Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και η Βρετανία απορρίπτει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.
  • [02] H πολιτική κρίση στην Ουκρανία στο επίκεντρο και της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας.
  • [03] Ιράκ: Tεράστιες ποσότητες κρυμμένων όπλων βρέθηκαν στη Φαλλούτζα.
  • [04] Λείψανα αγίων επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη.
  • [05] Και ο Μαρουάν Μπαργκουτί υποψήφιος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.
  • [06] Σκάνδαλο με το πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» των ΗΕ
  • [07] H ΔΥΑΕ εξετάζει το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
  • [08] CIA: Παραιτούνται άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη
  • [09] Αμερικανός στρατηγός επικρίνει χώρες του ΝΑΤΟ
  • [10] Ημέρα των ευχαριστιών στις ΗΠΑ
  • [11] Ρωσία και ΕΕ τάσσονται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία
  • [12] H Ουκρανία ζητά τη μεσολάβηση της Πολωνίας και της Λιθουανίας
  • [13] Η ΔΥΑΕ συνεδριάζει με θέμα το Ιράν.

  • [01] Και η Βρετανία απορρίπτει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

    26 Nov 2004, 02:08 UTC

    Η Βρετανία απέρριψε τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία. Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζακ Στρώ, δήλωσε ότι παρατηρητές της ΕΕ ανέφεραν σοβαρές εκλογικές παρατυπίες και γι αυτό το Λονδίνο δεν μπορεί να συνταχθεί με την διακήρυξη που αναφέρει ότι ο Βίκτωρ Γιανούκοβιτς είναι ο νικητής των εκλογών, έως ότου ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία που έχει δρομολογηθεί για την διαλεύκανση του θέματος. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, ζήτησε απ τον Πολωνό και τον Λιθουανό ομόλογο του να μεταβούν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες. Ο κ. Κβασνιέφσκι θα μεταβεί στο Κίεβο σήμερα, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα βρίσκεται ήδη στο Κίεβο στο ρόλο του διαμεσολαβητή. Στο μεταξύ και το Ευρωκοινοβούλιο στέλνει νέα αντιπροσωπεία του στην Ουκρανία.

    [02] H πολιτική κρίση στην Ουκρανία στο επίκεντρο και της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας.

    26 Nov 2004, 02:14 UTC

    Το θέμα της κρίσης στην Ουκρανία επισκίασε την διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία στη Χάγη. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η διαμάχη πρέπει να διευθετηθεί απ την δικαιοσύνη και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ανάμειξη της διεθνούς κοινότητα θα οδηγήσει σε χάος στην Ουκρανία. Αλλά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί τα αποτελέσματα γιατί οι εκλογές δεν πληρούσαν τις διεθνείς προδιαγραφές για την διεξαγωγή αδιάβλητης ψηφοφορίας. Λόγω του θέματος δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για την λεγόμενη «στρατηγική συνεργασία» Ρωσίας-ΕΕ, αλλά ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις τους μέχρι την σύνοδο κορυφής του Μαΐου.

    [03] Ιράκ: Tεράστιες ποσότητες κρυμμένων όπλων βρέθηκαν στη Φαλλούτζα.

    26 Nov 2004, 02:24 UTC

    O Αμερικανικός στρατός βρήκε τεράστιες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών αποθηκευμένες σε τέμενος στη Φαλλούτζα. Επίσης Ιρακινοί στρατιώτες που έψαχναν για κρησφύγετα ανταρτών στη Φαλλούτζα ανακάλυψαν εργαστήριο κατασκευής χημικών βομβών. Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το εργαστήριο χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή τοξικών ουσιών και περιελάμβανε φυλλάδια που εξηγούσαν τον τρόπο κατασκευής άνθρακα. Επίσης το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι υπάλληλος του, ονόματι Τζέημς Μόλλεν, δολοφονήθηκε στην Βαγδάτη. Η οργάνωση του καταζητούμενου τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία σε Ισλαμική ιστοσελίδα. Πάντως Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνέλαβαν ανώτερο σύμβουλο του Αλ Ζαρκάουι στη Μοσούλη.

    [04] Λείψανα αγίων επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη.

    26 Nov 2004, 16:02 UTC

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Μετά πάροδο 800 ετών, επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη τα λείψανα των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου, σε μια χειρονομία που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσέγγισης καθολικής και ορθόδοξης εκκλησίας.

    Σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο δεύτερος, αναφέρει ότι ο ίδιος με συνοδεία αρχιεπισκόπων και ποιμένων της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας θα μεταβαίνει στη Ρώμη για να παραλάβει προσωπικά από τον Πάπα τα λείψανα των δύο αγίων που με το θεολογικό τους έργο κατέχουν πολύ υψηλή θέση στην ιστορία του Χριστιανισμού.

    Τα λείψανα των δύο αγίων φυλάσσονταν μέχρι το 1204 στον Ναό των Αγίων Αποστόλων του Βυζαντίου, αλλά κατά την διάρκεια της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους και τις λεηλασίες που ακολούθησαν μεταφέρθηκαν στη Βενετία και κατόπιν στον Ναό του Αγίου Πέτρου της Ρώμης όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

    Η επιστροφή των δύο ιερών λειψάνων είχε δρομολογηθεί κατά τη συνάντηση του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον περασμένο Ιούνιο. Τότε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αποδέχθηκε το αίτημα του Πατριάρχη για επαναπατρισμό των λειψάνων και την παράδοσή τους σε ειδική τελετή που θα γίνει αύριο στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης.

    Το αίτημα του Πατριάρχη προς τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ζητούσε την επάνοδο των ιερών λειψάνων στην εκκλησία της Κωνσταντινούπολης όπου ηθικά ανήκουν, έτσι ώστε να προωθηθεί η αποκατάσταση ορισμένων τραυματικών εμπειριών που οφείλονταν σε ιστορικές περιπέτειες περασμένων όπως τόνισε χρόνων. Αυτό ανέφερε το αίτημα θα βοηθούσα σημαντικά στην εξομάλυνση των σχέσεων και στην δημιουργία κλίματος αδελφικής αγάπης μεταξύ των δύο εκκλησιών.

    Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, με απαντητική επιστολή του για πρώτη φορά γραμμένη στα ελληνικά, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β αποδέχθηκε με χαρά το αίτημα της επιστροφής των λειψάνων χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως σημείο της αδελφοσύνης και της πλήρους ενότητας στις οποίες καλούνται διαρκώς και περισσότερο οι δύο εκκλησίες.

    «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εκφράζει δια μίαν εισέτι φοράν την χαράν και την αγαλλίασίν του επί τη επιστοφή εις τα ίδια, μετά πάροδον οκτώ ολόκληρων αιώνων, των δύο εκ των Τριών Ιεραρχών, δια να ευλογούν και εκ του σύνεγγυς τον λαόν τον οποίον θεοφιλώς εποίμαναν», καταλήγει η Πατριαρχική επιστολή.

    Οι Τρεις Ιεαράρχες θεωρούνται στον Χριστιανισμό προστάτες του πνεύματος και της παιδείας και έχουν αφήσει ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στην ερμηνεία της τριαδικότητας του Θεού και Αγίας Γραφής. Σε αυτούς ανήκει ο δημιουργικός διάλογος του Αγίου Ευαγγελίου με την αρχαία ελληνική σκέψη και φιλοσοφία.

    [05] Και ο Μαρουάν Μπαργκουτί υποψήφιος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

    26 Nov 2004, 03:01 UTC

    Αξιωματούχοι της κύριας Παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, δήλωσαν ότι ο φυλακισμένος αξιωματούχος της, Μαρουάν Μπαργκουτί, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο μετά την επιβεβαίωση απ την Φατάχ της υποψηφιότητας του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, για τις εκλογές της 9ης Ιανουαρίου. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αυτό σημαίνει ότι ο Μπαργκουτί θα πρέπει να κατέβει σαν ανεξάρτητος. Ο Μαρουάν Μπαργκουτί εκτίει 5 ποινές ισόβιας κάθειρξης σε Ισραηλινή φυλακή για τους θανάτους 5 Ισραηλινών και είχε δηλώσει ότι δεν θα έβαζε υποψηφιότητα αν η Φατάχ επέλεγε τον κ. Αμπάς για υποψήφιο της.

    [06] Σκάνδαλο με το πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» των ΗΕ

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    25 Nov 2004, 20:33 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το σκάνδαλο με το πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» των ΗΕ

    (RealVideo)

    Επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου διερευνά το πρόγραμμα του ΟΗΕ «Πετρέλαιο για Τρόφιμα», ύστερα από νέες καταγγελίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του.

    Σαντάμ Χουσεήν

    Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεήν δημιούργησε μια τεράστια περιουσία χάρις σε ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ, που εφαρμόστηκε με στόχο να βοηθήσει τον Ιρακινό λαό. Αυτό είναι το πόρισμα επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία εξετάζει καταγγελίες για απάτες από μέρους παραγόντων πού είχαν άμεση σύνδεση με το πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» των Ηνωμένων Εθνών.

    Τα μέλη της γερουσιαστικής επιτροπής λένε πως ο Σαντάμ Χουσεήν είχε καταφέρει να παρακάμψει τις εναντίον του κυρώσεις και να καρπωθεί 21.3 δισεκατομμύρια δολάρια από παράνομους δασμούς στο πετρέλαιο, από παράνομες προμήθειες που του έδιναν ευνοούμενοι έμποροι και από λαθρεμπόριο πετρελαίου με ορισμένες κυβερνήσεις.

    Ο αρχηγός της αμερικανικής ομάδας επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, Τσαρλς Ντούλφερ, υπαινίχθηκε ότι διάφοροι ξένοι ηγέτες και ένας πολύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ πιθανότατα περιλαμβάνονται σε εκείνους που δέχονταν τα περίφημα κουπόνια του Ιράκ για την αγορά πετρελαίου. Ο κύριος Ντούλφερ είπε: «Είδαμε πολλά άσχημα πράγματα. Το καθεστώς αντί να επιδιώκει το καλύτερο στηρίζονταν πάντα στο χειρότερο. Δηλητηρίαζε κάθε τι που άγγιζε, ακόμα και τον ΟΗΕ.»

    Διυλιστήρια πετρελαίου στο Ιράκ

    Το πρόγραμμα Πετρέλαιο για Τρόφιμα εφαρμόστηκε το 1996 για να απαλύνει τις συνέπειες που είχαν στους απλούς πολίτες του Ιράκ οι κυρώσεις που του επιβλήθηκαν μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.

    Το πρόγραμμα του ΟΗΕ, το οποίο τερματίστηκε πέρυσι, επέτρεπε στο Ιράκ να πουλά μικρές ποσότητες πετρελαίου για να εξασφαλίζει πόρους για την αγορά τροφίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων ειδών. Αλλά το πρόγραμμα ήταν φτιαγμένο κατά τρόπο που η Βαγδάτη αποφάσιζε με ποιους θα έχει συναλλαγές και το γεγονός αυτό άφηνε ένα παράθυρο ανοιχτό για καταχρήσεις.

    Σύμφωνα με τη γερουσιαστική διερευνητική ομάδα ο Σαντάμ Χουσεήν χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα για να εξαγοράζει υποστήριξη στην προσπάθειά του να πετύχει την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ. Ο Ιρακινός ηγέτης έδινε κουπόνια πετρελαίου σε ξένους αξιωματούχους και σε ευνοούμενους του που τη σειρά τους τα πουλούσαν στις εταιρείες πετρελαίου οι οποίες σε αντάλλαγμα τους έδιναν σε μεγάλες προμήθειες. Ο Γερουσιαστής Νόρμ Κόλμαν, του οποίου η επιτροπή έχει αναλάβει να διαλευκάνει την υπόθεση λεει πως η διερεύνηση μόλις τώρα αρχίζει και αποβλέπει στο να εξακριβώσει πως ήταν δυνατόν να συνεχίζεται για τόσα χρόνια η μεγάλη αυτή απάτη. «Τα προβλήματα του προγράμματος Πετρέλαιο για Τρόφιμα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ικανότητα του ΟΗΕ να χειρίζεται προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στο μέλλον,» είπε ο κύριος Κόλμαν.

    Ο Γερουσιαστής Κόλμαν επέκρινε επίσης την άρνηση του ΟΗΕ να παραχωρήσει στην επιτροπή του αντίγραφα σχετικών εγγράφων και να επιτρέψει στον Μπένον Σαβάν, που διηύθυνε στο παρελθόν το πρόγραμμα, να έρθει και να καταθέσει στη Ουάσιγκτον όσο η ξέχωρη διερεύνηση της υπόθεσης από τον διεθνή οργανισμό συνεχίζεται. Ο κύριος Σεβάν κατηγορείται ότι είχε προσωπικό όφελος από το πρόγραμμα του ΟΗΕ αλλά ο ίδιος το διαψεύδει.

    Η διερεύνηση της όλης υπόθεσης αναμένεται ότι θα κρατήσει αρκετές ακόμα εβδομάδες. Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι όταν ολοκληρωθεί θα ξεκαθαρίσει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην μισού και πλέον αιώνα ιστορία των Ηνωμένων Εθνών.

    [07] H ΔΥΑΕ εξετάζει το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    26 Nov 2004, 03:05 UTC

    Το Ιράν ζητά μέρος του πυρηνικού του εξοπλισμού να εξαιρεθεί απ το πάγωμα του πυρηνικού του προγράμματος, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξετάζει το αν θα πρέπει να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα του τελευταίου αυτού αιτήματος του Ιράν θα μπορέσει να διευθετηθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Εδώ να σημειωθεί ότι το αίτημα της Τεχεράνης αποτελεί μερική υπαναχώρηση του Ιράν από την πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που προβλέπει τερματισμό όλων των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης. Δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δέχεται το νέο αίτημα του Ιράν. Χθες ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι το Ιράν έχει όντως παγώσει όλες τους τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, εκτός απ τους 20 φυγοκεντρωτές που ζητά να εξαιρεθούν απ την συμφωνία. Ο κ. Ελ Μπαραντέι τόνισε επίσης ότι το Ιράν θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    [08] CIA: Παραιτούνται άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη

    25 Nov 2004, 19:39 UTC

    Δύο ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων της CIA στο εξωτερικό προστέθηκαν στον κατάλογο των ανώτερων αξιωματούχων της Υπηρεσίας που παραιτούνται μετά από την ανάληψη της ηγεσίας της από τον Πήτερ Γκος. Πηγές προσκείμενες στη CIA δήλωσαν πως οι επικεφαλής των επιχειρήσεων της Υπηρεσίας στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή αποχωρούν, αλλά δε θα κατονομασθούν λόγω του ότι ενεργούσαν κάτω από πλήρη μυστικότητα.

    Πρωτοσέλιδο άρθρο στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάϊμς φέρει πηγές της CIA να δηλώνουν ότι οι δύο αξιωματούχοι αποχώρησαν γιατί δεν αισθάνονταν άνετα με τη νέα διεύθυνση.

    Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν την παραίτησή τους ο υποδιευθυντής επιχειρήσεων της CIA Στήβεν Κέηπς και ο βοηθός του Μάϊκλ Σούλικ. Πηγές της CIA επιρρίπτουν επίσης την ευθύνη για τις παραιτήσεις αυτές στους βοηθούς που έφερε μαζί του από το κογκρέσο ο κ. Γκος.

    Ο πρώην υπ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Υπηρεσίας, ο Τζον Μακλώκλιν, παραιτήθηκε στις αρχές του μήνα για προσωπικούς λόγους, όπως είπε.

    Ο Πήτερ Γκος ανέλαβε τη διεύθυνση της CIA το Σεπτέμβριο , με την εντολή από την κυβέρνηση Μπους να τη μεταρρυθμίσει.

    [09] Αμερικανός στρατηγός επικρίνει χώρες του ΝΑΤΟ

    25 Nov 2004, 19:58 UTC

    Στρατηγός Τζέημς Τζόουνς

    Ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, στρατηγός Τζέημς Τζόουνς, επέκρινε τις χώρες του ΝΑΤΟ που αρνούνται να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική αποστολή στο Ιράκ.

    Μιλώντας στην Εθνική Λέσχη Τύπου, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγός Τζόουνς είπε πως από τις 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, οι 11 δεν θα στείλουν εκπαιδευτές στο Ιράκ, παρόλο που ψήφισαν υπέρ της εκπαιδευτικής αποστολής εκεί.

    Ο κ. Τζόουνς δεν κατονόμασε τις χώρες αυτές, αλλά η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα έχουν δηλώσει δημόσια πως δε θα στείλουν προσωπικό στο Ιράκ.

    Το ΝΑΤΟ διαδραματίζει, προ πολλού, μεταπολεμικό ειρηνευτικό ρόλο στο Αφγανιστάν. Όμως, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να αποδοκιμάζουν την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να εξαπολύσει πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο στρατηγός Τζόουνς λέει πως με το να αρνούνται ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν δυνάμεις στο Ιράκ, επιβαρύνονται υπερβολικά οι χώρες που έχουν στείλει δυνάμεις. «Είναι ανησυχητικό. Ελπίζω η αποχή αυτή να είναι προσωρινή, γιατί εάν συνεχισθεί θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην δυνατότητά μας να στέλνουμε αλλεπάλληλες δυνάμεις οι οποίες θα υπηρετούν εκ περιτροπής. Πώς μπορούν οι διοικητές μας επιχειρήσεων να πετύχουν τη στιγμή που οι σύμμαχοί μας από τη μια ψηφίζουν ομόφωνα υπέρ της αποστολής και από την άλλη δεν συμμετέχουν;»

    Σύμφωνα με τα σχέδια, η αποστολή θα αποτελείται από 400 εκπαιδευτές και περίπου 1.200 στρατιώτες που θα τους προστατεύουν.

    Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν δυνάμεις από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση Ιρακινών αξιωματικών αποτελεί την πρώτη συλλογική ενέργεια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Ιράκ , παρόλο που ορισμένες χώρες έχουν συνεισφέρει στρατεύματα.

    [10] Ημέρα των ευχαριστιών στις ΗΠΑ

    25 Nov 2004, 16:28 UTC

    Εκατομμύρια Αμερικανοί γιορτάζουν σήμερα τη Μέρα των Ευχαριστιών. Είναι μια μέρα που δίνει την ευκαιρία στις οικογένειες και στους φίλους να συγκεντρωθούν και να ευχαριστήσουν το Θεό για τα αγαθά που τους δίνει.

    Σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Αμερική η Ημέρα των Ευχαριστιών, το Thanksgiving, γιορτάζεται με παρελάσεις, με φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και με το παραδοσιακό γεύμα, που περιλαμβάνει απαραίτητα γαλοπούλα.

    Παρά τη χιονοθύελλα σε μεσοδυτικές πολιτείες, που προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις, οι αμερικανοί ταξιδεύουν σε αριθμούς ρεκόρ για να γιορτάσουν τη μέρα αυτή μαζί με τις οικογένειες και τα προσφιλή τους πρόσωπα.

    Ο πρόεδρος Μπους γιορτάζει το Thanksgiving με την οικογένειά του στο ράντσο του στο Κρώφορντ του Τέξας. Με ειδικό μήνυμά του ευχήθηκε χρόνια πολλά στον αμερικανικό λαό και εξήρε τους άνδρες και τις γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανόμενων του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

    Η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου. Το έθιμο ξεκίνησε το 1621 που οι Ευρωπαίοι άποικοι και οι Ινδιάνοι συνεστιάστηκαν για να γιορτάσουν μια πλούσια σοδειά.

    [11] Ρωσία και ΕΕ τάσσονται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία

    25 Nov 2004, 16:26 UTC

    Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδέχτηκαν τις διαφορές τους σε σχέση με τις επίμαχες ουκρανικές εκλογές.

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, η χώρα του οποίου έχει την εκ περιτροπής προεδρία της Κοινότητας, μίλησαν με δημοσιογράφους μετά από τη σύνοδο Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χάγη.

    Ο κ. Μπαλκενέντε είπε πως οι δυο πλευρές τάσσονται υπέρ ενός διαφορετικού τρόπου αντιμετώπισης της ουκρανικής κρίσης. Πρόσθεσε όμως πως τόσο η Ρωσία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωσης συμφωνούν πως η κρίση πρέπει να διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο.

    Ο κ. Πούτιν ζητάει να λυθεί το θέμα δικαστικά και μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος της Ουκρανίας.

    Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς, που υποστηρίχτηκε από τον κ. Πούτιν, ανακηρύχτηκε νικητής των εκλογών της Κυριακής, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας λόγω των καταγγελιών για ευρεία εκλογική νοθεία.

    [12] H Ουκρανία ζητά τη μεσολάβηση της Πολωνίας και της Λιθουανίας

    25 Nov 2004, 20:50 UTC

    Λεχ Βαλέσα

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα ζήτησε από τους Προέδρους της Λιθουανίας και της Πολωνίας να μεσολαβήσουν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα βρίσκεται ήδη στο Κίεβο στα πλαίσια των μεσολαβητικών προσπαθειών.

    Στο μεταξύ, η Βρετανία ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ απέρριψαν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της Ουκρανίας. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρω είπε ότι παρατηρητές της ΕΕ ανέφεραν ότι σημειώθηκαν εκλογικές παρατυπίες και ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αναγνωρίσει την ανακήρυξη του Βίκτωρ Γιανούκοβιτς ως νικητή των εκλογών, εάν δεν εξαντληθούν όλες οι νομικές διαδικασίες.

    Η Ευρωπαϊκή Βουλή ανακοίνωσε ότι στέλνει νέα αντιπροσωπεία στην Ουκρανία.

    Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γι;oσκα Φίσσερ πρότεινε τη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών για να μπορέσει να υπάρξει εθνική ομοφωνία.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε τις εκλογές εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η χώρα της σέβεται την επιλογή του Ουκρανικού λαού.

    Η πολωνική βουλή ζήτησε από τη Ουκρανία να βεβαιωθεί ότι τα τελικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τη βούληση του Ουκρανικού λαού.

    [13] Η ΔΥΑΕ συνεδριάζει με θέμα το Ιράν.

    25 Nov 2004, 03:10 UTC

    Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει αν θα παραπέμψει το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ. Χθες παραμονή της συνεδρίασης το Ιράν ζήτησε απ την Διεθνή Υπηρεσία να εξαιρεθούν πάνω από 20 φυγοκεντρωτές της Τεχεράνης απ το πάγωμα του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου. Πρόκειται για μερική αναίρεση της πρόσφατης συμφωνίας της Τεχεράνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τερματισμό των δραστηριοτήτων της εμπλουτισμού ουρανίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 27 November 2004 - 2:18:10 UTC