2005

    Την ερχόμενη Τρίτη μετά το Πάσχα θα αποσταλεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση η επιστολή με την αναμενόμενη 'αιτιολογημένη γνώμη' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έγινε γνωστή την Τετάρτη, σχετικά με τον νόμο για το 'βασικό μέτοχο', σύμφωνα με την οποία ζητούνται ορισμένες τροποποιήσεις στον εκτελεστικό νόμο που επρόκειτο να εφαρμοσθεί τον Ιούνιο. Η Κομισιόν εκφράζει στην επιστολή την διάθεση να συνεργασθεί με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθούν κοινά αποδεκτές ρυθμίσεις.

    Η Ελλάδα έχει περιθώριο να απαντήσει μέσα σε 21 μέρες και μόνο αν δεν υπάρξει απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος της να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ζητήσει προσωρινά μέτρα για την αναστολή της ισχύος του νόμου. Η εξέλιξη θεωρείται θετική για την Ελλάδα καθώς ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κος. Ντριού διευκρίνισε ότι δεν τίθεται καν θέμα συμβατότητας του ελληνικού συντάγματος προς το κοινοτικό δίκαιο και ότι η επιτροπή δεν θέλει να αναμιχθεί σε κανένα πολιτικό διάλογο που διεξάγεται στην Ελλάδα. Η Επιτροπή, είπε ο κος. Ντριού, καταδεικνύει στην επιστολή της ποια σημεία τόσο του τελευταίου, όσο και του προηγουμένου νόμου δεν ευθυγραμμίζονται με το κοινοτικό δίκαιο και θα πρέπει να αλλάξουν.

    Σύμφωνα με την παλαιότερη επίσημη ανακοίνωση της η Επιτροπή θεωρεί ότι ο εν λόγω νόμος παραβιάζει τις κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων και την αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν η κοινοτική νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι όλες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ισότιμες ευκαιρίες για να κερδίσουν μια δημόσια σύμβαση. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζει πάντα ότι στόχος της είναι η υπεράσπιση της διαφάνειας και του δημοσίου χρήματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 29 April 2005 - 1:18:20 UTC