Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-10-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Χαμίντ Καρζάι στη Γερμανία.
  • [02] Ολοκλήρωση της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
  • [03] Εν αναμονή νέας έκρηξης στο Ηφαίστειο Αγία Ελένη.
  • [04] O Κόλιν Πάουελ στη Βραζιλία.
  • [05] Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση Μπους και Κέρυ
  • [06] ΗΠΑ και Κίνα επιμένουν στη διπλωματική επίλυση της κρίσης με τη Β. Κορέα
  • [07] Δημοψήφισμα προτείνει ο Σιράκ ...
  • [08] Επίθεση σε μουσουλμανικό τέμενος στο Πακιστάν
  • [09] Ανεβαίνει στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ο Κέρυ, μετά το ντημπέιτ
  • [10] Κομισιόν: διαπραγματεύσεις δεν σημαίνουν αυτόματη ένταξη για την Τουρκία
  • [11] Απελευθερώθηκε Τούρκος όμηρος στη Σαμάρρα

  • [01] Ο Χαμίντ Καρζάι στη Γερμανία.

    04 Oct 2004, 01:15 UTC

    Μετά από συνομιλίες που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο προσωρινός πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Οκτωβρίου θα κριθεί στον πρώτο γύρο, γιατί, όπως είπε, θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή η πραγματοποίηση και δεύτερου γύρου εκλογών. Ο κ. Καρζάι τόνισε ότι η αξιοπιστία της Αφγανικής κυβέρνησης θα αυξηθεί σημαντικά μετά την διενέργεια των εκλογών.

    [02] Ολοκλήρωση της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    04 Oct 2004, 01:19 UTC

    Ολοκληρώθηκε, εδώ στην Ουάσιγκτον, η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας με δηλώσεις αισιοδοξίας για το μέλλον της διεθνούς οικονομίας, αλλά χωρίς συμφωνία αναφορικά με την αποπληρωμή χρεών. Οι δύο διεθνείς δανειοδοτικοί οργανισμοί δήλωσαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5% φέτος. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό παγκόσμιας ανάπτυξης τα τελευταία 30 χρόνια. Πάντως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασαν ανησυχία για τις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου. Επίσης δεν επετεύχθη συμφωνία αναφορικά με την διαγραφή χρεών ορισμένων απ τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Αλλά ορισμένοι υπουργοί οικονομικών, συμπεριλαμβανομένων και του αμερικανού, Τζον Σνόου, δήλωσαν ότι συζητώνται ορισμένα συγκεκριμένα σχέδια. Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέημς Γούλφενσον, δήλωσε ότι ανησυχίες για τρομοκρατικές επιθέσεις αποσπούν την προσοχή απ τον πόλεμο κατά της φτώχιας, γεγονός που, όπως είπε, οδηγεί σε παγκόσμια ανασφάλεια.

    [03] Εν αναμονή νέας έκρηξης στο Ηφαίστειο Αγία Ελένη.

    04 Oct 2004, 01:25 UTC

    Αμερικανοί επιστήμονες δηλώνουν ότι νέα σεισμική δραστηριότητα που διαπιστώθηκε στο Όρος Αγία Ελένη στην πολιτεία Γουάσιγκτον αποτελεί ένδειξη ότι το ηφαίστειο είναι έτοιμο να εκραγεί. Γεωλόγοι δήλωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως μάγμα κινείται υπογείως μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου αναπτύσσοντας πίεση, γι αυτό οι αρχές αύξησαν τον βαθμό επιφυλακής στη περιοχή και διέταξαν την απομάκρυνση όλων των επισκεπτών απ το παρατηρητήριο του ηφαιστείου, που βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων απ τον κρατήρα. Πάντως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μάλλον δεν διατρέχουν κίνδυνο οι κάτοικοι της πλησιέστερης προς το ηφαίστειο μικρής πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση 48 χιλιομέτρων δυτικά του ηφαιστείου.

    [04] O Κόλιν Πάουελ στη Βραζιλία.

    04 Oct 2004, 01:41 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μεταβαίνει σήμερα στη Βραζιλία για συνομιλίες με θέμα την περιφερειακή ασφάλεια και οικονομία. Αρχικά ο κ. Πάουελ θα συναντηθεί στο Σάο Πάολο με Βραζιλιάνους επιχειρηματίες και στη συνέχει θα μεταβεί στη Μπραζίλια για συνομιλίες με τον πρόεδρο Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο κ. Πάουελ θα συζητήσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα καθώς και το ζήτημα της διμερούς συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και εμπορίου. Ο κ. Πάουελ θα ευχαριστήσει επίσης την Βραζιλία για τον ηγετικό της ρόλο στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη στην Αϊτή.

    [05] Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση Μπους και Κέρυ

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    01 Oct 2004, 20:16 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το ρεπορτάζ για τον πρώτο ντημπέητ μεταξύ του Προέδρου Μπους και του Γερουσιαστή Τ. Κέρυ

    (RealVideo)

    O Πρόεδρος Τζώρτζ Μπους και ο δημοκρατικός αντίπαλός του Γερουσιαστής Τζων Κέρυ που φιλοδοξεί να τον αντικαταστήσει στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν την Πέμπτη το βράδυ την πρώτη τους μετωπική αναμέτρηση από την τηλεόραση, στο Μαϊάμι της Φλώριδα.

    Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι ήταν από την πρώτη στιγμή έτοιμοι για μονομαχία. Ο καθένας τους είχε και διαφορετικούς στόχους σε αυτή την πρόσωπο-με-πρόσωπο αντιπαράθεση. Όπως αναμένονταν, ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν το κυρίαρχο θέμα στο ντημπέητ. Ο Τζων Κέρυ επιτέθηκε αμέσως στον Πρόεδρο Μπους για την πολιτική του έναντι του Ιράκ, λέγοντας πως έχει τελματώσει την κατάσταση εκεί και έχει καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο εύτρωτες σε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Πιστεύω, είπε ο κ. Κέρρυ, πως η Αμερική είναι ασφαλέστερη και ισχυρότερη όταν ηγούμεθα δυνατών συμμαχιών. Και πρόσθεσε: «Ουδέποτε θα δώσω σε άλλη χώρα το δικαίωμα του βέτο στο θέμα της ασφάλειάς μας. Αλλά όμως ξέρω πως να ηγηθώ τέτοιων συμμαχιών. Ο πρόεδρος μας έχει κλονίσει τις συμμαχίες μας με αποτέλεσμα η Αμερική να επωμίζεται το 90τοις εκατό των απωλειών του πολέμου στο Ιράκ και το 90 τοις εκατό του κόστους που συνεπάγεται η όλη επιχείρηση. Αυτό είναι λάθος και πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Σας προσφέρω ένα καλύτερο πρόγραμμα εσωτερικής ασφάλειας. Έχω καλύτερο πρόγραμμα για τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, ενισχύοντας τις στρατιωτικές μας δυνάμεις, ενισχύοντας τις υπηρεσίες συγκέντρωσης πληροφοριών και κάνοντας ότι χρειάζεται να γίνει για να ξαναχτίσουμε τις συμμαχίες μας, να έρθουμε πλησιέστερα στο Μουσουλμανικό στοιχείο, κάτι το οποίο ο πρόεδρος μας δεν έχει προσπαθήσει να κάνει, και να επιδοθούμε σε ενέργειες που θα αποξενώσουν τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές αντί να τους επιτρέπουμε να αποξενώνουν εκείνοι την Αμερική από τον υπόλοιπο κόσμο».

    Ο πρόεδρος Μπους έδωσε την ακόλουθη απάντηση στα σχέδια του δημοκρατικού αντιπάλου του να εμπλέξει περισσότερους συμμάχους στον πόλεμο του Ιράκ.

    «Ο Γερουσιαστής λέει πως το σχέδιο του για επιτυχή έκβαση του πολέμου στο Ιράκ είναι να ζητήσει από άλλες χώρες να πολεμήσουν εκεί. Τι είναι λοιπόν το μήνυμα του; Ελάτε να ενωθείτε μαζί μας σε ένα παραπλανητικό ελιγμό στο Ιράκ; Ελάτε να πάρετε μέρος σε ένα πόλεμο που τον θεωρώ όταν είναι λανθασμένος και γίνεται σε λάθος χώρα και σε λάθος χρόνο; Ξέρω πολύ καλά πως σκέφτεται ο κόσμος γιατί συναλλάσσομαι με άλλους ηγέτες τακτικά, είτε τους συναντώ είτε επικοινωνώ μαζί τους τηλεφωνικά. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουν κάποιον που τους λεει να πολεμήσουν σε ένα λάθος πόλεμο σε λάθος χώρο και χρόνο. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουν κανένα του οποίου οι απόψεις συνεχώς αλλάζουν ανάλογα με την πολιτική κατάσταση στην Αμερική.»

    Πριν το ντημπέητ, ο Πρόεδρος Μπους προηγούνταν του κ. Κέρυ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Και τα δύο στρατόπεδα άρχισαν κιόλας να προσπαθούν να περάσουν στο κοινό το μήνυμα ότι ο δικός τους υποψήφιος ήταν ο νικητής του ντημπέητ.

    Το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση είναι ποιος υποψήφιος κατάφερε να πάρει με το μέρος του το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων από τους οποίους και πιστεύεται ότι θα κριθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Oι πρώτες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν πως ο κύριος Κέρυ απέδωσε καλύτερα στην αναμέτρηση και ότι επέδειξε προεδρική συμπεριφορά. Αρκετοί πολίτες άλλων χωρών ξενύχτησαν την Πέμπτη το βράδυ προς Παρασκευή για να παρακολουθήσουν το ντημπέητ από την τηλεόραση. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι και από αυτούς οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η συζήτηση βοήθησε τον Γερουσιαστή Κέρυ και ότι κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν έκανε καμιά γκάφα που να του στοιχίσει τις εκλογές.

    [06] ΗΠΑ και Κίνα επιμένουν στη διπλωματική επίλυση της κρίσης με τη Β. Κορέα

    Ντέιβιντ Γκόλλαστ, Στεητ Ντηπάρτμεντ, Ουάσιγκτον

    01 Oct 2004, 21:08 UTC

    Κόλιν Πάουελ και Λι Ζαοξίνγκ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και ο Κινέζος ομόλογος του Λι Ζαοξίνγκ δήλωσαν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειου Κορέας, παρά την άρνηση της Πιονγιανγκ να συμμετάσχει, που τις μειώνει ελπίδες για νέο γύρο διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβριο.

    Όλες οι πλευρές συμπεριλαμβανομένης και τη Βορείου Κορέας συμφώνησαν κατ αρχήν, τον Ιούνιο, σε ένα άλλο γύρο συνομιλιών στο Πεκίνο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όμως, ούτε ο κύριος Πάουελ ούτε ο Κινέζος ομόλογος του φάνηκαν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από το ότι δεν τηρήθηκε το εν λόγω χρονοδιάγραμμα, ενώ και οι δύο επαναδιαβεβαιωσαν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στις εξαεθνείς συνομιλίες.

    Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Κινέζο ομόλογο του, μετά από συνάντηση μίας ώρας στο Στεητ Ντηπαρτμεντ, ο κύριος Πάουελ είπε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφάλεια των ΗΕ, σε μία προσπάθεια να επιστρέψει η Πιονγιάνκ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Συγκεκριμένα ο κύριος Πάουελ είπε: « Νομίζω ότι, αυτή την στιγμή , το πλαίσιο των εξαεθνών συνομιλιών είναι αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε και όχι σ άλλους τρόπους αντιμετώπισης του θέματος. Και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το θέμα της Βορείου Κορέας θα αντιμετωπιστεί στο εγγύς μέλλον κατά τον τρόπο αυτό που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όλων των πλευρών. Στις συνομιλίες συμμετέχουν όλες οι γειτονικές χώρες της Βορείου Κορέας γιατι είναι προς μεγαλύτερο δικό τους συμφέρον τους να δουν μία αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο , απ ότι είναι για τις ΗΠΑ.»

    Ο κύριος Πάουελ επανέλαβε πως η Αμερική δεν τρέφει εχθρικά αισθήματα για τη Βόρειο Κορέα και ότι η πρόταση, που έχει υποβάλει με τους άλλους συνομιλητές, προσφέρει στην Πιογιανγκ διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της και βοήθεια σε αντάλλαγμα για τον αφοπλισμό της

    Ο κύριος Πάουελ δήλωσε ότι ελπίζει η Πιονγιανγκ να μελετά πολύ προσεκτικά τη θέση των ΗΠΑ και να επιδείξει ευελιξία στον καθορισμό ημερομηνίας για περαιτέρω συνομιλίες.

    Από τη πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κύριος Λι, είπε ότι και οι 6 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Κορέας θεωρούν τις εξαθνείς συνομιλίες την μόνη εφικτή και σωστή λύση. Ο κύριος Λι τόνισε ότι χρειάζεται υπομονή αλλά και δημιουργικότητα για σημειωθεί πρόοδος: «Τώρα σε ότι αφορά τον επόμενο γύρο των εξαεθνών συνομιλιών, έχουν παρουσιαστεί μερικοί νέοι παράγοντες που περιπλέκουν τη κατάσταση καθώς και μερικές νέες δυσκολίες. Αυτό απαιτεί από όλους μας να είμαστε υπομονετικοί και να προσεγγίσουμε το θέμα δημιουργικά για την επίτευξη λύσης με ειρηνικά μέσα σε ότι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Κορεατική Χερσονήσου, μέσα στα πλαίσια των εξαθνών συνομιλιών, γιατί τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από την ειρήνη.»

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσο Σου Χον, κατά την διάρκεια ομιλίας του στα ΗΕ την Δευτέρα, είπε ότι η Πιονγιάνγκ δεν θα συνεχίσει τις συνομιλίες μέχρις ότου η κυβέρνηση Μπους να σταματήσει την εχθρική της πολιτική προς τη χώρα του και η Νότιος Κορέα να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία σχετικά με τα πειράματα εμπλουτισμού ουρανίου που καταγγέλλεται ότι κάνει.

    Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η Πιογιανκ μπορεί να καθυστερήσει τις συνομιλίες μέχρι το Νοέμβριο , περιμένοντας τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

    [07] Δημοψήφισμα προτείνει ο Σιράκ ...

    01 Oct 2004, 20:52 UTC

    Ζακ Σιράκ

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ λέει ότι η Γαλλία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κ. Σιράκ είπε ότι ζήτησε από την γαλλική κυβέρνηση να μελετήσει νομικές ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν ότι η ένταξη οποιασδήποτε νέας χώρας στην κοινότητα, είτε πρόκειται για την Τουρκία, ή για όποια άλλη, θα τίθεται σε δημοψήφισμα, αντί να αποφασίζεται από το κοινοβούλιο. Ο κ. Σιράκ έκανε το σχόλιο αυτό στο Στρασβούργο, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Στο μεταξύ, η Τουρκία ακύρωσε διάσκεψη ευρωπαϊκών και ισλαμικών χωρών, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Δευτέρα και την Τρίτη και είχε σαν στόχο την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο μπλοκ, διότι οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τη διάσκεψη, εφόσον η Τουρκία επέμενε να χαρακτηρίζεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου ως κράτος, στην εν λόγω διάσκεψη.

    [08] Επίθεση σε μουσουλμανικό τέμενος στο Πακιστάν

    Μάικλ Κίτσεν, ΦτΑ, Ισλαμαμπάντ

    01 Oct 2004, 21:20 UTC

    Σείχης Ρασίντ Αχμέντ

    Μία, κατά τα φαινόμενα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε μουσουλμανικό τέμενος στο ανατολικό Πακιστάν, σκότωσε τουλάχιστον 18 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες άλλα. Ο ανταποκριτής της ΦΤΑ μεταδίδει ότι το φονικό αυτό περιστατικό, μπορεί να συνδέεται με την πρόσφατη δολοφονία ανώτερου στελέχους τρομοκρατικής οργάνωσης, από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε τέμενος της πόλης Σιαλκότ, που βρίσκεται κοντά στην παραμεθόριο περιοχή Πακιστάν-Ινδίας, την ώρα που το κτίριο ήταν γεμάτο με εκατοντάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για τις μεσημεριανές προσευχές της Παρασκευής. Οι αρχές πιστεύουν ότι βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται για την επίθεση.

    Το τέμενος ανήκει στην πακιστανική μειονότητα των σιιτών μουσουλμάνων και οι αρχές της κυρίως σουνιτικής αυτής χώρας αποδίδουν την επίθεση σε θρησκευτικά κίνητρα. Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, σείχης Ρασίντ Αχμέντ, συμφώνησε αλλά δήλωσε στην ΦτΑ ότι η βομβιστική επίθεση μπορεί να αποτελούσε αντίποινα για τον θάνατο του ύποπτου τρομοκράτη Αμτζάντ Χουσείν Φαρούκι, που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών την Κυριακή. Ο κύριος Αχμέντ λέει: «Μπορεί αυτό να οφείλεται στο ότι σκοτώσαμε ένα πολύ σημαντικό άνθρωπο της θρησκείας τους. Μπορεί να προβαίνουν σε αντίποινα γιαυτό.»

    Ο Αμζάντ Φαρούκι φέρεται ότι ανήκε σε αρκετές εξτρεμιστικές σουνιτικές οργανώσεις και μάλιστα είχε γεννηθεί στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η σημερινή επίθεση. Ο Φαρούκι ήταν αναμεμειγμένος σε δύο απόπειρες δολοφονίας του Πακιστανού προέδρου Περβέζ Μουσάραφ πέρυσι και φέρεται ότι είχε σημαντικό ρόλο στην απαγωγή και δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Πέρλ, το 2002.

    Μετά την έκρηξη στο τέμενος, εκατοντάδες σιίτες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο της επίθεσης, φωνάζοντας αντι-κυβερνητικά συνθήματα και επικρίνοντας την αστυνομία για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας. Ορισμένοι απο αυτούς, πέταγαν πέτρες εναντίον αστυνομικών.

    Επιθέσεις με θρησκευτικά κίνητρα μεταξύ σουνιτών και σιιτών στο Πακιστάν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Στα τέλη Μαίου, έκρηξη βόμβας σε σιιτικό τέμενος του Καράτσι, κόστισε τη ζωή σε πάνω από 12 άτομα.

    Ο κ. Αχμέντ πάντως δήλωσε ότι ήδη άρχισε έρευνα σχετικά με το σημερινό περιστατικό.

    [09] Ανεβαίνει στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ο Κέρυ, μετά το ντημπέιτ

    01 Oct 2004, 20:43 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους και ο Δημοκρατικός του αντίπαλος Γερουσιαστής Τζων Κέρυ συνέχισαν την Παρασκευή την προεκλογική τους εκστρατεία, μετά την πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση χθες το βράδυ.

    Μιλώντας ενώπιον υποστηρικτών του στην Πενσυλβανία, ο κ. Μπους είπε ότι η αναμέτρηση ήταν θαυμάσια, όμως επέκρινε τον αντίπαλό του ότι «προσπαθεί να έχει μονά-ζυγά δικά του στο θέμα του Ιράκ.» Ο κ. Μπους στη συνέχεια εξέφρασε αμφιβολίες για την θέση του κ. Κέρυ ότι θα πρέπει να οικοδομηθούν δυνατές διεθνείς συμμαχίες, λέγοντας ότι «η χρήση των αμερικανικών στρατευμάτων δεν θα πρέπει ποτέ θα υπόκειται στην άσκηση βέτο χωρών, όπως η Γαλλία.»

    Ο κ. Κέρυ μίλησε στη επίμαχη πολιτεία της Φλώριδας. Ορισμένες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ο κ. Κέρυ ήταν καλύτερος από τον κ. Μπους στο χθεσινό ντημπέιτ για την εξωτερική πολιτική, παρόλο που πρόσφατα είχε χαμηλότερα ποσοστά από τον πρόεδρο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

    [10] Κομισιόν: διαπραγματεύσεις δεν σημαίνουν αυτόματη ένταξη για την Τουρκία

    01 Oct 2004, 21:06 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαρίθμησε ορισμένους τομείς στους οποίους η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις της Κομισιόν για να ενταχθεί στην ΕΕ. Η επιτροπή φέρεται ότι είναι έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, αλλά αναγνωρίζει ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμη, ειδικά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερς παραθέτει δήλωση αξιωματούχου της Κομισιόν που είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν σημαίνουν αυτόματη ένταξη.»

    [11] Απελευθερώθηκε Τούρκος όμηρος στη Σαμάρρα

    01 Oct 2004, 16:35 UTC

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη Σαμάρρα είπε οτι αμερικανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν Τούρκο όμηρο, που είχε απαχθεί απο ιρακινούς αντάρτες. Ο εκπρόσωπος είπε οτι ο όμηρος είναι ο Γιαχλίν Καγιά, οικοδόμος, που εργαζόταν στη Σαμάρρα.

    Στο μεταξύ, ο Φιλίπ Μπρέττ, ένας ανεπίσημος μεσολαβητής της Γαλλίας που εργάζεται για την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων, λέει οτι βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει την απελευθέρωσή τους. Οι δύο δημοσιογράφοι κρατούνται όμηροι απο τον Αύγουστο. Ο κ. Μπρέττ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ότι βρίσκεται με τους δύο ομήρους, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία. Πάντως, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είπε οτι οι δηλώσεις του κ. Μπρέττ δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχιση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 5 October 2004 - 1:18:43 UTC