Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έσπασαν προσωρινή εκεχειρία επιτιθέμενοι εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών.
  • [02] Επαίνους και επικρίσεις προκάλεσε το διάγγελμα του Προέδρου Μπους

  • [01] Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έσπασαν προσωρινή εκεχειρία επιτιθέμενοι εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών.

    04 Feb 2005, 03:48 UTC

    Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές διατάραξαν δύο εβδομάδες ηρεμίας, με δύο επιθέσεις κατά Iσραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 5 Iσραηλινοί στρατιώτες, ενώ σκοτώθηκε ένας ένοπλος Παλαιστίνιος. Η Παλαιστινιακή Αρχή προσπαθεί να σταματήσει εξτρεμιστές από το να διενεργούν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στόχων. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ελπίδα ότι κατά την διάσκεψη κορυφής την επόμενη εβδομάδα θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με επίσημη ανακωχή, έτσι ώστε να δοθεί τέλος στις βιαιότητες. Οι επιθέσεις της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την έγκριση σχεδίου από τις ισραηλινές αρχές ασφάλειας για την απελευθέρωση 900 παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την απόσυρση ισραηλινών στρατευμάτων από την Ιεριχώ. Το σχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση 500 Παλαιστινίων κρατουμένων μετά την Ισραηλο-Παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής και στη συνέχεια την απελευθέρωση άλλων 400 μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Περίπου 8,000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

    [02] Επαίνους και επικρίσεις προκάλεσε το διάγγελμα του Προέδρου Μπους

    03 Feb 2005, 21:54 UTC

    Επαίνους αλλά και επικρίσεις επέσυρε το χθεσινοβραδυνό διάγγελμα του προέδρου Μπους για την κατάσταση της αμερικανικής Συμπολιτείας. Οι ρεπουμπλικανοί το εξήραν, λέγοντας ότι κατέστησε σαφή την κατεύθυνση προς την οποία ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να οδηγήσει τη χώρα κατά τη δεύτερη θητεία του. Από την πλευρά τους οι δημοκρατικοί είπαν πως το διάγγελμα δεν περιείχε κάπόιο σχέδιο για το Ιράκ και παράλληλα επέκριναν τις προτάσεις του αμερικανού προέδρου σε σχέση με το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας και άλλα εσωτερικά θέματα.

    Κατά την άποψη πολλών ρεπουμπλικανών η ομιλία δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Σε συνέντευξη προς το καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο CSPAN μετά από την προεδρική ομιλία ο γερουσιαστής Τζωρτζ Άλλεν, από τη Βιρτζίνια, είπε πως ο κ. Μπους μίλησε πειστικότατα και με ευκρίνεια για το θέμα της ελευθερίας και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε εσωτερικά προγράμματα.

    Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέην δήλωσε πως τον εξέπληξε το ότι στο τμήμα της ομιλίας του για τη Μέση Ανατολή ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για δημοκρατικές αλλαγές στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Επίσης είπε πως ο κ. Μπους έστειλε προφανώς ένα μήνυμα στον ιρανικό λαό χωρίς να προβεί σε απειλές.

    Από την πλευρά τους οι δημοκρατικοί, κατά την παραδοσιακή επίσημη απάντηση της αντιπολίτευσης στο προεδρικό διάγγελμα, είπαν πως ο κ. Μπους δεν ανέφερε κανένα σχέδιο για το μέλλον του Ιράκ, αν και πολλοί νομοθέτες παραδέχτηκαν πως δεν περίμεναν να ανακοινώσει ο αμερικανός πρόεδρος κάποιο χρονοδιάγραμμα για την απαγκίστρωση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα αυτή.

    Εξ άλλου, σύσσωμοι οι δημοκρατικοί εξέφρασαν σκεπτικισμό για τα σχόλια του προέδρου Μπους αναφορικά με την ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος συνταξιοδότησης, που κατέλαβε ίσως το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του.

    Ο δημοκρατικός βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντες, είπε πως το κόστος της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος θα καταλήξουν να το πληρώσουν οι επερχόμενες γενιές. «Νομίζω, είπε, πως ο πρόεδρος προσπαθεί να κοροϊδέψει τον κόσμο. Αυτό που στην πραγματικότητα θα συμβεί εάν εφαρμοστεί το σχέδιό του είναι πως η μια γενιά θα έρθει αντιμέτωπη με την άλλη: τα εγγόνια εναντίον των παππούδων τους, τα παιδιά εναντίον των γονιών τους.»

    Συγκινητική για όλους υπήρξε η στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος Μπους έδειξε τον εξώστη για τους επισκέπτες όπου βρίσκονταν οι γονείς ενός αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ και μια Ιρακινή της οποίας ο πατέρας δολοφονήθηκε επί Σαντάμ Χουσεΐν. «Νομίζω,» είπε η δημοκρατική βουλευτής από το Τέξας Σήλα Τζάκσον Λή, «ότι ήταν θαυμάσιο το ότι εξέφρασε την αγάπη του αμερικανικού λαού και το ότι μας επέτρεψε να επιδείξουμε ως μέλη του κογκρέσου τον αρμόζοντα σεβασμό.»

    Εξ άλλου, ο αφροαμερικανός βουλευτής Μπόμπου Ρας εξήρε τον πρόεδρο Μπους για διάφορες πρωτοβουλίες που εξήγγειλε, όπως για το Έηντς και για την παιδεία, λέγοντας πως προφανώς ο κ. Μπους έδωσε προσοχή σε ορισμένα πράγματα που ο ίδιος και άλλοι αφροαμερικανοί νομοθέτες του είπαν στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης στο Λευκό Οίκο.

    Πάντως ο κ. Ρας και άλλοι δημοκρατικοί ετοιμάζονται να δώσουν μάχη σε σχέση με τα σχέδιο του προέδρου Μπους για αναμόρφωση του συστήματος συνταξιοδότηση


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 7 February 2005 - 2:18:08 UTC