Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν διεθνείς υπηρεσίες αρωγής για προσφορά βοήθειας.
  • [02] Σαουδική Αραβία: 7 εξτρεμιστές νεκροί μετά από απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων.
  • [03] Ιράκ: Μάχη αμερικανών στρατιωτών με αντάρτες στη Μοσούλη.
  • [04] Ουκρανία: Ο Β. Γιανούκοβιτς κατέθεσε ...
  • [05] 3 Παλαιστίνιοι νεκροί από νέα Ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.
  • [06] Μπους: Σχηματίστηκε διεθνής συνασπισμός για το συντονισμό των προσπαθειών αρωγής
  • [07] ΗΕ: Η διεθνής κοινότητα συμμετέχει στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κινητοποίηση που έχει γίνει ποτέ
  • [08] Ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ σε Συρία, Ιορδανία, Τουρκία.
  • [09] Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για την τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Μπους
  • [10] Ιράκ: Αντάρτες παγίδευσαν αστυνομικούς σε σπίτι με εκρηκτικά
  • [11] Ουκρανία: Αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του ο Γιανούκοβιτς
  • [12] Η Νέα Υόρκη στο πλευρό των πληγέντων ...
  • [13] Επί 93 χρόνια οι Τάιμς της Νέας Υόρκης βοηθούν τους απόρους
  • [14] Mάλλον απογοητευτικές οι εορταστικές ...

  • [01] Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν διεθνείς υπηρεσίες αρωγής για προσφορά βοήθειας.

    30 Dec 2004, 03:05 UTC

    Διεθνείς υπηρεσίες αρωγής προσπαθούν να μεταφέρουν φαγητό, νερό και άλλα εφόδια εκτάκτου ανάγκης στη νοτιοανατολική Ασία, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αρωγής στη ιστορία των ΗΕ.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ επικεφαλής των υπηρεσιών προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, Γιαν Εγκελαντ, δήλωσε ότι ο συντονισμός είναι ζωτικής σημασίας για να φτάσουν τα εφόδια, τα τρόφιμα και τα φάρμακα σε εκατομμύρια πληγέντες που τα έχουν ανάγκη. Και εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση του πρόεδρου Μπους για το σχηματισμό διεθνούς συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας για την παροχή άμεσης βοήθειας και για τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες ανάκαμψης των χωρών που επλήγησαν.

    Ο κύριος Εγκελαντ λέει ότι ήδη οι προσπάθειες αρωγής σώζουν καθημερινά χιλιάδες ζωές και επαίνεσε τη διεθνή κοινότητα που προσέφερε πάνω από 220 εκατομμύρια δολάρια, μέχρι στιγμής. Και προσθέτει ότι στις 6 Ιανουαρίου θα εκδοθεί επίσημη έκκληση των ΗΕ για περαιτέρω βοήθεια.

    [02] Σαουδική Αραβία: 7 εξτρεμιστές νεκροί μετά από απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων.

    30 Dec 2004, 03:08 UTC

    Η Σαουδαραβική αστυνομία σκότωσε 7 εξτρεμιστές, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πραγματοποιήσουν δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας χθες στη Ριάντ.

    Οι εξτρεμιστές σκοτώθηκαν κατά την έφοδο της αστυνομίας σε σπίτι στη Σαουδαραβική πρωτεύουσα.

    Είχε προηγηθεί προσπάθεια των βομβιστών να πλησιάσουν με παγιδευμένα αυτοκίνητα το κτήριο του Υπουργείου εσωτερικών καθώς και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων αμέσου επέμβασης. Και τα δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξεράγησαν έξω απ τις εγκαταστάσεις γιατί οι δυνάμεις ασφάλειας δεν τα άφησαν να πλησιάσουν. Απ τις επιθέσεις υπήρξαν τραυματισμοί.

    Επίσης οι επιθέσεις προκάλεσαν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 2 δολάρια χθες.

    [03] Ιράκ: Μάχη αμερικανών στρατιωτών με αντάρτες στη Μοσούλη.

    30 Dec 2004, 03:24 UTC

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι τουλάχιστον 25 αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες με συμμαχικές δυνάμεις στη Μοσούλη.

    Αμερικανικά στρατεύματα με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών, έπληξαν τους αντάρτες, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν με παγιδευμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 αμερικανοί στρατιώτες.

    Νωρίτερα, στη Μοσούλη, Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη σύλληψη του Αμπού Μαρουάν, ύποπτου ανώτερου ηγετικού στελέχους της τοπικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Αμπου Τάλχα, που διατηρεί σχέσεις με τη Αλ Κάιντα.

    Και στη Βαγδάτη, σωστικά συνεργεία ψάχνουν στα ερείπια τουλάχιστον 10 κατοικιών, που κατέρρευσαν αργά χθες όταν αντάρτες παρέσυραν την αστυνομία σε σπίτι παγιδευμένο με εκρηκτικά , τα οποία και πυροδότησαν, σκοτώνοντας 29 άτομα , τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 και καταστρέφοντας τα γύρω σπίτια.

    [04] Ουκρανία: Ο Β. Γιανούκοβιτς κατέθεσε ...

    30 Dec 2004, 03:49 UTC

    Ο πρωθυπουργός, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του και κατέθεσε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και την Κεντρική Επιτροπή Εκλογών της χώρας, καταγγέλλοντας χιλιάδες παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Στο μεταξύ, οι υποστηρικτές του υποψηφίου της αντιπολίτευσης και νικητή των εκλογών, Βίκτωρ Γιουσένκο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έξω απ τα κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο του Κιέβου, με αποτέλεσμα να αποτραπεί χθες συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε συγκαλέσει ο κ. Γιανουκόβιτς.

    [05] 3 Παλαιστίνιοι νεκροί από νέα Ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

    30 Dec 2004, 03:52 UTC

    Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τρεις Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς πυραύλους στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινά τάνκς εισέβαλαν στο προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς και άνοιξαν πυρ. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η έφοδος έγινε στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται για να αποτραπούν οι επιθέσεις Παλαιστινίων με βλήματα όλμων εναντίον Εβραϊκών οικισμών της περιοχής. Στο μεταξύ, ο προσωρινός ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε χθες απ το Ισραήλ να κατεδαφίσει το τείχος που κατασκευάζει στην Δυτική Όχθη και τόνισε ότι ένα τέτοιο τείχος δεν πρόκειται ποτέ να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στο Ισραήλ.

    [06] Μπους: Σχηματίστηκε διεθνής συνασπισμός για το συντονισμό των προσπαθειών αρωγής

    29 Dec 2004, 21:02 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους λέει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαραστέκονται στα θύματα του σεισμού που εκδηλώθηκε στον Ινδικό Ωκεανό με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τεράστιο καταστροφικό παλιρροϊκό κύμα. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως σχηματίστηκε ένας διεθνής συνασπισμός, ο οποίος θα συντονίσει τις προσπάθειες ανακούφισης και ανοικοδόμησης.

    Ο Πρόεδρος Μπους λέει πως η καταστροφή που προκλήθηκε είναι αδιανόητη και πως οι ΗΠΑ ανταποκρίνονται δεόντως. Ο κύριος Μπους είπε: «Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος πως η κυβέρνησή μας ενδιαφέρεται και πως θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια σ αυτούς που την έχουν ανάγκη.»

    Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του αφότου ξέσπασε η τραγωδία ο κ. Μπους αναφέρθηκε στις φοβερές απώλειες ζωών και ακίνητων περιουσιών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο ράντσο του στο Τέξας, ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως η Αμερική συνεργάζεται με την Ινδία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία για να διασφαλισθεί πως η βοήθεια θα φτάσει στα χέρια αυτών που τη χρειάζονται και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον δε θα μείνει μόνο με τα 35 εκατομ. δολάρια που έχει ήδη προσφέρει αλλά θα προσφέρει κι άλλα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε: «Αργά, αλλά σταθερά το μέγεθος του προβλήματος θα φανεί. Και θα φανεί κυρίως όταν θ αρχίσουν οι προσπάθειες αναστήλωσης της υποδομής και αποκατάστασης των κοινοτήτων, που έχουν επηρεαστεί και που πρέπει να βοηθηθούν να ορθοποδήσουν.»

    Καταστροφές στο Πούκετ

    Ο Πρόεδρος Μπους είπε ακόμα πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για τα σεισμικά κύματα. Ένα τέτοιο σύστημα λειτουργεί σε χώρες του Ινδικού Ωκεανού. Εάν υπήρχε προειδοποιητικό σύστημα στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε το τσουνάμι, την Κυριακή, θα είχαν γλιτώσει πολλές χιλιάδες άνθρωποι.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δηλώνουν πως ομάδες ειδικών μετέβησαν αεροπορικώς στην Ταϊλάνδη και τη Σρι Λάνκα για να συζητήσουν με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών τί χρειάζονται επειγόντως και τί μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να τις βοηθήσουν. Ήδη έχει σταλεί στην Ταϋλάνδη αμερικανική βοήθεια σε τρόφιμα, νερό και αντίσκηνα για να διανεμηθούν στις πληγείσες περιοχές.

    Ο συνταγματάρχης Γκιγιέρμο Κανέδο, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διοίκησης Ειρηνικού στη Χαβάη, λέει πως δύο μονάδες του ναυτικού με περίπου 1500 ναύτες και πεζοναύτες κατευθύνονται προς τη θάλασσα της Νότιας Κίνας και τον κόλπο της Βεγγάλης. Τα πλοία διαθέτουν εκτός των άλλων μονάδες απόσταξης ύδατος, πλωτά χειρουργεία και ελικόπτερα , τα οποία θα ενεργοποιηθούν αμέσως μόλις οι ομάδες εκτίμησης ολοκληρώσουν το έργο τους.

    Σήμερα, ο κύριος Μπους τηλεφώνησε στους ηγέτες της Ινδίας, της Σρι Λάνκα, της Ινδονησίας και της Ταϋλάνδης, στους οποίους εξέφρασε τα συλλυπητήρια του, ενώ παράλληλα τους διαβεβαίωσε ότι τα 35 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια που προσέφεραν οι ΗΠΑ δεν είναι παρά μόνο η αρχή.

    Το Στέητ Ντιπάρτμεντ λέει ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 12 αμερικανών, ενώ εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται.

    [07] ΗΕ: Η διεθνής κοινότητα συμμετέχει στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κινητοποίηση που έχει γίνει ποτέ

    29 Dec 2004, 21:09 UTC

    Διεθνείς υπηρεσίες αρωγής προσπαθούν να μεταφέρουν φαγητό, νερό και άλλα εφόδια εκτάκτου ανάγκης στη νοτιοανατολική Ασίας, όπου εκατομμύρια έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς τροφή.

    Τα ΗΕ χαρακτήρισαν τις επιχειρήσεις αρωγής ως τις μεγαλύτερες στην ιστορία τους.

    Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι ο απολογισμός των καταστροφών θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια και ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Κοφι Αννάν είπε ότι τα ΗΕ θα εκδώσουν επίσημη έκκληση για διεθνείς συνεισφορές την ερχόμενη εβδομάδα.

    Δεκάδες κυβερνήσεις και οργανώσεις αρωγής από όλο τον κόσμο έχουν ήδη υποσχεθεί εκατομμύρια δολάρια , Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι θα προτείνει στις διεθνείς δωρήτριες χώρες να αναστείλουν προσωρινά τα απέναντί τους χρέη της Ινδονησίας και της Σομαλίας.

    Στο μεταξύ καταφτάνουν αεροπορικώς εφόδια και ιατρικές ομάδες στη πληγείσες περιοχές συμπεριλαμβανόμενων της Ινδίας, της Σρι Λάνκα και της Ινδονησίας.

    [08] Ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ σε Συρία, Ιορδανία, Τουρκία.

    29 Dec 2004, 02:44 UTC

    Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, την Ιορδανία και τη Συρία για συνομιλίες με θέμα την προετοιμασία του Ιράκ για τις εκλογές στις 30 Ιανουαρίου.

    Ο κύριος Άρμιτατζ θα έχει επαφές στις τρεις αυτές χώρες, όπου πλειοψηφούν οι Σουνίτες μουσουλμάνοι και θα τους ζητήσει να ενθαρρύνουν τους Σουνίτες του Ιράκ να προσέλθουν στις κάλπες. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η μειονότητα των Σουνιτών στο Ιράκ θα μποϋκοτάρει τις εκλογές, με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπηθεί επαρκώς στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

    Στη Συρία ο κύριος Αρμιτάτζ θα συζητήσει επίσης την, κατά την Ουάσινγκτον, προσφορά βοήθειας από μέρους της Δαμασκού σε στελέχη του πρώην Ιρακινού καθεστώτος.

    Επίσης χθες, ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι Ιρακινοί θέλουν μία ελεύθερα εκλεγμένη κυβέρνηση και ζήτησε από τους Ιρακινούς να προσέλθουν στις κάλπες, παρά τις απειλές για επεισόδια βίας.

    [09] Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για την τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Μπους

    29 Dec 2004, 00:35 UTC

    Όπως αναμένεται, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια στην Ουάσινγκτον, για την τελετή ορκωμοσίας, για την δεύτερη θητεία του προέδρου Μπους, στις 20 Ιανουαρίου. Καθώς η μέρα αυτή πλησιάζει, οι σχεδιαστές των μέτρων ασφαλείας ανησυχούν όλο και πιο πολύ για τους τρομοκράτες και τους διαδηλωτές.

    Ο πρόεδρος Μπους αδημονεί να αρχίσει την δεύτερη θητεία του για να μπορέσει να εφαρμόσει ορισμένες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις για την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και του ομοσπονδιακού προγράμματος συντάξεων, του λεγόμενου Σόσιαλ Σεκιούριτυ.

    O κύριος Μπους είπε: «Μου αρέσει να έρχομαι αντιμέτωπος με τα προβλήματα. Μου αρέσει να δουλεύω με τους συνεργάτες μου, ώστε να μπορέσουμε να πούμε όταν τελειώσει η θητεία μας, ότι αφήσαμε πίσω μας μία καλύτερη Αμερική. Ο χρόνος μας εδώ στην Ουάσινγκτον δεν είναι τόσο πολύς, οπότε είμαι έτοιμος να εργαστώ σκληρά.»

    Πριν, λοιπόν, να μπορέσει να αρχίσει πραγματικά το έργο που θέλει να επιτελέσει, ο κ. Μπους πρέπει πρώτα να πάρει τον όρκο του προέδρου των ΗΠΑ, όπως προβλέπει το σύνταγμα της χώρας, στις 20 Ιανουαρίου. Η ορκωμοσία αποτελεί μία πολιτική τελετουργία που γίνεται κάθε 4 χρόνια, από τότε που ορκίστηκε ο Τζώρτζ Ουάσινγκτον, ως ο πρώτος πρόεδρος του έθνους το 1789.

    Αυτή θα είναι η πρώτη τελετή ορκωμοσίας μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατά των ΗΠΑ και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δεν αποκαλύπτουν πολλά για τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση των απειλών από τρομοκράτες και διαδηλωτές, όμως αναμένεται ότι χιλιάδες αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για την τελετή ορκωμοσίας, την επίσημη παρέλαση και τις δεξιώσεις.

    Αντιπολεμικοί ακτιβιστές σχεδιάζουν μεγάλες διαδηλώσεις για εκείνες τις μέρες. Η Γκέηλ Μέρφυ είναι μέλος της ομάδας Ρόζ Κώδικας, Γυναίκες για την Ειρήνη. «Φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο για μας να παρεμποδίσουμε την πραγματοποίηση της τελετής, αλλά πιστεύω ότι είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο να ακούσει τη φωνή μας αυτή η κυβέρνηση, αλλά και ο κόσμος όλος να καταλάβει πως εξακολουθούμε να είμαστε κινητοποιημένοι και να αντιτασσόμαστε τις πολιτικές Μπους.»

    Ιστορικά, οι προεδρικές τελετές ορκωμοσίας είναι ευκαιρίες για τον νεοεκλεγέντα ή τον επανεκλεγέντα πρόεδρο να γεφυρώσει τον πολιτικό διχασμό που δημιούργησαν οι προηγηθείσες εκλογές και να επανενώσει τη χώρα. Ο πρόεδρος Μπους είχε προσπαθήσει να κάνει ακριβώς αυτό πριν 4 χρόνια, μετά την νίκη του με ελάχιστη διαφορά ψήφων επί του δημοκρατικού υποψηφίου Αλ Γκόρ. «Και αυτή είναι η υπόσχεσή μου. Θα εργαστώ για την οικοδόμηση ενός μοναδικού έθνους δικαιοσύνης και ευκαιριών.»

    Ο κ. Μπους επέτυχε μία πιο πειστική νίκη αυτή τη φορά, κερδίζοντας το 51% των ψήφων, ενώ ο δημοκρατικός εκλογικός του αντίπαλος, γερουσιαστής Τζών Κέρρυ, κατέκτησε το 48%.

    Ο Μάρβιν Κράντζ, που είναι ιστορικός στην βιβλιοθήκη του κονγκρέσσου, στην Ουάσινγκτον, λέει οτι πολλοί Αμερικανοί θεωρούν την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου σαν ένα σημαντικό σύμβολο των συνεχιζόμενων δημοκρατικών αρχών. Ο κύριος Κραντζ εξηγεί: «Σίγουρα πάντως, η προεδρική ορκωμοσία οριοθετεί ένα είδος αλλαγής και γιαυτό αποτελεί μέρος της αμερικανικής ταυτότητάς μας, αφού είμαστε λαός που έχει δυνατή την αίσθηση αλλαγής. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για νόμιμη αλλαγή και την δεχόμαστε, ακόμα και σε χαλεπές εποχές, το αναγνωρίζουμε αυτό. Για όσους από μας, που μπορεί να είμαστε αντίθετοι με όποιον αναλαμβάνει το αξίωμα του προέδρου, ο άνθρωπος αυτός είναι αποδεκτός ως πρόεδρος όλων των Αμερικανών και πρέπει να ζήσουμε σύμφωνα με τους νέους κανόνες που εκείνος θεσπίζει.»

    Πάντως, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Μπους αντιμετωπίζει γιγάντιο έργο για να μπορέσει να συμφιλιώσει το έθνος, μετά από ένα ακόμα γύρο εκλογών που κρίθηκαν με σχετικά μικρή διαφορά ψήφων.

    Ο καθηγητής Τζών Ουάιτ είναι ειδικός σε θέματα Αμερικανών προέδρων στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον:«Είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος θα προσπαθήσει να επιτύχει την συμφιλίωση με την ορκωμοσία του. Όμως, με το βαθύ διχασμό που επικρατεί, και που ευρύνθηκε ακόμα περισσότερο μέσα στα τελευταία 4 χρόνια, πιστεύω ότι θα είναι πολύ δυσκολότερο για αυτόν να συμφιλιώσει τη χώρα, ακόμα και αν πέτυχε αποφασιστική εκλογική νίκη.»

    Ο κ. Μπους θα πάρει τον προεδρικό όρκο γύρω στο μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου, στα πλαίσια τελετής που θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το κτίριο του Καπιτωλίου. Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει μεγάλη παρέλαση στην οποία θα λάβουν μέρος 10,000 άτομα και 45 μπάντες. Το ίδιο βράδυ, ο πρόεδρος Μπους και η σύζυγός του Λώρα θα λάβουν μέρος σε διάφορες δεξιώσεις και χοροεσπερίδες, που οργανώνουν υποστηρικτές του, για να γιορτάσουν την επανεκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο.

    [10] Ιράκ: Αντάρτες παγίδευσαν αστυνομικούς σε σπίτι με εκρηκτικά

    29 Dec 2004, 21:12 UTC

    Συντρίμμια από την έκρηξη στη Βαγδάτη

    Στη δυτική Βαγδάτη σωστικά συνεργεία ψάχνουν στα ερείπια τουλάχιστον 10 κατοικιών, που κατέρρευσαν αργά χθες όταν αντάρτες παρέσυραν την αστυνομία σε σπίτι παγιδευμένο με εκρηκτικά , τα οποία και πυροδότησαν.

    Οι αρχές λένε ότι τουλάχιστον 29 άτομα σκοτώθηκαν , συμπεριλαμβανόμενων και 6 αστυνομικών. 4 άλλοι αστυνομικοί αγνοούνται και πάνω από 20 άτομα τραυματίστηκαν. Επίσης 23 άλλοι αστυνομικοί και μέλη της εθνοφρουράς σκοτώθηκαν τη Τρίτη σε κύμα ανταρτικών επιθέσεων.

    Σήμερα το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα συγχωνεύσει την Εθνοφρουρά, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο πόλεμο κατά των ανταρτών, με τον Ιρακινό στρατό.

    Στη Μοσούλη, τουλάχιστον μία βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη και τα αμερικανικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με αντάρτες. Επίσης στη Μοσούλη ανακοινώθηκε η σύλληψη του Αμπού Μαρουάν, ύποπτου ανώτερου ηγετικού στελέχους της τοπικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Αμπου Τάλχα, που διατηρει σχέσεις με τη Αλ Κάιντα.

    [11] Ουκρανία: Αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του ο Γιανούκοβιτς

    29 Dec 2004, 21:19 UTC

    Βίκτωρ Γιουσένκο

    O Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς δήλωσε ξανά πως θα παραμείνει στη θέση του παρά την ήττα του στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Σχετική δήλωση ο κ. Γιανούκοβιτς έκανε σήμερα λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων της κυβέρνησης από υποστηρικτές του εκλογικού αντιπάλου του, εξ αιτίας του οποίου δεν μπόρεσε να προεδρεύσει σύσκεψης του υπουργικού του συμβουλίου. Ο αντίπαλος του κ. Γιανούκοβιτς και νικητής των εκλογών, Βίκτωρ Γιουσένκο ζήτησε τον αποκλεισμό, αργά χθες, όταν ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα του δηλώνοντας πως δεν θα εγκαταλείψει τη θέση του.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, που ανακοινώθηκαν χθες ο κ. Γιουσένκο εξασφάλισε το 52% της ψήφου έναντι του κ. Γιανούκοβιτς που πήρε το 44%. Όμως αξιωματούχοι δηλώνουν πως ο κ. Γιανούκοβιτς θα εφεσιβάλλει τα εκλογικά αποτελέσματα λόγω του ότι, όπως λέει, σημειώθηκε ευρείας κλίμακας νοθεία.

    [12] Η Νέα Υόρκη στο πλευρό των πληγέντων ...

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    29 Dec 2004, 00:04 UTC

    Τζωρτζ Πατάκι

    «Η σκέψη και οι προσευχές όλων των Νεοϋορκέζων βρίσκονται με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων της νοατιανατολικής Ασίας που επλήγησαν από τον σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα,» δήλωσε δύο μόλις μέρες μετά την φονική σεισμική δόνηση, που συγκλόνισε τις χώρες της Δυτικής Ασίας, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Τζωρτζ Πατάκι « Ο τραγικός αριθμός θυμάτων είναι απερίγραπτος. Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής θα έχουν μια επώδυνη και πολυέξοδη πορεία επαναφοράς στους φυσιολογικούς ρυθμούς, αλλά είναι βέβαιο ότι θα έχουν την υποστήριξη της πόλης της Νέας Υόρκης».

    Ήδη έχει δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, μέσω του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, και τόσο ο κυβερνήτης όσο και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της πόλης καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν προσφέροντας οικονομική βοήθεια, ακόμα και μέσω του διαδικτύου. «Οι πολίτες της Νέας Υόρκης,» συνέχισε ο κύριος Πατάκι «πάντοτε επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε κρίσιμες στιγμές, όπου κι αν αυτές παρουσιάζονται, με παραδείγματα εθελοντών, προμηθειών οικονομικής βοήθειας και φαρμάκων: από την Αϊτή μέχρι τα νησιά της Καραϊβικής. Για μια ακόμα φορά καλώ τους Νεουορκέζους να ανοίξουν την καρδιά τους και να συμμεριστούν τον πόνο των πολιτών της νότιας Ασίας, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν την τραγωδία, που επέφερε η ισχυρότατη σεισμική δόνηση.»

    Όπως είναι γνωστό, οι καταστροφές έχουν προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, καθιστώντας αδύνατη την επαφή Νεοϋορκέζων με τους συγγενείς τους στις χώρες της νοτιοαναλτολικής Ασίας.

    [13] Επί 93 χρόνια οι Τάιμς της Νέας Υόρκης βοηθούν τους απόρους

    29 Dec 2004, 00:25 UTC

    Η μυρωδιά από τα ψητά κάστανα, και ο ήχος από τα καμπανάκια που κρατάνε τα γραφικά μέλη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Στρατός Σωτηρίας συνιστούν αυτές τις μέρες το σκηνικό της αμερικανικής μεγαλούπολης.

    Πέραν αυτού όμως υπάρχει και ένα πρόγραμμα που έχει τις ρίζες του βαθιά στη φιλανθρωπική παράδοση των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για το λεγόμενο Πρόγραμμα για τους Ενδεέστερους των Ενδεεστέρων , που εφαρμόζει η γνωστή εφημερίδα Τάϊμς της Νέας Υόρκης, από την 1η Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

    Στην περίοδο αυτή η εφημερίδα δημοσιεύει τα ονόματα 90 απόρων, εξιστορώντας τη ζωή τους, τις φοβερές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και ζητώντας από τους αναγνώστες να βοηθήσουν.

    Υπεύθυνος του Ταμείου είναι ο Τζακ Ρόζενθαλ, ο οποίος λέει πως την ιδέα συνέλαβε το 1911 ο τότε εκδότης της εφημερίδας Άλφρεντ Όουκς, ο οποίος είχε βγει να περπατήσει για να χωνέψει μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα με γαλοπούλα, όταν τον πλησίασε ένας πεινασμένος και του ζήτησε χρήματα για να αγοράσει φαγητό. «Όταν ήρθαν Χριστούγεννα ο Όουκς ζήτησε από μέλη του προσωπικού της εφημερίδας να ψάξουν να βρουν στη Νέα Υόρκη 100 πάμπτωχους ανθρώπους, να γράψουν άρθρα με την ιστορία της ζωής τους, να τα δημοσιεύσουν και να περιμένουν να δουν πώς θα ανταποκριθούν οι αναγνώστες.»

    Οι νεοϋορκέζοι ανταποκρίθηκαν, κι έτσι το πρόγραμμα καθιερώθηκε. Το ταμείο στα 93 χρόνια της ιστορίας του έχει δεχθεί πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια από δωρητές κάθε κοινωνικού στρώματος και προέλευσης.

    Η Βιρτζίνια Μάίλς, που είναι εβραία, στέλνει κάθε χρόνο χρήματα στο πρόγραμμα από το 1929, που ήταν δώδεκα χρονών και είχε προσφέρει μια δεκάρα. «Υπάρχει ένα εβραϊκό ρητό το «τικούν ολάν», που σημαίνει «Βελτίωσε τον κόσμο». Yποτίθεται πως εμείς οι Εβραίοι αυτό πρέπει να κάνουμε. Να βελτιώσουμε τον κόσμο. Γι αυτό προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους λιγότερο τυχερούς από μας. Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τη στήλη των Νιου Γιορκ Τάϊμς, που είναι αφιερωμένη στους πάμπτωχους συμπολίτες μας. Η ιστορία τους σου ραγίζει την καρδιά. Τόσο εγώ όσο και πολλοί άλλοι Νεοϋορκέζοι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να ξαναβρούν τη χαμένη αξιοπρέπειά τους.»

    Το Πρόγραμμα των Νιου Γιορκ Τάϊμς έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους στη Νέα Υόρκη, που δεν είχαν «υπό την κεφαλήν κλίνη» να ορθοποδήσουν και να βρουν νέο κουράγιο να συνεχίσουν τη ζωή. Το Πρόγραμμα αυτό έχει τις ρίζες του στη φιλανθρωπία που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αμερικανικής ζωής. Να σημειωθεί, πως πέρυσι οι Αμερικανοί έδωσαν πάνω από 240 δισεκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    [14] Mάλλον απογοητευτικές οι εορταστικές ...

    28 Dec 2004, 04:13 UTC

    Μάλλον απογοητευτικά ήταν τα ποσοστά λιανικών πωλήσεων αυτή την εορταστική περίοδο εδώ στις ΗΠΑ, αλλά οι τεράστιες πωλήσεις καρτών δώρου, κάνουν τους καταστηματάρχες να αισιοδοξούν ότι οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν την μετα-εορταστική περίοδο. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη εταιρεία πολυκαταστημάτων της Αμερικής, η Wal-Mart ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά πωλήσεων της το Δεκέμβριο κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα του 1 με 3%. Αλλά η Εθνική Ομοσπονδία Λιανοπωλητών προβλέπει πως οι πωλήσεις καρτών δώρου θα ξεπεράσουν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή την εορταστική περίοδο. Στο μεταξύ, η εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων Amazon ανακοίνωσε τις υψηλότερες εορταστικές πωλήσεις στην ιστορία της.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 31 December 2004 - 2:18:12 UTC