Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεκρός ο Γιασέρ Αραφάτ
  • [02] Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις ...
  • [03] Γάλλοι και άλλοι ξένοι πολίτες εγκαταλείπουν την Ακτή του Ελεφαντοστού.
  • [04] Αφγανιστάν: Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει δηλώσεις απαγωγέων 3 υπαλλήλων του ΟΗΕ, για επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση τους.
  • [05] Συνομιλίες Μπούς-Γιαπ Ντε Χοπ ...
  • [06] Η εξωτερική πολιτική Μπους μέσα ...
  • [07] O Αλμπέρτο Γκονζάλες αντικαθιστά τον Τζων Άσκροφτ
  • [08] Mείωση του βαθμού συναγερμού σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Νιου Τζέρσυ.
  • [09] Νέα αύξηση του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου στις ΗΠΑ.
  • [10] Μικρή αύξηση σημείωσαν οι τιμές ...
  • [11] Απομάκρυνση Γάλλων υπηκόων απο την Ακτή του Ελεφαντοστού
  • [12] Οπλοφόροι στη Βαγδάτη απήγαγαν συγγενείς του Ιγιάντ Αλλάουι
  • [13] Ο Αμπι Χίρσφελτν θέλει να κτίσει ...
  • [14] Αβέβαιη η τύχη 3 όμηρων στο Αφγανιστάν

  • [01] Νεκρός ο Γιασέρ Αραφάτ

    11 Nov 2004, 04:18 UTC

    Αξιωματούχοι του νοσοκομείου στο Παρίσι όπου νοσηλευόταν ο Γιασέρ Αραφάτ ανακοίνωσαν τον θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη ο οποίος βρισκόταν σε κώμα εδώ και μια εβδομάδα. Τον θάνατο του επιβεβαίωσε και Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ο οποίος είπε επίσης ότι η κηδεία του Γιασέρ Αραφάτ θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, αλλά τελικά ο ηγέτης των Παλαιστινίων θα ταφεί στο αρχηγείο του στη Ραμάλλα της Δυτικής Όχθης.

    [02] Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις ...

    10 Nov 2004, 16:54 UTC

    Στο Ιράκ, Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες ελέγχουν τώρα το μεγαλύτερο μέρος της Φαλλούτζα, ενώ απαγωγείς απειλούν ότι θα σκοτώσουν συγγενείς του προσωρινού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλλάουι, αν συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στη Φαλλούτζα. Διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων δηλώνουν ότι ελέγχουν τώρα το 70% της πόλης, συμπεριλαμβανομένων και στρατηγικής σημασίας γεφυρών και κτηρίων και τονίζουν ότι οι αντάρτες δεν έχουν πλέον την ικανότητα να επικοινωνούν για να συντονίζουν τις επιθέσεις τους. Επίσης χθες αμερικανοί και ιρακινοί στρατιώτες βρήκαν στη Φαλλούτζα σπίτια που χρησιμοποιούνταν από απαγωγείς για την κράτηση και εκτέλεση ομήρων. Αργά χθες οι αντάρτες δήλωσαν ότι απήγαγαν 20 μέλη της Ιρακινής εθνοφρουράς στη Φαλλούτζα. Στο μεταξύ άγνωστη μέχρι σήμερα οργάνωση δήλωσε ότι κρατά όμηρο 75χρονο εξάδελφο του κ. Αλλάουι και δύο άλλους συγγενείς του, αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Επίσης χθες 28 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε άλλα επεισόδια βίας στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων Ιρακινών στρατιωτών και αμάχων και ενός Αμερικανού στρατιώτη.

    [03] Γάλλοι και άλλοι ξένοι πολίτες εγκαταλείπουν την Ακτή του Ελεφαντοστού.

    11 Nov 2004, 03:08 UTC

    Περίπου 600 Γάλλοι πολίτες εγκατέλειψαν χθες την Ακτή του Ελεφαντοστού, στα πλαίσια της απομάκρυνσης χιλιάδων αλλοδαπών πολιτών απ την Δυτικο-Αφρικανική αυτή χώρα μετά τις τελευταίες βιαιότητες. Εκτός απ την Γαλλία και η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ιταλία έστειλαν αεροσκάφη στην Ακτή του Ελεφαντοστού για να παραλάβουν πολίτες τους και να τους απομακρύνουν απ τη χώρα. Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζήτησε απ τις αρχές της Ακτής του Ελεφαντοστού να λάβουν μέτρα τερματισμού των βιαιοτήτων στο Αμπιτζάν, που τις τελευταίες μέρες έχουν κοστίσει τη ζωή σε 25 άτομα. Επίσης ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Θάμπο Μπέκι, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Ακτής του Ελεφαντοστού και τους αντάρτες σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Πρετόρια. Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη, αναβλήθηκε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, για να δοθεί περισσότερος χρόνος στον κ. Μπέκι να συνάψει κάποια συμφωνία.

    [04] Αφγανιστάν: Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει δηλώσεις απαγωγέων 3 υπαλλήλων του ΟΗΕ, για επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση τους.

    11 Nov 2004, 03:12 UTC

    Στο Αφγανιστάν, οι απαγωγείς των τριών υπαλλήλων των ΗΕ δήλωσαν ότι η Αφγανική κυβέρνηση συμφώνησε σε όρους για την απελευθέρωση τους, αλλά οι Αφγανικές αρχές, δήλωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με τους απαγωγείς, αλλά δεν επιβεβαίωσαν την επίτευξη συμφωνίας. Οι απαγωγείς ζητούν την απελευθέρωση 26 μαχητών Ταλεμπάν. Στο μεταξύ χθες ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Καμπούλ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιου είδους συμφωνίες με τους απαγωγείς και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι «περισσότερες απαγωγές».

    [05] Συνομιλίες Μπούς-Γιαπ Ντε Χοπ ...

    11 Nov 2004, 03:18 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς συναντήθηκε χθες στο Λευκό Οίκο με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών ο κ. Ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Μπούς τις «μεγάλες προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν η συμμαχία και οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Κοσυφοπέδιο. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την συμμαχία «τον μόνο οργανισμό που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα» και τόνισε ότι οι συνομιλίες αυτές αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της αφοσίωσης της Ουάσιγκτον στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ.

    [06] Η εξωτερική πολιτική Μπους μέσα ...

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσινγκτον

    10 Nov 2004, 21:18 UTC

    Σε ποια προβλήματα της διεθνούς σκηνής θα στρέψει την προσοχή ο Πρόεδρος Μπους κατά τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο; Την απάντηση έδωσαν δύο αναλυτές γνωστού ιδρύματος πολιτικών μελετών στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Πρώτος στόχος στην ατζέντα του Προέδρου Μπους είναι η εκδημοκρατικοποίηση του Ιράκ. Ο αναλυτής Μάρτιν Ίντικ, του Ινστιτούτου Μπρούκινς, πιστεύει ότι οι προγραμματιζόμενες για τον Ιανουάριο εκλογές θα μπορούσαν να αποξενώσουν τους σουνίτες μουσουλμάνους, εάν η ανασφάλεια που επικρατεί στις περιοχές τους δεν τους επιτρέψει να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Αλλά από την άλλη, αν καθυστερήσουν οι εκλογές, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις περιοχές των σουνιτών, θα μπορούσαν να αποξενωθούν οι σιΐτες μουσουλμάνοι που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία στο Ιράκ.

    Φαλούτζα

    Ο κύριος Ίντικ είπε: «Είναι μια δύσκολη απόφαση, που δεν μπορεί να αποφευχθεί για πολύ. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως εκλογές δεν σημαίνουν αυτομάτως και δημοκρατία. Θα απαιτηθεί καιρός για τη θεμελίωση της δημοκρατίας στο Ιράκ όπως επίσης θα χρειασθεί καιρός για την ανάπτυξη στρατού, αστυνομίας και δυνάμεων ασφάλειας στο Ιράκ. Εάν προσπαθήσουμε να επισπεύσουμε τα πράγματα, ίσως δυσχεράνουμε ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί εκεί.»

    Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στην Αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι το Μεσοανατολικό και το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων, μετά τον Γιασσέρ Αραφάτ. Ο Μάρτιν Ίντικ λεει πως όποιος αναλάβει την ηγεσία των Παλαιστινίων θα πρέπει να υποστηριχτεί από την Αμερική και από το Ισραήλ περισσότερο από ότι είχε υποστηριχθεί ο Μαχμουτ Αμπάς, αν είναι να προωθηθεί η ειρήνη.

    Πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ιράν

    Το τρίτο μεγάλο θέμα που απασχολεί τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η προοπτική το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ο Μάρτιν Ίντικ επισημαίνει πως μέχρι τώρα η Ουάσιγκτον είχε στηριχθεί στην Ευρώπη για τον χειρισμό της Τεχεράνης, αλλά, στην δεύτερη θητεία της η κυβέρνηση Μπους θα βρεθεί αντιμέτωπη με το εξής δίλημμα. Θέλουμε πράγματι οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να ηγούνται αυτής της διαδικασίας, στην οποία αναμφίβολα θα κρατήσουν πιο μαλακή στάση από εμάς και θα επιδιώξουν μια συμφωνία με την Τεχεράνη που δεν θα είναι πολύ ικανοποιητική για εμάς; Η άλλη σκέψη είναι όπως αναφέρει ο κύριος Ίντικ «Μήπως θα ήταν καλύτερα να χειριστούμε εμείς, οι Αμερικανοί τους Ιρανούς, για να σταματήσει η ανάπτυξη του πυρηνικού τους προγράμματος;»

    Β. Κορέα

    Πιο επείγουσα πρόκληση προβάλει για την Αμερική, η Βόρεια Κορέα για την οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα. Έξη χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας συνομιλούν μαζί της για να λύσουν τη διαμάχη. Αλλά ο αναλυτής του Ινστιτούτου Μπρούκινς Ρίτσαρντ Μπούς, που δεν έχει καμία συγγένεια με τον Πρόεδρο Μπούς, πιστεύει πως η Πιονγιάνγκ πιθανότατα χαίρεται για την επανεκλογή του προέδρου Μπους, λόγω των διχογνωμιών πού, επί ηγεσίας του, έχουν εκδηλωθεί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους γύρω από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα.

    Ο κύριος Μπους είπε:«Ίσως ακούγεται παράδοξο αυτό επειδή η Βόρεια Κορέα είναι τμήμα του θεωρούμενου άξονα του κακού. Αλλά για καλοσκεφτείτε το. Η κυβέρνηση Μπους έχει βελτιώσει τη θέση της Βόρειας Κορέας. Η άκαμπτη στάση μας στο θέμα των εξαεθνών συνομιλιών, μας έχει απομονώσει από φίλους και από ορισμένους συμμάχους.»

    Ο Ρίτσαρντ Μπους υπενθυμίζει πως η Κίνα έχει επικρίνει την Αμερικανική στάση στο Βορειοκορεατικό. Αλλά παράλληλα, λεει, η Κινεζική ηγεσία είναι ευχαριστημένη από τον Πρόεδρο Μπους, επειδή η κυβέρνησή του έχει επιτρέψει στο Πεκίνο να επεκτείνει την επιρροή του στην Ασία με ελάχιστο κόστος.

    [07] O Αλμπέρτο Γκονζάλες αντικαθιστά τον Τζων Άσκροφτ

    10 Nov 2004, 21:40 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς προτείνει τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Αλμπέρτο Γκονζάλες, για το αξίωμα του υπουργού δικαιοσύνης μετά την παραίτηση του μέχρι σήμερα υπουργού, Τζον Άσκροφτ. Σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο ο κ. Μπούς έπλεξε το εγκώμιο του κ. Γκονζάλες δηλώνοντας ότι πρόκειται για «δυνατόν μυαλό με σωστή κρίση» που έχει συμμετάσχει στον σχηματισμό της πολιτικής της κυβέρνησης ιδιαίτερα σε θέματα πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Αν τελικά ο διορισμός του επικυρωθεί απ την γερουσία, ο κ. Γκονζάλες, που κατάγεται απ το Τέξας και θεωρείται μετριοπαθής συντηρητικός, θα είναι ο πρώτος Ισπανόφωνος Αμερικανός υπουργός δικαιοσύνης.

    [08] Mείωση του βαθμού συναγερμού σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Νιου Τζέρσυ.

    11 Nov 2004, 03:49 UTC

    Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την μείωση του βαθμού συναγερμού από το πορτοκαλί στο κίτρινο, στην Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το βόρειο Νιού Τζέρσυ. Ο βαθμός ετοιμότητας είχε αυξηθεί την 1η Αυγούστου λόγω πληροφοριών ότι τρομοκράτες στόχευαν μεγάλους αμερικανικούς χρηματοεπενδυτικούς οργανισμού αυτών των πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας εδώ στην Ουάσιγκτον και των κεντρικών γραφείων της εταιρείας Prudential στο Νιου Τζέρσυ.

    [09] Νέα αύξηση του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου στις ΗΠΑ.

    11 Nov 2004, 03:53 UTC

    Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε χθες το κύριο διατραπεζικό επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας. Αξιωματούχοι της FED δήλωσαν ότι, το πιθανότερο είναι πως η άνοδος αυτή του επιτοκίου θα συνεχιστεί με «μέτριους», ρυθμούς με στόχο την εξουδετέρωση μελλοντικών πληθωριστικών πιέσεων. Είναι η τέταρτη φορά φέτος που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προβαίνει σε αύξηση του επιτοκίου που έχει φτάσει το 2%.

    [10] Μικρή αύξηση σημείωσαν οι τιμές ...

    10 Nov 2004, 21:46 UTC

    Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα παγκοσμίως, μετά από αμερικανική κυβερνητική έκθεση που δείχνει ότι τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης ελαττώθηκαν ελαφρά στην αμερικανική αγορά, στα πρόθυρα του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

    Η τιμή του αργού πετρελαίου με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης ανέβηκε πάλι στα 47,75 δολλάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Η ίδια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας έδειξε ότι γενικά τα αποθέματα του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν συρρικνωθεί. Αναλυτές λένε ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες αυξάνουν την παραγωγή τους με την επιδιόρθωση των εγκαταστάσεων άντλησης που είχαν υποστεί ζημίες από τους τυφώνες.

    Σε ξεχωριστή εξέλιξη, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στο Παρίσι είπε ότι μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να έφθασαν στο κορύφωμά τους τον περασμένο μήνα, αφού έκτοτε αυξήθηκε η παραγωγή και οι υψηλές τιμές συγκράτησαν την αυξημένη ζήτηση.

    [11] Απομάκρυνση Γάλλων υπηκόων απο την Ακτή του Ελεφαντοστού

    10 Nov 2004, 17:12 UTC

    Γαλλικό τάνκ στην Ακτή του Ελεφαντοστού

    Η Γαλλία άρχισε να απομακρύνει υπηκόους της απο την Ακτή του Ελεφαντοστού, ενώ ο πρόεδρος Ζάκ Σιράκ έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση αυτής της χώρας της Δυτικής Αφρικής να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης. Γαλλικό αεροσκάφος αναχώρησε σήμερα από το Αμπιτζάν για το Παρίσι μεταφέροντας περίπου 270 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα και άτομα τρίτης ηλικίας. Τα ΗΕ και οι ξένες πρεσβείες συγκεντρώνουν επίσης το μη απαραίτητο προσωπικό τους και ξένους υπηκόους σε ασφαλή σημεία, μέχρις ότου μπορέσουν να τους απομακρύνουν απο τη χώρα. Από το Παρίσι, ο πρόεδρος Σιράκ ζήτησε απο τις αρχές της χώρας να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό των βίαιων συλλαλητηρίων που άρχισαν το Σάββατο. Η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλλιό Μαρί διέψευσε πληροφορίες οτι Γάλλοι ειρηνοφρουροί πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών την Τρίτη και πρόσθεσε οτι δυνάμεις της Ακτής του Ελεφαντοστού πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας κυβερνητικός στρατιώτης. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Θάμπο Μπέκι, κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες μέσα στις προσεχείς μέρες.

    [12] Οπλοφόροι στη Βαγδάτη απήγαγαν συγγενείς του Ιγιάντ Αλλάουι

    10 Nov 2004, 17:03 UTC

    Ο κ. Αλλάουι

    Καθώς η μάχη για τον έλεγχο της Φαλλούτζα μαίνεται, οι αντάρτες στο Ιράκ προσπαθούν κατά τα φαινόμενα να ανοίξουν νέα μέτωπα, με την πραγματοποίηση επιθέσεων σε άλλες πόλεις, ώστε να διασπάσουν την προσοχή των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων. Στη βόρεια πόλη Μοσούλη, το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη επέβαλε άμεση απαγόρευση της κυκλοφορίας, μετά απο σειρά επιθέσεων, απο τις οποίες σκοτώθηκαν 5 άτομα. Η αστυνομία είπε οτι ανάμεσα στα θύματα είναι τρείς αστυνομικοί, ένας ιρακινός εθνοφρουρός και ένας ξένος συμβασιούχος υπάλληλος. Σε άλλα σημεία, ο αμερικανικός στρατός είπε οτι ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε απο έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα, στην πόλη Μπαλάντ, βόρεια της Βαγδάτης. Βορειότερα, στην Τούζ, εκρήξεις βομβών τοποθετημένων σε δρόμο, σκότωσαν 6 ιρακινούς στρατιώτες. Την Τρίτη το βράδυ, οπλοφόροι στη Βαγδάτη απήγαγαν δύο συγγενείς του ιρακινού μεταβατικού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλλάουι και απειλούν πως θα τους αποκεφαλίσουν μέσα σε 48 ώρες, εάν δεν τερματιστεί η επίθεση κατά της Φαλλούτζα και εάν δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι ιρακινοί κρατούμενοι.

    [13] Ο Αμπι Χίρσφελτν θέλει να κτίσει ...

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    10 Nov 2004, 20:48 UTC

    Αμπι Χίρσφελτν

    To Oλυμπιακό στάδιο του Μανχάταν υποσχέθηκε να χτίσει με δικά του έξοδα, ο μεγιστάνας της Νέας Υόρκης, Αμπι Χίρσφελτν, εάν η πόλη κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Αυτά δήλωσε σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής ο μεγαλοεπιχειρηματίας και πολυεκατομμυριούχος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η χώρα δεν χρειάζεται μόνο δικηγόρους, αλλά και οικοδόμους. Χαριτολογόντας μάλιστα προσθέτει πως μπορεί να έφτασε μόνο μέχρι την πέμπτη τάξη του Δημοτικού άλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει πολύ καλός στο γράψιμο. Πρόκειται για τον άνθρωπο που αγόρασε την εφημερίδα New York Post για να σώσει τους 800 εργαζομένους σ αυτή. « Ξέρω να γράφω πολύ ωραία,» δηλώνει σοβαρά, «επιταγές!»

    «Θα χτίσω το Ολυμπιακό Στάδιο με δικά μου λεφτά», δηλώνει κατηγορηματικά. Ο κ. Hirschfeld τόνισε μάλιστα πως δεν ενδιαφέρεται να περιμένει μέχρι να γίνει γνωστό εάν κερδίσει η πόλη της Νέας Υόρκης τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Θεωρεί πως η οικοδόμηση του κτιρίου πρέπει να αρχίσει αμέσως με δικά του έξοδα, χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ένας Νεουορκέζος πολίτης. Ο χώρος μάλιστα που θα ανεγερθεί το Ολυμπιακό Στάδιο είναι ήδη πασίγνωστος ώς το Κέντρο Εμπορίου και Διεθνών Εκθέσεων Τζέικομπ Τζάβιτς.

    Εμπειρος στην δημιουργία πολυσύνθετων αθλητικών εγκαταστάσεων ο Χίρσφελτν προβλέπει την ανακαίνιση του κέντρου Τζάβιτς, το οποίο προγραμματίζεται να φιλοξενήσει κάποια από τα αθλήματα, τις τελετές έναρξης και λήξης των ολυμπιακών αγώνων, ενώ στην στέγη του θα φιλοξενείται ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Η προτεινόμενη μάλιστα επέκταση θα περιλάβει στη πρώτη φάση 1,3 εκκατομύρια τετραγωνικά πόδια.

    Η κατασκευή μαμμούθ σχεδιάζεται να αρχίσει το 2005 και να κοστίσει κατ' εκτίμηση $1,4 δισεκατομμύρια ενώ ο ίδιος έχει υποσχεθεί πως τα έξοδα για τον σχεδιασμό, και την κατασκευή του Σταδίου θα επιβαρύνουν μόνο αυτόν.

    Κατά την διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. «Το Ολυμπιακό πνεύμα είναι να έχεις συναίσθηση της εθνικής σου περηφάνειας και να δουλεύεις σκληρά και τίμια για να πετύχεις τους σκοπούς σου» είπε χαρακτηριστικά. « Ειδικά για την πατρίδα μας που αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει δύσκολες ώρες, πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και μαζί να φτάσουμε στο τέρμας αυτής της κούρσας δρόμου.»

    Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, καταλήγει ο κύριος Χίρσφελτν, που υποστηρίζω με κάθε τρόπο την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 από την Νέα Υόρκη. Θα ισχυροποιήσει την πόλη μας και θα ενισχύσει το εθνικιστικό πνεύμα.

    [14] Αβέβαιη η τύχη 3 όμηρων στο Αφγανιστάν

    10 Nov 2004, 21:49 UTC

    Εκλογικό κέντρο στο Αφγανισταν

    Οι απαγωγείς τριών υπαλλήλων των ΗΕ στο Αφγανιστάν είπαν ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να ικανοποιήσει τους όρους για την απελευθέρωση των τριών ομήρων, αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από μέρους των αρχών. Οι απαγωγείς έθεταν και άλλαζαν διορίες, ενώ ζητούσαν την απελευθέρωση 26 Ταλιμπάν που κρατούνται στη φυλακή, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των τριών ομήρων.

    Αφγανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι επιτελέστηκε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι συμφωνία με τους απαγωγείς, που ανήκουν στη λίγο γνωστή οργάνωση Στρατός των Μουσουλμάνων, που απήγαγε τους τρεις παρατηρητές των εκλογών στη Καμπούλ στις 29 Οκτωβρίου.

    Νωρίτερα, στη Καμπούλ που επισκέπτεται, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιταζ είπε ότι οι αρχές δεν θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με τους απαγωγείς, επειδή όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις και υποχωρήσεις προς απαγωγείς, τους ενθαρρύνουν περισσότερο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 12 November 2004 - 2:18:13 UTC