Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λίβανος: Επιστρέφει στην πρωθυπουργία ο Ομάρ Καράμι.
  • [02] Επίσημη εκεχειρία από Παλαιστινιακές οργανώσεις διαβλέπει ο Μαχμούντ Αμπάς.
  • [03] Αννάν: Απαραίτητη διεθνής συνθήκη κατά της τρομοκρατίας.
  • [04] Ράις: Συγκλίνει η πολιτική ΗΠΑ-ΕΕ για το Ιράν.
  • [05] Νέος γύρος συνομιλιών Ουάσιγκτον-Πεκίνου για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.
  • [06] Επιτυχής και η δεύτερη εγχείρηση του Μπιλ Κλίντον.
  • [07] Αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής προς το Ιράν
  • [08] Σε 50 ανήλθε σε αριθμός των θυμάτων της επίθεσης σε κηδεία στο Ιράκ
  • [09] Aποσύρθηκαν τα συριακά στρατεύματα από το βόρειο Λίβανο.
  • [10] Πρώτη επέτειος των βομβιστικών επιθέσεων της Μαδρίτης
  • [11] Παραδόθηκε ο σερβοβόσνιος πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μίκο Στάνισιτς στο δικαστήριο της Χάγης
  • [12] Νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, μάλλον, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ
  • [13] Η πολιτική διάσταση της Χεζμπολά και οι ΗΠΑ
  • [14] Γ. Σαββαΐδης: 'Η επιτυχής διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων θα είναι, όχι μόνο προνόμιο των μεγάλων χωρών, αλλά και των μικρών'.

  • [01] Λίβανος: Επιστρέφει στην πρωθυπουργία ο Ομάρ Καράμι.

    11-03-2005

    Ομάρ Καράμι

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, αποκατέστησε τον Ομάρ Καράμι στο πρωθυπουργικό αξίωμα, 10 μέρες μετά την παραίτηση του λόγω μαζικών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης. Ο κ. Καράμι, που πρόσκειται στη Συρία, δήλωσε ότι ο Λίβανος χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης απέρριψαν αμέσως τη πρόταση και ζήτησαν και πάλι την αποχώρηση όλων των Σύρων στρατιωτών και μυστικών πρακτόρων απ' το Λίβανο. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναδίπλωση των Συριακών δυνάμεων στο Λίβανο. Ο πρόεδρος Μπούς, Ευρωπαίοι ηγέτες και ορισμένες Αραβικές κυβερνήσεις ζητούν την αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων πριν τις εκλογές του Μαΐου. Εξάλλου, η κυβέρνηση Μπούς διέψευσε άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης, λέγοντας ότι δεν έχει αλλάξει η προσέγγιση της στην εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολά. Το άρθρο των New York Times αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον είναι τώρα διατεθειμένη να αναγνωρίσει τη Χεζμπολά σαν πολιτική δύναμη στο Λίβανο, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ την θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

    [02] Επίσημη εκεχειρία από Παλαιστινιακές οργανώσεις διαβλέπει ο Μαχμούντ Αμπάς.

    11-03-2005

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι πιστεύει πως την ερχόμενη εβδομάδα Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις θα κηρύξουν επίσημη εκεχειρία στον αγώνα τους κατά της Ισραηλινής κατοχής. Ο κ. Αμπάς επεσήμανε ότι περιμένει την διακήρυξη μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, την Τρίτη στο Κάιρο, μεταξύ των ηγετών 13 εξτρεμιστικών οργανώσεων υπό την αιγίδα του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Στο μεταξύ χθες, ο κ. Μουμπάρακ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, μια συνάντηση που αξιωματούχοι χαρακτήρισαν συνέχεια της Ισραηλο-Παλαιστινιακής συνόδου κορυφής του περασμένου μήνα και η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα ασφάλειας στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων σε μερικούς μήνες.

    [03] Αννάν: Απαραίτητη διεθνής συνθήκη κατά της τρομοκρατίας.

    11-03-2005

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, προτείνει διεθνή συνθήκη κατά της τρομοκρατίας. Σε ομιλία του στην διεθνή διάσκεψη για την τρομοκρατία, που διεξάγεται στη Μαδρίτη, ο κ. Αννάν τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα για να αποτρέψει ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση από μέρους τρομοκρατών και περιέγραψε στρατηγική 5 σημείων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παροτρύνοντας τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για τον ορισμό της τρομοκρατίας και να επιτρέψουν στον Διεθνή Οργανισμό να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον αγώνα αυτό. Επίσης ο κ. Αννάν τόνισε ότι πολλά αντιτρομοκρατικά μέτρα που υιοθετήθηκαν πρόσφατα φαλκιδεύουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και πρότεινε την σύσταση ειδικής επιτροπής που θα πιστοποιεί αν τα νέα μέτρα συνάδουν με την διεθνή νομοθεσία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος απ' τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 200 άτομα.

    [04] Ράις: Συγκλίνει η πολιτική ΗΠΑ-ΕΕ για το Ιράν.

    11-03-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι 'συγκλίνει' η πολιτική ΗΠΑ και Ευρώπης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους στο Μεξικό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, η κ. Ράις τόνισε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στο να αποτρέψουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από μέρους του Ιράν. Η κ. Ράις τόνισε επίσης ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να προσφέρει αντικειμενικές εγγυήσεις ότι δεν υπάρχουν οπλικές εφαρμογές του πυρηνικού της προγράμματος. Διαπραγματευτές απ' το Ιράν, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία συζητούν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

    [05] Νέος γύρος συνομιλιών Ουάσιγκτον-Πεκίνου για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    11-03-2005

    Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι συναντώνται σήμερα εδώ στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τρόπους επιστροφής της Βόρειας Κορέας στο τραπέζι των εξαεθνών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμά. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, δήλωσε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις εξαεθνείς συνομιλίες, Κρίστοφερ Χίλ, θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο της Κίνας στη Βόρεια Κορέα, Νίνγκ Φουκούι. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στις εξαεθνείς συνομιλίες, Τζόσεφ Ντιτράνι, δήλωσε ότι η Κίνα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να πείσει την Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις συνομιλίες. Η Βόρεια Κορέα μποϋκοτάρισε τον τέταρτο γύρο των εξαεθνών συνομιλιών πέρυσι, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ασκούσαν εχθρική πολιτική εναντίον της. Πάντως πρόσφατα η Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στις συνομιλίες υπό ορισμένους όρους.

    [06] Επιτυχής και η δεύτερη εγχείρηση του Μπιλ Κλίντον.

    11-03-2005

    Γιατροί του Πρεσβυτεριανού νοσοκομείου στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον, έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του και αναπαύεται μετά την εγχείρησή στην οποία υπεβλήθη χθες. Ο κ. Κλίντον υποβλήθηκε σε εγχείρηση λόγω επιπλοκών που προέκυψαν από την περσινή του εγχείρηση τετραπλού μπάι πάς. Η χθεσινή εγχείρηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ θεωρείται επιτυχής και προέβλεπε την αφαίρεση υγρού από τον αριστερό πνεύμονά του. Οι θεράποντες γιατροί είπαν ότι η επιπλοκή αυτή είναι σπάνια, αλλά όχι ανησυχητική. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο πνεύμονας του κ. Κλίντον είναι σε καλή κατάσταση, ενώ αναμένεται πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραμείνει στο νοσοκομείο 3 με 10 μέρες.

    [07] Αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής προς το Ιράν

    11-03-2005

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν ευρωπαϊκή πρόταση για την προσφορά στο Ιράν ορισμένων οικονομικών κινήτρων, με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη από μέρους του των δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ανακοίνωσε αυτή την αλλαγή πολιτικής σήμερα Παρασκευή, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον αίρει τις αντιρρήσεις της αναφορικά με την αίτηση του Ιράν να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στην παροχή άδειας για την κατασκευή ανταλλακτικών για τα ιρανικά επιβατηγά αεροσκάφη. Η κα Ράις είπε ότι η αλλαγή αυτή δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν πρακτικά μέτρα για να υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές προσπάθειες, ώστε να πειστεί το Ιράν να είναι συνεργάσιμο, μέσω της διπλωματικής οδού.

    Νωρίτερα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είπαν στην ΕΕ ότι θα υποστηρίξουν την ιδέα της παραπομπής της υπόθεσης του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, αν οι συνομιλίες τους δεν μπορέσουν να πείσουν την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε μόνιμη βάση.

    [08] Σε 50 ανήλθε σε αριθμός των θυμάτων της επίθεσης σε κηδεία στο Ιράκ

    11-03-2005

    Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Πέμπτης, σε κηδεία που γινόταν σε σιιτικό τέμενος στη Μοσούλη, ανήλθε σε 50. Πάνω από 80 άλλα άτομα τραυματίστηκαν, πολλά από αυτά, σοβαρά. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Οι οικογένειες των θυμάτων έθαψαν την Παρασκευή τους νεκρούς τους σε ιδιωτικές κηδείες, ακυρώνοντας τα σχέδια για μία ομαδική επικήδεια τελετή και πομπή, λόγω φόβων για νέα επίθεση.

    Στην πολιτική σκηνή τώρα, η κύρια σιιτική συμμαχία, που κέρδισε με σημαντική πλειοψηφία τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου, έχει σχεδόν ολοκληρώσει συμφωνία με Κούρδους ηγέτες για τη σύμπηξη συνασπισμού πριν από την πρώτη σύσκεψη της ιρακινής εθνοσυνέλευσης την επόμενη Τετάρτη.

    Στο μεταξύ, Πολωνική εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γέρζι Σζαλτζίνσκυ, δήλωσε ότι η Πολωνία θα αποσύρει μερικές εκατοντάδες στρατιωτών της από το Ιράκ τον Ιούλιο.

    [09] Aποσύρθηκαν τα συριακά στρατεύματα από το βόρειο Λίβανο.

    11-03-2005

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συριακά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το βόρειο Λίβανο. Οι λιβανικές δυνάμεις ασφάλειας λένε ότι χιλιάδες στρατιώτες εγκατέλειψαν τις βόρειες θέσεις τους για πρώτη φορά από την είσοδο των συριακών δυνάμεων στη χώρα, το 1976. Πάντως, Σύροι μυστικοί πράκτορες παρέμειναν στο βορρά, ενώ Σύροι στρατιώτες παραμένουν σε άλλα σημεία του Λιβάνου.

    Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ Τέργιε Ρούντ Λάρσεν ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Βηρυτό για να συζητήσει την πλήρη απόσυρση των συριακών δυνάμεων από το Λίβανο. Ο κ. Ρούντ Λάρσεν είπε ότι θα ζητήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την συριακή απόσυρση, από τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ.

    Στο φύλο της Παρασκευής, η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ γράφει ότι ο ειδικός απεσταλμένος σχεδιάζει να πει στη Συρία, ότι θα αντιμετωπίσει πολιτική και οικονομική απομόνωση εάν δεν αναλάβει άμεση δράση για την απόσυρση των στρατευμάτων της.

    [10] Πρώτη επέτειος των βομβιστικών επιθέσεων της Μαδρίτης

    11-03-2005

    Στην Ισπανία, τηρήθηκε πεντάλεπτη σιγή την Παρασκευή, λόγω της πρώτης επετείου των βομβιστικών επιθέσεων κατά τραίνων της Μαδρίτης, από τις οποίες σκοτώθηκαν 191 άτομα. Ολόκληρη η χώρα, ακόμα και τα τραίνα που εκτελούσαν δρομολόγια, σταμάτησε για 5 λεπτά το μεσημέρι, προς τιμήν των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν και ο βασιλιάς Μωχάμεντ του Μαρόκου, μαζί με τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουις Ροντρίγκες Θαπατέρο, τήρησαν επίσης πεντάλεπτη σιγή. Οι καμπάνες των εκκλησιών έκρουσαν στις 7.37 το πρωί τοπική ώρα, που ήταν ακριβώς η στιγμή που η πρώτη έκρηξη διέλυσε ένα τραίνο τέτοια μέρα πέρυσι.

    Οι δέκα συντονισμένες εκρήξεις σε 4 τραίνα, είχαν σαν αποτέλεσμα τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων από τρομοκρατική ενέργεια στην Ισπανία. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβαν Ισλαμιστές εξτρεμιστές, κυρίως από το Μαρόκο, που ήταν συμπαθούντες της αλ Κάιντα.

    [11] Παραδόθηκε ο σερβοβόσνιος πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μίκο Στάνισιτς στο δικαστήριο της Χάγης

    11-03-2005

    Μίκα Στάνισιτς

    Ο σερβοβόσνιος πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μίκα Στάνισιτς παραδόθηκε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, για να αντιμετωπίσει τις εναντίον του κατηγορίες στις οποίες συγκαταλέγονται βασανιστήρια και δολοφονίες κατά την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία τη δεκαετία του 90. Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε στη ΦτΑ ότι ο κ. Στάνισιτς έφθασε στο κέντρο κράτησης των ΗΕ, στη Χάγη, την Παρασκευή.

    Την Πέμπτη, το δικαστήριο ανακοίνωσε τις κατηγορίες του εναντίον του πρώην αξιωματούχου. Στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται δέκα περιπτώσεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για φρικαλεότητες που διέπραξαν στρατιώτες που βρίσκονταν κάτω από την διοίκησή του, εναντίον μη Σέρβων, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν παροτρύνει την Σερβία να συλλάβει υπόπτους για εγκλήματα πολέμου και να τους μεταφέρει στη Χάγη. Από τον Ιανουάριο, 4 υψηλόβαθμοι πρώην αξιωματούχοι του Σερβικού στρατού παραδόθηκαν στο διεθνές δικαστήριο.

    [12] Νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, μάλλον, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    11-03-2005

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    Ο πρόεδρος Μπους σχεδιάζει να διορίσει τον αμερικανό διπλωμάτη Ζαλμάι Χαλιλζάντ ως νέο πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο κ. Χαλιλζάντ, του οποίου η καταγωγή είναι από το Αφγανιστάν, είναι επί του παρόντος ο αμερικανός πρέσβης στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο κ. Χαλιλζάντ είναι η επιλογή του προέδρου Μπούς για να διαδεχθεί τον Τζών Νεγροπόντε στην πρεσβεία της Βαγδάτης. Ακόμα δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση.

    Ο κ. Μπους έχει ήδη διορίσει τον Τζών Νεγροπόντε στη θέση του πρώτου διευθυντή των μυστικών εθνικών υπηρεσιών. Το 2003, ο πρόεδρος Μπους είχε ζητήσει από τον κ. Χαλιλζάντ να επιθεωρήσει τις εκλογές και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στο Αφγανιστάν. Προηγουμένως, ήταν ένας από τους κύριους συμβούλους του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

    [13] Η πολιτική διάσταση της Χεζμπολά και οι ΗΠΑ

    11-03-2005

    Μεγάλες διαδηλώσεις υπερ της Συρίας στη Βηρυτό

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν έχουν αλλάξει γνώμη σε σχέση με τη λιβανική Χεζμπολά, την οποία εξακολουθούν να θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση παρά την, από μέρους της, επίδειξη πολιτικού ρόλου αυτή τη βδομάδα στη Βηρυτό. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε πως για να γίνει η Χεζμπολά δεχτή από τη διεθνή κοινότητα σαν μια αξιόπιστη πολιτική οντότητα πρέπει να σταματήσει τις δοσοληψίες της με την τρομοκρατία.

    Σε μια επίδειξη πολιτικής ισχύος η Χεζμπολά ξεσήκωσε χιλιάδες Λιβανέζους, οι οποίοι κατέκλυσαν την Τρίτη τους δρόμους της Βηρυτού εκφράζοντας υποστήριξη προς τη στρατιωτική παρουσία της Συρίας στο Λίβανο.

    Όμως ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους, συμπεριλαμβανόμενης και της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζας Ράϊς, είπαν πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν τη φιλο-ϊρανική Χεζμπολά ως τρομοκρατική οργάνωση. Επίσης είπαν πως η Χεζμπολά δεν θα αποκτήσει πολιτική αξιοπιστία εάν δεν εγκαταλείψει το παιγνίδι της τρομοκρατίας, όπως το έθεσε ένας αξιωματούχος.

    Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν καθώς εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης απέρριψαν δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάϊμς που ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπους άλλαξε πολιτική έναντι της Χεζμπολά συμπλέοντας, αν και απρόθυμα, με την άποψη της Γαλλίας και των Ηνωμένων Εθνών, που προσπαθούν να κατευθύνουν την οργάνωση αυτή προς το πολιτικό ρεύμα του Λιβάνου.

    Ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προ πολλού δεχτεί το γεγονός ότι η Χεζμπολά, η οποία έχει 12 βουλευτές στο αποτελούμενο από 128 μέλη λιβανικό κοινοβούλιο, αποτελεί πολιτική δύναμη στο Λίβανο. Αλλά, πρόσθεσε, η οργάνωση αυτή εκτός από την πολιτική έχει και την τρομοκρατική πλευρά της και πως ενόσω εξακολουθεί να έχει ανάμειξη με την τρομοκρατία οι ΗΠΑ δεν θα έχουν δοσοληψίες μαζί της.

    Στην τακτική του συνάντηση με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελί, είπε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εκφέρουν γνώμη σε σχέση με το ποιος θα συμμετάσχει, ή όχι στην πολιτική του Λιβάνου. Αλλά, πρόσθεσε, στη διαδικασία που θα προηγηθεί των κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαΐου δεν πρέπει να υπάρχουν πιέσεις, εξαναγκασμοί και εκφοβισμοί εκ των έξω, γι αυτό ακριβώς η κυβέρνηση Μπους ζητάει από τη Συρία να συμμορφωθεί με το ψήφισμα 15-59 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητά από τη Δαμασκό να απομακρύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το Λίβανο.

    'Η παρουσία συριακών δυνάμεων και Σύρων μυστικών πρακτόρων στο Λίβανο', είπε ο κ. Ερελί, 'δε συμβιβάζεται με τη διεξαγωγή εκλογών ελεύθερων, αδιάβλητων και απηλλαγμένων από εξωτερική ανάμειξη. Σ' αυτή την αρχή βασικά έχει στηριχτεί και το ψήφισμα 15-59 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζητά την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από το Λίβανο'.

    Εξ άλλου ήπια ήταν η αντίδραση του κ. Ερελί στην επανεκλογή από το λιβανικό Κοινοβούλιο του φιλοσύρου Ομάρ Καράμι στην πρωθυπουργία της χώρας. Όπως είπε, ο κ. Καράμι παραιτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου γιατί μπορούσε πια να είναι αποτελεσματικός και ο Λίβανος χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε μια αποτελεσματική κυβέρνηση.

    Οι ΗΠΑ, είπε, καλούν τον κ. Καράμι να αρθεί στο ύψος της πρόκλησης και να εργαστεί για την εκπλήρωση των πόθων του λιβανικού λαού.

    [14] Γ. Σαββαΐδης: 'Η επιτυχής διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων θα είναι, όχι μόνο προνόμιο των μεγάλων χωρών, αλλά και των μικρών'.

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    11-03-2005

    Γιώργος Σαββαΐδης

    Η Ελληνική εξωτερική πολιτική και οι άμεσοι στόχοι της καθώς και τα διδάγματα των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας αποτέλεσαν το, κύριο άξονα της ομιλίας του πρέσβη Γιώργου Σαββαΐδη σε εκδήλωση του συλλόγου απόφοιτων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην ελληνική πρεσβεία, εδώ στη Ουάσιγκτον.

    'Τα τρία κυριότερα σημεία', είπε ο κύριος Σαββαΐδης, 'αναφέρονται στην ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδος, ως χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δεύτερο σημείο αναφέρεται στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - ΗΠΑ, και το τρίτο είναι στη γεωπολιτική θέση, η οποία, όπως ξέρετε, βρίσκεται και έχει ένα ειδικό ρόλο , στα Βαλκάνια και στη ανατολική Μεσόγειο. Στο τρίτο αυτό σημείο θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουμε τις θέσεις μας αναφορικά με το Κυπριακό και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα κάνουμε επίσης αναφορά και στο πρόβλήμα της Μέσης Ανατολής'.

    Πέρα από την ελληνική εξωτερική πολιτική ο κύριος Σαββαΐδης έθιξε και το θέμα της μεταολυμπιακής περιόδου.

    ' Η προσπάθεια μας είναι διττή', δήλωσε ο έλληνας πρέσβης. 'Αφ' ενός να παρουσιάσουμε ποιο θα είναι το μέλλον των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και τι δυνατότητες υπάρχουν για επενδύσεις στην Ελλάδας, επίσης και για την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα να πείσουμε ότι το θαυμάσιο πρόσωπο που έδειξε η χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι, θα εξακολουθήσει να αποτελεί το κανόνα στη συμπεριφορά μας τα επόμενα χρόνια'.

    Βέβαια οι ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας αποτελούν από δω και πέρα πρότυπο για τις διοργανώτριες χώρες. Τί έχει να διδαχτεί η Νέα Υόρκη που προσπαθεί να πάρει την ανάθεση για τους Ολυμπιακούς του 2012;

    'To δίδαγμα που μπορεί να πάρει η Νέα Υόρκη, όπως και πολλές άλλες μεγάλες χώρες που φιλοδοξούν να φιλοξενήσουν στο μέλλον Ολυμπιακούς αγώνες', , είπε ο κύριος Σαββαΐδης, 'είναι ότι με τη κατάλληλη προσπάθεια και το συντονισμό και κυρίως με το αγκάλιασμα της υποθέσεως των ολυμπιακών αγώνων από τα ευρύτερα, στρώματα της κοινωνίας, και του λαού , αλλά και των πολιτικών δυνάμεων της δεδομένης χώρας, η επιτυχής διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων θα είναι στο μέλλον όχι μόνο προνόμιο των μεγάλων χωρών, αλλά και των μικρών. Και επομένως αν υπάρχει μία κληρονομιά και ένα δίδαγμα το οποίο πρέπει να περάσει στις επόμενες διοργανώσεις θα είναι ότι τελικά οι ολυμπιακοί αγώνες δεν είναι μόνο υπόθεση των μεγάλων και των πλουσίων χωρών, αλλά χωρών αποφασισμένων να πετύχουν στη διεξαγωγή τους'.

    Γύρω στα 90 άτομα συμμετείχαν στη εκδήλωση, η οποία οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος του Χάρβαρντ Κλαμπ στην ελληνική πρεσβεία. Να σημειωθεί, ότι ο κύριος Σαββαΐδης είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και χρησιμοποίησε την ευκαιρία αυτή για την προώθηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 13:58:09 UTC