Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη.
  • [02] Νέο υπουργικό συμβούλιο στο Αφγανιστάν.
  • [03] Ουκρανία: Ο Βίκτωρ Γιανούκοβιτς δηλώνει ότι αυτόν προτιμούν οι ψηφοφόροι.
  • [04] Επέστρεψαν στη πατρίδα τους οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που κρατούνταν στο Ιράκ.
  • [05] Αλμούνια: Πειθαρχικά μέτρα κατά της Ελλάδας

  • [01] Δημοτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    24 Dec 2004, 02:46 UTC

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης προσήλθαν χθες στις κάλπες για τις πρώτες δημοτικές εκλογές στη περιοχή εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες. Η προσέλευση των ψηφοφόρων σε 26 δήμους ήταν μεγάλη και οι χθεσινές εκλογές αποτελούσαν ένα είδος τελικής πρόβας για τις Παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές στις 9 Ιανουαρίου. Επίσης οι χθεσινές δημοτικές εκλογές θεωρούνται και ένα είδος τεστ για την δημοτικότητα του κινήματος Φατάχ, σε αντιδιαστολή με την εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς. Είναι η πρώτη φορά που οι δύο παρατάξεις έρχονται αντιμέτωπες στις κάλπες. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, χαρακτήρισε τις εκλογές το πρώτο βήμα προς την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Άλλος ένας γύρος δημοτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου, σε μεγαλύτερους δήμους των Παλαιστινιακών εδαφών. Τα επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών θα ανακοινωθούν αύριο.

    [02] Νέο υπουργικό συμβούλιο στο Αφγανιστάν.

    24 Dec 2004, 02:49 UTC

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, διόρισε το νέο του υπουργικό συμβούλιο που αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες, αντικαθιστώντας έτσι τους περισσότερους φυλάρχους.

    Ο κ. Καρζάι δεν συμπεριέλαβε στο νέο υπουργικό συμβούλιο δύο σημαντικούς φυλάρχους, τον πρώην υπουργό Άμυνας, Μωχάμεντ Κασίμ Φαχίμ και τον πρώην υπουργό Παιδείας, Γιουνίς Κανουνί, που υπήρξε και αντίπαλος του κ. Καρζάι στις προεδρικές εκλογές.

    Πάντως, ένας πρώην φύλαρχος, ο Ισμαήλ Χάν, συμπεριλαμβάνεται στο νέο κυβερνητικό σχήμα στη θέση του υπουργού ενέργειας και παραμένουν στις θέσεις τους ο Αλί Τζαλαλί, στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και ο κ. Αμπντουλλάχ, στο υπουργείο Εξωτερικών. Στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Αφγανιστάν συμμετέχουν και 3 γυναίκες

    Επίσης ο κύριος Καρζάι δημιούργησε υπουργείο που θα επιβλέπει τον αγώνα του Αφγανιστάν κατά του οπίου και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

    [03] Ουκρανία: Ο Βίκτωρ Γιανούκοβιτς δηλώνει ότι αυτόν προτιμούν οι ψηφοφόροι.

    24 Dec 2004, 02:59 UTC

    O πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, δήλωσε στο πρακτορείο Ρώυτερ ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου εκλάπησαν μέσα από τα χέρια του και προέβλεψε ότι θα αναδειχτεί νικητής των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής. Ο κ. Γιανούκοβιτς είπε επίσης ότι εκείνος κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου και ότι η ακύρωσή τους από το ανώτατο δικαστήριο ήταν παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, ενώ τόνισε ότι δεν θέλει βοήθεια από τον απερχόμενο πρόεδρο, Λεονίντ Κούτσμα, λέγοντας ότι η υποστήριξη του προέδρου δεν του έκανε και τόσο καλό. Ο εκλογικός αντίπαλος του κ. Γιανούκοβιτς την Κυριακή, θα είναι ο φιλοδυτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιούσενκο. Οι ΗΠΑ είπαν ότι προσβλέπουν στην διενέργεια ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών και ότι δεν προτιμούν τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όποιον από τους δύο κερδίσει τις εκλογές.

    [04] Επέστρεψαν στη πατρίδα τους οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που κρατούνταν στο Ιράκ.

    23 Dec 2004, 02:08 UTC

    Eπέστρεψαν στη Γαλλία, oι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που κρατούνταν όμηροι επί 4 μήνες, στο Ιράκ. Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζάκ Σιράκ, μαζί με άλλους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και φίλοι και συγγενείς, υποδέχθηκαν με δάκρυα στα μάτια τους Κριστιάν Σεζνό και Ζώρζ Μαλμπρυνό, σε αεροπορική βάση έξω από το Παρίσι. Οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη. Ο κ. Μαλμπρυνό, που δημοσιογραφεί στην εφημερίδα Φιγκαρό, δήλωσε ότι αυτός και ο κ. Σεζνό, που εργάζεται στον ραδιοφωνικό σταθμό Ραντιό Φράνς Ιντερνασιονάλ, έζησαν μία πολύ δύσκολη εμπειρία, αλλά γενικά είναι καλά στην υγεία τους. Οι δημοσιογράφοι είπαν επίσης ότι για να επιβιώσουν κατέβαλαν προσπάθειες να διαχωρίσουν τους εαυτούς τους από τις ΗΠΑ, λέγοντας στους απαγωγείς τους ότι η Γαλλία είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ. Γάλλοι αξιωματούχοι που διαπραγματεύτηκαν την απελευθέρωσή τους, τόνισαν ότι δεν κατεβλήθησαν λύτρα στους απαγωγείς.

    [05] Αλμούνια: Πειθαρχικά μέτρα κατά της Ελλάδας

    22 Dec 2004, 21:59 UTC

    Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια προτρέπει τα κράτη μέλη της κοινότητας να εγκρίνουν πειθαρχικά μέτρα κατά της Ελλάδας, επειδή δεν κατάφερε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της. Ο κ. Αλμούνια εξέφρασε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες την ελπίδα ότι οι υπουργοί οικονομικών της κοινότητας, που θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα, θα εγκρίνουν τις εισηγήσεις του.

    Ο κ. Αλμούνια είπε πως η Ελλάδα δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος για το 2005, σε κάτω από 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της, όπως απαιτείται για τις χώρες της ευρωζώνης.

    Η Ελλάδα παραδέχθηκε πρόσφατα ότι παρουσίαζε δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο του ορίου του 3% για αρκετά χρόνια, και ότι επέτυχε την ένταξή της στην Ευρωζώνη το 1999, παρουσιάζοντας ανακριβή οικονομικά στοιχεία. Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομικές κυρώσεις, αν δεν κατορθώσει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 25 December 2004 - 2:18:10 UTC