Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιδεινώνεται η ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας
  • [02] O Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πηδάλιο της Τουρκοκυπριακής κοινότητας
  • [03] Αρχίζει η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα
  • [04] Ιράκ: Δεν βρέθηκαν όμηροι στην Μανταΐν
  • [05] Αμπάς: Οι Παλαιστίνιοι έτοιμοι να συντονίσουν με το Ισραήλ την αποχώρηση απ' τη Γάζα
  • [06] Πρόοδος στις τελευταίες συνομιλίες Ινδίας-Πακιστάν
  • [07] Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ομάδα των 7 συμφώνησαν σε διαγραφή χρεών φτωχών χωρών
  • [08] Φώλιας: Επίσημος διάλογος με την ΕΕ για μια κοινή τουριστική πολιτική

  • [01] Επιδεινώνεται η ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας

    18-04-2005

    Απ' τις συνομιλίες Λή-Ματσιμούρα

    Η Κίνα αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη για τις κατά περιπτώσεις βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες κατά της Ιαπωνίας, ενώ συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία στις σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών Ασιατικών δυνάμεων. Την συγνώμη της Κίνας προσπάθησε να αποσπάσει ο υπουργός εξωτερικών της Ιαπωνίας, Νομπουτάκα Ματσιμούρα, σε συνάντηση του χθες στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογο του, Λή Ζιαοσίνγκ. Αλλά ο κ. Λή τόνισε ότι η Κίνα δεν έκανε τίποτα για το οποίο θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη και επέρριψε ευθύνες στο Τόκιο για το γεγονός ότι ο Κινεζικός λαός αισθάνεται προσβεβλημένος για τον τρόπο με τον οποίο η Ιαπωνία 'ερμηνεύει την ιστορία', υποβαθμίζοντας τις φρικαλεότητες των Ιαπώνων κατά των Κινέζων κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κ. Ματσιμούρα εξέφρασε απογοήτευση για την στάση της Κίνας. Στο μεταξύ την Κυριακή χιλιάδες Κινέζοι πραγματοποίησαν αντι-Ιαπωνικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κόνγκ, την Σεντζέν και άλλες πόλεις, καταδικάζοντας παράλληλα την προσπάθεια του Τόκιο να λάβει έδρα μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ.

    [02] O Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πηδάλιο της Τουρκοκυπριακής κοινότητας

    18-04-2005

    Μετά την νίκη του στην χθεσινή ψηφοφορία ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έκανε έκκληση για επανέναρξη του διαλόγου για την επανένωση της Κύπρου. Ο κ. Ταλάτ, που αναδείχτηκε νικητής με ποσοστό 55%, τόνισε ότι η νίκη του δείχνει ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν επανένωση του νησιού. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα αντικαταστήσει τον 81ος ετών Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενγκτάς, στο πηδάλιο της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    [03] Αρχίζει η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα

    18-04-2005

    Στο Βατικανό, οι 115 καρδινάλιοι που θα εκλέξουν τον επόμενο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μεταφέρθηκαν σε απομονωμένο κτήριο στο οποίο θα διαμένουν ενόψει της διαδικασίας επιλογής του νέου Πάπα που αρχίζει σήμερα το απόγευμα μετά από Θεία Λειτουργία στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Στη συνέχεια οι καρδινάλιοι θα απομονωθούν στην Καπέλα Συστήνα όπου και θα πραγματοποιηθούν οι διαβουλεύσεις. Aξιωματούχοι του Βατικανού δηλώνουν ότι η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί είτε αργά τη Δευτέρα είτε τη Τρίτη, ενώ προβλέπεται ότι το κονκλάβιο θα διαρκέσει μέρες. Αξιωματούχοι του Βατικανού έχουν λάβει αυστηρότατα μέτρα για να διασφαλιστεί η μυστικότητα των διαβουλεύσεων.

    [04] Ιράκ: Δεν βρέθηκαν όμηροι στην Μανταΐν

    18-04-2005

    Ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από αμερικανούς στρατιώτες περικύκλωσαν πόλη νότια της Βαγδάτης μετά από πληροφορίες ότι Σουνίτες εξτρεμιστές κρατούσαν Σιίτες ομήρους. Αλλά μερικές ώρες αργότερα δημοσιογραφικές πληροφορίες απ' την πόλη Μανταΐν ανέφεραν ότι οι στρατιώτες δεν βρήκαν ούτε ομήρους, ούτε στοιχεία που να δείχνουν τέτοια αντιπαράθεση. Πιστεύεται ότι οι πληροφορίες περί απαγωγής ενδεχομένως να οφείλονταν σε πολιτικούς ελιγμούς και αντιπαραθέσεις τοπικών αξιωματούχων. Ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για την κατάσταση στο Μανταΐν. Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο σε εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα, αλλά μήνυμα σε Ισλαμική ιστοσελίδα κατηγορεί την Ιρακινή κυβέρνηση ότι η κρίση αποτελούσε πρόσχημα για εισβολή στην πόλη. Στο μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά όλμων κοντά στη Ραμάντι.

    [05] Αμπάς: Οι Παλαιστίνιοι έτοιμοι να συντονίσουν με το Ισραήλ την αποχώρηση απ' τη Γάζα

    18-04-2005

    Μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συντονίσει με το Ισραήλ την προγραμματισμένη αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων απ' τη Λωρίδα της Γάζας και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ξέρει αν η αποχώρηση απ' τη Γάζα συνδέεται με τον λεγόμενο 'οδικό χάρτη' για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Αμπάς τόνισε επίσης ότι θα ήθελε την αποχώρηση των Ισραηλινών από περισσότερες πόλεις της Δυτικής Όχθης και να αφεθούν ελεύθεροι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Από τη πλευρά του το Ισραήλ ζήτησε απ' τον κ. Αμπάς να αφοπλίσει τις ένοπλες Παλαιστινιακές οργανώσεις ενόψει της απόσυρσης απ' τη Γάζα στα τέλη Ιουλίου.

    [06] Πρόοδος στις τελευταίες συνομιλίες Ινδίας-Πακιστάν

    18-04-2005

    Μετά από δίωρες συνομιλίες ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ και ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, συμφώνησαν σε δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ των χωρών τους. Ο στρατηγός Μουσαράφ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και προσκάλεσε τον κ. Σίνγκ να επισκεφτεί το Πακιστάν, αλλά δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο υπουργός εξωτερικών της Ινδίας, Σιάμ Σαράν προειδοποίησε, πάντως, ότι η λύση για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται σύντομα.

    [07] Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ομάδα των 7 συμφώνησαν σε διαγραφή χρεών φτωχών χωρών

    18-04-2005

    Ολοκληρώθηκαν, εδώ στην Ουάσιγκτον, οι συνομιλίες μεταξύ υπουργών οικονομικών

    της ομάδας των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με κάποια πρόοδο στο θέμα της διαγραφής των χρεών φτωχών χωρών. Ο υπουργός εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Τρέβορ Μανουέλ, ζήτησε από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να διευρύνουν την ροή πόρων προς τις φτωχότερες χώρες και τόνισε ότι ο στόχος του περιορισμού της φτώχιας κατά το ήμισυ μέσα σε 10 χρόνια, δεν μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Οι σύνεδροι επέλυσαν τεχνικά προβλήματα αναφορικά με την διαγραφή του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Η Βρετανία πρότεινε την πώληση μέρους των αποθεμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε χρυσό για την εξισορρόπηση του χρέους, αλλά οι ΗΠΑ διαφώνησαν με την ιδέα.

    [08] Φώλιας: Επίσημος διάλογος με την ΕΕ για μια κοινή τουριστική πολιτική

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    18-04-2005

    Μέχρι το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης όσον αφορά την επαπειληθείσα αναστολή πληρωμών σε σχέση με τις αστοχίες που ανακαλύφθηκαν σε ελέγχους για έργα από το 2000 έως 2003. Αυτό μας μας δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας στο Λουξεμβούργο , όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

    Ο κ. Φώλιας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα υπάρξει σχετική συμφωνία σε όλο το πακέτο των διαπραγματεύσεων που αφορούν στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στο έλεγχο των δαπανών για τα τεχνικά έργα, και στα όρια που θα καθορισθούν προκειμένου να γίνονται μεταφορές πληρωμών μεταξύ των δράσεων, του ιδίου τεχνικού έργου. 'Πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας για μπορούμε να κινηθούμε από κει και πέρα', είπε ο κ. Φώλιας. Σχετικά με τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής για τα οποία κατατέθηκαν μέχρι στιγμής αιτήσεις πληρωμών ύψους 160 εκατομμυρίων Ευρώ, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι θα πρέπει 'κάθε μέρα αν είναι δυνατόν να αυξάνουμε την απορροφητικότητα μας' και ότι μέχρι το τέλος του 2005 θα πρέπει να καταθέσουμε αιτήσεις πληρωμών έργων γύρω στα 350 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σχετικά με το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στο Λουξεμβούργο και την ανακοίνωση της Επιτροπής για τις βασικές κατευθύνσεις για την διατήρηση της ανάπτυξης του Τουρισμού, που βοηθάει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη και τη καταπολέμηση της ανεργίας ο κ. Φώλιας μας είπε: 'Άνοιξε σήμερα επίσημα ο διάλογος με την κατάθεση κάποιων κειμένων, για μια κοινή Τουριστική πολιτική καταθέσαμε τις απόψεις της ελληνικής κυβερνήσεως σχετικά με τον Τουρισμό, χαιρετίσαμε αυτή την συντονισμένη πλέον πολιτική η οποία προδιαγράφεται σε επίπεδο Κομισιόν, γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, θεωρώντας ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες ανθηρές βιομηχανίες τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο για την Ελλάδα'.

    Ο υφυπουργός κ. Χρήστος Φώλιας αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου και θα συνεχίσει τις επαφές του με τους κοινοτικούς αξιωματούχους για τα προαναφερθέντα θέματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 19 April 2005 - 1:18:15 UTC