Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Μεταλλική Καταιγίδα' στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας
  • [02] Ομοσπονδιακό δικαστήριο ανέβαλε την λήψη απόφασης στην υπόθεση της Τέρι Σκιάβο
  • [03] Ολοκληρώθηκε η Ασιατική περιοδεία της Κοντολίζα Ράις
  • [04] Υπό Παλαιστινιακό έλεγχο και η Τουλκαρέμ
  • [05] Επέστρεψε ο πρέσβης της Ιορδανίας στη Βαγδάτη
  • [06] Υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού, δηλώνουν Καραμανλής και Ερντογάν
  • [07] Ολοκληρώθηκε η σύνθεση της νέας Ιρακινής κυβέρνησης
  • [08] Δεν θα επανασυνδεθεί ο σωλήνας σίτισης της Σκιάβο
  • [09] Σταδιακή απόσυρση των Ουκρανικών στρατευμάτων από το Ιράκ
  • [10] Διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου στο Αλγέρι
  • [11] Άρχισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ
  • [12] Διαμάχη στις ΗΠΑ για το θέμα της ευθανασίας.

  • [01] 'Μεταλλική Καταιγίδα' στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

    22-03-2005

    Οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις έχουν φθάσει σε νέο χαμηλό σημείο, όπως αποδεικνύει ένα βιβλίο μπέστ σέλλερ που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Τουρκία και έχει σαν θέμα του ένα υποθετικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών. Οι εντάσεις μεταξύ Αμερικής και Τουρκίας οφείλονται κυρίως στην αμερικανική κατοχή του Ιράκ και στις συνέπειές της.

    Η Τουρκία φλέγεται. Επίθεση αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών έχει ισοπεδώσει την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και τώρα αμερικανικά τανκς προελαύνουν μέσα στη χώρα. Σε μία κίνηση απελπισίας, οι Τούρκοι στρέφονται για βοήθεια προς τη Ρωσία και την ΕΕ και αυτές οι πάλαι ποτέ πολέμιές της, σταματούν τις αμερικανικές επιθέσεις και δίνουν τέλος στον πόλεμο, αφού όμως προηγουμένως Τούρκος πράκτορας κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Ουάσινγκτον με κάποιο πυρηνικό όπλο.

    Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η υπόθεση του μπέστ σέλλερ μυθιστορήματος 'Μεταλλική Καταιγίδα'. Το βιβλίο έχει ήδη συνεπάρει το τουρκικό κοινό και τους πολιτικούς γιατί παρόλη την εξωπραγματική του πλοκή περιέχει κάποια στοιχεία που μοιάζουν ν αγγίζουν τους αναγνώστες. Ο ένας από τους δύο συγγραφείς του, ο πρώην πολεμικός ανταποκριτής Μπουράκ Τούρνα, λέει ότι το βιβλίο δεν είναι μία ακόμα θεωρία συνωμοσίας, αλλά μία θεωρία πιθανοτήτων.

    Τί ακριβώς συμβαίνει; Πώς είναι δυνατόν δύο χώρες σύμμαχοι, που συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, να εμπλακούν σε πόλεμο μεταξύ τους; Για την ώρα υπάρχει σίγουρα πόλεμος λέξεων. Σφυγμομέτρηση του Μπι-μπι-Σί, δείχνει ότι η Τουρκία είναι τώρα η πιο αντι-αμερικανική χώρα στον κόσμο. Ο κόσμος πιστεύει τα χειρότερα για τις ΗΠΑ και το συμμαχικό τους Ισραήλ, που συχνά παραβάλλεται με τους Ναζί του Τρίτου Ράιχ.

    Η πραγματική ζωή έχει συμβάλει στην ξαφνική αυτή μεταστροφή της κοινής γνώμης. Ο τουρκικός λαός αντιτάχθηκε έντονα στην αμερικανική επίθεση στο Ιράκ και βλέπει με καχυποψία τα αμερικανικά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή. Οι Τούρκοι αισθάνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι λόγω του ογκούμενου αυτονομιστικού κινήματος των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, που θα μπορούσε ενδεχομένως, να δημιουργήσει προβλήματα με τους ήδη ανήσυχους Κούρδους της Τουρκίας.

    Ο Σάμπρι Σαγιάρι, διευθυντής του Ινστιτούτου για Τουρκικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζτάουν, λέει πως οι Τούρκοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν στο να καταστείλουν τους αυτονομιστές αντάρτες στο βόρειο Ιράκ.

    'Κατά τη γνώμη μου, λέει ο κ. Σαγιάρι, το τουρκικό συναίσθημα θα πρέπει να ερμηνευθεί βάσει του τί συμβαίνει στο Ιράκ. Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν είναι δημοφιλής στην Τουρκία για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά κυρίως εξαιτίας της κατάστασης στο βόρειο Ιράκ, όπου παρατηρείται αύξηση της δύναμης των Κούρδων, σε συνδυασμό με την αστάθεια που σημειώνεται τώρα στη χώρα αυτή'.

    Ο Χένρυ Μπάρκευ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Λεχάι, επισημαίνει ότι οι Τούρκοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης των Κούρδων του Ιράκ, γιατί μία ανεξάρτητη κουρδική μειονότητα στο Ιράκ θα μπορούσε να αναβιώσει το αυτονομιστικό κίνημα των Κούρδων της Τουρκίας.

    'Υπάρχει', λέει ο κ. Μπαρκεϋ, 'μεγάλος φόβοςβακόμα και παράνοιαβστην Τουρκία, ότι τα γεγονότα στο Ιράκ θα οδηγήσουν τους Κούρδους της Τουρκίας να επιζητήσουν τα ίδια πράγματα. Κατά τη γνώμη μου οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί γιατί οι Κούρδοι της Τουρκίας μπορεί να έχουν προβλήματα με την τουρκική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά όμως αποτελούν μέρος μία ζωντανής οικονομίας και κοινωνίας, που οδεύει προς ένταξη στην ΕΕ σε μερικά χρόνια από τώρα'.

    Για τον λόγο αυτό, λέει ο καθηγητής Μπάρκευ, οι Κούρδοι της Τουρκίας ελάχιστους λόγους έχουν να μιμηθούν τους Κούρδους του Ιράκ, αν και δικαίως αντιδρούν αρνητικά για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τις τουρκικές αρχές. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, τονίζει ο Χένρυ Μπάρκευ.

    Κάτω από τις εντάσεις όμως μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας υποβόσκει η αυξανόμενη παρουσία του Ισλάμ, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην άνοδο στην εξουσία του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος, του οποίου ηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Μπάρκευ, οι αμερικανικές ενέργειες δεν δικαιολογούν τον συνεχιζόμενο αντιαμερικανισμό των Τούρκων πολιτικών και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τίποτε από αυτά που λέει η Ουάσινγκτον, δεν γίνεται πιστευτό.

    'Όταν υπάρχουν σοβαρές εφημερίδες,' λέει ο κ. Μπάρκευ 'που γράφουν ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα μυστικό όπλο, που προκαλεί σεισμούς και ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί τον επόμενο στόχο, όταν έχεις εφημερίδες που δημοσιεύουν διάφορα άρθρα λάσπης για τις ΗΠΑ, αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Αλλά, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, επειδή ορισμένοι Τούρκοι πολιτικοί έχουν ενώσει τη φωνή τους με αυτά τα δημοσιεύματα και κατηγορούν τις ΗΠΑ για γενοκτονία στο Ιράκ.'

    Είναι προφανώς ώρα για διάλογο, λέει ο καθηγητής Μπάρκεϋ. Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι θα πρέπει να καθίσουν κάτω και να σκεφθούν τι πρέπει να γίνει για να γίνει η διμερής σχέση, αν όχι φιλική, τουλάχιστον σωστή. Οι δύο χώρες είναι πολύ σημαντικές η μία για την άλλη, για να αφήσουν την παρούσα εχθρικότητα να συνεχιστεί.

    [02] Ομοσπονδιακό δικαστήριο ανέβαλε την λήψη απόφασης στην υπόθεση της Τέρι Σκιάβο

    22-03-2005

    Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να λάβει αμέσως απόφαση για την επίμαχη πολιτικά υπόθεση της επανασύνδεσης με μηχάνημα υποστήριξης της ζωής της Τέρι Σκιάβο, που βρίσκεται σε κόμμα τα τελευταία 15 χρόνια και στο επίκεντρο σοβαρής νομικής αντιπαράθεσης μεταξύ της οικογένειας της, που πιστεύει πως μπορεί να ανακάμψει και του συζύγου της, που θεωρεί ότι η άτυχη γυναίκα του δεν θα ήθελε ποτέ να διατηρηθεί στη ζωή με τεχνητά μέσα. Μετά από δύο ώρες ακροαματικής διαδικασίας, ο δικαστής Τζέιμς Γουίτμορ, δεν συγκεκριμενοποίησε πότε θα λάβει απόφαση για το θέμα. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι την Κυριακή το βράδυ, με πρωτοφανή παρέμβαση του, το Αμερικανικό Κογκρέσο εξουσιοδότησε το ομοσπονδιακό δικαστήριο να παρέμβει στο θέμα. Η Τέρι Σκιάβο αποσυνδέθηκε από το μηχάνημα υποστήριξης της ζωής της την περασμένη Παρασκευή, μετά από απόφαση κατώτερου δικαστηρίου της Φλόριντα.

    [03] Ολοκληρώθηκε η Ασιατική περιοδεία της Κοντολίζα Ράις

    22-03-2005

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη περιοδεία της αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στην Ασία. Η κ. Ράις είχε χθες συνομιλίες στο Πεκίνο με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, στη διάρκεια των οποίων τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τηρούν πολιτική 'μίας Κίνας', όπως λέγεται, δηλαδή αναγνωρίζουν το Πεκίνο σαν την μοναδική Κινεζική κυβέρνηση. Πάντως η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών προειδοποίησε ότι η νέα Κινεζική νομοθεσία δεν συντελεί στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Ταϊβάν. Στην διάρκεια της Ασιατικής περιοδείας της η κ. Ράις συζήτησε επίσης με τις κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας το θέμα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσει και 'άλλες πιθανότητες', όπως είπε χαρακτηριστικά, αν η Πιονγιάνγκ δεν επιστρέψει στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας φέρει Βόρειο-Κορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι η Πιονγιάνγκ έχει διευρύνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση.

    [04] Υπό Παλαιστινιακό έλεγχο και η Τουλκαρέμ

    22-03-2005

    Οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας ανέλαβαν τον έλεγχο της Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη, μετά από μέρες συνομιλιών με το Ισραήλ.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη πόλη αργά χθες το βράδυ. Η Τουλκαρεμ είναι η δεύτερη πόλη της Δυτικής Όχθης, μετά την Ιεριχώ, που παραδόθηκε στους παλαιστίνιους.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο ανέγερσης 3.500 νέων κατοικιών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης, σε μία κίνηση που οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Το ισραηλινό σχέδιο, που εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν, φαίνεται να αντιβαίνει προς τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ οδικό χάρτη για την ειρήνη, που προβλέπει τον τερματισμό της Ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας σε Παλαιστινιακά εδάφη που κατελήφθησαν από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967.

    [05] Επέστρεψε ο πρέσβης της Ιορδανίας στη Βαγδάτη

    22-03-2005

    Ο βασιλιάς Αμπντουλλάχ της Ιορδανίας ζήτησε την επιστροφή του πρέσβη της χώρας στο Ιράκ, μία μέρα μετά την ανάκληση του. Την Κυριακή, στα πλαίσια διπλωματικών διαξιφισμών, το Ιράκ και η Ιορδανία ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους. Η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βαγδάτη, όταν Ιρακινοί, διαμαρτυρόμενοι για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στα νότια της Βαγδάτης και μετά από πληροφορίες ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν Ιορδανός, ύψωσαν την Ιρακινή σημαία στη πρεσβεία της Ιορδανίας.

    Λίγες ώρες αργότερα, και το Ιράκ έπραξε ανάλογα, ανακαλώντας τον πρέσβη του στην Ιορδανία 'για διαβουλεύσεις' όπως ελέχθη. Στο μεταξύ, βόμβα σε παγιδευμένο φορτηγό εξερράγη τη Δευτέρα στο κέντρο της Σαμάρα, τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 άτομα, ενώ ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση από αντάρτες στο Κιρκούκ. Επίσης ένας ακόμα αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης ασφαλείας την Δευτέρα, κοντά στη Φαλλούτζα.

    [06] Υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού, δηλώνουν Καραμανλής και Ερντογάν

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Βρυξέλες

    22-03-2005

    Κώστας Καραμανλής

    Ιδιαιτέρα σημαντική και κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα παρθούν, άρχισε το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες η εαρινή Σύνοδος Κορυφής με τους 25 ηγέτες έτοιμους να επικυρώσουν την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και να επανοδρομολογήσουν την στρατηγική της Λισσαβόνας, σε εθνικό επίπεδο, για την απασχόληση, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη, που πρέπει να έχει δώσει καρπούς μέχρι το 2010.

    Η Τρίτη ξεκίνησε με μια προσυνεδρίαση της Τρόικα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Ζάν Κλώντ Γιούνκερ και παρουσία του Προέδρου της επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο του Αυστριακού Καγκελαρίου Σούσσελ και του άγγλου υπουργού εργασίας κ. Τζόνσον.

    Την ίδια ώρα, άρχισε η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή αλλά και του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, καθώς για πρώτη φορά η Τουρκία προσκλήθηκε να μετάσχει σαν παρατηρητής εν όψει και της μελλοντικής έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Και ήταν η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, οι ευρωτουρκικές αλλά και ελληνοτουρκικές σχέσεις, και το Κυπριακό που την προηγουμένη, την Δευτέρα το βράδυ συζήτησαν οι κ. Καραμανλής και Ερντογάν σε ένα φιλικό δίωρο δείπνο σε εστιατόριο των Βρυξελών.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας είναι μακρύς και δύσκολος, με την ευρωπαϊκή ένωση να μην δείχνει να είναι ελαστική καθώς αποδίδει μεγάλη σημασία στο σεβασμό των αρχών και αξιών. Ο κύριος Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, τονίζοντας βεβαίως και την αναγκαία υπογραφή του πρωτοκόλλου σύνδεσης πριν από τις 3 Οκτωβρίου.

    Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ερντογάν δεν δεσμεύτηκε αλλά δήλωσε ότι μετά την επεξεργασία του πρωτοκόλλου από εμπειρογνώμονες θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία της υπογραφής του, αλλά και χωρίς να επαναλάβει αυτή τη φορά, ότι η υπογραφή δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για το Κυπριακό, εξ άλλου, και οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι η πολιτική βούληση υπάρχει για την επίλυσή του κι ότι είναι βασικά θέμα των κυρίων Παπαδόπουλου και Ταλάτ, αλλά ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η επανένωση του νησιού με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Τέλος ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο είπε:

    'Διαπιστώσαμε. με ικανοποίηση την βελτίωση των σχέσεων και επιβεβαιώσαμε την βούληση μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της συνεργασίας αυτής σε όλους τους τομείς και ιδιαιτέρως στο εμπόριο τον τουρισμό και την ενέργεια. Εξέφρασα τις θέσεις μας ότι ορισμένες δραστηριότητες στο Αιγαίο δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας που προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις'.

    [07] Ολοκληρώθηκε η σύνθεση της νέας Ιρακινής κυβέρνησης

    22-03-2005

    Ιρακινή εθνοσυνέλευση

    Ιρακινοί πολιτικοί είπαν ότι Σιίτες και Κούρδοι διαπραγματευτές ολοκλήρωσαν την σύνθεση της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας και ότι η εθνοσυνέλευση κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα, για να επιλέξει τον πρόεδρο του σώματος. Σύμφωνα με τους πολιτικούς, οι Σιίτες θα αναλάβουν 16, ή 17 υπουργεία στην νέα κυβέρνηση, ενώ οι Κούρδοι θα αναλάβουν 8, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Πετρελαίων και του υπουργείου Εξωτερικών υποθέσεων.

    Τέλος, η σουνιτική μειοψηφία, που είχε μποϋκοτάρει τις εκλογές του Ιανουαρίου, μάλλον θα καταλάβει 4, ή 6 υπουργεία. Οι κομματικοί συνασπισμοί Σιιτών και Κούρδων, που μεταξύ τους έχουν τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας στην εθνοσυνέλευση των 275 εδρών, συζητούν εδώ και αρκετές εβδομάδες σχετικά με την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας διέταξε τον πρέσβη της χώρας του να επιστρέψει στο Ιράκ, σε μία προσπάθεια τερματισμού της πρόσφατης διπλωματικής διένεξης μεταξύ Ιορδανίας και Ιράκ.

    [08] Δεν θα επανασυνδεθεί ο σωλήνας σίτισης της Σκιάβο

    22-03-2005

    Τέρυ Σκιάβο

    Στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακός δικαστής αρνήθηκε να διατάξει την επανασύνδεση του σωλήνα σίτισης της Τέρυ Σκιάβο, της γυναίκας από την Φλόριδα που υποφέρει από σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες και η οποία έχει γίνει το επίκεντρο νομικών μαχών.

    Στην σημερινή του απόφαση, ο δικαστής είπε ότι οι γονείς της Κας Σκιάβο, που είχαν υποβάλει έφεση, δεν έχουν καμιά πιθανότητα να πείσουν το δικαστήριο ότι η κόρη τους μπορεί να αναλάβει. Δικηγόροι της οικογένειας είπαν ότι ο θάνατος της κας Σκιάβο λόγω έλλειψης τροφής και νερού, θα αποτελούσε θανάσιμο αμάρτημα, σύμφωνα με τα πιστεύω της Ρωμαιο-καθολικής εκκλησίας στην οποία ανήκει, ενώ θα αποτελούσε παραβίαση των θρησκευτικών της ελευθεριών.

    Ο Λευκός Οίκος είπε σήμερα ότι θα προτιμούσε μία διαφορετική δικαστική απόφαση, ενώ οι γονείς της υπέβαλαν έφεση σε ανώτερο δικαστήριο. Η κα Σκιάβο είναι σε κωματώδη κατάσταση εδώ και 15 χρόνια και ο σωλήνας σίτισής της είχε αποσυνδεθεί, μετά από σχετική απόφαση πολιτειακού δικαστηρίου της Φλόριδας.

    [09] Σταδιακή απόσυρση των Ουκρανικών στρατευμάτων από το Ιράκ

    22-03-2005

    Πέτρο Ποροσέσκο

    Ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας είπε ότι ο πρόεδρος Βίκτωρ Γιούσενκο υπέγραψε σχέδιο για την απόσυρση των στρατευμάτων της χώρας από το Ιράκ. Ο Πέτρο Ποροσέσκο, επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας, είπε ότι το διάταγμα περιγράφει με λεπτομέρειες τη σταδιακή απομάκρυνση των ουκρανικών στρατευμάτων , που ήδη άρχισε την περασμένη εβδομάδα, με την επιστροφή 137 στρατιωτών.

    Ο κ. Ποροσέσκο είπε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι η απόσυρση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί αφού ο πρόεδρος Γιούσενκο συνομιλήσει με τους συμμάχους της Ουκρανίας στο Ιράκ. Ο ουκρανός ηγέτης πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπούς τον επόμενο μήνα στον Λευκό Οίκο.

    Η απόσυρση των 1,600 ουκρανών στρατιωτών από το Ιράκ ήταν μία από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Γιούσενκο, κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα. 18 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ. Μεγάλος αριθμός Ουκρανών είχε ταχθεί κατά της αποστολής συμπατριωτών τους στο Ιράκ.

    [10] Διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου στο Αλγέρι

    22-03-2005

    Αμρ Μούσα

    Ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να περιμένει οι αραβικές χώρες να αποκαταστήσουν σχέσεις μαζί του, αν εκείνο δεν προχωρήσει σε παραχωρήσεις. Ο κ. Μούσα έκανε τη δήλωση αυτή σήμερα κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης του Αραβικού Συνδέσμου, που αποτελείται από 22 χώρες-μέλη, η οποία πραγματοποιείται στο Αλγέρι. Οκτώ ηγέτες αραβικών κρατών, μεταξύ των οποίων και ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας καθώς και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ, δεν συμμετέχουν φέτος.

    Αναμένεται πως οι σύνεδροι θα αναβιώσουν την ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002, κατά την οποία Αραβικά κράτη θα προσφέρουν διπλωματική αναγνώριση του Ισραήλ, αν αυτό αποσυρθεί εντός των συνόρων που είχε πριν από τον πόλεμο του 1967. Το Ισραήλ είχε απορρίψει την πρόταση αυτή πριν τρία χρόνια.

    Στην Τυνησία πέρσυ Άραβες ηγέτες είχαν εκφράσει έντονη υποστήριξη προς την ιδέα της εφαρμογής δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της διεύρυνσης του δικαιώματος ψήφου για τις γυναίκες. Ο βασιλιάς Μοχαμέντ του Μαρόκου επανέλαβε σήμερα την υποστήριξή του προς τις μεταρρυθμίσεις αυτές, αλλά παράλληλα είπε πως πρέπει να εφαρμοσθούν μέσω αραβικής ομοφωνίας και όχι λόγω διπλωματικών πιέσεων εκ των έξω.

    [11] Άρχισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ

    22-03-2005

    Ηγέτες της ΕΕ άρχισαν την σύνοδος κορυφής τους σήμερα στις Βρυξέλλες, με θέμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κοινότητας. Όμως, διπλωμάτες λένε ότι η απόφαση της κοινότητας για άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Κίνα θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις. Στα θέματα προς συζήτηση συμπεριλαμβάνεται πρόταση αναθεώρησης του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας, που ορίζει όριο στο έλλειμμα προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

    Εξ άλλου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ηγέτες θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα ανεπίσημες συνομιλίες πάνω σε σχέδιο που προβλέπει την άρση του δεκαπενταετούς εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Κίνα. Η ΕΕ σχεδίαζε να τερματίσει το εμπάργκο στα τέλη Ιουνίου, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, Όμως, ένας νέος κινεζικός νόμος που επιτρέπει την χρήση όπλων κατά της Ταιβάν, σε περίπτωση που θα προσπαθήσει να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, έχει στην ουσία σταματήσει την όλη υπόθεση.

    Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, δήλωσαν ότι η ΕΕ ανέβαλε τα σχέδιά της για την άρση του εμπάργκο φέτος. Από την πλευρά της, η Κίνα παροτρύνει τους ηγέτες να άρουν το εμπάργκο.

    [12] Διαμάχη στις ΗΠΑ για το θέμα της ευθανασίας.

    22-03-2005

    Τέρρυ Σκιάβο

    Η περίπτωση της Τέρρυ Σκιάβο, της γυναίκας-φυτό που κρατιέται στη ζωή με τεχνητά μέσα εδώ και 15 χρόνια, έχει δημιουργήσει μεγάλη διαμάχη στις ΗΠΑ. Είναι η κοινωνία υποχρεωμένη να διατηρεί την ζωή με οποιοδήποτε κόστος; Η μήπως, από κάποιο σημείο και μετά, θα πρέπει να επιτραπεί στην φύση να ακολουθήσει το δρόμο της; Και ποιος θα κρίνει πότε ήρθε η στιγμή αυτή;

    Το 1990, η Τέρρυ Σιάβο ήταν 26 ετών όταν η καρδιά της ξαφνικά σταμάτησε προσωρινά να κτυπά. Το περιστατικό αυτό την άφησε με σοβαρή και μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Τα τελευταία 15 χρόνια η άτυχη γυναίκα ζει σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου στη Φλώριδα, τρεφόμενη με σωλήνα. Ο σύζυγος και κηδεμόνας της, Μάικλ Σκιάβο, έχει πεί ότι η Τερρυ δεν θα ήθελε να κρατιέται ζωντανή σε κατάσταση φυτού και έχει ζητήσει την αφαίρεση του σωλήνα. Ομως, οι γονείς της, Ρόμπερτ και Μαίρη Σίντλερ αμφισβητούν τα κίνητρα του γαμπρού τους, λέγοντας ότι επιδιώκει τον θάνατο της Τέρρυ, για να παντρευτεί μία άλλη γυναίκα, με την οποία έχει κάνει δύο παιδιά.

    Οι Σιντλερ διαφωνούν με την διάγνωση των γιατρών, ότι η κόρη τους βρίσκεται σε κατάσταση φυτού μόνιμα και ότι έχει χάσει την εγκεφαλική της δραστηριότητα, την συνείδησή της, και την δυνατότητα να σκέφτεται και να αισθάνεται. Την βλέπουν ν ανοίγει τα μάτια της και νοιώθουν να τους σφίγγει το χέρι, οπότε πιστεύουν ότι διατηρεί κάποιες αισθήσεις. Ομως, αληθεύει αυτό; Η Τζάνις Μαρί Βινίκυ, του Κέντρου Ηθικής Δεοντολογίας του νοσοκομειακού κέντρου Ουάσινγκτον, λέει ότι δεν είναι δύσκολο να μπερδέψει κανείς αυτές τις υποτυπώδεις αυτές αντανακλαστικές κινήσεις με ενδείξεις αναγνώρισης.

    'Άτομα που βρίσκονται σε φυτική κατάσταση έχουν ορισμένες φορές κύκλους ύπνου και αφύπνισης', λέει η κυρία Βινίκυ. 'Ξυπνούν και ανοίγουν τα μάτια τους. Μάλιστα, δίνουν την εντύπωση πως σε κοιτάνε. Έχουν επίσης κάποιες αντανακλαστικές κινήσεις στα χέρια και στα πόδια. Όμως τίποτα από αυτά δεν γίνεται με πρόθεση ούτε και σε σε μόνιμη βάση'.

    Η περίπτωση Σκιάβο πήγε στο δικαστήριο της Φλόριδας το 2003. Ο δικαστής δικαίωσε τον Μάικλ Σκιάβο και διέταξε να αφαιρεθεί ο σωλήνας σίτισης της συζύγου του, αλλά η απόφαση αυτή καθυστέρησε λόγω νομικών προβλημάτων. Ο κυβερνήτης της πολιτείας και αδελφός του προέδρου Μπους, Τζεμπ Μπους, βοήθησε να εγκριθεί νομοσχέδιο που προέβλεπε την επανατοποθέτηση του σωλήνα. Στην συνέχεια, ο νόμος αυτός απορρίφθηκε από το ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο, ως αντισυνταγματικός.

    Οργανώσεις που υπερασπίζονται το δικαίωμα της ζωής, πραγματοποιούν διαδηλώσεις και ασκούν πολιτικές πιέσεις για την δημιουργία νομοσχεδίων που να ανατρέπουν την απόφαση του δικαστηρίου της Φλόριδας. Η Ντόροθυ Τιμπς, που είναι μέλος της οργάνωσης 'Εθνική Επιτροπή για το Δικαιώμα Ζωής.

    'Η Τέρρυ Σίντλερ Σιάβο', λεει η κυρία Τιμπς 'δεν έχει κάποια ανίατη ασθένεια. Απλά παρουσιάζει κάποιο είδος αναπηρίας. Και άν το καλο-εξετάσει κανείς, η περίπτωσή της έχει να κάνει με τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες'.

    Οι υποστηρικτές της θεωρίας αυτής λένε ότι χρειάζεται ομοσπονδιακή παρέμβαση, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υφίστανται αμφιβολίες για την ιατρική διάγνωση και όπου υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Όμως, η Τζάνις Μαρί Βίνικυ λέει ότι οι οργανώσεις αυτές δεν ενδιαφέρονται τόσο για την διαδικασία, όσο για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο συνάδει με τις θρησκευτικές και πολιτικές τους απόψεις, άσχετα με την ποιότητα της ζωής του άλφα ή βήτα ατόμου και άσχετα με το κόστος της φροντίδας.

    'Νομίζω ότι θα κοστίσει πολλά περισσότερα χρήματα για το κοινωνικό σύνολο', λέει η κυρία Βίνικυ 'και δεν είμαι σίγουρη ποιό τελικά θα είναι το όφελος. Τι προσπαθούμε να επιτύχουμε; Ποίος είναι ο τελικός μας στόχος; Είναι η διατήρηση της ζωής; και αν ναι αξίζει η διατήρηση οποιουδήποτε είδους ζωή και με οποιοδήποτε οικονομικό κόστος; Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώζουμε τους πάντες για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται';

    Οτιδήποτε συμβεί με την Τέρρυ Σκιάβο θα αποτελέσει προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει χιλιάδες οικογένειες στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν παρόμοια διλήμματα: πρέπει να διατηρούνται οι ελάχιστες ενδείξεις ζωής μέσω της ιατρικής τεχνολογίας για όσο το δυνατό μακρύτερο διάστημα, ή πρέπει κανείς να αφήνει το αγαπημένο του πρόσωπο να πεθάνει με ηρεμία;


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:00:35 UTC