Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπορέλ: Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία
  • [02] Αναστάτωση επικρατεί στη CIA
  • [03] Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας
  • [04] Ανάν: Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να υπογράψουν τη συνθήκη της Οτάβας
  • [05] 20 χρόνια από το φοβερό ατύχημα ...

  • [01] Μπορέλ: Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία

    03 Dec 2004, 21:03 UTC

    Ζοζέφ Μπορέλ

    Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ζοζέφ Μπορέλ, προέτρεψε την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, που θα γίνει αυτό το μήνα στις Βρυξέλλες.

    Παρατηρώντας ότι κατά πάσα πιθανότητα, θα δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία κατά τη σύνοδο για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ, ο κ. Μπορέλ είπε στην τουρκική εθνοσυνέλευση, την Παρασκευή, ότι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία θα είναι σχεδόν ταυτόσημες με την επίσημη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τουρκική κυβέρνηση.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη πλήρες μέλος της ΕΕ, αλλά η Τουρκία αρνείται να την αναγνωρίζει, έως ότου επιλυθεί το κυπριακό.

    [02] Αναστάτωση επικρατεί στη CIA

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσινγκτον

    03 Dec 2004, 21:57 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για την CIA

    (RealVideo)

    Αναστάτωση επικρατεί στη CIA. Δύο ακόμα κορυφαία στελέχη της παραιτήθηκαν ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών άλλων υψηλόβαθμων παραγόντων που την εγκατέλειψαν στο τελευταίο δεκαπενθήμερο.

    Σαν όργανο κατασκοπίας, η CIA προτιμά να δρα με μυστικότητα. Αντίθετα όμως, βρίσκεται κάτω από τον προβολέα της δημοσιότητας από την ημέρα πού πέρασε το κατώφλι της κι ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διευθυντής της, Porter Goss.

    Porter Goss

    Με τον ερχομό του, έφυγαν σχεδόν αμέσως τον Νοέμβριο, ο υπ αριθμόν 2 στην ιεραρχία της CIA, o διευθυντής και ο υποδιευθυντής του επιτελείου μυστικών επιχειρήσεων και ο επί κεφαλής της ομάδας που ασχολείται με τον εντοπισμό του Bin Laden. Ο τελευταίος αυτός αξιωματούχος, ονόματι Michael Scheuer, που στο παρελθόν είχε εκδώσει δύο ανώνυμα βιβλία, λέει πως παραιτήθηκε για να μπορεί να μιλά δημοσίως. Όπως μας είπε, οι διάδρομοι στο αρχηγείο της CIA, βουίζουν από ψιθύρους για τις παραιτήσεις. «Οι φήμες δίνουν και παίρνουν. Μήπως πρόκειται για καμιά προσωπική βεντέτα; Μήπως οι αλλαγές οφείλονται στη λανθασμένη αντίληψη ότι η CIA ευνόησε το κόμμα των Δημοκρατικών αντί των Ρεπουμπλικάνων; Ελπίζω να μην έχουν έτσι τα πράγματα.»

    Ο Porter Goss ήταν προηγουμένως πρόεδρος μιας ισχυρής βουλευτικής επιτροπής η οποία μαζί με την επιτροπή που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχε επικρίνει δριμύτατα την απόδοση της CIA πριν τις επιθέσεις εκείνες.

    Αναλυτές λένε πως η απότομη συμπεριφορά του κ. Goss και των συνεργατών του, οδήγησαν στο κύμα παραιτήσεων στη μυστική υπηρεσία. Άλλοι, όμως, καταγγέλλουν πως ο κ. Goss επιδίδεται σε κομματικές εκκαθαρίσεις, επειδή πιστεύει ότι αξιωματούχοι της CΙΑ διάκεινται εχθρικά στον Πρόεδρο Bush και την πολιτική του. Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής John McCain λέει πως ο κ. Goss έχει κάθε δικαίωμα να βάλει τη σφραγίδα του στη CIA και ότι άδικα διασύρεται το όνομά του από λίγους υψηλόβαθμους υπαλλήλους καριέρας. «Επικρίνεται από υποστηρικτές της σημερινής κατάστασης πραγμάτων η οποία όμως δεν είναι ικανοποιητική. Η CIA δεν λειτουργεί σωστά και από μια άποψη είναι απατηλή.»

    Jane Harman

    Η Βουλευτής Jane Harman, του Δημοκρατικού Κόμματος, συμφωνεί ότι χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη CIA αλλά όμως τονίζει πως ο κ. Goss τις επιφέρει πολύ απότομα. «Πρέπει να κάνει αλλαγές κατά τρόπο που να στέλνει θετικά μηνύματα στο προσωπικό για να πάψουν οι παραιτήσεις και οι προσφυγές στις εφημερίδες.»

    Αλλά ο τέως αξιωματούχος της CIA, Michael Scheuer, υπογραμμίζει πως οι πράκτορες της μυστικής αυτής υπηρεσίας νοιώθουν πληγωμένοι επειδή έχουνε γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για τις λανθασμένες πληροφορίες που είχε η κυβέρνηση σε σχέση με το Ιράκ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και τη Ουάσιγκτον.

    Τα δύο βιβλία που εξέδωσε ο κ. Scheuer, με λογοτεχνικό ψευδώνυμο, επέκριναν σφοδρά τις αμερικανικές προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας και είχαν εκληφθεί από ορισμένους σαν κριτική της πολιτικής Bush με τις ευλογίες της CIA. Η παλαιά διεύθυνση της υπηρεσίας κατασκοπίας είχε εγκρίνει την έκδοσή τους και είχε επιτρέψει στον κ. Scheuer να δίνει συνεντεύξεις γι αυτά χωρίς να ζητά προηγουμένως άδεια, κάτι που σπάνια συμβαίνει στη CΙΑ.

    Αλλά λίγο πριν παραιτηθεί του ανακοινώθηκε πως δεν θα μπορούσε πια να μιλά στον τύπο. Το παράδοξο, όπως μας είπε, είναι πως του αφαιρέθηκε το δικαίωμα αυτό μόλις κατάφερε να διαλύσει τη εντύπωση πως τα βιβλία του στρέφονταν εναντίον του προέδρου Bush.

    Εν τω μεταξύ ο Porter Goss, σε μήνυμά του προς το προσωπικό της CIA λέει πως θα πρέπει να αναμένονται και άλλες αλλαγές στο μέλλον.

    [03] Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας

    03 Dec 2004, 17:19 UTC

    Μπέρναρντ Κέρικ

    Ο πρόεδρος Μπούς πρότεινε επίσημα τον Μπέρναρντ Κέρικ για την θέση του νέου υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο κ. Κέρικ ήταν αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ, πρίν από τρία χρόνια.

    Σε ειδική τελετή, την Παρασκευή, στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς εξήρε τον κ. Κέρικ, λέγοντας ότι συγκεντρώνει τις ικανότητες και το πάθος για την δουλειά αυτή. Εάν ο διορισμός επικυρωθεί από τη γερουσία, ο κ. Κέρικ θα διαδεχθεί τον Τόμ Ρίτζ, στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που απαριθμεί 180,000 υπαλλήλους.

    Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η έλλειψη πολιτικής πείρας του κ. Κέρικ στην Ουάσινγκτον, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τον διορισμό του στην σημαντικότερη θέση του τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Ομως, ο δημοκρατικός γερουσιαστής από την Νέα Υόρκη Τσάρλς Σούμερ εξήρε τον κ. Κέρικ, λέγοντας ότι θα δώσει μάχη για να εξασφαλίσει στο υπουργείο του τους πόρους που έχει ανάγκη.

    [04] Ανάν: Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να υπογράψουν τη συνθήκη της Οτάβας

    03 Dec 2004, 21:29 UTC

    Κόφι Ανάν

    Αντιπρόσωποι στη συνάντηση κορυφής στη Κένυα για την καταπολέμηση των ναρκοπεδίων υιοθέτησαν πενταετές πλάνο δράσης για την απομάκρυνση των ναρκών και την καταστροφή αποθεμάτων.

    Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, την Παρασκευή, στο Ναϊρόμπι, οι αντιπρόσωποι ζήτησαν από όσες χώρες δεν έχουν υπογράψει, τη Συνθήκη της Οτάβας, του 1997, για την παγκόσμια απαγόρευση εκρηκτικών υλών, να το κάνουν.

    Ο γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας να υπογράψουν τη συνθήκη.

    Μέχρι στιγμής, 144 χώρες έχουν υπογράψει τη συνθήκη της Οτάβας που απαγορεύει την παραγωγή και χρήση ναρκοπέδιων.

    ΟΙ ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να υπογράψουν τη συνθήκη , αλλά μόνο αν γίνονται δεκτή εξαίρεση για να την χρήση ναρκοπέδιων στη Κορέα, για την προστασία αμερικανών στρατιωτών.

    [05] 20 χρόνια από το φοβερό ατύχημα ...

    03 Dec 2004, 17:17 UTC

    Επιζήσαντες του χειρότερου βιομηχανικού ατυχήματος στο κόσμο, μαζί με άλλους διαδηλωτές, πραγματοποίησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πόλη Μποπάλ της Ινδίας, στην σημερινή 20ή επέτειο της καταστροφής. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1984, 40 τόνοι δηληριώδους αερίου διέφυγαν από εργοστάσιο που ανήκε στην αμερικανική επιχείρηση Γιούνιον Καρμπάϊντ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15,000 ανθρώπους και προξενώντας σωματικές και ψυχικές βλάβες σε πολλούς άλλους. Οι διαδηλωτές είπαν ότι ούτε η Γιούνιον Καρμπάϊντ, ούτε η εταιρία Ντάου Κέμικαλς, που αγόρασε πρίν τρία χρόνια την Γιούνιον Καρμπάϊντ, κατέβαλαν αποζημιώσεις ή την κάλυψη ιατρικών εξόδων προς τα θύματα. Η Ντάου λέει ότι δεν έχει καμμία ευθύνη για το ατύχημα και ότι έχει λάβει μέτρα να μην ξανασυμβεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό. Λέει επίσης ότι η Γιούνιον Καρμπάϊντ συμφώνησε να καταβάλει 470 εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις το 1989. Ομως τα θύματα λένε ότι έλαβαν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των χρημάτων αυτών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 7 December 2004 - 2:18:08 UTC