Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το νέο Μουσείο των Ινδιάνων της ...
  • [02] Ελλάδα και Κύπρος προσφωνούν την ...
  • [03] Συνομιλίες του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, μετά από νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.
  • [04] Συνομιλίες Πάουελ-Αλ Σάρα στη Νέα Υόρκη.
  • [05] Χαταμί: Το Ιράν θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
  • [06] Ο Πόρτερ Γκός νέος διευθυντής της CIA.
  • [07] Ενδέχεται να απελευθερωθεί ιρακινή επιστήμων απο τη φυλακή
  • [08] Συνάντηση Μπούς-Μουσάραφ στη Νέα Υόρκη
  • [09] Συνάντηση Κόλιν Πάουελ με ομολόγους του για το Μεσοανατολικό
  • [10] Ο πρόεδρος Μπούς υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ
  • [11] Κέρρυ: Ο πρόεδρος Μπούς απέτυχε να αναφερθεί στην πραγματικότητα στο θέμα του Ιράκ.
  • [12] Ιράκ: Εκτελέστηκε και ο δεύτερος Αμερικανός όμηρος.
  • [13] Συναντήσεις Πάουελ με το "κουαρτέτο" για τη Μέση Ανατολή.

  • [01] Το νέο Μουσείο των Ινδιάνων της ...

    Βιργινία Βουτσινά, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    22 Sep 2004, 23:08 UTC

    Κάτω από ένα λαμπρό ήλιο εδώ στην Ουάσινγκτον, άνοιξε τις πύλες του στις 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, το ολοκαίνουργιο Εθνικό Μουσείο των Ινδιάνων της Αμερικής. Η συγκεκριμένη μέρα επελέγη γιατί η φθινοπωρινή ισημερία αποτελεί παραδοσιακά για τους Ινδιάνους την ημέρα ευχαριστιών προς τη Μητέρα Γη, για τα πλουσιοπάροχα δώρα που χαρίζει στους ανθρώπους.

    Η τελετή εγκαινίων, στην οποία προσήλθαν χιλιάδες κόσμου ακόμα και από πολύ μακρυνά σημεία των ΗΠΑ, άρχισε με τελετουργική παρέλαση άνω των 20.000 Iνδιάνων, ντυμένων με τις πολύχρωμες ενδυμασίες και τα στολίδια τους, που εκπροσωπούσαν 400 φυλές απο όλη την Αμερικανική ήπειρο, βόρεια κεντρική και νότια, στον τεράστιο χώρο που εκτείνεται μεταξύ του Καπιτωλίου και του μνημείου του Αβραάμ Λίνκολν, το λεγόμενο Μώλ, όπου βρίσκεται και το νέο Μουσείο. Στη συνέχεια, το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα «Μαύρος Αετός,» που προέρχεται από το πουέμπλο Χεμέζ του Νέου Μεξικού, τραγούδησε τον ύμνο προς τη σημαία και τα λάβαρα, που παρουσίασε η τιμητική φρουρά των Χόπι.

    (VOA photo - R. Pentola)

    Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου των Αμερικανών Ινδιάνων, Ρίτσαρντ Ουέστ, που ο ίδιος ανήκει στη φυλή των νοτίων Σαγιέν, ντυμένος με παραδοσιακή τελετουργική στολή καμωμένη από δέρμα αντιλόπης, χάντρες από γυαλί, κεντίδια από βελόνες σκαντζόχοιρου και κάλυμμα κεφαλής από φτερά αετού, καλωσόρισε τους παριστάμενους και είπε μεταξύ άλλων, ότι επιτέλους γίνεται πραγματικότητα κάτι που έλειπε από την αμερικανική πρωτεύουσα: «Ονομάζομαι Ρίκ Ουέστ και είμαι ο πρόεδρος του μουσείου του ιδρύματος Σμιθσόνιαν για τους Ινδιάνους της Αμερικανικής Ηπείρου. H ανέγερση του μουσείου δημιουργεί ένα ισχυρό φυσικό, πνευματικό και πολιτιστικό ορόσημο για τις επόμενες γενεές, που τιμά τους πρώτους πολίτες της Αμερικανικής ηπείρου.»

    (VOA photo - R. Pentola)

    Τον λόγο, στη συνέχεια, πήρε ο κ. Λώρενς Σμολλ, διευθυντής των Μουσείων του ιδρύματος Σμιθσόνιαν, ο οποίος τόνισε την σημασία - συμβολική, ιστορική και καλλιτεχνική - του νέου Μουσείου, που είναι το 18ο του ιδρύματος. Επίσης, ο πρόεδρος του Περού Αλεξάντρο Τολέντο, που παρευρέθηκε στην τελετή εγκαινίων, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των Ινδιάνων της πατρίδας του, αφού και ο ίδιος ανήκει στη φυλή των Κέτσουα και είναι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ινδιάνος πρόεδρος της χώρας αυτής, καθώς και οι Αμερικανο-ινδιάνοι γερουσιαστές Μπέν Νάιτχορς Κάμπελ και Ντάνιελ Ινούγιε, οι οποίοι είχαν εισηγηθεί στην αμερικανική γερουσία την δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου πριν από μερικά χρόνια.

    Ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα από το συγκρότημα Μαύρος Αετός, αλλά και χορευτικές παραστάσεις από Ινδιάνους της Χαβάης, της Αλάσκας, του Περού και της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    Γύρω στη 1:00 το μεσημέρι, το μουσείο άνοιξε επίσημα, ενώ στο γύρω χώρο άρχιζε το φεστιβάλ των Πρώτων Αμερικανών, το οποίο θα κρατήσει μία εβδομάδα και θα συμπεριλαμβάνει μουσικές παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθάδων, χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις παραδοσιακών τεχνών και συζητήσεις με τους Ινδιάνους καλλιτέχνες, επιδείξεις παραδοσιακών τεχνών και κατασκευών από μέλη φυλών. Επίσης θα μαγειρεύονται και θα σερβίρονται παραδοσιακά φαγητά και ποτά. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράζουν κοσμήματα, ρούχα, μοκασίνια, κεραμικά, υφαντά, μουσικά όργανα και άλλα αντικείμενα, κατασκευασμένα από Ινδιάνους.

     

    Το εντυπωσιακότατο κτίριο του μουσείου αποτελείται από μία καμπυλωτή κατασκευή 250,000 τετραγωνικών ποδιών από πωρόλιθο, στο χρώμα της άμμου, που έχει σαν στόχο να αποτίσει φόρο τιμής στους αυτόχθονες πολιτισμούς ολόκληρου του ημισφαιρίου, τους Πρώτους Αμερικανούς. Οι συλλογές του μουσείου συμπεριλαμβάνουν διακοσμητικά, τελετουργικά και χρηστικά αντικείμενα, που τονίζουν και τιμούν τις πολιτιστικές παραδόσεις και επιτεύγματα των Ινδιάνων, όσο και την καθημερινή τους ζωή που ήταν στενά συνδεδεμένη με τη γή, τα στοιχεία της φύσης και κάθε ζωντανό όν. Όμως, ο στόχος του νέου μουσείου είναι πολύ ευρύτερος από την απότιση τιμής προς το παρελθόν. Αφού οι Ινδιάνοι της Αμερικής εξακολουθούν και αποτελούν ένα ζωντανό τμήμα του πληθυσμού, το Μουσείο αποτελεί απτή μαρτυρία της συνεχιζόμενης συμβολής και ζωτικότητας των παραδόσεων των γηγενών Αμερικανών στο συνολικό γίγνεσθαι. Ετσι λοιπόν, σε ορισμένους χώρους του Μουσείου φιλοξενούνται έργα σύγχρονων Ινδιάνων καλλιτεχνών, όπως του γλύπτη Αλλαν Χάουζερ που ανήκε στην φυλή των Απάτσι και δούλευε με μάρμαρο και ορείχαλκο και του γλύπτη Τζώρτζ Μόρρισον, των Τσοπόγουα, το οποίου το μέσο έκφρασης ήταν το ξύλο.

    Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του μουσείου Τζίμ Πέππερ Χένρυ, «το μουσείο μας δεν είναι μουσείο ανθρωπολογίας. Είμαστε μουσείο ζωντανών πολιτισμών.» Εργο αρχιτεκτόνων ινδιάνικων ριζών απο τις φυλές Μπλάκ Φούτ, Τσέροκη, Τσόκτω, Νάβαχο, Ονάιντα και Χόπι, το μουσείο κατορθώνει να συνδυάσει την πιο σύγχρονη τεχνολογία με παραδοσιακά στοιχεία και συμβολισμούς, που διέπουν την ζωή και τον πολιτισμό Ινδιάνων της Αμερικής. Για παράδειγμα, γύρω από το μουσείο, έχουν δημιουργηθεί μικροί χαρακτηριστικοί χώροι διαβίωσης των Ινδιάνων, όπως ένα μικρό δείγμα δάσους, μια μικρή έκταση με καλλιέργειες καλαμποκιού και καπνού, ένα λιβάδι που συμβολίζει τις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών ΗΠΑ, καθώς και ένας υδροβιότοπο και ένας μικρός καταρράκτης.

    Γέροντας της φυλής Σιού

    Μιλήσαμε με μερικούς Αμερικανούς Ινδιάνικης καταγωγής που συναντήσαμε στο Μώλ την ημέρα των εγκαινίων. ΟΙ περισσότεροι τόνισαν ότι είναι μεν συγκινημένοι με την δημιουργία του Μουσείου, όμως οι περισσότεροι, πιστεύουν ότι η αναγνώριση των πολιτισμών τους και των συνεισφορών τους, γίνεται 500 χρόνια πολύ αργά, όπως μας είπε ένας σεβάσμιος γέροντας της φυλής των Σιού. Ή όπως μας δήλωσε ο Άντυ Γκρός της φυλής των Ογκλάλα Λακότα Σιού: «Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Είναι πολύ ωραίο που βλέπουμε ότι γίνεται κάτι για να τιμήσει επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα και ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες Αμερικανοί και ένα μουσείο δεν πρόκειται να τα λύσει. Θα μας κάνει να νοιώσουμε καλύτερα, αλλά αυτό είναι όλο. Όμως, ελπίζουμε χάρη στο μουσείο, ο κόσμος να θυμάται ότι είμαστε ακόμα εδώ και δεν έχουμε εξαφανιστεί, ότι έχουμε ακόμα προβλήματα και δεν θα φύγουμε, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ.»

    H Ρομπέρτα Κέρκ της φυλής του Ουώρμ Σπρινγκ

    Η κυρία Ρομπέρτα Κέρκ, που ανήκε στις ομοσπονδιακές φυλές των Ουώρμ Σπρίνγκ του Ορεγκον, ντυμένη με υπέροχα ρούχα, τα οποία, όπως μας είπε, τα είχε φτιάξει μόνη της, δήλωσε πολύ ευχαριστημένη και δικαιωμένη με το μουσείο: «Το βρίσκω θαυμάσιο. Ανυπομονώ να μπω μέσα να δω τα εκθέματά του. Ξέρω ότι το ετοίμαζαν εδώ και πολύ καιρό και είμαι πολύ ευτυχής που επιτέλους έγινε πραγματικότητα.»

    Χαρούμενες και περήφανες ήταν και οι τρεις νεαρές ινδιάνες Μισέλ Λόκαστ, Σαρα Βων και Ερικα Στάντινγκ Ουώτερ, που ήρθαν από την Οκλαχόμα ειδικά για την μέρα αυτή: «Εκπροσωπούμε την εθνότητα των Τσεροκή από την Οκλαχόμα. Είναι μεγάλη τιμή για μάς που βρισκόμαστε εδώ και περίμενα γι αυτό όλη μου τη ζωή. Τόσες πολλές φυλές έχουν συγκεντρωθεί εδώ και αυτό είναι θαυμάσιο.»

    Γεγονός είναι πως με την κατασκευή του μουσείου αυτού, κατά κάποιο τρόπο, η αμερικανική κοινωνία εκπληροί μια οφειλή της προς τους αυτόχθονες κατοίκους της μεγάλης αυτής ηπείρου που προϋπήρχαν, ήκμαζαν και ζούσαν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον τους, πολύ πριν την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο, το 1492. Το νέο Μουσείο αποτελεί ζωντανή μαρτυρία του ότι οι Ινδιάνοι της Αμερικής εξακολουθούν να υπάρχουν, να δημιουργούν και να αποτελούν ζωτικό συστατικό της αμερικανικής κοινωνίας.

    [02] Ελλάδα και Κύπρος προσφωνούν την ...

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, Ηνωμένα Έθνη.

    23 Sep 2004, 02:48 UTC

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, και ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, προσφωνούν σήμερα Πέμπτη την Γενική Συνέλευση των ΗΕ. Ο Κύπριος ηγέτης θα είναι ο δεύτερος ομιλητής της πρωινής συνεδρίασης στην οποία παραδοσιακά μιλούν αρχηγοί κρατών και ο Έλληνας υπουργός θα είναι ο πρώτος ομιλητής της απογευματινής συνεδρίασης. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος στη Νέα Υόρκη, η σημερινή ομιλία του αποβλέπει στο να εκθέσει στα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού τις απόψεις της Ελληνο-Κυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Μετά την ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει και ιδιαίτερη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν. Στη συνάντηση αυτή, όπως και σ όλες τις άλλες επαφές που είχε τις τελευταίες δύο ημέρες ο Κύπριος ηγέτης, αλλά και ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, που τον συνοδεύει, με αξιωματούχους από άλλες χώρες οι οποίοι βρίσκονται στη Νέα Υόρκη επίσης για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, θα εξηγήσει τις Ελληνο-Κυπριακές απόψεις για το Κυπριακό και θα διερευνήσει τις προθέσεις που υπάρχουν για την ανάληψη κάποιας νέας πρωτοβουλίας με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος αυτού. Απαντώντας σε ερώτηση της Φωνής της Αμερικής μετά την συνάντηση του με τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών στην έδρα του ΟΗΕ την Τετάρτη το βράδυ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι όλες αυτές οι διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης είναι χρήσιμες γιατί δίνουν τη δυνατότητα στην Ελληνο-Κυπριακή πλευρά να αναπτύξει τις απόψεις της σε πρόσωπο με πρόσωπο επαφές με άλλους ηγέτες. Ερωτηθής για το κατά πόσον η Ελληνο-Κυπριακή πλευρά επεδίωξε να έχει επαφές με Αμερικανούς παράγοντες στα ΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν επιδιώχθηκαν τέτοιες επαφές. Σε ερώτηση άλλου ειδησεογραφικού οργανισμού αν η Αμερικανική πλευρά ζήτησε να έχει συνάντηση με την Κυπριακή αντιπροσωπεία, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά. Αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Δημοσιογραφικοί κύκλοι αναφέρουν ότι θα υπάρξει κάποια συνάντηση την Παρασκευή το απόγευμα με τον αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών, Μάρκ Γκρόσμαν.

    Πέτρος Μολυβιάτης

    Με ενδιαφέρον αναμένεται και η προσφώνηση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ιδιαίτερα ενόψει της προοπτικής η Ελλάδα να γίνει ένα από τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη περίοδο 2005-2006. Ο κ. Μολυβιάτης, μετά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση, θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

    [03] Συνομιλίες του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, μετά από νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.

    23 Sep 2004, 02:15 UTC

     

    Το λεγόμενο κουαρτέτο για την Μέση Ανατολή δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόοδος όσον αφορά στον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αλλά τόνισε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο. Εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΕ και της Ρωσίας, που απαρτίζουν το «κουαρτέτο», συζήτησαν το θέμα χθες στη Νέα Υόρκη και δήλωσαν ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη μεταξύ Ισραηλινών και παλαιστινίων και κάλεσαν τους Παλαιστίνιους να δώσουν τέλος στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών και ζήτησαν απ το Ισραήλ να διαλύσει τους οικισμούς στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τόνισε και αυτός την αφοσίωση των ΗΠΑ στον οδικό χάρτη.

    Στο μεταξύ, Παλαιστίνια καμικάζι αυτοανατινάχτηκε σε στάση λεωφορείου στην στη συνοικία French Hill της Ιερουσαλήμ, παρασύροντας στο θάνατο δύο Ισραηλινούς αστυνομικούς και τραυματίζοντας 17 άλλους, ορισμένους απ αυτούς σοβαρά. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων αλ Ακσά. Mετά την επίθεση ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σαρρόν δήλωσε ότι θα πλήξει τους Παλαιστίνιους εξτρεμιστές με «όλη του τη δύναμη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, αργά χθες το βράδυ Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον 7 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο.

    [04] Συνομιλίες Πάουελ-Αλ Σάρα στη Νέα Υόρκη.

    23 Sep 2004, 02:11 UTC

     

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η Συρία δείχνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις συμμαχικές δυνάμεις για τον τερματισμό της ροής όπλων και εξτρεμιστών μέσω των συνόρων της στο Ιράκ. Μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με τον Σύρο ομόλογο του, Φαρούκ Αλ Σάρα, ο κ. Πάουελ τόνισε πάντως ότι παρόλο που η Δαμασκός φαίνεται έτοιμη για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων ασφάλειας στα σύνορα της, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι έργα και όχι μόνο υποσχέσεις.

    [05] Χαταμί: Το Ιράν θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    23 Sep 2004, 02:43 UTC

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε χθες σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να προβεί σε εμπλουτισμό ουρανίου. Και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να αποχωρήσει απ την συνθήκη περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, γιατί αυτή επιτρέπει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζητά απ το Ιράν να παγώσει κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου.

    [06] Ο Πόρτερ Γκός νέος διευθυντής της CIA.

    23 Sep 2004, 03:46 UTC

    Πόρτερ Γκός

    Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την επικύρωση απ την αμερικανική γερουσία του διορισμού του Βουλευτή απ την Φλόριντα, Πόρτερ Γκός, στην θέση του διευθυντή της CIA. Με 77 έναντι 17 ψήφων, η αμερικανική γερουσία επικύρωσε χθες τον διορισμό του κ. Γκός που είχε εργαστεί για την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών πριν εκλεγεί βουλευτής. Ο κ. Μπούς χαρακτήρισε τον κ. Γκός «το σωστό άνθρωπο» για να ηγηθεί της CIA σ αυτή τη περίοδο αναπροσαρμογής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, με βάση τις προτάσεις της επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Πολλοί δημοκρατικοί, πάντως, επέκριναν την επιλογή του κ. Γκός για το αξίωμα, χαρακτηρίζοντας τον ακραίο πολιτικό, αλλά ο πρόεδρος της επιτροπής απόρρητων πληροφοριών της γερουσίας, Πατ Ρόμπερτς, δήλωσε ότι ο Πόρτερ Γκός, έχει τις ικανότητες που χρειάζονται για να υπηρετήσει επιτυχώς στο αξίωμα του διευθυντή της CIA.

    [07] Ενδέχεται να απελευθερωθεί ιρακινή επιστήμων απο τη φυλακή

    22 Sep 2004, 17:27 UTC

    Ιρακινοί κρατουμενοι στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ

    Aξιωματούχοι του ιρακινού υπουργείου Δικαιοσύνης λένε οτι ενδέχεται να απελευθερωθεί μία γνωστή ιρακινή κρατούμενη αργότερα αυτή την εβδομάδα, αλλά τόνισαν οτι η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με τις απαιτήσεις των απαγωγέων που σκότωσαν δύο Αμερικανούς ομήρους και τώρα απειλούν να σκοτώσουν ένα βρετανό. Οι αξιωματούχοι είπαν οτι επανεξετάζουν την περίπτωση δύο Ιρακινών επιστημόνων, γνωστών ως η δόκτωρ Μικρόβιο και η κυρία Άνθραξ. Οι δύο γυναίκες κατηγορούνται οτι εργάζονταν στο πρόγραμμα ανάπτυξης απαγορευμένων όπλων του Σαντάμ Χουσείν. Αμερικανοί αξιωματούχοι που κρατούν τις δύο γυναίκες, είπαν οτι δεν έχουν άμεσα σχέδια για την απελευθερωσή τους.

    [08] Συνάντηση Μπούς-Μουσάραφ στη Νέα Υόρκη

    22 Sep 2004, 17:30 UTC

    Ο πρόεδρος Μουσάραφ

    Ο πρόεδρος Μπούς συναντήθηκε με τον πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη. ΟΙ δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψίες για τους φωτογράφους, αλλά δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο κ. Μουσάραφ θα μιλήσει ενώπιον της γενικής συνέλευσης αργότερα σήμερα. Το Πακιστάν είναι κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο στρατηγός Μουσάραφ προειδοποίησε την Δευτέρα οτι η Ουάσινγκτον μπορεί να χάσει τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, εάν δεν αντιμετωπίσει την διένεξη ισραήλ και Παλαιστινίων και άλλα παρόμοια προβλήματα. Ο κ. Μουσάραφ πρόσθεσε οτι οι μουσουλμάνοι νοιώθουν οτι η θρησκεία τους βρίσκεται στο στόχαστρο, ειδικά εξαιτίας της αμέριστης υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ, αντί προς τις ανησυχίες των Παλαιστινίων. Οι δύο πρόεδροι αναμένεται οτι θα συζητήσουν επίσης τις σχέσεις του Πακιστάν με την αντίπαλό του, την Ινδία. Ο κ. Μπούς είχε συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σίνγκ χθές.

    [09] Συνάντηση Κόλιν Πάουελ με ομολόγους του για το Μεσοανατολικό

    22 Sep 2004, 17:34 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, συναντάται σήμερα στη Νέα Υόρκη με τους ομολόγους του απο τη Ρωσία, την ΕΕ και τα ΗΕ. Οι αξιωματούχοι θα λάβουν μέρος σε σύσκεψη με τους μεσολαβητές των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή. Το επιλεγόμενο κουαρτέττο, θα συζητήσει προσπάθειες για την αναβίωση του οδικού χάρτη που προβλέπει σειρά μέτρων τα οποία οδηγούν τελικά στην δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, έως το τέλος του 2005. Ούτε το Ισραήλ, ούτε οι Παλαιστίνιοι έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους αναφορικά με τον οδικό χάρτη, ο οποιος ζητά απο τους Παλαιστινίους να σταματήσουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ και απο το Ισραήλ, να σταματήσει οποιαδήποτε οικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα εδάφη. Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την κατασκευή 1,500 περίπου νέων κατοικιών σε υπάρχοντες εβραΙκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης. Λίγες μέρες αργότερα, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές ανατίναξαν με βόμβες δύο λεωφορεία στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 16 άτομα.

    [10] Ο πρόεδρος Μπούς υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ

    22 Sep 2004, 01:56 UTC

    Στα πλαίσια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασής του να εισβάλει στο Ιράκ, ενώ ζήτησε την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την δημιουργία ενός ασφαλούς, δημοκρατικού και ελεύθερου Ιράκ. Παρόλο που πριν δύο χρόνια τα ΗΕ αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την χρήση βίας στο Ιράκ, ο κύριος Μπους είπε στην ομιλία του ότι οι συμμαχικές δυνάμεις, έδρασαν με βάση «τα δίκαια αιτήματα της διεθνούς κοινότητας» εκδιώκοντας το Σαντάμ Χουσέιν. Στην ομιλία του στα ΗΕ ο κύριος Μπους τόνισε και την προσήλωση των ΗΠΑ στη καταπολέμηση του AIDS και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και ζήτησε απ τα ΗΕ να εγκρίνουν ψήφισμα που θα απαγορεύει την κλωνοποίηση ανθρώπων. Εξάλλου, στην δική του ομιλία ενώπιον της γενικής συνέλευσης των ΗΕ ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν, καταδίκασε τις κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ, ενώ τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο «παραβιάζεται αναίσχυντα» όπως είπε επί λέξει, σ ολόκληρο τον κόσμο.

    Στο μεταξύ, η Βραζιλία, η Γερμανία, η Ινδία και η Ιαπωνία ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να κερδίσουν έδρες μονίμων μελών σ ένα διευρυμένο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ. Σε γραπτή ανακοίνωση τους χθες οι 4 χώρες αναφέρουν ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας «θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την διεθνή πραγματικότητα στον 21ο αιώνα». Επίσης η Ελλάδα επιδιώκει θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [11] Κέρρυ: Ο πρόεδρος Μπούς απέτυχε να αναφερθεί στην πραγματικότητα στο θέμα του Ιράκ.

    22 Sep 2004, 02:05 UTC

    O προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζων Κέρρυ, λεει ότι ο Πρόεδρος Μπους απέτυχε να αναφερθεί στη πραγματικότητα που επικρατεί στο Ιράκ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και ότι δεν διαθέτει την αξιοπιστία ενός ηγέτη διεθνούς ολκής. Ο γερουσιαστής Κέρρυ είπε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχασε την ευκαιρία να πάρει με το μέρος του την διεθνή κοινότητα με το να αγορεύει, αντί να προσπαθήσει να πείσει τα μέλη του ΟΗΕ ότι το μέλλον του Ιράκ τους αφορά άμεσα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Φλωριδα ο κύριος Κέρρυ χαρακτήρισε τον τρόπο χειρισμού του πολέμου στο Ιράκ από τον Πρόεδρο Μπους «υπεροπτικό, ανειλικρινή και ανεπαρκή». Ο Πρόεδρος Μπους απέρριψε την κριτική του γερουσιαστή Κέρρυ, κατηγορώντας το δημοκρατικό αντίπαλο του ότι αλλάζει τόσο συχνά θέσεις στο θέμα του Ιράκ που καταλήγει να είναι παντελώς αναξιόπιστος, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [12] Ιράκ: Εκτελέστηκε και ο δεύτερος Αμερικανός όμηρος.

    22 Sep 2004, 02:10 UTC

     

    Eξτρεμιστές με διασυνδέσεις με τον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι δήλωσαν ότι σκότωσαν και τον δεύτερο αμερικανό όμηρο. Η δολοφονία του Τζακ Χενσλει ανακοινώθηκε μέσω Ιντερνετ, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις της εκτέλεσης. Στην ίδια ανακοίνωση απειλείται με εκτέλεση και ο Βρετανός Κένεθ Μπιγκλει, που απηχθη την περασμένη εβδομάδα μαζί με τους δύο Αμερικανούς. Οι εξτρεμιστές ζητούν την απελευθέρωση γυναικών κρατουμένων απ τις συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ. Βρετανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι κρατούν γυναίκες στη φυλακή. Όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι κρατούν δύο γυναίκες επιστήμονες, που κατηγορούνται ότι εργάζονταν στο πρόγραμμα απαγορευμένων όπλων του Σαντάμ Χουσείν. Στο μεταξύ, αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν νωρίς σήμερα το πρωί στην συνοικεία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης σε μια προσπάθεια εξουδετέρωσης των ανταρτών που κρύβονται εκεί.

    Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος Μπούς συναντήθηκε και με τον προσωρινό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι. Μετά την συνάντηση οι δύο ηγέτες εξέφρασαν αισιοδοξία για το μέλλον του Ιράκ, παρά την δύσκολη περίοδο που διανύει αυτή τη στιγμή η χώρα. Επίσης οι κ. Μπούς και Αλλάουι καταδίκασαν τον αποκεφαλισμό και του δεύτερου Αμερικανού ομήρου στο Ιράκ. Ο κ. Μπούς είπε ότι δεν θα επιτραπεί σε «κακοποιούς και τρομοκράτες» να διαμορφώσουν το μέλλον του Ιράκ, ενώ ο κ. Αλλάουι τόνισε ότι η Ιρακινή κυβέρνηση πιστεύει πως κερδίζει τη μάχη με τους αντάρτες. Στη Νέα Υόρκη ο κ. Μπούς συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, το πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ και τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμοχάν Σίνγκ.

    [13] Συναντήσεις Πάουελ με το "κουαρτέτο" για τη Μέση Ανατολή.

    22 Sep 2004, 02:24 UTC

     

    Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συναντάται σήμερα με διπλωμάτες απ τη Ρωσία, τα ΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να συζητήσει μαζί τους το θέμα της αποτελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Χθες ο κ. Πάουελ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, και συζήτησε μαζί του το Ισραηλινό σχέδιο αποχώρησης απ τη Λωρίδα της Γάζας και ορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

    Στο μεταξύ, στο Ισραήλ, οργισμένα μέλη του κόμματος Λικούντ, του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, τον γιουχάισαν χθες όταν σε ομιλία του δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με το σχέδιο του απομάκρυνσης των Ισραηλινών απ την Λωρίδα της Γάζας. Λόγω της έντονης αυτής αντίδρασης απ το ακροατήριο διακόπηκε για λίγο η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος όμως τόνισε στη συνέχεια ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί ακριβώς όπως συμφωνήθηκε απ το υπουργικό συμβούλιο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 24 September 2004 - 1:18:26 UTC