Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαρόν: Το Ισραήλ δεν ακολουθεί τον "οδικό χάρτη".
  • [02] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος: «Η αγάπη και η συμφιλίωση είναι η προοπτική του ανθρώπου»
  • [03] Η ΕΕ προειδοποιεί την Αλβανία.
  • [04] 10 ύποπτους Πακιστανούς συνέλαβε η Ισπανική αστυνομία.
  • [05] Το ΝΑΤΟ διορίζει ειδικό απεσταλμένο στην περιοχή του Καυκάσου
  • [06] Μια ακόμη πολύνεκρη μέρα στο Ιράκ
  • [07] Ελ Μπαραντέι: Ακόμη νωρίς να δοθεί προθεσμία στο Ιράν για αποσαφήνιση πυρηνικού προγράμματος.
  • [08] Πάουελ: Ανησυχία για τις πολιτικές αλλαγές στη Ρωσία.
  • [09] Η Ανθούλα δεν ξεχνά το Γιάννη της

  • [01] Σαρόν: Το Ισραήλ δεν ακολουθεί τον "οδικό χάρτη".

    16 Sep 2004, 02:43 UTC

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, δήλωσε οτι η κυβέρνησή του δεν ακολουθεί τον οδικό χάρτη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι το πιθανότερο είναι πως δεν θα τον ακολουθήσει και στο μέλλον. Ο κ. Σαρόν σε συνέντευξή του προς την ισραηλινή εφημερίδα Γιεντιότ Αχρονότ, είπε οτι επικεντρώνει μόνο την προσοχή του στο μονομερές του σχέδιο για απόσυρση των ισραηλινών απο τη Λωρίδα της Γάζας και τέσσερεις μικρές περιοχές στη Δυτική Οχθη. Ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» για την ειρήνη έχει συγκροτηθεί απο τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και τα ΗΕ και προβλέπει τον τερματισμο της Παλαιστινιακής βίας κατά του Ισραήλ, αλλά και το πάγωμα εκ μέρους του Ισραήλ όλων των οικιστικών του σχεδίων σε Παλαιστινιακά εδάφη. Ο στόχος του είναι η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στη δυτική Οχθη και τη Γάζα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε οτι παραμένει προσηλωμένο στο σχέδιο αυτό. Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν οτι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 11 Παλαιστινίους, κατά τη διάρκεια επιδρομών στη Ναμπλούς και τη Τζενίν, στη Δυτική Οχθη. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ορισμένοι εξτρεμιστές, αλλά και ένα 11άχρονο κορίτσι.

    [02] Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος: «Η αγάπη και η συμφιλίωση είναι η προοπτική του ανθρώπου»

    15 Sep 2004, 20:49 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου στη ΦτΑ

    (RealVideo)

    Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου στο δημοσιογράφο Γιώργου Μπίστη.

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Μεταδόθηκε αποσπασματικά από το ανοικτό στούντιο της «Φωνής της Αμερικής» στο Σημείο Μηδέν (Ground Zero) της Νέας Υόρκης, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004, στις 11:00 το πρωί, ώρα Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ολότητά της η συνέντευξη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο παρουσιάστηκε από τα στούντιο της ΦτΑ στη Ουάσιγκτον την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, 2004 στη 1:30 το απόγευμα, τοπική ώρα.

    Η συνέντευξη με τον Αμερικής κ. Δημήτριο αναμεταδόθηκε στην Ελλάδα από την τηλεόραση του Αντένα, το Ράδιο ΣΚΑΙ της Αθήνας, το Ράδιο Σίτυ Ιντερνάσιοναλ της Θεσσαλονίκης, το Ράδιο Κρήτη στο Ηράκλειο και τα Χανιά καθώς και άλλους περιφερειακούς σταθμούς. Στην Κύπρο τη συνέντευξη φιλοξένησαν το τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα και το Ράδιο Πρώτο. Το πρόγραμμα παίχθηκε επίσης από συνεργαζόμενους σταθμούς στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

    Κείμενο Συνέντευξης:

    Γ. Μπίστης: Σεβασμιότατε, τι αισθήματα κυριαρχούν στη καρδιά σας, και τι σκέψεις σας απασχολούν στη σημερινή, θλιβερή, τρίτη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου;

    Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος: Ευχαριστώ πολύ κ. Μπίστη για την ευκαιρία που μου δίνετε και πάλι για μια επικοινωνία με τον κόσμο μας εν όψει της πραγματικά θλιβερής αυτής επετείου.

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Σε μία τέτοια περίπτωση τα αισθήματα είναι πολλαπλά, είναι ανάμεικτα και είναι πολύ δύσκολο να εκφραστούν, αλλά θα λέγαμε ότι, κατά βάση, είναι αισθήματα οδύνης, για ένα γεγονός το οποίο παρουσίασε τα ανθρώπινο πρόσωπο στη χειρότερη μορφή του. Ένα πρόσωπο του τρομοκράτη, ο οποίος εν ονόματι της θρησκείας, εκτελεί εν ψυχρώ ανθρώπους που είναι αθώοι. Αυτό ήταν η 11η Σεπτεμβρίου και αυτό ήταν ένα από τα χειρότερα που θα μπορούσαν να δείξουν οι άνθρωποι, ως άνθρωποι. Και το ζήσαμε αυτό πολύ έντονα, όχι μόνο βλέποντας αυτό το (άσχημο) πρόσωπο αλλά βλέποντας, εν συνεχεία, τα πρόσωπα, τα γεμάτα πόνο και θλίψη και το δάκρυ των ανθρώπων που θρηνούσαν αδελφούς, αδελφές, συζύγους παιδιά.

    Υπάρχουν γεγονότα που συμβαίνουν κάποτε και περνούν στη μνήμη μας και περιπτωτικά και περιστασιακά τα θυμόμαστε. Η 11η Σεπτεμβρίου είναι το είδος του γεγονότος που έμεινε έκτοτε τελείως στη επιφάνεια και στο προσκήνιο όλων των ανθρώπων. Ζούμε με τις συνέπειες και το φάσμα συνεχώς, ιδιαιτέρως εμείς εδώ στη Νέα Υόρκη. Και το ζούμε γιατί η απειλή είναι πάντοτε ανοικτή και δεδομένη. Από αυτή τη άποψη τα αισθήματα δεν είναι απλώς αισθήματα μιας συμμετοχής σε ένα θλιβερό γεγονός, του παρελθόντος. Είναι αισθήματα μίας υπαρξιακής αγωνίας για το που πάει ο κόσμος, για το γιατί πρέπει οι άνθρωποι να ζούνε κάτω από το άγχος μιας ενδεχομένης νέας επιθέσεως και γιατί το ανθρώπινο είδος δεν μπορεί να είναι ένα είδος το οποίο ζει με πολλή αγάπη, με πολλή και άμεση και αμοιβαία κατανόηση, με ειρήνη και δικαιοσύνη. Ειδικά σε εμάς που, θα έλεγα, είχαμε την τιμή να ζήσουμε με αμεσότητα τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ταυτοχρόνως ζούμε τις διαστάσεις των γεγονότων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζούμε τον κυματισμό ή, αν θέλετε, τις αλυσωτές αντιδράσεις πλέον, οι οποίες ήρθανε μετά την 11η Σεπτεμβρίου με διάφορα πράγματα όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Ινδονησία, σημεία του κόσμου στα οποία έχουν δημιουργηθεί αναφλέξεις, πυρκαγιές που κατεσβέσθησαν ή πυρκαγιές που εξακολουθούν να καινε. Με άλλα λόγια, έχουμε μια αίσθηση πέραν του τοπικού, μια αίσθηση του παγκοσμίου άλγους, το οποίο συνδέεται με αυτή την 11η Σεπτεμβρίου.

    Γ. Μπίστης: Και πιο πρόσφατα, Σεβασμιότατε, είχαμε επίσης ένα σοβαρό τρομοκρατικό κρούσμα στη Ρωσία. Μάλιστα στην περίπτωση της Ρωσίας σκοτώθηκαν και πάρα πολλά μικρά παιδιά, ηλικίας 7-8 χρονών. Ήταν τελείως αθώα πλάσματα που δεν είχαν καμία σχέση με το οποιοδήποτε θέμα ήθελαν να προωθήσουν οι τρομοκράτες. Πως πιστεύετε ότι ο κόσμος μας σήμερα, εν όψει της αύξησης των τρομοκρατικών κρουσμάτων, θα μπορούσε να ξαναγυρίσει πίσω στο δρόμο του Θεού, για να το πούμε με απλά λόγια, και να απαλλαγεί από τα μίση τα οποία επικρατούν τώρα;

    Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος: Είναι πάρα πολύ σωστό το ερώτημά σας και πάρα πολύ επίκαιρο. Στο πρώτο μέρος του το ερώτημα ξεκίνησε με μία διαπίστωση, μάλλον μία αναφορά στο θέμα των πρόσφατων γεγονότων στη Ρωσία, τα οποία είναι όντως ανατριχιαστικά διότι είχαμε έως τώρα περιπτώσεις σποραδικές στις οποίες εμπλέκονται αθώα παιδιά αλλά τέτοιου βαθμού, με τέτοια ωμότητα και εν ψυχρώ σχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια εναντίον παιδιών είναι όντως πρωτοφανής.

    Στους αρχαίους πολιτισμούς και στις πολύ-πολύ προχριστιανικές εποχές είχαμε περιπτώσεις, σε πολέμους κυρίως, που οι αντίπαλοι δεν εφείδοντο των νηπίων. Δηλαδή, εκτελούσαν τον άλλο πολιτισμό ασχέτως ηλικίας. Τέτοιες περιπτώσεις είχαμε. Αλλά δεν είχαμε περίπτωση τρομοκρατική, η οποία να ενήργησε με ένα τρόπο άνανδρο και να έκλεισε παιδιά μέσα σε ένα σχολείο, που είναι κέντρο αλήθειας και σοφίας, και να τα σκότωσε μαζί με τους γονείς και τους διδασκάλους τους. Είναι πρωτοφανής η περίπτωση αυτή.

    Είναι η περίπτωση ενδεικτική και πάλι για το πόσο ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να κάνει πάρα πολύ κακό, όπως έχει και τη δυνατότητα να κάνει πάρα πολύ καλό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παραδεχθούμε ότι αυτή η ελευθερία την οποία έχουμε είναι ένα δίκοπο μαχαίρι που, αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να κάνει τρομακτικές καταστροφές. Είναι ένα δώρο το οποίο πρέπει να συνοδεύεται από αρετή, όπως θα έλεγε και ο Σολωμός, ο εθνικός μας ποιητής.

    Έχουμε επίσης και από πλευράς Αγίας Γραφής κάτι πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχει μια διατύπωση η οποία λεει «Ο άνομος ανομισάτω έτι». Δηλαδή δεν υπάρχει όριο στην ανομία και την εγκληματικότητα. Οι δυνατότητες είναι απέραντες. Και είμαστε έτοιμοι γι αυτή την πραγματικότητα. Είμαστε έτοιμοι διότι πιστεύουμε, από την άλλη πλευρά, στην ανθρώπινη ποιότητα και στην παρουσία του Θεού.

    Με την ανατολή του 21ου αιώνος ετέθη το ερώτημα: Τι θα είναι ο αιών αυτός; Θα είναι αιών της φοβερής αναπτύξεως της τεχνολογίας; Θα είναι αιών πολέμων μεταξύ των πολιτισμών; Αιών τρομακτικών ανακαλύψεων; Αιών που θα περάσουμε στο διάστημα ως τόπο κατοικίας; Όλα αυτά ελέχθησαν αλλά ίσως το σπουδαιότερο που ελέχθη είναι ότι αυτός πρέπει να είναι ο Αιών του Ανθρώπου. Ο αιών κατά τον οποίο ανακαλύπτουμε τον άνθρωπο, τον πραγματικό άνθρωπο, με τις δυνατότητές του, τις ανάγκες του και το δικαίωμά του. Γιατί ο άνθρωπος περνά από τη ζωή αυτή, σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τι είναι 70 ή 80 ή 100 χρόνια μπροστά στα δισεκατομμύρια ετών που αριθμεί ο κόσμος; Ποιος έχει το δικαίωμα να στερήσει από το ανθρώπινο ον, το τελευταίο ον, από αυτή τη μοναδική δυνατότητα να ζήσει σε τούτο τον πλανήτη; Αυτό όμως πρέπει κανείς να το δει με μια προοπτική της αξίας του ανθρώπου, ότι αυτό το ον που εμφανίζεται πάνω στη Γη για τόσο μικρό διάστημα, και εδώ έρχεται η μεγάλη προσφορά της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, είναι ένα πλάσμα καθ εικόνα και κατ ομοίωση του Θεού και έχει απόλυτα δικαιώματα. Γι αυτό και είπαμε ότι η προοπτική του 21ου αιώνα είναι η προοπτική του ανθρώπου.

    Όμως, όπως φάνηκε από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και στο 2004 με τη Τσετσενία, μία τέτοια προοπτική βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, διότι έχουμε μια τόσο μεγάλη έκρηξη της τρομοκρατικής δραστηριότητας. Αλλά, παρά ταύτα, πιστεύουμε ότι αυτό το φαινόμενο, είναι φαινόμενο παροδικό, διότι είναι αδύνατο τελικά το ανθρώπινο ον που είναι προικισμένο με νου, και θέληση και αίσθημα, να μη δει ότι η βία δεν προσφέρει τίποτα, σε τελευταία ανάλυση. Το αίμα προκαλεί νέο αίμα. Το μίσος προκάμει νέο μίσος. Μόνο η αγάπη, μόνο η συμφιλίωση, μόνο η προσέγγιση των ανθρώπων, μόνο η αλληλοκατανόηση είναι η προοπτική του ανθρώπου. Και νομίζω, ότι σήμερα όλο και πιο πολλοί άνθρωποι το βλέπουν αυτό. Και γι αυτό το λόγο, υπάρχει μία αυξημένη διάθεση ενεργού συμμετοχής σε προγράμματα, σε δραστηριότητες, οι οποίες δεν είναι παθητική αντιμετώπιση και παραπονολογία και κατάρες κατά των εγκληματιών, αλλά είναι θετική προσφορά και θετικό κτίσιμο αυτού του κόσμου που θέλουμε να κτίσουμε.

    Γ. Μπίστης: Σεβασμιότατε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε σήμερα μαζί μας. Θα είναι πράγματι ένα μεγάλο δώρο η ευχή σας να εισακουστεί και να μπει ο κόσμος σε ένα δρόμο συναδέλφωσης, φιλίας και αγάπης. Ας ελπίσουμε πως στην επόμενη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου ο κόσμος θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

    Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος: Αμήν.

    [03] Η ΕΕ προειδοποιεί την Αλβανία.

    16 Sep 2004, 02:49 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Αλβανία να λάβει εντονότερα μέτρα προστασίας της έννομης τάξης στη χώρα, αλλιώς θα αντιμετωπίσει ελάττωση της ενταξιακής της προοπτικής. Η Ολλανδική προεδρία ζήτησε χθες απ την Αλβανία να καταπολεμήσει την διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών και λευκής σαρκός. Και ζήτησε απ την Αλβανική πολιτική ηγεσία να συμμετάσχει στην διοργάνωση, του χρόνου, δημοκρατικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν με διαφάνεια και σύμφωνα με τους νόμους. Τυχόν αποτυχία της Αλβανίας να υλοποιήσει αυτό το στόχο, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στις Ευρω-Αλβανικές σχέσεις.

    [04] 10 ύποπτους Πακιστανούς συνέλαβε η Ισπανική αστυνομία.

    16 Sep 2004, 02:55 UTC

    Στην Ισπανία, η αστυνομία συνέλαβε 10 Πακιστανούς στην Μπαρτσελόνα με την κατηγορία ότι υποστήριζαν Ισλαμιστές εξτρεμιστές. Η αστυνομία βρήκε επίσης πολλά έγγραφα που δείχνουν ότι οι συλληφθέντες ενδέχεται να υποστήριζαν και να χρηματοδοτούσαν τρομοκρατικές οργανώσεις και εκτός Ισπανίας. Οι Ισπανικές αρχές τονίζουν πάντως ότι δεν πιστεύουν πως οι εν λόγω συλληφθέντες είχαν ανάμειξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη. Στο μεταξύ, η κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση αυτών των επιθέσεων αποφάσισε να καλέσει ως μάρτυρα τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοζέ Μαρία Αθνάρ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την κατάθεση του κ. Αθνάρ.

    [05] Το ΝΑΤΟ διορίζει ειδικό απεσταλμένο στην περιοχή του Καυκάσου

    15 Sep 2004, 16:48 UTC

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαάπ ντε Χούπ Σέφερ διόρισε τον πρώην αμερικανό διπλωμάτη Ρόμπερτ Σίμμονς ως τον ειδικό του απεσταλμένο στην περιοχή της Καυκασίας και της κεντρικής Ασίας. Σε ανακοίνωσή του, το ΝΑΤΟ αναφέρει οτι ο κ. Σίμμονς θα αναλάβει την καλλιέργεια υψηλού επιπέδου επαφών με τοπικούς ηγέτες, για να υποστηριχθούν οι στόχοι του ΝΑΤΟ. Ο κ. Σίμμονς πρός το παρόν υπηρετεί ως βοηθός γενικός γραμματέας της συμμαχίας, ενώ προηγουμένως εργαζόταν στο αμερικανικό υπουργειο Εξωτερικών. Οκτώ πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στον Καύκασο και την κεντρική Ασία συμμετέχουν ήδη στο νατοϊκό πρόγραμμα Σύμπραξη για την Ειρήνη. Το πρόγραμμα προωθεί την συνεργασία μεταξύ της συμμαχίας και χωρών μή-μελών, αλλά χωρίς να τους εξασφαλίζει πλήρη νατοϊκή προστασία.

    [06] Μια ακόμη πολύνεκρη μέρα στο Ιράκ

    15 Sep 2004, 00:44 UTC

     

    Περίπου 70 άτομα σκοτώθηκαν χθες από βίαια επεισόδια στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης και μεγάλης έκρηξης βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βαγδάτη, έξω από κέντρο εκπαίδευσης της ιρακινής αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 47 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 100. Πολλά απο τα θύματα ήταν πολίτες που ψώνιζαν σε παρακείμενη υπαίθρια αγορά. Η τρομοκρατική ομάδα του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Βόρεια της Βαγδάτης, τουλάχιστον 11 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη Μπακούμπα, από ένοπλους που άνοιξαν πυρ από αυτοκίνητο. Επίσης τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Ραμάντι από συγκρούσεις μεταξύ αμερικανών στρατιωτών και ιρακινών ανταρτών, ενώ ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στην Μοσούλη. Στο μεταξύ, οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου μειώθηκαν κατακόρυφα εξαιτίας σαμποτάζ κοντά στην πόλη Μπαϊτζι, στα βόρεια της χώρας. Απ την επίθεση, επηρεάστηκε το τοπικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλά σημεία του Ιράκ.

    Γκάζι Αλ Γιαγουάρ

    Εξάλλου, ο προσωρινός πρόεδρος του Ιράκ, Γκαζί Αλ Γιαγουάρ, δήλωσε ότι οι εκλογές στη χώρα του θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο, όπως έχει προγραμματιστεί, παρά τις συνεχιζόμενες βιαιότητες, εκτός και αν τα ΗΕ δηλώσουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιάπ Ντε Χούπ Σέφερ, ο κ. Αλ Γιαγουάρ δήλωσε ότι το Ιράκ ζητά περισσότερη βοήθεια απ το ΝΑΤΟ ενόψει των εκλογών. Επίσης χθες ο προσωρινός πρόεδρος του Ιράκ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες και με τον αρμόδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να προσκαλέσει τον προσωρινό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, στην σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα της βοήθειας προς το Ιράκ.

    [07] Ελ Μπαραντέι: Ακόμη νωρίς να δοθεί προθεσμία στο Ιράν για αποσαφήνιση πυρηνικού προγράμματος.

    15 Sep 2004, 00:52 UTC

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι δεν μπορεί να απορρίψει την πιθανότητα ότι το Ιράν διαθέτει μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, αλλά εξέφρασε την αντίθεση του στην επιβολή, αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένης προθεσμίας προς την Τεχεράνη για να αποδείξει ότι δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Ο κ. Ελ Μπαραντέι τόνισε ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις μέχρι στιγμής, ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, αλλά επεσήμανε ότι δεν μπορεί και να διακηρύξει με βεβαιότητα ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Παρά το αίτημα της Ουάσιγκτον να επιβάλλει στο Ιράν προθεσμία συμμόρφωσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η διερεύνηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν είναι λεπτομερής και χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

    [08] Πάουελ: Ανησυχία για τις πολιτικές αλλαγές στη Ρωσία.

    15 Sep 2004, 00:48 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε ανησυχία για τις προτεινόμενες σαρωτικές πολιτικές αλλαγές στη Ρωσία, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε συνέντευξη του προς το πρακτορείο Ρώυτερ, ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι η Ρωσία ουσιαστικά παραιτείται από την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Το πρακτορείο Ρώυτερς φέρει τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι κατανοεί την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει χωρίς την απομάκρυνση της Μόσχας από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Την Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σχέδια για το διορισμό, και όχι την εκλογή, περιφερειακών κυβερνητών. Επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα περιορίσει τον αριθμό των πολιτικών κομμάτων που θα μπορούν να συμμετάσχουν στη βουλή, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό ανεξάρτητους υποψήφιους και υποψήφιους από μικρά κόμματα. Μεταρρυθμιστές στη Μόσχα ανησυχούν ότι οι αλλαγές αυτές θα καταπνίξουν τις δημοκρατικές διαδικασίες στη Ρωσία, ενώ άλλοι επικριτές χαρακτηρίζουν την κίνηση του κ. Πούτιν τέχνασμα για την διεύρυνση της δύναμης του. Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε οτι η κοινότητα παρακολουθει την κατάσταση με ιδιαίτερη προσοχή.

    [09] Η Ανθούλα δεν ξεχνά το Γιάννη της

    15 Sep 2004, 22:00 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε τη συνέντευξη της Ανθούλας Κατσιματίδη στη ΦτΑ

    (RealVideo)

    Η Ανθούλα Κατσιματίδη μιλά στο Γιώργο Μπίστη για τον αδελφό της, τον Γιάννη, τον οποίο έχασε στην τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης.

    Ανθούλα Κατσιματίδη

    Στην μνήμη του αδικοχαμένου αυτού παλικαριού της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής μετέδωσε τη συνέντευξη με τη δεσποινίδα Κατσιματίδη αποσπασματικά από ανοικτό στούντιο στο Σημείο Μηδέν (Ground Zero) της Νέας Υόρκης, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2004, στις 11:00 το πρωί, ώρα Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ολότητά της η συνέντευξη αυτή παρουσιάστηκε από τα στούντιο της ΦτΑ στη Ουάσιγκτον την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, 2004 στη 1:30 το απόγευμα, τοπική ώρα.

    Το πρόγραμμα αναμεταδόθηκε στην Ελλάδα από την τηλεόραση του Αντένα, το Ράδιο ΣΚΑΙ της Αθήνας, το Ράδιο Σίτυ Ιντερνάσιοναλ της Θεσσαλονίκης, το Ράδιο Κρήτη στο Ηράκλειο και τα Χανιά καθώς και άλλους περιφερειακούς σταθμούς. Στην Κύπρο τη συνέντευξη φιλοξένησαν το τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα και το Ράδιο Πρώτο. Το πρόγραμμα παίχθηκε επίσης από συνεργαζόμενους σταθμούς στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

    Κείμενο συνέντευξης:

    Γ. Μπίστης: Ανθούλα σήμερα, τρίτη επέτειο του τραγικού αυτού κτυπήματος, είναι μια μέρα που φαντάζομαι φέρνει πιο έντονα στη θύμηση το τι έγινε τότε, στις 11 του Σεπτέμβρη 2001.

    ALT="Γιάννης Κατσιματίδης

    Γιάννης Κατσιματίδης

    Ανθούλα Κατσιματίδη: Ο Γιάννης μου ήταν 31 χρόνων. Και δούλευε για μία χρηματιστική εταιρεία, την Cantor Fitzgerald. Δούλευε στο πρώτο κτίριο που κτυπήθηκε, στον 104ο όροφο. Και όπως όλοι ξέρουμε τώρα, δεν είχε καμία πιθανότητα, ή ελπίδα να βγει εκείνη την ημέρα. Ελπίζαμε, περιμέναμε να γυρίσει τουλάχιστον ένα μήνα ολόκληρο, γιατί πιστεύαμε πραγματικά ότι θα είναι σε κανένα νοσοκομείο, θα κτύπησε το κεφάλι του, δεν θα θυμότανε ποιος ήτανε. Είχαμε παρά πολλές ελπίδες, όπως και πάρα πολλοί άνθρωποι που χάσανε άτομα δικά τους, εκείνη την ημέρα. Μπορώ να σας πω ότι ήτανε οι χειρότερες μέρες της ζωής μου και για τους γονείς μου και για την οικογένεια μου και για τους πολλούς φίλους του αδελφού μου.

    Αλλά πιστεύω ότι δεν είναι μόνο η επέτειος, που μας τα θυμίζει όλα αυτά. Κάτι που νομίζω ότι μπορεί να μη το καταλαβαίνει ο υπόλοιπος κόσμος, είναι ότι άνθρωποι που έχουνε χάσει ένα άτομο εκείνη την ημέρα, το ζούνε κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται να έρθει η 11η Σεπτεμβρίου του 2004 για να θυμηθούμε αυτές τις άσχημες καταστάσεις, και αναμνήσεις. Εγώ τουλάχιστον, ξυπνάω και κοιμάμαι μ αυτή τη σκέψη.

    Γ. Μπίστης: Και οι γονείς σου;

    Ανθούλα Κατσιματίδη: Οι γονείς μου νομίζω ότι το σκέφτονται κάθε λεπτό της ημέρας. Τουλάχιστον εγώ δουλεύω, ασχολούμαι με κάποια άλλα πράγματα, ξεφεύγω λίγο, αλλά οι γονείς μου δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να ξεχάσουν ακόμη και για ένα λεπτό, το γεγονός αυτό.

    Γ. Μπίστης: Και αυτό είναι κάτι άλλο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ. Το γεγονός ότι έχει διοχετεύσει τις δυνάμεις σου, τώρα, στη βοήθεια άλλων ανθρώπων. Αυτό, από τη μια μεριά, απαλύνει κάπως τον πόνο σου αλλά, από την άλλη, προσφέρεις και κάτι το καλό στη υπόλοιπη κοινωνία.

    Ανθούλα Κατσιματίδη : Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης έχει δημιουργήσει μία υπηρεσία για την ανανέωση του χώρου αυτού και εγώ είναι υπεύθυνη για να δίνω πληροφορίες στις οικογένειες των θυμάτων. Υπάρχουν πάρα πολλά άτομα, 7.000, 8.000 άτομα που όλο αναζητούν πληροφορίες για να καταλάβουν τι έχει γίνει, τι θα γίνει, μέσα σε αυτό το χώρο που έχασαν τις ψυχές των δικών τους ανθρώπων. Οπότε, ναι βοηθάω, και πιστεύω ότι δίνω κάποια, όχι ελπίδα, αλλά κάποια βοήθεια σ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο και για μένα γιατί το ζω κάθε μέρα, αυτό το γεγονός, μέσα από τη δουλειά μου. Εννοώ πως ενώ η δουλειά μου δίνει μία ικανοποίηση επειδή βοηθάω άλλους ανθρώπους είναι παράλληλα και δύσκολο αυτό που κάνω.

    Γ. Μπίστης: Στερείσαι επίσης και κάποια πράγματα, κάποιες χαρές που θα σου έδινε αν ζούσε ακόμη ο Γιάννης.

    Ανθούλα Κατσιματίδη: Ναι, δεν το συζητάμε. Ο Γιάννηs ήταν το καμάρι της οικογένειας. Μόνο και μόνο από τις παρέες του, απ τα χαμογελά του και απ τις πλάκες του, μας έδινε πολύ κουράγιο στη ζωή, γιατί είχαμε κάποια άλλα θλιβερά συμβάντα, και είχε συμπαρασταθεί στη οικογένεια γενικώς. Ήτανε πολύ χαμογελαστός και πολύ αγαπητός άνθρωπος. Αγαπούσε πάρα πολύ τη ζωή, αγαπούσε πάρα πολύ την οικογένεια του, τους φίλους του, είχε τόσους πολλούς φίλους. Αγαπούσε επίσης και τη Ελλάδα, τρομερά, και την όμορφη τη Νίσυρο. Θυμάμαι το τελευταίο καλοκαίρι που είμαστε μαζί, ήταν εκείνο τον Αύγουστο (του 2001) που πήγε στη Νίσυρο ν ανάψει ένα κερί στη Παναγιά τη Σπηλιανή, το είχε τάξει να πάει στην Παναγιά. Ήτανε απίστευτο αυτό το πράγμα. Πυρ και μανία, ανήμερα της Παναγιάς να ανεβεί, να ανάψει ένα κεράκι.

    Οπότε δεν μπορούμε να μην σκεφτόμαστε το Γιάννη με τις χαρές του και τις πλάκες του. Και όχι μόνο αυτό , αλλά ήτανε και πολύ τρυφερός άνθρωπος. Μας αγαπούσε όλους. Αυτό μου έχει λείψει. Ήτανε πολύ καλός μου φίλος. Ξέρω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα άλλο. Πιστεύω ότι και ο Γιάννης οπωσδήποτε θα ήθελε να ζήσουμε τη ζωή μας με χαρά και με ελπίδα γιατί ήτανε τέτοιος άνθρωπος, είχε τέτοιο χαρακτήρα.

    Οπότε αυτό προσπαθώ να κάνω προς τιμήν του να ζήσω, όσο πιο καλά και όσο πιο ελεύθερα και όσο πιο χαρούμενα μπορώ.

    Γ. Μπίστης: Και είμαι βέβαιος ότι αν βρίσκονταν κάπου και μας άκουε αυτή τη στιγμή, θα ένοιωθε και αυτός πολύ υπερήφανος για την αδελφή του γιατί πραγματικά Ανθούλα έχεις κάνει πάρα πολλά πράγματα, τόσο εσύ όσο και η οικογένειά σου. Έχετε περάσει ένα πολύ μεγάλο δράμα στο οποίο, να είσαι βέβαιη ότι όλοι εμείς που σας έχουμε γνωρίσει συμπαραστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε. Θερμά συγχαρητήρια για το έργο σου και σου εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας και πάλι.

    Ανθούλα Κατσιματίδη: Ευχαριστώ.

    Σημείωση σύνταξης: Η Ανθούλα Κατσιματίδη έχει δημιουργήσει ένα ίδρυμα στη μνήμη των δύο αδελφών της που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή. Ονομάζεται The Johnny and Mikey Katsimatides Foundation for Life. Για περισσότερες πληροφορίες η ηλεκτρονική διεύθυνση του ιδρύματος είναι www.jamfoundation.org. Μπορείτε να συνδεθείτε με την διεύθυνση αυτή σε κομβο που βρίσκεται στα δεξιά της σελίδας μας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 17 September 2004 - 1:24:02 UTC