Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας
  • [02] Ελλάδα: Παραδόθηκαν οι δράστες, απελευθερώθηκαν οι όμηροι
  • [03] Έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
  • [04] ΗΠΑ: Συνεργασία Προέδρου Μπους με κογκρέσο για την μείωση του ελλείμματος
  • [05] Ουκρανία: Προετοιμασίες για εκλογές
  • [06] Αφγανιστάν: Βρέθηκε το πτώμα Τούρκου ομήρου.
  • [07] Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από την πλήρη ένταξη»
  • [08] Σααλάν: Ο υπ αριθμόν ένας εχθρός του Ιράκ είναι το Ιράν
  • [09] Αμπάς: Θα πρέπει να σταματήσει η ένοπλη εξέγερση των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ.

  • [01] Ιράκ: Έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας

    16 Dec 2004, 02:59 UTC

    Άρχισε η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου, καθώς βομβιστική επίθεση στην ιερή πόλη των Σιιτών Καρμπάλα, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 7 άτομα και τραυμάτισε 30, μεταξύ των οποίων και έναν ανώτερο σύμβουλο του μεγάλου Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί. Εκατοντάδες υποψήφιοι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία είτε σαν μεμονωμένα άτομα, είτε σαν μέλη συνασπισμών. Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, ηγείται συνασπισμού 240 υποψηφίων. Στις εκλογές θα συμμετάσχει επίσης και ο παλαίμαχος Σουνίτης πολιτικός, Αντνάν Πατσατσί, ο οποίος στο παρελθόν είχε ζητήσει μποϋκοτάρισμα των εκλογών από τους Σουνίτες. Τα ΗΕ είπαν επίσης ότι ετοιμάζουν τα νέα τους γραφεία στην Βασόρα και το Ερμπίλ, ώστε να τονιστεί η παρουσία τους στο Ιράκ πρίν τις εκλογές του Ιανουαρίου. Τέλος, αξιωματούχοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσαν ότι οι επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ, επιβραδύνουν ορισμένες επιχειρήσεις του στρατού.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς προειδοποίησε το Ιράν και τη Συρία να μην ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ. Και τόνισε ότι περιμένει απ τις δύο αυτές χώρες ότι θα συνεργαστούν με τις Ιρακινές αρχές για την εφαρμογή μέτρων συνοριακής ασφάλειας και τον τερματισμό της διείσδυσης ανθρώπων και χρημάτων για τρομοκρατικούς σκοπούς μέσα στο Ιράκ. Ο κ. Μπούς έκανε αυτές τις δηλώσεις στο Λευκό Οίκο λίγες ώρες μετά από σχόλιο του προσωρινού υπουργού άμυνας του Ιράκ, Χαζέμ Αλ Σααλάν, ο οποίος δήλωσε ότι το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας του και κατηγόρησε το Ιράν και τη Συρία ότι βοηθούν τον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι καθώς και υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [02] Ελλάδα: Παραδόθηκαν οι δράστες, απελευθερώθηκαν οι όμηροι

    15 Dec 2004, 23:48 UTC

    Στην Ελλάδα, οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν ότι δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στην κατοχή των δύο Αλβανικής καταγωγής ένοπλων που πραγματοποίησαν την λεωφορειοπειρατεία χθες. Τελικά οι δύο δράστες απελευθέρωσαν και τους τελευταίους 6 ομήρους τους και παραδόθηκαν στην αστυνομία μετά από 18 ώρες αναμέτρησης με τις αρχές. Ο διoικητής της αστυνομίας, Γιώργος Αγγελάκος, δήλωσε ότι οι δράστες είχαν όπλα, αλλά τόνισε ότι ήταν άδεια η τσάντα στην οποία ισχυρίζονταν ότι είχαν εκρηκτικά. Οι δύο δράστες κατέλαβαν το λεωφορείο το πρωί της Τετάρτης και απειλούσαν ότι θα το ανατίναζαν, αν δεν τους δίνονταν λύτρα ενός εκατομμυρίου δολαρίων και αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στη Ρωσία. Αργότερα άφησαν ελεύθερους 17 ομήρους, ενώ τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο οδηγός, κατάφεραν να διαφύγουν.

    [03] Έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    16 Dec 2004, 03:18 UTC

    Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία οι 25 χώρες μέλη αναμένεται πως θα προτείνουν την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία. Χθες το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την έναρξη αυτών των συνομιλιών χωρίς καθυστέρηση. Πάντως συνεχίζονται οι αντιρρήσεις από μέρους ορισμένων Ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως λόγω του μητρώου της Άγκυρας στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και της άρνησης της να αναγνωρίσει την Δημοκρατία της Κύπρου. Επίσης κατά την σύνοδο των Βρυξελλών οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανακοινώσουν την ολοκλήρωση των ενταξιακών συνομιλιών με την Ρουμανία και την Βουλγαρία, που αναμένεται ότι θα ενταχθούν στην Ένωση το 2007.

    [04] ΗΠΑ: Συνεργασία Προέδρου Μπους με κογκρέσο για την μείωση του ελλείμματος

    15 Dec 2004, 23:40 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους λέει ότι θα συνεργαστεί με το κογκρέσο για την ενίσχυση της αξίας του δολαρίου.

    Οι οικονομολόγοι αποδίδουν τη μείωση της αξίας του αμερικανικού νομίσματος στο μεγάλο έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Μπους και το κογκρέσο. Ο κ. Μπους είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να στείλει στις χρηματαγορές το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους.

    Επίσης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι η αξία των νομισμάτων καθορίζεται κυρίως από τις ελεύθερες αγορές. Σχετικές δηλώσεις ο αμερικανός πρόεδρος έκανε στη διάρκεια συνάντησής του στο Λευκό Οίκο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    [05] Ουκρανία: Προετοιμασίες για εκλογές

    15 Dec 2004, 23:50 UTC

    Βίκτωρ Γιανούκοβιτς

    Ο ουκρανός πρωθυπουργός Βίκτωρ Γιανούκοβιτς είπε ότι οι υποστηρικτές του οργανώνονται σ ολόκληρη τη χώρα, για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 26ης Δεκεμβρίου. Ο κ. Γιανούκοβιτς, που έχει ως εκλογικό του αντίπαλο τον φιλοδυτικό ηγέτη της αντιπολίτευσης Βίκτωρα Γιούσενκο, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας με την χρηματοδότηση αντικυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα.

    Στο μεταξύ, υποστηρικτές του κ. Γιούσενκο, πραγματοποιούν εκστρατεία στην εκλογική περιφέρεια του κ. Γιανούκοβιτς, με στόχο να προσελκύσουν και άλλους ψηφοφόρους για το κόμμα τους. Οι υποστηρικτές του κ. Γιούσενκο είχαν ξεχυθεί τους δρόμους του Κιέβου, όταν οι αρχές ανακήρυξαν ως νικητή των νοθευμένων εκλογών του Νοεμβρίου τον κ. Γιανούκοβιτς.

    [06] Αφγανιστάν: Βρέθηκε το πτώμα Τούρκου ομήρου.

    16 Dec 2004, 03:44 UTC

    Οι αφγανικές αρχές είπαν ότι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας βρήκαν το πτώμα Τούρκου μηχανικού, που είχε απαχθεί μαζί με τον οδηγό και τον διερμηνέα του, μάλλον από εξτρεμιστές την Τρίτη. Αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι το πτώμα βρέθηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν την Τετάρτη και έφερε πολλαπλά τραύματα από σφαίρες. Ο Τούρκος μηχανικός εργαζόταν σε έργα οδοποιίας μεταξύ των πόλεων Τζαλαλαμπάντ και Κουνάρ. Ο οδηγός και ο διερμηνέας του, που είναι Αφγανοί, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγες ώρες. Την Τετάρτη επίσης, βόμβα εξερράγη σε στρατιωτική βάση στην πόλη Κανταχάρ, τραυματίζοντας τρείς Αφγανους στρατιώτες. Οι αρχές δήλωσαν ότι ερευνούν το περιστατικό.

    [07] Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από την πλήρη ένταξη»

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ,

    Στρασβούργο

    15 Dec 2004, 23:32 UTC

    Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ανέβαλε την σημερινή αναχώρησή του από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, λόγω του απρόοπτου γεγονότος της πειρατείας σε λεωφορείο στην Αθήνα, όπου δύο αλλοδαποί κρατούσαν όμηρους τους επιβάτες του.

    Ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει τελικά την Πέμπτη το πρωί, για να συμμετάσχει στην καθιερωμένη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην βελγική πρωτεύουσα , πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει το ίδιο βράδυ, κι όπου κατά την διάρκεια του γεύματος, θα συζητηθεί το καυτό θέμα αυτού του Συμβουλίου ,που είναι αν θα δοθεί, ή όχι, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην υποψηφιότητα της Τουρκίας και υπό ποιες συνθήκες και όρους.

    Από το Στρασβούργο, εν τω μεταξύ, οι ευρωβουλευτές έστειλαν με την ψήφο τους, ένα πολιτικό μήνυμα στους ηγέτες που θα αποφασίσουν, προτείνοντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων «χωρίς υπερβολική καθυστέρηση» σημειώνοντας όμως ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, είναι μια ανοικτή διαδικασία που δεν οδηγεί αυτομάτως στην ένταξη.

    Στο κείμενο του ψηφίσματος ενσωματώθηκε και τροπολογία, του έλληνα ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Δημητρακόπουλου, με την οποία ζητείται από την Τουρκία να αναγνωρίσει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Υπάρχουν όμως κι άλλοι αυστηροί όροι που θέτει το Ευρωκοινοβούλιο, όπως η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Κούρδων όπως και το να δείξει η Τουρκία « μηδενική ανοχή» στα βασανιστήρια.

    Η ψηφοφορία πάνω στην έκθεση Ερλινγκ ήταν ονομαστική και καταγράφηκαν 407 ψήφοι υπέρ, 262 κατά και 29 αποχές. Οι αρνητικές ψήφοι προήλθαν από τα συντηρητικά κόμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας αλλά και τους ακροδεξιούς ευρωβουλευτές.

    Έγιναν όμως και δύο μυστικές ψηφοφορίες, σε δύο τροπολογίες που αφορούσαν, η μία, με τον αριθμό 8, την μελέτη μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την Ένωση και η δεύτερη, με τον αριθμό 17, που πρότεινε την απόρριψη της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα . Και οι δύο απορρίφθηκαν.

    Την πρωτοβουλία για την διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας, πήραν δύο χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές, που συγκέντρωσαν 147 υπογραφές, σύμφωνα με τον κανονισμό, για να το πετύχουν. Οι ευρωβουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας δεν υπέγραψαν.

    Νωρίτερα, στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Μπαρόζο δήλωσε ότι, «είναι η ώρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τιμήσει την δέσμευση του προς την Τουρκία και να ανακοινώσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ πρέπει να δοθεί μια καθαρή ημερομηνία.» Δεν παρέλειψε βέβαια να παραδεχθεί ότι η διαδικασία προσχώρησης έχει ανοικτή κατάληξη και για την έκβασή της δεν μπορεί να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων.

    Ερωτώμενος όμως ο κ Μπαρόζο από το γαλλικό κανάλι 5, για την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία έδωσε μια απάντηση που προκάλεσε πολλά σχόλια. «Όταν κάποιος μπαίνει σε ένα κλαμπ, δεν είναι και απαραίτητο να αναγνωρίζει όλα τα μέλη του.»

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φθάνει απόψε στις Βρυξέλλες, με μια αποστολή 40 διπλωματών και εμπειρογνωμόνων δηλώνει ότι «Η Τουρκία δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από την πλήρη ένταξη και ότι μπορεί και να πει «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν της επιβληθούν νέοι όροι, επιμένοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει την Κύπρο, πριν επιλυθεί το Κυπριακό.»

    Τέλος, από την πλευρά της η Κυπριακή Κυβέρνηση δηλώνει ότι, θα αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει ,την τελευταία στιγμή...

    [08] Σααλάν: Ο υπ αριθμόν ένας εχθρός του Ιράκ είναι το Ιράν

    16 Dec 2004, 00:14 UTC

    Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι

    Ο προσωρινός υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Χαζέμ αλ Σααλάν, επιτέθηκε φραστικά κατά του Ιράν και της Συρίας, που συνορεύουν με τη χώρα του, λέγοντας ότι βοηθούν τον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι και πιστούς υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ. Σε σημερινή του ομιλία, ο κ. αλ Σααλάν δήλωσε ότι το Ιράν είναι ο υπ αριθμόν ένα εχθρός της χώρας του και στη συνέχεια κατηγόρησε Ιρανούς, Σύρους και Ιρακινούς τέως αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών ότι υποστηρίζουν το τρομοκρατικό δίκτυο του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, με το να το χρηματοδοτούν και να εκπαιδεύουν τρομοκράτες.

    Ο κ. αλ Σααλάν πρόσθεσε ότι οι ιρακινές αρχές έχουν συλλέξει πληροφορίες για τον ρόλο του Ιράν στο Ιράκ, μετά την σύλληψη ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Τζαίς Μωχάμεντ τον περασμένο μήνα στη Φαλλούτζα.

    Από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε το Ιράν και τη Συρία ότι η ανάμειξή τους στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ δεν είναι προς το συμφέρον τους, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το Ιράν και η Συρία είχαν διαψεύσει παλαιότερους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και της ιρακινής κυβέρνησης, ότι υποστηρίζουν αντάρτες στο Ιράκ.

    [09] Αμπάς: Θα πρέπει να σταματήσει η ένοπλη εξέγερση των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ.

    15 Dec 2004, 02:47 UTC

    Ο πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε και πάλι απ τους Παλαιστινίους να τερματίσουν την ένοπλη εξέγερσή τους εναντίον του Ισραήλ. Ο κ. Αμπάς τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να χρησιμοποιούν ειρηνικά μέσα διαμαρτυρίας κατά της Ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, και υπογράμμισε ότι η χρήση βίας έχει βλάψει τον Παλαιστινιακό αγώνα. Τα σχόλια του κ. Αμπάς δημοσιεύτηκαν την Τρίτη σε αραβική εφημερίδα, ενώ την ίδια μέρα Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σκότωσαν με οπλοβομβίδα ένα Ταϊλανδό εργάτη, που εργαζόταν σε καλλιέργειες σε εβραϊκό οικισμό στη Γάζα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλαν, εξήρε τα σχόλια του κ. Αμπάς, χαρακτηρίζοντας τον τερματισμό του κύκλου της βίας κρίσιμης σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, είχε δηλώσει ότι η Παλαιστινιακή ηγεσία δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να αποτρέψει τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών στόχων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 17 December 2004 - 2:18:10 UTC