Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Μπους: «Η Αμερική στηρίζει μία ισχυρή Ευρώπη»
  • [02] Ροχανί: Νέα δυναμική στις συνομιλίες με την Ευρώπη για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.
  • [03] Αδαμάντιος Βασιλάκης: Καλή η πρόοδος στο Κόσοβο αλλά όχι αρκετή.

  • [01] Πρόεδρος Μπους: «Η Αμερική στηρίζει μία ισχυρή Ευρώπη»

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλες

    23 Feb 2005, 20:18 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ από τη διάσκεψη κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ

    (RealVideo)

    Την ανάγκη για συμφιλίωση της Αμερικής με την Ευρώπη τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, στη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά τη διήμερη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες. Η Αμερική, είπε ο κύριος Μπους, στηρίζει μία ισχυρή Ευρώπη, δημοκρατική και σύμμαχο των ΗΠΑ στο δύσκολο έργο της προώθησης της ελευθερίας στον κόσμο.

    Η φιλία μας , συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, είναι ουσιαστική για τη Ευρώπη και για την ασφάλεια ολόκληρου του κόσμου και καμία δύναμη στη γη δεν μπορεί να μας χωρίσει.

    Τα λόγια αυτά βρήκαν θετική απήχηση ακόμα και σε κύκλους, οι οποίοι είχαν στο παρελθόν εκδηλώσει ισχυρή αντίθεση στην πολιτική του Προέδρου Μπους, ιδιαίτερα έναντι του Ιράν, συμπεριλαμβανόμενου και του Προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Ο κύριος Σιράκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον Πρόεδρο Μπους στις Βρυξέλλες, φάνηκε τώρα να συμφωνεί ότι είναι καιρός να γυρίσει η σελίδα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο διατλαντικής ενότητας

    Η Ευρώπη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις , επίσης έμεινε ικανοποιημένη από τις δηλώσεις του Πρόέδρου Μπους, ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην επίλυση του Μεσανατολικού με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, που συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ. Άλλοι στόχοι στην ατζέντα που προώθησε ο Πρόεδρος Μπους στις Βρυξέλλες είναι να αποτραπεί η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από μέρους του Ιράν, να αποσύρει η Συρία τα στρατεύματά της από το Λίβανο και να υποστηριχθεί η προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στη Ατλαντική συμμαχία.

    Ακούστηκαν όμως και αντίθετες φωνές, που υψώθηκαν από ομάδες διαδηλωτών σε διάφορα σημεία της πόλης, από τα οποία πέρασε ο Αμερικανός ηγέτης. Μία από της τοποθεσίες στις οποίες έγιναν διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του Πρόέδρου Μπους στις Βρυξέλλες και της συμμετοχής του στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ήταν ο χώρος έξω από τη Αμερικανική Πρεσβεία. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο χώρο αυτό αψηφώντας το πολύ κρύο και το χιόνι και εκδήλωσαν τη αντίθεση τους στην πολιτική του προέδρου Μπους στο Ιράκ και στην έμφαση που ο ίδιος δίνει τελευταία σε θέματα όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία.

    Λίγο μετά την σύνοδο κορυφή στην έδρα της Ατλαντικής συμμαχίας, ο καθένας από τους ηγέτες που πήραν μέρος σ αυτήν έκανε ξεχωριστές δηλώσεις στο Τύπο. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλής, είπε μεταξύ άλλων: «Θα σας πω το εξής: το συμπέρασμα και το πνεύμα όλων των πρωινών συνεδριάσεων είναι ότι, εν πάση περιπτώσει, υπήρξαν και υπάρχουν διαφωνίες σε χειρισμούς και πρακτικές, αλλά κατά βάση υπάρχει κοινότητα σε ότι αφορά στις αξίες, που όλοι ασπαζόμαστε και υπηρετούμε και ότι αυτό είναι η ισχυρότερη βάση για την παραπέρα συνεργασία. Αυτά είναι περίπου όσα βγήκαν και φαντάζομαι αυτά θα επικοινωνηθούν τώρα κι από τους άλλους ηγέτες.»

    Πολλοί πολιτικοί ηγέτες και αναλυτές συμφωνούν πως το ταξίδι του προέδρου Μπους στις Βρυξέλλες, αν και δεν έλυσε όλα τα προβλήματα ανάμεσα στην Αμερική και τη Ευρώπη, εν τούτοις έβαλε τα θεμέλια για μια καινούργια σχέση ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Με απλά λόγια, οι δύο πλευρές φαίνεται πως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα διαζύγιο ανάμεσα στη Αμερική και την Ευρώπη δεν θα εξυπηρετούσε κανένα χρήσιμο σκοπό, για αυτό και είναι καιρός να αρχίσει η προσπάθεια της συμφιλίωσης.

    [02] Ροχανί: Νέα δυναμική στις συνομιλίες με την Ευρώπη για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

    25 Feb 2005, 03:08 UTC

    Χασάν Ροχανί

    O κύριος διαπραγματευτής του Ιράν για θέματα πυρηνικού προγράμματος, Χασσάν Ροχανί, προέβλεψε «νέα δυναμική», όπως είπε χαρακτηριστικά, στις συνομιλίες με την Ευρώπη για τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Μετά από συνομιλίες που είχε χθες στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, ο κ. Ροχανί δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο κ. Σιράκ δεν του διαβίβασε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα απ τον πρόεδρο Μπούς. Αλλά τόνισε ότι συζητήθηκαν «ορισμένα σημεία» που είχαν εγερθεί στις συνομιλίες του κ. Μπούς με το κ. Σιράκ. Εκπρόσωπος του κ. Σιράκ δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να δώσει αντικειμενικές εγγυήσεις ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικούς στόχους και τόνισε ότι η Γαλλία ελπίζει πως αυτό θα επιτευχθεί με «διεθνή διάλογο με το Ιράν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Αδαμάντιος Βασιλάκης: Καλή η πρόοδος στο Κόσοβο αλλά όχι αρκετή.

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον.

    25 Feb 2005, 00:18 UTC

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Αδαμάντιος Βασιλάκης, επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τους τελευταίους τέσσαρες μήνες στο Κόσοβο αλλά παράλληλα εκδήλωσε και ανησυχία για τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους Αλβανόφωνους και τους Σέρβους κατοίκους της περιοχής.

    Μιλώντας σε σχετική τακτική συνεδρίαση που έγινε την Πέμπτη στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο κύριος Βασιλάκης είπε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την ανάλυση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι μετά τις εκλογές και την εγκαθίδρυση κυβέρνησης συνασπισμού, τον Οκτώβριο 2004, η διεθνής κοινότητα είδε να παρέχονται ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις από μέρους της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου αναφορικά με την εφαρμογή των βασικών αρχών που έχουν διαμορφωθεί γι αυτό. Κατά τον κύριο Βασιλάκη επίσης η Ελλάδα συμφωνεί και με την γενική εκτίμηση ότι ενώ έχουν γίνει διάφορα σταθερά βήματα προόδου, τα βήματα αυτά καλύπτουν ορισμένους μόνον τομείς γι αυτό και η πρόοδος είναι περιορισμένη.

    Στην παρέμβασή του ο έλληνας πρέσβης είπε παράλληλα πως σημειώνει με ανησυχία κάτι που αναγνωρίζεται και στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, πως καμία από τις βασικές αρχές δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Εξ ίσου ανησυχητική, κατά τον ίδιο αξιωματούχο, είναι και η αντίφαση που υπάρχει μεταξύ της προόδου που, όπως μεταδίδεται, σημειώνεται στην εφαρμογή των βασικών αρχών και της επίσης μεταδιδόμενης διεύρυνσης στο χάσμα που χωρίζει τις δύο εθνικές ομάδες του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κύριος Βασιλάκης τόνισε πως ο δρόμος για το Κόσοβο είναι ξεκάθαρος και έχει καθοριστεί από τις παραμέτρους του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο έλληνας διπλωμάτης πιστεύει πως όσο πλησιάζουμε την ημέρα κατά την οποία θα γίνει η περιεκτική εκτίμηση του τι ακριβώς έχει επιτευχθεί, τόσο περισσότερη πρόοδος χρειάζεται να πραγματοποιηθεί. Κατά τον κύριο Βασιλάκη, καλές είναι οι ενθαρρυντικές ενδείξεις και τα περιορισμένα βήματα προόδου αλλά αυτά δεν είναι αρκετά. Πολύ περισσότερα αναμένονται από τις Προσωρινές Αρχές αλλά επίσης και οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου περιμένουν να δούνε πολύ περισσότερα από τη Διεθνή Κοινότητα. Όμως, κατέληξε ο κύριος Βασιλάκης, «ο στόχος ενός σταθερού, πολυεθνικού, δημοκρατικού και ευημερούντος Κόσοβο αποτελεί προοπτική που αξίζει κάθε προσπάθειας».

    Η παρέμβαση του Έλληνα πρέσβη έγινε μετά από ενημέρωση που έκανε στους μόνιμους αντιπροσώπους των ενδιαφερομένων χωρών ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κόσοβο Jessen-Petersen.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 28 February 2005 - 2:18:09 UTC