Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-10-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 45% Μπους και 45% Κέρυ
  • [02] Ομαδικός τάφος στο Ιράκ
  • [03] Νέα Υόρκη: Ανακήρυξη ημέρας Κυπριακής Ανεξαρτησίας
  • [04] Ιράκ: Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις πλήττουν θέσεις ανταρτών
  • [05] Επιστολή εμπειρογνωμόνων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής επικρίνει την πολιτική Μπούς στο Ιράκ.
  • [06] Σήμερα η τρίτη τηλεμαχία Μπούς-Κέρρυ.
  • [07] Οι ΗΠΑ πιέζουν το ΝΑΤΟ να αναλάβει την διοίκηση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.
  • [08] Έκρηξη βόμβας κοντά στα γραφεία του επικεφαλής των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας στη Γάζα.
  • [09] ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν σχέδιο προσφοράς κινήτρων στο Ιράν για να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
  • [10] Ιάκωβου: είναι εντελώς αδύνατο να γίνουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία
  • [11] Χιούμαν Ράιτς Ουώτς: οι «εσκεμμένες εξαφανίσεις» τρομοκρατών της αλ Κάιντα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο
  • [12] Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών πετρελαίου
  • [13] Παραιτήθηκε ο φιλομεταρυθμιστής αντιπρόεδρος του Ιράν
  • [14] Μπους και Κέρυ συμφωνούν στην απειλή που ενέχουν τα πυρηνικά όπλα
  • [15] Αποκεφαλίστηκε σιίτης στο Ιράκ
  • [16] Αφγανιστάν: Διορίζονται εμπειρογνώμονες για την διερεύνηση καταγγελιών για εκλογική νοθεία.
  • [17] Ιράκ: Νέα αεροεπιδρομή αμερικανικών δυνάμεων κατά τρομοκρατών

  • [01] 45% Μπους και 45% Κέρυ

    13 Oct 2004, 20:25 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους και ο δημοκρατικός αντίπαλος του Γερουσιαστής Τζων Κέρυ ετοιμάζονται σήμερα για την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές του 2004.

    Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ρώυτερς/Ζόγκπι από τους 1232 ψηφοφόρους, που ερωτήθηκαν από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη, και στον Πρόεδρο Μπους και στον γερουσιαστή Κέρυ αναλογεί ένα 45%, με περιθώριο λάθους 3%. Ο ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος Ραλφ Νέιντερ έχει 1,5%.

    Ο δημοσκόπος Πωλ Ζόγκπι λέει ότι 7% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι. Απ΄ αυτούς μόνο 11% πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Μπους πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ 40% θέλουν αλλαγή.

    Ο κύριος Ζόγκμπι λέει ότι το κλειδί για το κύριο Κέρυ είναι να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και να τον ψηφίσουν αντί να κάτσουν σπίτι τους ή να ρίξουν την ψήφο τους στον κύριο Νέιντερ.

    Η αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση θα διαρκέσει μιάμιση ώρα και θα επικεντρωθεί σε εσωτερικά θέματα.

    [02] Ομαδικός τάφος στο Ιράκ

    13 Oct 2004, 20:33 UTC

    Ομαδικός τάφος στην Χάτρα

    Εμπειρογνώμονες στο Ιράκ άρχισαν να εκταφιάζουν σορούς από ομαδικό τάφο στο βόρειο τμήμα της χώρας, αναζητώντας στοιχεία που θα μπορέσει να στηριχθεί το κατηγορητήριο εναντίον του ανατραπέντα δικτάτορα Σαντάμ Χουσείν.

    Εμπειρογνώμονες λένε ότι 9 τάφροι, που εντοπίστηκαν σε ξηρή κοίτη ποταμού στο χωριό Χάτρα, περιείχαν τουλάχιστον 300 ίσως και πολύ περισσότερες σορούς, συμπεριλαμβανομένων και σορών παιδιών.

    Τα θύματα πιστεύεται ότι ήταν Κούρδοι του Ιράκ που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια πάταξης της μειονοτικής κοινότητάς τους από τον Σαντάμ Χουσείν, μεταξύ των ετών1987 και 1988.

    Το ιρακινό υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εντοπίσει 40 τοποθεσίες όπου μπορεί να υπάρχουν ομαδικοί τάφοι σε ολόκληρη την χώρα.

    Διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν ότι πάνω από 300 χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της εικοσιτετράχρονης κυριαρχίας του Σαντάμ Χουσείν, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα αδικήματα.

    [03] Νέα Υόρκη: Ανακήρυξη ημέρας Κυπριακής Ανεξαρτησίας

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    13 Oct 2004, 20:51 UTC

    Την ημέρα ανεξαρτησίας της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό, αναγνώρισε ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κ. Πατάκι με διακήρυξη του στην πρωτεύουσα της Νέας Υόρκης, το Άλμπανυ. Κατά την διάρκεια της τελετής ο Νεουορκέζος κυβερνήτης επέδωσε Διακήρυξη της Πολιτείας στην οποία αναγνωρίζεται η 1η Οκτωβρίου, ώς η ημέρα ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Οι πολίτες της πόλης, αναγράφεται στην διακήρυξη, εκτιμούν την μνήμη ιστορικών και σημαντικών στιγμών, ιδιαίτερα συμπολιτών τους που έχουν προσφέρει στο σύνολο της κοινωνίας μας. Πολλές από τις κοινότητές μας είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ πολλών οι ρίζες βρίσκονται στο όμορφο και ιστορικά σημαντικό νησί της Κύπρου

    Η 1η Οκτωβρίου 2004 αποτελεί την 44η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πληθυσμός της Κύπρου, και εδώ και στο εξωτερικό, συμμετέχει ασταμάτητα στην τήρηση ισχυρών σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών, έτσι ώστε να βρεθεί και μια δίκαιη λύση στο κυπριακό ζήτημα.

    Αναγνωρίζουμε ότι η 44η επέτειος της κυπριακής ανεξαρτησίας αποτελεί ένα ενθαρρυντικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, το θέμα της απασχολεί σήμερα την σκέψη πολλών ανθρώπων , η παράνομη κατοχή της από την Τουρκία στο βόρειο μέρος της και η αίσθηση της αδικίας που αισθάνονται οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζει να είναι ένα θέμα ανοιχτό περιμένοντας απαντήσεις.

    Είναι δεδομένο ότι όλοι οι Νεουορκέζοι πολίτες συνγιορτάζουν με τους πολίτες κυπριακής καταγωγής την 44η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, ενώ παράλληλα λαμβάνουν υπόψη τον σύγχρονο αγώνα της Δημοκρατίας της Κύπρου εναντίον των κατοχικών δυνάμεων που απειλούν το ελπιδοφόρο μέλλον και την ελευθερία του υπερήφανου έθνους τους

    Καταλήγοντας η διακήρυξη αναφέρει: Εγώ ο George E. Pataki, κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, με το παρόν έγγραφο ανακηρύσω στην πολιτεία της Νέας Υόρκης την 1η Οκτωβρίου 2004 ως η ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    [04] Ιράκ: Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις πλήττουν θέσεις ανταρτών

    13 Oct 2004, 00:52 UTC

     

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν χθες στόχους ανταρτών σε διάφορα σημεία του Ιράκ, ενώ στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης, Σιίτες πολιτοφύλακες συνεχίζουν να παραδίδουν τον οπλισμό τους, με αντάλλαγμα την πληρωμή τους σε ρευστά. Έχουν διορία μέχρι την Παρασκευή για να ανταλλάξουν τα όπλα τους με χρήματα. Στη Φαλλούτζα, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κτίρια που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν από το τρομοκρατικό δίκτυο του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι. Μεταξύ των στόχων ήταν και γνωστό εστιατόριο. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 ιρακινοί. Στην δυτική πόλη Ραμάντι, ιρακινά στρατεύματα με την υποστήριξη αμερικανών στρατιωτών, έκαναν εφόδους σε τουλάχιστον 7 μουσουλμανικά τεμένη, αναζητώντας αντάρτες και παράνομα όπλα, ενώ συνέλαβαν τον ανώτερο κληρικό των Σουνιτών μουσουλμάνων της περιοχής, τον Σείχη Αμπντούλ Αλεϊμ Σαάντι.

    Στο μεταξύ, ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράκ είναι ασφαλείς, παρά την έκθεση των ΗΕ που αναφέρει ότι εξαφανίστηκαν εξοπλισμός και υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ο προσωρινός υπουργός επιστήμης και τεχνολογίας του Ιράκ, Ρασάντ Ομάρ, δήλωσε ότι οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις. Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους παραδέχτηκε ότι διενεργήθηκαν εκτεταμένες λεηλασίες μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, αλλά τόνισε ότι από τότε έχουν τεθεί σε ισχύ νέα μέτρα ασφάλειας.

    [05] Επιστολή εμπειρογνωμόνων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής επικρίνει την πολιτική Μπούς στο Ιράκ.

    13 Oct 2004, 02:04 UTC

    Πάνω από 650 εμπειρογνώμονες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής υπογράφουν ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Μπούς στην οποία χαρακτηρίζουν τον πόλεμο στο Ιράκ «την ποιο ασύνετη» αμερικανική πολιτική από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα χθες και την προσυπογράφουν πρώην αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, καθώς και αναλυτές από συμμαχικές χώρες. Στην επιστολή επαινείται η κυβέρνηση Μπούς για την απόφαση της να καταστρέψει τις βάσεις της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, αλλά χαρακτηρίζεται «εσφαλμένη» η απόφαση αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων και πόρων στο Ιράκ. Επίσης οι υπογράφοντες την επιστολή χαρακτηρίζουν την αιτιολογία του πολέμου στο Ιράκ αμφισβητήσιμη και υπογραμμίζουν ότι ο πόλεμος στην πραγματικότητα έβλαψε την μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την επιστολή.

    [06] Σήμερα η τρίτη τηλεμαχία Μπούς-Κέρρυ.

    13 Oct 2004, 01:04 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς και ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Τζον Κέρρυ, ετοιμάζονται για την σημερινή τρίτη και τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση που αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Αριζόνα και θα επικεντρωθεί σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Χθες ο κ. Μπούς επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην πολιτεία του Κολοράντο όπου επιτέθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα του αντιπάλου του λέγοντας ότι ο κ. Κέρρυ θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας αυξάνοντας τους φόρους και τις δημοσιονομικές δαπάνες, δημιουργώντας νέα κυβερνητικά προγράμματα. Από τη πλευρά των Δημοκρατικών, ο Τζό Λόκχαρτ, ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Κέρρυ, δήλωσε ότι κατά την σημερινή τηλεμαχία ο κ. Κέρρυ θα εστιαστεί στην αποτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισε, εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπούς.

    [07] Οι ΗΠΑ πιέζουν το ΝΑΤΟ να αναλάβει την διοίκηση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

    13 Oct 2004, 01:19 UTC

    Οι ΗΠΑ πιέζουν το ΝΑΤΟ να αναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ενδεχομένως και από του χρόνου. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπέρνς, δήλωσε ότι η σύνοδος των υπουργών άμυνας της συμμαχίας, που αρχίζει σήμερα στη Ρουμανία, θα εξετάσει την πιθανότητα να περάσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν υπό την αποκλειστική διοίκηση του ΝΑΤΟ. Άλλα θέματα που θα εξεταστούν κατά την σύνοδο είναι η διεύρυνση της εκπαιδευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, καθώς και η εύρεση νέων τρόπων δραστηριοποίησης της συμμαχίας και εκτός της παραδοσιακής Ευρω-Ατλαντικής περιοχής.

    [08] Έκρηξη βόμβας κοντά στα γραφεία του επικεφαλής των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας στη Γάζα.

    13 Oct 2004, 01:22 UTC

    Μούσα Αραφάτ

    O επικεφαλής των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη της Γάζας, δήλωσε ότι, η έκρηξη βόμβας χθες σε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο γραφείο του, αποτελούσε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Ο Μούσα Αραφάτ, συγγενής του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, πρόσθεσε ότι οι αρχές διερευνούν την υπόθεση, ενώ ορισμένοι Παλαιστίνιοι λένε ότι ενδέχεται να επρόκειτο για ενέργεια αντιπάλων του Μούσα Αραφάτ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη. Στο μεταξύ, το Ισραήλ εγκαινίασε ένα ειδικό σύστημα ραντάρ που προειδοποιεί τους κατοίκους της νότιας ισραηλινής πόλης Σντερότ, αν επίκειται επίθεση παλαιστινιακών πυραύλων από την γειτονική Λωρίδα της Γάζας.

    [09] ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν σχέδιο προσφοράς κινήτρων στο Ιράν για να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    13 Oct 2004, 02:14 UTC

    Τζον Μπόλτον

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, Τζων Μπολτον, θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ομολόγους του, αναφορικά με σχέδιο της Ευρώπης να προσφέρει οικονομικά κίνητρα στο Ιράν για να σταματήσει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Εκπρόσωπος του Στεητ Ντηπαρτμεντ δήλωσε ότι ο κύριος Μπόλτον θα συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους την Παρασκευή εδώ στη Ουάσινγκτον και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι δεκτικές στη ευρωπαϊκή πρόταση, αλλά τόνισε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι η παραπομπή του θέματος στο συμβούλιο ασφάλειας των ΗΕ.

    Στις 25 Νοέμβριου λήγει, η προθεσμία που έχει δοθεί στο Ιράν για να σταματήσει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου.

    [10] Ιάκωβου: είναι εντελώς αδύνατο να γίνουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    12 Oct 2004, 20:13 UTC

    Μπροστά στην «σκληρή πραγματικότητα» βρέθηκαν κι επίσημα οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25 στο Λουξεμβούργο, όταν κλήθηκαν να συζητήσουν την πρόσφατη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τους παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Φερχώυγκεν, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αν και η απόφαση για καθορισμό ημερομηνίας θα παρθεί στο Συμβούλιο Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, υπήρξαν και στο συμβούλιο αιχμηρές και αρνητικές τοποθετήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την πλευρά της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας, και της Κύπρου ενώ έφταναν και τα μηνύματα από την Κίνα, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, δήλωνε ότι θα κάνει δημοψήφισμα στην χώρα του για την Τουρκία, πριν από τον Δεκέμβριο.

    Την ελπίδα του ότι η Άγκυρα θα ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο αυτές κι αν κρατήσουν, και ειδικά στα εσωτερικά θέματα, όπως είναι αυτά των σχέσεων στρατού με την πολιτική εξουσία και του σεβασμού των μειονοτικών και θρησκευτικών ελευθεριών, εξέφρασε στην παρέμβαση του ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Πέτρος Μολυβιάτης, επαναλαμβάνοντας γι ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο έλληνας υπουργός πρόσθεσε, όμως, ότι μέσα στις υποχρεώσεις της εξωτερικής της πολιτικής είναι και να γίνουν βήματα για τις καλές σχέσεις με τους γείτονες της, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, που είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Γ. Ιακώβου

    Με αυτή την ιδιότητα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιακώβου έκανε στο συμβούλιο την μεγαλύτερη παρέμβαση απ ο όλους, τονίζοντας στο λόγο του τις ελλείψεις, αναφερόμενος στο αν και κατά πόσο έχει εκπληρώσει η Τουρκία τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπενχάγης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Βόρεια Κύπρο δεν μπορεί να θεωρηθεί συμβατή προς κανένα από αυτά τα κριτήρια.

    Σε δήλωσή του προς την Φωνή της Αμερικής ο κ. Ιακώβου είπε: «Σχολίασα θετικά την έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής ότι δεν είναι απόλυτη, ότι είναι ευφάνταστη και περιέχει στοιχεία ευελιξίας για τις χώρες-μέλη και ότι μπορούμε να δουλέψουμε με την βάση αυτή, αλλά έθεσα τα καθαρώς κυπριακά θέματα και τις ανησυχίες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.»

    Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο υπήρξε επιτακτικός ο κ. Ιακώβου ήταν η στάση της Τουρκίας ως προς την αναγνώριση. «Ένα από τα βασικά στοιχεία,» είπε, «είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας απλούστατα γιατί είναι εντελώς αδύνατο να γίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις χωρίς η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.»

    [11] Χιούμαν Ράιτς Ουώτς: οι «εσκεμμένες εξαφανίσεις» τρομοκρατών της αλ Κάιντα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

    12 Oct 2004, 20:23 UTC

    Χαλίντ Σαίχ Μωχάμεντ

    Η οργάνωση ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Ουώτς, που εδρεύει στις ΗΠΑ, λέει ότι τουλάχιστον 11 άτομα, ύποπτα ως τρομοκράτες της αλ Κάιντα, έχουν εξαφανιστεί όντας υπό αμερικανική κράτηση, και οτι ορισμένα από τα άτομα αυτά ενδέχεται να υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

    Σε νέα έκθεσή της, η εν λόγω οργάνωση αναφέρει ότι οι ύποπτοι κρατούνται σε κρυφές τοποθεσίες και δεν έχουν πρόσβαση στις οικογένειές τους, ή τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Ανάμεσα στους υπόπτους, η οργάνωση συμπεριλαμβάνει τον Χαλίντ Σαίχ Μωχάμεντ, που θεωρείται ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατά των ΗΠΑ, καθώς και τον Αμπού Ζουμπάιντα, που θεωρείται στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Αμπού Ζουμπάιντα

    Η οργάνωση Χιούμαν Ράιτς Ουώτς λέει ότι αυτό που αποκαλεί «εσκεμμένες εξαφανίσεις» παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ελεύθερης κοινωνίας. Οι αμερικανικές αρχές δεν σχολίασαν ακόμα την έκθεση αυτή.

    [12] Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών πετρελαίου

    12 Oct 2004, 16:17 UTC

    Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους, για έκτη συνεχή μέρα. Η τιμή του αργού πετρελαίου με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης έφθασε σήμερα τα 54 δολάρια και 45 σέντς το βαρέλι στο χρηματιστηριο της Νέας Υόρκης. Αλλά και η τιμή του αργού, τύπου Μπρέντ, έφθασε σε ύψη ρεκόρ στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανατίμηση οφείλεται στις ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια των αποθεμάτων πετρελαίου. Φέτος, συνολικά οι τιμές αυξήθηκαν κατά 66%, καθώς η μεγαλύτερη ζήτηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες έπιασε εξ απήνης τους πετρελαιοπαραγωγούς.

    [13] Παραιτήθηκε ο φιλομεταρυθμιστής αντιπρόεδρος του Ιράν

    12 Oct 2004, 20:29 UTC

    Μοχάμεντ Χαταμί

    Ο φιλομεταρυθμιστής αντιπρόεδρος του Ιραν Μοχαμεντ αλ Αμπταχί λέει ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας και ότι έγινε δεχτή.

    Ο κύριος Αμπταχί πριν από μία εβδομάδα, είχε δηλώσει δημόσια ότι ήθελε να παραιτηθεί γιατί δεν πιστεύει ότι μπορεί να εργαστεί με τους ηγέτες της νέας βουλής του Ιραν, στην οποία επικρατούν τα σκληροπυρηνικά στοιχεία. Ο κύριος Αμπταχί μίλησε σήμερα στη Τεχεράνη, και είπε ότι είχε ενημερώσει με επιστολή του τον πρόεδρο Μοχάμεντ Χαταμί ότι δεν μπορούσε να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντα του.

    [14] Μπους και Κέρυ συμφωνούν στην απειλή που ενέχουν τα πυρηνικά όπλα

    12 Oct 2004, 21:08 UTC

    T. Μπους

    Στην πρώτη από τις τρεις δημόσιες αναμετρήσεις των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπους και ο αντίπαλός του, γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζον Κέρυ, συμφώνησαν πως τη μεγαλύτερη απειλή αποτελεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων και η πιθανότητα να πέσουν τα όπλα αυτά στα χέρια τρομοκρατών ή εχθρικών καθεστώτων. Εξ άλλου, τόσο ο κ. Μπους όσο και ο κ. Κέρυ εξέφρασαν ανησυχία σε σχέση με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

    Το Σεπτέμβριο, η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στα σχέδιά της να επεξεργασθεί υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων παρά τις προειδοποιήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνουν πως η απόφαση αυτή του Ιράν αποδεικνύει την πρόθεση της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Όμως ο ιρανός πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί, δηλώνει πως το εμπλουτισμένο ουράνιο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, όπως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της πρώτης δημόσιας αναμέτρησης των δύο υποψηφίων για την προεδρία, ο πρόεδρος Μπους είπε πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να επιλύσουν το θέμα με διπλωματικά μέσα και με κυρώσεις. «Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους υπουργούς εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το να κάνουν την ιρανική κυβέρνηση να καταλάβει πως για να αποτελέσει το Ιράν μέρος της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταργήσει τα πυρηνικά του προγράμματα.»

    Όμως ο ο Μάϊκλ Ληντήν, του ερευνητικού οργανισμού American Enterprise Institute, που εδρεύει εδώ στην Ουάσινγκτον, πιστεύει πως η υπό ευρωπαϊκή ηγεσία πρωτοβουλία αυτή δεν θα αποδώσει . Όπως λέει «Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι, είναι να κάνουν το Ιράν να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που το ίδιο έχει δώσει, όπως για παράδειγμα, να δώσει σε εμπειρογνώμονες ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του, κάτι που η Τεχεράνη δεν έχει κάνει.»

    Ο κ. Ληντήν πιστεύει πως εάν επανεκλεγεί ο Τζωρτζ Μπους η ρεπουμπλικανική κυβέρνησή του θα λάβει σκληρότερη στάση έναντι του Ιράν. Κατά την έκφρασή του: «Πετάνε συνέχεια σπόντες αφήνοντας να εννοηθεί πως θα αναλάβουν δυναμικότερη δράση έναντι του Ιράν. Είναι σαφώς πολύ οργισμένοι με τα παιγνίδια που παίζει η Τεχεράνη σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα και απ αυτά που λένε μπορεί κανείς να συμπεράνει πως δεν αποκλείεται να λάβουν δραστικά μέτρα.»

    Σύμφωνα με το Μάίκλ Ληντήν, δύο είναι οι δραστικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσε ν αναλάβει η οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση. Η μια είναι να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και η άλλη να υποστηρίξει τη δημοκρατική αντιπολίτευση στο Ιράν όπως είχε κάνει και στην περίπτωση της Πολωνίας και της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο υποψήφιος των δημοκρατικών για την προεδρία, Τζον Κέρυ, έχει κι αυτός εκφράσει ανησυχία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Στην πρώτη δημόσια αναμέτρηση που είχε με τον κ. Μπους, που ήταν αφιερωμένη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης κατήγγειλε πως ο αμερικανός αντί να ανησυχεί για το Ιράν έχει ρίξει όλη την προσοχή του στο Ιράκ, όπου δεν έχει βρεθεί κανένα ατομικό όπλο.

    Ο κ. Κέρυ είπε πως εάν εκλεγεί θα συνεργασθεί με τους ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής για να πεισθεί το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

    Ο Αλεν Κάϊσβέτερ, πρώην διπλωμάτης , λέει πως πιστεύει ότι ο κ. Κέρυ σκοπεύει να προσεγγίσει πιο διεξοδικά το θέμα του Ιράν. Παράλληλα όμως παραδέχεται πως δεν είναι σίγουρο κατά πόσο το Ιράν θα επιδείξει πνεύμα συνεργασίας. Δεδομένου πως και οι δυο προεδρικοί υποψήφιοι συμφωνούν ότι η σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ είναι η διάδοση των πυρηνικών όπλων, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής, είτε αυτός είναι ο κ. Μπους είτε ο κ. Κέρυ θα λάβει στα σοβαρά υπ όψιν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

    [15] Αποκεφαλίστηκε σιίτης στο Ιράκ

    12 Oct 2004, 20:45 UTC

    H εξτρεμιστική οργάνωση Στρατός του Ανσάρ αλ Σούνα, που διατηρεί σχέσεις με τη αλ Κάιντα, μετέδωσε βίντεο στο ίντερνετ που φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό ενός ιρακινού Σιίτη.

    Η οργάνωση , λέει ότι σκότωσε το σιίτη επειδή παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στο κίνημα του ακραίου σιίτη κληρικού Μοκταντα αλ Σαντρ, ότι συνεργάστηκε με τις αμερικανικές δυνάμεις και σκότωσε σουνίτες μουσουλμάνους .

    Εξ άλλου, σε μια άλλη, θετική εξέλιξη, 10 Τούρκοι οικοδόμοι που είχαν απαχθεί από μια άλλη εξτρεμιστική οργάνωση, αφέθηκαν ελεύθεροι, όταν η εταιρεία για την οποία εργάζονταν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των απαγωγέων και σταμάτησε τις δοσοληψίες της με το Ιράκ.

    [16] Αφγανιστάν: Διορίζονται εμπειρογνώμονες για την διερεύνηση καταγγελιών για εκλογική νοθεία.

    12 Oct 2004, 02:15 UTC

    Τα ΗΕ διόρισαν δύο εμπειρογνώμονες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιλέξει και έναν τρίτο για την διερεύνηση καταγγελιών για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Σαββάτου στο Αφγανιστάν. Αρχικά η πλειοψηφία των προεδρικών υποψηφίων κατήγγειλαν νοθεία πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες, αλλά από τότε οι περισσότεροι έχουν υπαναχωρήσει των αρχικών τους καταγγελιών. Μάλιστα χθες ο Γιουνούς Κανουνί, ο κύριος αντίπαλος του προσωρινού προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι θα δεχτεί το αποτέλεσμα της διερεύνησης.

    [17] Ιράκ: Νέα αεροεπιδρομή αμερικανικών δυνάμεων κατά τρομοκρατών

    12 Oct 2004, 01:43 UTC

    Αμερικανικοί βομβαρδισμοί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Φαλούτζα, κατέστρεψαν κτήριο, που, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, χρησιμοποιούσαν συνεργάτες του καταζητούμενου τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε επίσης ότι ο βομβαρδισμός προκάλεσε δευτερεύουσες εκρήξεις, δείχνοντας ότι μέσα στο κτήριο ίσως βρίσκονταν όπλα ή άλλα εκρηκτικά. Εξάλλου χθες, βομβιστής καμικάζι σκότωσε έναν αμερικανό στρατιώτη και δύο ιρακινούς στη Μοσούλη, ενώ επίθεση με ρουκέτα στη Βαγδάτη κόστισε τη ζωή σε δύο αμερικανούς στρατιώτες. Στο μεταξύ, στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης, πολιτοφύλακες του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σάντρ, έχουν αρχίσει να παραδίδουν τα όπλα τους στα πλαίσια συμφωνίας με τις Ιρακινές αρχές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 14 October 2004 - 1:18:16 UTC