Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρουμανία: Ισοπαλία στις προεδρικές εκλογές δείχνουν τα exit poll.
  • [02] Τουρκία: Aπορρίπτεται η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [03] Ισραήλ: κυβέρνηση συνασπισμού Λικούντ - Εργατικού κόμματος
  • [04] Ουκρανία: Ηρεμία στο Κίεβο.
  • [05] OHE: Ζοφερή η εικόνα της ζωής πολλών παιδιών στο πλανήτη μας.
  • [06] Και το Νόμπελ Ειρήνης στην Ουανγκάρι Μαατάϊ

  • [01] Ρουμανία: Ισοπαλία στις προεδρικές εκλογές δείχνουν τα exit poll.

    13 Dec 2004, 02:20 UTC

    Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, τα exit poll δείχνουν ισοπαλία μεταξύ των δύο υποψηφίων, του δημάρχου του Βουκουρεστίου, Τραϊάν Μπασέσκου και του πρωθυπουργού, Αντριάν Ναστάζε, με ποσοστό περίπου 50%. Και οι δύο υποψήφιοι κηρύσσουν τον εαυτό τους νικητή των εκλογών. Ο κ. Μπασέσκου ευχαρίστησε χθες τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπο του και υποσχέθηκε πως ως πρόεδρος θα εκπροσωπεί όλους τους Ρουμάνους. Από τη πλευρά του ο κ. Ναστάζε δήλωσε σίγουρος ότι τα τελικά αποτελέσματα θα τον αναδείξουν νικητή των εκλογών. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    [02] Τουρκία: Aπορρίπτεται η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας

    10 Dec 2004, 20:44 UTC

    Μπαρόσο και Ερντογάν

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν απέρριψε αίτημα της ΕΕ να αναγνωρίσει η χώρα του την Κυπριακή Δημοκρατία πριν την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε από Τούρκους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, μετά τις συζητήσεις της Παρασκευής, μεταξύ του κ. Ερντογάν και του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

    Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μία εβδομάδα πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται ηγέτες των ευρωπαϊκών χώρων να εγκρίνουν την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία και να θέσουν συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένουν ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι μέλος της ΕΕ.

    Επίσης, την Παρασκευή, η Τουρκία εξέφρασε ξανά ανησυχία για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ θέλει να καταστήσει δυσκολότερες τις προϋποθέσεις ένταξης της Άγκυρας, εν όψει αντιρρήσεων ορισμένων χωρών- μελών της Κοινότητας για την ένταξη της Τουρκίας.

    [03] Ισραήλ: κυβέρνηση συνασπισμού Λικούντ - Εργατικού κόμματος

    10 Dec 2004, 20:52 UTC

    Σιμόν Περές και Αριέλ Σαρόν

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν ζήτησε από το Εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης να σχηματίσει με το κόμμα του Λικούντ κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα προχωρήσει με το σχέδιό του για απομάκρυνση στρατού και οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Η πρόσκληση έγινε την Παρασκευή, με τηλεφώνημα του κ. Σαρόν προς τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος και ιδεολογικό του αντίπαλο, Σιμόν Περές. Την Πέμπτη, το κόμμα Λικούντ του κ. Σαρόν ψήφισε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το αντιπολιτευόμενο κόμμα.

    Πριν τέσσαρες μήνες το Λικούντ είχε απαγορεύσει στον κ. Σαρόν να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους Εργατικούς. Όμως άλλαξε θέση όταν ο ισραηλινός πρωθυπουργός απείλησε πως θα προκηρύξει εκλογές εάν δεν εξουσιοδοτηθεί να σχηματίσει συνασπισμό με το Εργατικό κόμμα.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Ισραηλινοί είναι υπέρ της απομάκρυνσης από τη Γάζα. Εάν το Εργατικό κόμμα ενταχθεί στην κυβέρνηση θα προωθηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, το σχέδιο του κ. Σαρόν που προβλέπει τη διάλυση του χρόνου όλων και των 21 εβραϊκών οικισμών της Λωρίδας της Γάζας και 4 της Δυτικής Όχθης.

    [04] Ουκρανία: Ηρεμία στο Κίεβο.

    10 Dec 2004, 03:45 UTC

    Στην Ουκρανία, έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται οι φυσιολογικοί ρυθμοί της ζωής στο Κίεβο, μετά τον τερματισμό των αποκλεισμών κυβερνητικών κτηρίων και δρόμων απ τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιουσένκο, ζήτησε απ τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την έγκριση απ το κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για την πάταξη της εκλογικής νοθείας ενόψει των εκλογών της 26ης Δεκεμβρίου. Πάντως λίγοι διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα παραμείνουν έξω απ το προεδρικό μέγαρο έως την διεξαγωγή των νέων εκλογών. Επίσης ο πρόεδρος Μπούς συνεχάρη χθες τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Βάλντας Αντάμκους, για την συμμετοχή τους στις επιτυχείς διαμεσολαβητικές προσπάθειες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία.

    [05] OHE: Ζοφερή η εικόνα της ζωής πολλών παιδιών στο πλανήτη μας.

    10 Dec 2004, 04:17 UTC

    Έκθεση της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, της Γιουνισέφ, αναφέρει πως τα μισά παιδιά στον κόσμο, πάνω από ένα δισεκατομμύριο, μεγαλώνουν μέσα στην πείνα, τις αρρώστειες και την ανασφάλεια. Η διευθύντρια της Γιουνισέφ, Κάρολ Μπελαμύ, λέει πως οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν υπογράφοντας το 1989 τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που προβλέπει την παροχή προστασίας και την εξασφάλιση ευπρεπών συνθηκών διαβίωσης για κάθε μικρό κάτοικο του πλανήτη μας. Η έκθεση αναφέρει ότι πάνω από 700 εκατομμύρια παιδιά στερούνται επαρκούς στέγης, ασφαλούς πόσιμου ύδατος, τροφίμων, υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης . Αναφέρει επίσης πως παρά το ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος όσον αφορά στην καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών, εκατοντάδες χιλιάδες ανήλικοι επιστρατεύονται. Ακόμα εκφράζει ανησυχία σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου κατά των παιδιών, συμπεριλαμβανόμενων και βιασμών. Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση η πανδημία του Εηντς και του ιού του έχει ιδιαίτερα ολέθριες συνέπειες στη φυσική και ψυχολογική κατάσταση των παιδιών λόγω του ότι εκτός των άλλων τα στερεί από το προστατευτικό δίκτυο των ανηλίκων.

    [06] Και το Νόμπελ Ειρήνης στην Ουανγκάρι Μαατάϊ

    10 Dec 2004, 21:22 UTC

    Ουανγκάρι Μαατάϊ

    Η Κενυάτις οικολόγος Ουανγκάρι Μαατάϊ που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας να επιστήσουν την προσοχή τους στην κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος, παρά στο κέρδος.

    Σχετική δήλωση η κ. Μαατάϊ έκανε παραλαμβάνοντας το βραβείο Νομπέλ για την Ειρήνη σε ειδική τελετή στο Όσλο. Η 64χρονη Κενυάτις περιβαλλοντολόγος ακτιβίστρια είπε πως μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας είναι οι ασθένειες, η αποψίλωση των δασών και ο πόλεμος. Η κύρια Μαατάϊ έκανε έκκληση να αλλάξουν οι άνθρωποι νοοτροπία και τρόπο σκέψης και προέτρεψε τους ηγέτες του κόσμου, ιδίως της Αφρικής, να διαφυλάξουν τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ειρήνη για να γλιτώσουν τον πλανήτη μας.

    Η κ. Μαατάϊ έθιξε επίσης την υπόθεση της επίσης τιμημένης με το βραβείο Νομπέλ για την ειρήνη, βιρμανέζας, Αούνγκ Σαν Σου Κύ, που βρίσκεται επί πάνω από ένα χρόνο υπό κατ οίκον κράτηση και προέτρεψε την κυβέρνηση της Βιρμανίας να την αφήσει ελεύθερη.

    Η Ουανγκάρι Μαατάϊ είναι η πρώτη Αφρικανή και η 12η γυναίκα που τιμάται με το βραβείο Νομπέλ για την Ειρήνη από το 1901, που καθιερώθηκε.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 14 December 2004 - 2:18:10 UTC