Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κέρυ: «Τραγικό ορόσημο» η απώλεια 1000 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.
  • [02] Τσέϊνυ: Ενδεχομένως και νέα τρομοκρατική επίθεση αν οι ψηφοφόροι "κάνουν λάθος επιλογή" το Νοέμβριο.
  • [03] Απωλήσεις προσωπικού και στην αεροπορική εταιρεία Delta.
  • [04] Ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος ...
  • [05] Και νέα Ισραηλινή επίθεση σε Παλαιστινιακό ...
  • [06] Ικανοποιημένη η Γιούροστατ με ...
  • [07] Ριζικές αλλαγές αναμένονται στις ...
  • [08] Νέα στρατιωτική επιχείρηση των ...
  • [09] Σε διάσταση οι σχέσεις του Αμερικανικού ...
  • [10] Ανεβαίνουν οι τόνοι Μπούς και Κέρρυ για το θέμα του Ιράκ.

  • [01] Κέρυ: «Τραγικό ορόσημο» η απώλεια 1000 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    08 Sep 2004, 19:36 UTC

    «Τραγικό ορόσημο» χαρακτήρισε ο Τζών Κέρρυ, τους 1000 και πλέον θανάτους αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ από την ώρα που ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη περιοχή. Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος αναφέρθηκε στους θανάτους που έχουν σημαδέψει πολλές αμερικανικές οικογένειες, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στο Οχάιο. Μια πολιτεία που θεωρείται από τις σημαντικότερες για την εκλογή αμερικανού προέδρου. Ο κύριος Κέρρυ απευθυνόμενος στους οπαδούς του στο Οχάιο, αναφέρθηκε και στο τρόπο με τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπους, αντιμετωπίζει τη κατάσταση στο Ιράκ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει κάνει «λάθος επιλογές» στερώντας από την Αμερική τους πόρους που χρειάζονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο πρόεδρος Μπους σε συνάντηση που είχε με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου δεν αναφέρθηκε ευθέως στους νεκρούς αμερικανούς στρατιώτες αν και επαίνεσε τις θυσίες των αμερικανικών στρατευμάτων λέγοντας πως «κάθε φορά που χάνεται μια ζωή στις πολεμικές συγκρούσεις όλη η χώρα πενθεί».

    [02] Τσέϊνυ: Ενδεχομένως και νέα τρομοκρατική επίθεση αν οι ψηφοφόροι "κάνουν λάθος επιλογή" το Νοέμβριο.

    09 Sep 2004, 02:07 UTC

    Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση των Δημοκρατικών στα τελευταία σχόλια του αμερικανού αντιπροέδρου, Ντίκ Τσέϊνυ, ο οποίος είπε ότι μπορεί η χώρα να υποστεί και νέα τρομοκρατική επίθεση, αν οι αμερικανοί ψηφοφόροι «κάνουν την λάθος επιλογή», όπως είπε χαρακτηριστικά, στις εκλογές του Νοεμβρίου. Απαντώντας ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, Τζον Έντουαρντς, κατηγόρησε τον κ. Τσέϊνυ ότι χρησιμοποιεί «τακτικές εκφοβισμού» των ψηφοφόρων, ενώ η ηγέτης των Δημοκρατικών στην Αμερικανική Βουλή, Νάνσυ Πελόσι, κατηγόρησε τον κ. Τσέϊνυ ότι απειλεί τον αμερικανικό λαό «εμπνέοντας αισθήματα φόβου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκώτ Μακλήλαν, δήλωσε ότι η αναφορά του κ. Τσέϊνυ στόχευε στο να υποδείξει τις διαφορές μεταξύ του προέδρου Μπούς και του Δημοκρατικού αντιπάλου του, στο θέμα της προσέγγισης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    [03] Απωλήσεις προσωπικού και στην αεροπορική εταιρεία Delta.

    09 Sep 2004, 02:12 UTC

    Σε μείωση του εργατικού δυναμικού της αναμένεται να προχωρήσει η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Δέλτα, τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Εκπρόσωποι της Δέλτα, ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε περικοπές περίπου 7.000 θέσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια να σώσουν τον αερομεταφορέα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Επεσήμαναν μάλιστα ότι εκτός από τις απολύσεις, σχεδιάζουν και μεγάλη μείωση των παροχών όλων των άλλων υπαλλήλων της. Σε μια προσπάθεια να κρατηθεί η Δέλτα μακριά από το χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, οι επικεφαλής της αποφάσισαν να μειώσουν τον αριθμό των αεροδρομίων που εκτελεί πτήσεις όπως επίσης και τον αριθμό των διαφορετικών τύπων αεροπλάνων που χρησιμοποιούνται για τις πτήσεις αυτές. Το γεγονός ότι η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση εξηγεί και την ανακοίνωση των υπευθύνων ότι σε περίπτωση που δεν προβούν στις απαραίτητες μειώσεις «η χρεοκοπία δεν θα είναι ένα απλό ενδεχόμενο, αλλά μια σοβαρή πιθανότητα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δέλτα είναι η δεύτερη αεροπορική εταιρία που ανακοινώνει μείωση προσωπικού αυτή την εβδομάδα. Προηγουμένως και ο αερομεταφορέας Αλιτάλια είχε γνωστοποιήσει ότι θα περικόψει 5000 θέσεις εργασίας επιδιώκοντας να αποτρέψει τη τελική οικονομική κατάρρευση του.

    [04] Ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος ...

    09 Sep 2004, 02:19 UTC

    Ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, αν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της να σταματήσει κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού ουράνιου μέχρι το Νοέμβριο. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν δεν μπορούν να συνεχιστούν επ αόριστον και τόνισε ότι κάποια στιγμή πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για το αν θα πρέπει να ακολουθηθεί κάποια άλλη τακτική. Η Τεχεράνη δήλωσε στις αρχές αυτής της εβδομάδας ότι ενδέχεται να σταματήσει την παραγωγή και την δοκιμή φυγοκεντρωτών για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    [05] Και νέα Ισραηλινή επίθεση σε Παλαιστινιακό ...

    09 Sep 2004, 02:48 UTC

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι, τις πρώτες πρωινές ώρες, Ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο επιτέθηκε με δύο πυραύλους εναντίον Παλαιστίνιων εξτρεμιστών κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τρία άτομα. Επίσης Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον ίδιο καταυλισμό και στην γειτονική πόλη Μπέιτ Χανούν μετά από επιθέσεις Παλαιστινίων με ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ. Επίσης χθες στην Ιεριχώ, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν καταζητούμενο Παλαιστίνιο μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, ενέκρινε νέα σχέδια για το επίμαχο τείχος ασφάλειας στην Δυτική Οχθη. Ο νέος σχεδιασμός του τείχους διατάχθηκε μετά από την απόφαση του Ισραηλινού ανώτατου δικαστηρίου ότι τα αρχικά σχέδια δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινή ζωή πολλών Παλαιστινίων. Ο νέος σχεδιασμός που ενεκρίθη χθες, τοποθετεί το τσιμεντένιο τείχος κοντύτερα προς την επωνομαζόμενη «πράσινη γραμμή», δηλαδή τα σύνορα του Ισραήλ πρίν την προσάρτιση της Δυτικής Όχθης, μετά τον πόλεμο του 1967. Το Ισραήλ διατείνεται οτι το τείχος, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτρέπει οποιαδήποτε εξτρεμιστική δραστηριότητα εκ μέρους Παλαιστινίων. Όμως απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου λέει οτι το τείχος είναι παράνομο και πρέπει να κατεδαφιστεί.

    [06] Ικανοποιημένη η Γιούροστατ με ...

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ. Λουξεμβούργο

    08 Sep 2004, 15:50 UTC

    Γιώργος Αλογοσκούφης

    Ικανοποιημένοι επέστρεψαν στο Λουξεμβούργο, από την Αθήνα, οι εκπρόσωποι της Στατιστικής Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, οι οποίοι επικύρωσαν τα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για τα δημοσιονομικά μεγέθη για το έτος 2003, ενώ εκκρεμούν μερικές διευκρινήσεις για το 2000-2002. Η έκθεσή τους, που θα είναι έτοιμη και θα δοθεί στην δημοσιότητα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, φαίνεται ότι θα είναι θετική γιατί σύμφωνα με πηγές της Γιούροστατ το κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα και υπάρχει ένα νέο πνεύμα συνεργασίας με βάση την αρχή της διαφάνειας και της εγκυρότητας των στοιχείων.

    Όπως είναι γνωστό, την 1η Σεπτεμβρίου το ελληνικό Yπουργείο Οικονομίας έστειλε στην αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Γιούροστατ, την δημοσιονομική απογραφή που διενέργησε η ΕΣΥΕ και το Γενικό Λογιστήριο, όπου και φαίνεται η έκρηξη του ελλείμματος στο 4,6% το 2003 και με προοπτική να φθάσει στο 5,3% το 2004.ενώ σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς της προηγουμένης κυβερνήσεως θα ήταν 1,7 και 1,4 % αντίστοιχα.

    Σχετικά με τα δημοσιεύματα στο ελληνικό τύπο, ότι η Ελλάδα λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και χρεών τίθεται σε αυστηρή παρακολούθηση και ότι η Γιούροστατ ζήτησε να ενημερώνεται κάθε τρίμηνο για την πορεία των μεγεθών, οι ίδιες πηγές της Γιούροστατ μας διευκρίνισαν ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Συμβουλίου όλα τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να παράγουν και να παρουσιάζουν ανά τρίμηνο τα δημοσιονομικά τους μεγέθη και ιδιαίτερα τα στοιχεία για τις στρατιωτικές δαπάνες, τους λογαριασμούς για την κοινωνική ασφάλιση και τους οργανισμούς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, που στην Ελλάδα αποκαλούνται «άσπρη τρύπα».

    Ήδη, η ΕΣΥΕ παρέδωσε στοιχεία για τις δαπάνες του Yπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΙΚΑ και της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν είχε ξαναγίνει μέχρι σήμερα. Πάντως ο Υπουργός οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, που θα βρίσκεται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνει ότι το έλλειμμα θα κατέλθει κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας και ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτευχθεί χωρίς την επιβολή νέων φόρων και κυρίως χωρίς μέτρα λιτότητας στα εισοδήματα.

    [07] Ριζικές αλλαγές αναμένονται στις ...

    08 Sep 2004, 20:14 UTC

    O Πρόεδρος Μπους συναντήθηκε σήμερα με ηγέτες του Κογκρέσου για να συζητήσει προτάσεις για διεξοδικές αλλαγές στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

    Η συνάντηση έγινε μία μέρα μετά την υποβολή νομοσχεδίου στη Γερουσία που προβλέπει την εφαρμογή όλων των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που πρότεινε η επιτροπή διερεύνησης των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001, στις ΗΠΑ.

    Το μέτρο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός νέου εθνικού κέντρου μυστικών υπηρεσιών και μίας νέας θέσης διευθυντή των μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

    Ο κύριος Μπους λεει ότι είναι υπέρ του να δοθεί στο νέο διευθυντή το δικαίωμα του να έχει ανεξάρτητο προϋπολογισμό, κάτι στο οποίο αντιτίθενται ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης του. Ο Αμερικανός Πρόεδρος λεει επίσης ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για τη διαμόρφωση ενός τελικού νομοσχεδίου, το οποίο να μπορέσει να υπογράψει το συντομότερο δυνατόν.

    [08] Νέα στρατιωτική επιχείρηση των ...

    08 Sep 2004, 16:21 UTC

    Τραυματισμένος Παλαιστίνιος στη Γάζα

    Iσραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα και μαχητικά ελικόπτερα εισέβαλαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών γύρω απο την πόλη Μπέιτ Χανούν και το προσφυγικό στρατόπεδο Τζεμπαλίγια κοντά στην πόλη της Γάζας, πραγματοποιούνται εν μέσω πληροφοριών ότι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές στην περιοχή εκτόξευσαν πυραύλους στο νότιο Ισραήλ. Σε άλλες εξελιξεις, το ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε και πάλι υπέρ της απαγόρευσης της ανατίναξης απο τους ισραηλινούς σπηλαίων και της κατεδάφισης πρόχειρων καταλυμμάτων στα οποία διαμένει μία μικρή κοινότητα Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, κοντά στη Χεβρώνα. Οι ισραηλινές δυνάμεις εκδίωξαν τους Παλαιστινίους το 2001 και γκρέμισαν με μπουλντόζες τις εισόδους σπηλαίων, αφού ένας Εβραίος έποικος σκοτώθηκε στην περιοχή.

    [09] Σε διάσταση οι σχέσεις του Αμερικανικού ...

    08 Sep 2004, 02:20 UTC

    Ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να διακόψει τη συνεργασία του με την εταιρεία Χαλιμπάρντον, «σπάζοντας» το συμβόλαιο ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Γουώλ Στριτ Τζέρναλ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στο άρθρο της εφημερίδας, οι στρατιωτικοί υπεύθυνοι σκέπτονται να αναθέσουν σε έξι ή και περισσότερες μικρότερες εταιρείες να αναλάβουν τις υποχρεώσεις της Χάλιμπάρντον. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Χάλιμπάρντον είχε αναλάβει την σίτιση και στέγαση των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν για πάνω από ένα χρόνο. Παρόλα αυτά επιθεωρητές μετά από επισταμένη έρευνα που είχαν πραγματοποιήσει στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις είχαν αποφανθεί ότι η εταιρεία δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της έναντι του συμβολαίου , ενώ παράλληλα υπερχρέωνε τον αμερικανικό στρατό για τις υπηρεσίες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντίκ Τσέινι, είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της εταιρείας.

    [10] Ανεβαίνουν οι τόνοι Μπούς και Κέρρυ για το θέμα του Ιράκ.

    08 Sep 2004, 00:49 UTC

     

    Ο πρόεδρος Μπούς και ο αντίπαλός του, προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Τζών Κέρρυ, διαφώνησαν και πάλι χθες με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ. Μιλώντας στην πολιτεία Μιζούρι, ο κ. Μπούς κατηγόρησε τον κ. Κέρρυ οτι αλλάζει κάθε τόσο άποψη αναφορικά με τον πόλεμο και επέμεινε οτι η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσείν από την εξουσία ήταν σωστή απόφαση για την περιφρούρηση της ασφάλειας της Αμερικής, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Κέρρυ, που πρόσφατα είδε τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου προς το κόμμα του να έχουν κάπως μειωθεί, ανέβασε τους τόνους κατά του κ. Μπούς, επισημαίνοντας οτι ο πόλεμος στο Ιράκ αποτέλεσε την καταστροφικότερη απόφαση του αμερικανού προέδρου. Μιλώντας χθες στη Βόρεια Καρολίνα, ο κ. Κέρρυ είπε ότι άν εκείνος ήταν πρόεδρος της χώρας, θα είχε δράσει «Εντελώς διαφορετικά» στο θέμα του Ιράκ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι ο κ. Μπούς προηγείται του κ. Κέρρυ απο 7 έως 11 μονάδες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 10 September 2004 - 1:18:14 UTC