Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Κοντολίζα Ράις στη Λιθουανία για την διάσκεψη του ΝΑΤΟ
  • [02] Ο Πάπας Βενέδικτος υπόσχεται διάλογο με άλλα δόγματα
  • [03] Το Ιράν προειδοποιεί για ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών με την Ευρώπη
  • [04] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Δυσαρέσκεια για καθυστέρηση έκθεσης του ΟΗΕ για Λίβανο
  • [05] Ο Ζαν Πιέρ Ραφαρέν στην Κίνα
  • [06] Ο Ερμής στο Ατλάντικ Σίτυ

  • [01] H Κοντολίζα Ράις στη Λιθουανία για την διάσκεψη του ΝΑΤΟ

    21-04-2005

    Ράις-Λαβρώφ

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας για την ιστορικής σημασίας διήμερη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που θα επικεντρωθεί στο Μεσανατολικό, το Αφγανιστάν και το Κόσοβο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σε χώρα της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η κ. Ράις μετέβη στη Λιθουανία μετά από διήμερη επίσκεψή της στη Μόσχα και συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών, αλλά τόνισε ότι υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρή σε θέματα δικαιωμάτων ξένων επενδυτών στη Ρωσία, καθώς και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα μετά την υπόθεση της εταιρείας Γιούκος. Η κ. Ράις μίλησε επίσης με τον Ρώσο ομόλογο της, Σεργκέι Λαβρώφ, για το μητρώο της Μόσχας στο τομέα του σεβασμού των Δημοκρατικών θεσμών και των νόμων.

    [02] Ο Πάπας Βενέδικτος υπόσχεται διάλογο με άλλα δόγματα

    21-04-2005

    Ο νεοεκλεγείς Πάπας, Βενέδικτος ο 16ος, δήλωσε ότι θέλει να συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου με άλλες θρησκείες, καθώς και τα υπόλοιπα χριστιανικά δόγματα. Στο κήρυγμα του κατά την πρώτη του θεία λειτουργία στον Παπικό Θρόνο, ο Βενέδικτος ο 16ος τόνισε επίσης ότι οι χειρονομίες για ενότητα δεν είναι αρκετές και ζήτησε συγκεκριμένες ενέργειες που θα αγγίζουν ψυχές, όπως είπε. Πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες απ' όλο το κόσμο συνεχάρησαν τον νέο Πάπα για την εκλογή του και αρκετοί καρδινάλιοι που τον εξέλεξαν τον χαρακτηρίζουν σκεπτόμενο, ταπεινό, θερμό αλλά και προσκολλημένο στις παραδόσεις της εκκλησίας. Πάντως ο Αγγλικανός πρώην Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής, Ντέσμοντ Τούτου, εξέφρασε στη ΦτΑ την δυσαρέσκεια του για την επιλογή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Συγκεκριμένα ο αιδεσιμότατος Τούτου χαρακτήρισε τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο 'άκαμπτο', κυρίως λόγω της αμετακίνητης θέσης της Καθολικής Εκκλησίας κατά της χρήσης προφυλακτικών, που θεωρείται απ' τους ειδικούς καίριας σημασίας για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της επιδημίας του AIDS στην Αφρικανική ήπειρο.

    [03] Το Ιράν προειδοποιεί για ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών με την Ευρώπη

    21-04-2005

    Χασάν Ροχανί

    Το Ιράν δήλωσε ότι οι συνομιλίες που διεξάγει με τρεις Ευρωπαϊκές χώρες για τα πυρηνικά προγράμματα της Τεχεράνης, θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, αν οι προτάσεις της Τεχεράνης δεν γίνουν δεκτές σαν βάση για τις συνομιλίες. Ο Ιρανός διαπραγματευτής, Χασσάν Ροχανί, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες είναι αυτές οι προτάσεις, αλλά διπλωματικές πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες του Ιράν με την Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, δηλώνουν ότι η Τεχεράνη θέλει να συνεχίσει τις δραστηριότητες της εμπλουτισμού ουρανίου. Στο μεταξύ ένας ακόμη γύρος συνομιλιών μεταξύ των 4 πλευρών ολοκληρώθηκε χθες στη Γενεύη, ενώ έχει προγραμματιστεί και νέος γύρος αργότερα αυτό το μήνα.

    [04] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Δυσαρέσκεια για καθυστέρηση έκθεσης του ΟΗΕ για Λίβανο

    21-04-2005

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση του γενικού γραμματέα των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, να συντάξει έκθεση για το κατά πόσο οι Συριακές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν συμμορφωθεί με ψήφισμα του διεθνούς οργανισμού, που ζητά την απόσυρσή τους από το Λίβανο. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, τηλεφώνησε την Τετάρτη στον κ. Αννάν για να διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση, λέγοντας ότι ενδεχομένως να δωθεί η εντύπωση στη Δαμασκό ότι μπορεί να μην τηρήσει τις πρόνοιες του ψηφίσματος. Η έκθεση αναμενόταν την Τρίτη, όμως ο κ. Αννάν, μετά από αίτημα της Δαμασκού, συμφώνησε στο να καθυστερήσει την έκδοση της έως τις 26 Απριλίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η παρουσία Συριακών μυστικών πρακτόρων στο Λίβανο, θα μπορούσε να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα κατά την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στο Λίβανο, το Μάιο.

    [05] Ο Ζαν Πιέρ Ραφαρέν στην Κίνα

    21-04-2005

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, βρίσκεται στο Πεκίνο σε μια επίσκεψη που αποσκοπεί στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με την Κίνα, καθώς στην υποστήριξη της άρσης του εμπάργκο όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα. Ο κ. Ραφαρέν θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογο του, Γουέν Ζιαμπάο.

    [06] Ο Ερμής στο Ατλάντικ Σίτυ

    Γιώργος Μπίστης

    Ατλάντικ Σίτυ

    21-04-2005

    Ακούστε το ρεπορτάζ "Ο Ερμής στο Ατλάντικ Σίτυ"

    Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το ρεπορτάζ 'Ο Ερμής στο Ατλάντικ Σίτυ'

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η φετινή Εμπορική Έκθεση 'Ερμής' στο Ατλάντικ Σίτυ, την πρωτεύουσα της ψυχαγωγίας στην ανατολική ακτή της Αμερικής. Ως χορηγός επικοινωνίας της μεγάλης αυτής ελληνοαμερικανικής έκθεσης, η Ελληνική Υπηρεσία της 'Φωνής της Αμερικής' παρήγαγε μια σειρά από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα που στο σύνολό τους έδωσαν μια περιεκτική εικόνα της εκδήλωσης στο Ατλάντικ Σίτυ και συνόψισαν τις εντυπώσεις τόσο των επισήμων προσκεκλημένων της όσο των εκθετών που πήραν μέρος. Στο δεξιό πλάι της στήλης αυτής βρίσκονται καταχωρημένα τα κείμενα των συνεντεύξεων που είχαμε με ορισμένους από τους επισήμους της έκθεσης. Στον ίδιο κόμβο θα ενταχθούν σύντομα και τα βίντεο των συνεντεύξεων αυτών.

    Ακολουθούν το κείμενο και το βίντεο του πρώτου από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που μεταδώσαμε δορυφορικά στους σταθμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε για να το προβάλουν στους τηλεθεατές τους στην Ελλάδα, την Κύπρο και στην ομογένεια της Βόρειας Αμερικής.

    Σε πανελλαδική κλίμακα το ρεπορτάζ θα παιχθεί από το τηλεοπτικό κανάλι ΑΛΦΑ το Σάββατο 23 Απριλίου, στα πλαίσια της δημοφιλούς εκπομπής 'Πέρα από τον Ορίζοντα' (1:00-2:00 το μεσημέρι) που παρουσιάζουν οι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι Ντέμη Καραγιάννη και Πέτρος Γκάτζιας. Στην Κύπρο, το ρεπορτάζ θα φιλοξενηθεί από το πρόγραμμα 'Επτά-Δέκα' που παρουσιάζει η τηλεόραση του ΡΙΚ, (Ραδιοτηλεοπτικού Ιδρύματος Κύπρου).

    Κείμενο ρεπορτάζ: Έλληνες και Αμερικανοί επιχειρηματίες, στους οποίους περιλαμβάνονταν πολλά δυναμικά στελέχη του Ελληνοαμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου, συγκεντρώθηκαν για λίγες μέρες στο Ατλάντικ Σίτυ της Νέας Υερσέης για να προεκτείνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και να διευρύνουν τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συναντήσεις τους έγιναν στο πλαίσιο της Εμπορικής Έκθεσης 'Ερμής', γνωστής στην Αμερική ως Hermes Expo International, που διοργανώθηκε φέτος για 14η χρονιά στο πολυτελές εκθεσιακό κέντρο Trump Marina.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης έκαναν από κοινού προσωπικότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Ανάμεσά τους ήταν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσαρτσιώνης, που μας δήλωσε μεταξύ άλλων: 'Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή βρίσκομαι εδώ με το δικό του μήνυμα, να πω στους Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα σήμερα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τη διεθνή προβολή, προσπαθεί να αποδείξει, και θα το αποδείξει, ότι όλα αυτά δεν ήταν μια παρένθεση αλλά μια καινούργια αφετηρία, ένας καινούργιος στόχος, που χρειάζεται για να επιτευχθεί όλα τα παιδιά της, όλους τους Έλληνες μέσα και έξω από την Ελλάδα.'

    Η Θεσσαλονίκη είναι τα τελευταία χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους εκθέτες της 'Ερμής Έξπο'. Φέτος την εκπροσώπησε ο Δήμαρχός της, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μαζί με πολυμελή αντιπροσωπεία των Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Θεσσαλονίκης. Συναντήσαμε τον κ. Παπαγεωργόπουλο στο περίπτερο της πόλης του κι εκεί μας είπε: 'Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατά τρόπο συστηματικό θα έλεγα συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στην πανέμορφη αυτή έκθεση που διοργανώνεται εδώ στο Ατλάντικ Σίτυ. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στον Παύλο Κοτρώτσιο που προΐσταται της μεγάλης αυτής προσπάθειας και στους συνεργάτες του, οι οποίοι στηρίζουν πράγματι αυτή την έκθεση. Εύχομαι, μετά τη 14η, που είναι η φετινή διοργάνωση, να είμαστε κοντά και σε επόμενες διοργανώσεις και η Ερμής Έξπο Ιντερνάσιοναλ να ανέβει ακόμη πιο ψηλά.'

    Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της έκθεσης στο Ατλάντικ Σίτυ είναι η συμφωνία εμπορικής συνεργασίας που υπέγραψαν πέρσι η Θεσσαλονίκη με τη Φιλαδέλφεια. Η αδελφοποίηση των δύο αυτών πόλεων είναι πηγή υπερηφάνειας για τον ιδρυτή της έκθεσης, Παύλο Κοτρώτσιο, όπως δείχνει και η ακόλουθη δήλωση που μας έκανε λίγο μετά το κλείσιμο της Ερμής-Έξπο. 'Η αδελφοποίηση δεν έγινε για τους τύπους και μόνο. Έχει αρχίσει να πιάνει σάρκα και οστά και χαίρομαι που προχθές οι ίδιοι οι Αμερικάνοι ανακοινώσανε ότι από τότε που άρχισε να δραστηριοποιείται ο Ερμής με τη Θεσσαλονίκη και τη Φιλαδέλφεια άρχισε να βελτιώνεται και το ισοζύγιο των εισαγωγών και των εξαγωγών από αμφότερα τα μέρη.'

    Εκτός από τη Θεσσαλονίκη και άλλοι Νομοί, Δήμοι και Κοινότητες της Ελλάδας ήρθαν στο Ατλάντικ Σίτυ για να επιδιώξουν παρόμοιες συνεργασίες. Τις εξετάζουμε σε άλλα ρεπορτάζ μας της σειράς αυτής.

    Συνοπτικά το μήνυμα της Ελληνικής κυβέρνησης στους αμερικανούς επιχειρηματίες που πήραν μέρος στην Ερμής Έξπο ήταν, πεδίον δόξης λαμπρό για όσους θέλουν να ενεργοποιηθούν από και προς την Ελλάδα και την Αμερική. Κατά την έκφραση του Υπουργού κ. Τσαρτσιώνη: 'Το κράτος δέχεται σήμερα ότι δεν μπορεί και απέτυχε ως επιχειρηματίας. Αυτό που σταθερά πιστεύουμε και θα πράξουμε είναι να διαχειριστούμε και να κάνουμε το Μάνατζμεντ μιας νέας ανάπτυξης για την πατρίδα. Εξακολουθώ και συνεχίζω να λεω και επαναλαμβάνω ότι αυτή η πατρίδα, αυτή την ώρα χρειάζεται όλα τα παιδιά της.'

    Πως είδανε οι Αμερικανοί το κάλεσμα για διεύρυνση των Ελληνοαμερικανικών εμπορικών συναλλαγών θα είναι το θέμα του επόμενου ρεπορτάζ μας. Στο ίδιο ρεπορτάζ θα μιλήσουμε επίσης και για την ιδιαίτερη τιμή πού έγινε στην τηλεόραση του ΑΛΦΑ ύστερα από το ενδιαφέρον που έδειξε να συμμετάσχει στην προσπάθεια να έρθουν κοντύτερα οι Έλληνες της Αμερικής με τα αδέλφια τους στην Ελλάδα και την Κύπρο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 22 April 2005 - 1:18:10 UTC