Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμέσως μετά τον Μπους θα μιλήσει ...
  • [02] Είκοσι άμαχοι νεκροί στην Φαλλούτζα ...
  • [03] Ο Έντουαρντς υπερασπίζεται τον ...
  • [04] Σκοτώθηκαν τρείς Τούρκοι όμηροι στο Ιράκ
  • [05] Περίπου 1700 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Νέα Υόρκη
  • [06] Και άλλος ισχυρός κυκλώνας κατευθύνεται προς τη Φλώριδα
  • [07] Ανάν: το Σουδάν δεν κατάφερε να σταματήσει τις βιαιότητες στο Νταρφούρ
  • [08] Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Ρωσία
  • [09] Ορκίστηκε η νέα Ιρακινή Εθνοσυνέλευση
  • [10] Το Ισραήλ καταφέρεται κατά των ηγετών της Χαμάς
  • [11] Ολοκλήρωσε την αγόρευση αυτοϋπεράσπισής του ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
  • [12] 7 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι στο Ιράκ
  • [13] Κέρυ κατά Μπους
  • [14] Η Ελλάδα συνεχίζει να ελπίζει για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

  • [01] Αμέσως μετά τον Μπους θα μιλήσει ...

    03 Sep 2004, 00:57 UTC

    Τζων Κέρρυ

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζον Κέρυ ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει αμέσως μετά το τέλος του συνεδρίου που πραγματοποιεί το ρεπουμπλικανικό κόμμα στη Νέα Υόρκη.

    Στην ομιλία αυτή, που θεωρείται ασυνήθιστο γεγονός των προεκλογικών δεδομένων, θα πάρει μέρος και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τη θέση του αντιπροέδρου Τζων Έντουαρντς. Η πολιτεία που θα μιλήσουν οι δύο πολιτικοί είναι το Οχάιο, μια από τις πολιτείες «κλειδιά» όπως έχει χαρακτηριστεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας του Τζων Κέρρυ, δήλωσαν ότι οι δύο υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος θα αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας σε περίπτωση εκλογής τους αλλά και με ποιο τρόπο θα δημιουργήσουν μια ασφαλέστερη Αμερική που θα είναι περισσότερο σεβαστή στη παγκόσμια κοινότητα.

    Οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, φαίνεται ότι αποφάσισαν αυτή την αιφνιδιαστική ομιλία προκειμένου να στρέψουν ξανά τα φλας της δημοσιότητας πάνω τους μετά από μια εβδομάδα στενής τηλεοπτικής κάλυψης του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτελείο που συντονίζει τη προεκλογική εκστρατεία του Τζων Κέρυ, ανακοίνωσε ότι αγόρασε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό διαφημιστικό χρόνο στις πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες, αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [02] Είκοσι άμαχοι νεκροί στην Φαλλούτζα ...

    02 Sep 2004, 16:24 UTC

    Κάτοικοι της Φαλλούτζα επιθεωρούν αυτοκίνητα που καταστράφηκαν απο την αεροεπιδρομή

    Γιατροί στην ιρακινή πόλη Φαλλούτζα λένε οτι τουλάχιστον 20 άτομα, ανάμεσα στα οποία και μικρά παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροεπιδρομής. Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν δύο κτίρια το βράδυ της Τετάρτης, που ο αμερικανικός στρατός είπε οτι ήταν καταφύγιο εξτρεμιστών που σχετίζονται με τον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι. Ομως, οι κάτοικοι της περιοχής λένε οτι βομβαρδίστηκαν κατοικίες αμάχων. Στο μεταξύ, στην ιερή πόλη Νατζάφ, αμερικανοί στρατιώτες βοηθούν ιρακινές δυνάμεις και πολίτες να επιδιορθώσουν κτίρια που υπέστησαν ζημίες απο τις τρείς εβδομάδες μαχών μεταξύ σιιτων πολιτοφυλάκων και αμερικανο-ιρακινών δυνάμεων. Η πόλη είναι ήρεμη απο τότε που ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σάντρ συμφώνησε να αποσύρει τους μαχητές του απο το τέμενος του Ιμάμ Αλί, ην περασμένη εβδομάδα.

    [03] Ο Έντουαρντς υπερασπίζεται τον ...

    02 Sep 2004, 20:11 UTC

    Τζον Έντουαρντς

    Ο υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος για την αντιπροεδρία, Τζον Έντουαρντς, υπεραμύνθηκε του προεδρικού υποψηφίου Τζον Κέρυ μετά από τις δριμύτατες επικρίσεις, που ο κ. Κέρυ δέχτηκε την Τετάρτη από ομιλητές στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Νέα Υόρκη.

    Μιλώντας από την αμερικανική τηλεόραση την Πεμπτη, το πρωί, ο κ. Έντουαρντς είπε πως οι χθεσινοβραδινές ομιλίες στόχευαν στο να επικρίνουν δημοκρατικούς υποψηφίους αγνοώντας κύρια θέματα όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η αγορά εργασίας.

    Στην ομιλία του ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ζελ Μίλερ είπε ότι οι συνάδελφοι του δεν κάνουν καλό στη χώρα με το να επικρίνουν τον Πρόεδρο Μπους. Αργότερα, στη δική του ομιλία ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινυ είπε πως ο γερουσιαστής Κέρυ δεν υποστηρίζει τους Αμερικανούς στρατιώτες και πως δεν καταλαβαίνει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Έντουαρντς είπε πως οι συγκεκριμένες αυτές καταγγελίες είναι «αναληθείς».

    [04] Σκοτώθηκαν τρείς Τούρκοι όμηροι στο Ιράκ

    02 Sep 2004, 16:19 UTC

    Ο Αμπού ΜΟυσάμπ αλ Ζαρκάγουι

    Στο Ιράκ, εξτρεμιστική ομάδα που πιστεύεται οτι έχει ως ηγέτη της τον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, είπε οτι σκότωσε τρείς Τούρκους οδηγούς φορτηγών, που κρατούσε ως ομήρους. Βιντεοταινία που περιέχει σκηνές απο την εκτέλεση των ομήρων εστάλη στο αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ Τζαζήρα. Νωρίτερα, η ιρακινή αστυνομία δήλωσε οτι βρήκε τρία πτώματα σε οδόστρωμα, κοντά στην πόλη Σαμάρρα, που αποτελεί προπύργιο των σουνιτών μουσουλμάνων. Δύο απο τα πτώματα έφεραν τουρκική ταυτότητα, αλλά το τρίτο, δεν έφερε χαρτιά. Στο μεταξύ, η απαγόρευση των ισλαμικών καλυμμάτων κεφαλής στα δημόσια σχολεία της Γαλλίας τέθηκε σήμερα σε εφαρμογή, ενώ οι αρχές περιμένουν να μάθουν τί απέγιναν οι δύο απαχθέντες Γάλλοι δημοσιογράφοι. Αντιπροσωπεία Γάλλων μουσουλμάνων έφθασε στη Βαγδάτη, με την ελπίδα να μπορέσει να συναντήσει τους απαγωγείς των δημοσιογράφων, οι οποίοι απαιτούν την άρση της απαγόρευσης των μανδηλών.

    [05] Περίπου 1700 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Νέα Υόρκη

    02 Sep 2004, 20:07 UTC

    Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε πάνω από 1700 διαδηλωτές στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Γενικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καλύπτουν πολύ λίγο τις διαδηλώσεις, που είναι ογκώδεις, αλλά πραγματοποιούνται χωρίς αναμετρήσεις με την αστυνομία ή με τους συμμετέχοντες στο συνέδριο. Οι αστυνομικές αρχές λενε ότι πέτυχαν στο να παραμείνουν οι διαδηλώσεις ειρηνικές , λόγω προσεκτικού προγραμματισμού που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες.

    Άλλοι βέβαια λενε ότι η αστυνομία με επιθετικό τρόπο ατόνησε τις διαδηλώσεις, διαλύοντάς τες με αδικαιολόγητες συλλήψεις.

    Παρατηρητές λενε ότι η επιτυχία στη χειραγώγηση του μεγάλου πλήθους και των διαδηλωτών θα βοηθήσει στην προσπάθεια της Νέας Υόρκης να κερδίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

    [06] Και άλλος ισχυρός κυκλώνας κατευθύνεται προς τη Φλώριδα

    02 Sep 2004, 00:23 UTC

    Ο κυκλώνας Φράνσις

    O κυβερνήτης της Φλώριδα Τζέμπ Μπους κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία του καθώς οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν την απομάκρυνση σχεδόν μισού εκατομμυρίου πολιτών λόγω της ανησυχίας που επικρατεί ότι η ανατολική ακτή της Φλώριδας μπορεί να πληγεί σοβαρά από τον Κυκλώνα Φράνσις.

    Ο κυβερνήτης Μπους, αδελφός του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι συντονίζει με αρμόδιους τοπικούς παράγοντες σχέδια για την εκκένωση περιοχών που αναμένεται ότι θα βρεθούν στη διαδρομή την οποία προβλέπεται να ακολουθήσει ο Κυκλώνας Φράνσις, το Σάββατο. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη δοκιμασία που περνά η Φλώριδα, η οποία ακόμα δεν έχει συνέλθει από τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε ο Κυκλώνας Τσάρλι, που την έπληξε μόλις τον περασμένο μήνα.

    Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλώνων και Τυφώνων, ο Κυκλώνας Φράνσις χτυπά τις ώρες αυτές νησιωτικό συγκρότημα της Καραϊβικής και κατευθύνεται προς τις νότιες νήσους Μπαχάμες, των οποίων οι κάτοικοι έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή. Προειδοποίηση έχει γίνει επίσης και στους κατοίκους των βορείων νήσων Μπαχάμες. Οι μετεωρολόγοι λένε πως ο Κυκλώνας Φράνσις κινείται με βορειοδυτική κατεύθυνση και με γενική ταχύτητα 24ων χιλιομέτρων την ώρα. Οι άνεμοί του φθάνουν τα 220 χιλιόμετρα την ώρα. Πρόκειται για κυκλώνα κατηγορίας τέσσαρα που είναι από τους καταστροφικότερους.

    [07] Ανάν: το Σουδάν δεν κατάφερε να σταματήσει τις βιαιότητες στο Νταρφούρ

    02 Sep 2004, 00:12 UTC

    Προσφυγικός καταυλισμός στο Νταρφούρ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν λέει οτι η κυβέρνηση του Σουδάν δεν εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις της για να σταματήσουν οι βιαιότητες στην δυτική επαρχία Νταρφούρ.

    Σε έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι η σουδανική κυβέρνηση έκανε κάποια προοδο σχετικά με τον τερματισμό των επιθέσεων απο Αραβες πολιτοφύλακες στο Νταρφούρ, αλλά παράλληλα τονίζει πως ο άμαχος πληθυσμός ακόμα κινδυνεύει. Ο Γενικός Γραμματέας λεει επίσης ότι μία μεγαλύτερη διεθνής παρουσία χρειάζεται στο δυτικό Σουδάν το ταχύτερο δυνατόν και οτι έστειλε σχετική πρόταση στην Αφρικανική Ενωση για να διευρύνει την παρουσία της ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στο Νταρφούρ.

    Περίπου 300 ειρηνοφρουροί από την Ρουάντα και τη Νιγηρία έχουν σταλεί στο Νταρφούρ απο την Αφρικανική Ενωση για να προστατεύουν τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. Ομως το Χαρτούμ δεν υπήρξε δεκτικό στην πρόταση της Αφρικανικής Ενωσης για την αποστολή μεγαλύτερης ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

    [08] Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Ρωσία

    01 Sep 2004, 22:50 UTC

    Ρώσοι στρατιώτες καταφέρνουν να διασώσουν ένα παιδί από το σχολείο

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ συνήλθε εκτάκτως την Τετάρτη, για να εξετάσει το νέο τρομοκρατικό κρούσμα στη Ρωσία, όπου ένοπλοι κρατούν περί τους 400 ομήρους, από τους οποίους πολλοί είναι μικρά παιδιά, σε ένα σχολείο στην Βόρεια Οσετία, που γειτονεύει με την Τσετσενία.

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Αννάν δήλωσε ότι προκαλεί αποτροπιασμό μικρά παιδιά να κρατούνται όμηροι και μαζί με άλλους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας καταδίκασε την επίθεση και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

    Ο Πρόεδρος Μπους είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με το Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντυμιρ Πούτιν προς τον οποίο και πρόσφερε ηθική υποστήριξη και βοήθεια.

    Οι ένοπλοι, που φορούν ζώνες με εκρηκτικά, εισέβαλλαν στο σχολείο Μπέσλαν, στη βόρεια Οσετία, το πρωί της Τετάρτης, ζητώντας την απελευθέρωση Τσετσένων αυτονομιστών από τις ρωσικές αρχές. Απειλούν ότι θα εκτελέσουν 50 παιδιά για κάθε ένα από αυτούς που θα σκοτώνει η αστυνομία. Τουλάχιστον δύο άτομα έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός γονιού ο οποίος αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εισβολέων. Οι αρχές δήλωσαν ότι διαπραγματεύονται με τους οπλοφόρους, χωρίς όμως να δώσουν λεπτομέρειες.

    Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η ταυτότητα των ενόπλων που κατέλαβαν το σχολείο αλλά εκπρόσωπος του ηγέτη των Τσετσένων ανταρτών Ασλάν Μασκάντωφ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση.

    [09] Ορκίστηκε η νέα Ιρακινή Εθνοσυνέλευση

    01 Sep 2004, 16:20 UTC

    Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν οτι απο επίθεση αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άτομα στη Φαλλούτζα. Ο στόχος της αεροπορικής επιχείρησης δεν έγινε γνωστος.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, ορκίστηκε η εκατονταμελής μεταβατική εθνοσυνέλευση του Ιράκ, και ψηφισε ως πρόεδρό της, τον Κουρδο πολιτικό Φουάντ Μασούμ. Ολμοι εκτοξεύθηκαν κατά του κτιρίου όπου συνεδρίαζε η εθνοσυνέλευση, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο.

    Επίσης την Τετάρτη, η αυτοκινητοπομπή στην οποια επέβαινε το μέλος του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου Αχμέντ Τσαλάμπι δέχθηκε επίθεση, χωρίς να τραυτιστεί ο ίδιος. Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και της πολιτοφυλακής του Μοκτάντα αλ Σάντρ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης, κατέληξαν για την ώρα σε αδιέξοδο.

    [10] Το Ισραήλ καταφέρεται κατά των ηγετών της Χαμάς

    01 Sep 2004, 16:13 UTC

    Απο τις χθεσινές επιθέσεις αυτοκτονίας

    Iσραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε δύο πυραύλους κατά του Παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Χάν Γιουνίς στη Γάζα, μετά τον όρκο που πήρε το Ισραήλ να εξοντώσει την ηγεσία της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, επειδή διοργάνωσε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε δύο λεωφορεία, απο τις οποίες σκοτώθηκαν 16 άτομα την Τρίτη.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν επίσης τοι θεωρούν υπεύθυνη και τη Συρία για τις βομβιστικές επιθέσεις την Τρίτη, επειδή, όπως είπαν, η Δαμασκός συνεχίζει να υποστηρίζει τις δραστηριότητες της Χαμάς. Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα Χααρέτς οτι μία μικρής κλίμακας πολεμική επιχείρηση εναντιον της Συρίας, είναι μακροπρόθεσμα αναπόφευκτη. Η Χαμάς δήλωσε οτι οι επιθέσεις αυτοκτονίας στην πόλη Μπηρσέμπα αποτελούσαν αντίποινα για την δολοφονία του συνιδρυτή της Χαμάς και του διαδόχου του νωρίτερα φέτος.

    [11] Ολοκλήρωσε την αγόρευση αυτοϋπεράσπισής του ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

    01 Sep 2004, 16:16 UTC

    Ο κ. Μιλόσεβιτς

    O πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, ολοκλήρωσε την εναρκτήρια αγόρευση αυτοϋπεράσπισής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, χαρακτηρίζοντας τη δίκη του "σκέτη φάρσα" και λέγοντας πως δεν έπραξε τίποτα το παράνομο. Ο κ. Μιλόσεβιτς δήλωσε πως κατηγορείται για εγκλήματα τα οποία δεν διέπραξε και επανέλαβε προηγούμενους ισχυρισμούς του ότι οι ενέργειές του έγιναν στα πλαίσια της άμυνας των Σέρβων έναντι επαναστάσεων από άλλες εθνοτικές ομάδες της Γιουγκοσλαβίας και σε αντίδραση προς απειλές από χώρες, που επεδίωκαν να δημιουργηθεί αναταραχή στα Βαλκάνια. Ο κ. Μιλόσεβιτς βαρύνεται με πάνω από 60 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο. Εάν καταδικασθεί, θ' αντιμετωπίσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

    [12] 7 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι στο Ιράκ

    02 Sep 2004, 00:17 UTC

    Οι όμηροι λιγο πριν την απελευθέρωσή τους

    Eξτρεμιστική οργάνωση στο Ιράκ άφησε ελεύθερους 7 αλλοδαπούς οδηγούς φορτηγών, που κρατούνταν όμηροι για έξη εβδομάδες, ενώ η Γαλλία συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των 2 Γάλλων δημοσιογράφων.

    Οι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι και προέρχονταν από την Κένυα, την Ινδία και την Αίγυπτο, έφτασαν στο Κουβέιτ όπου βρίσκεται η εταιρία για την οποία εργάζονται.

    Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι δεν συμμορφώθηκαν με τα αιτήματα των απαγωγέων, να σταματήσουν τις εργασίες τους στο Ιράκ, και πρόσθεσε ότι κατέβαλαν περίπου 500 χιλιάδες δολάρια για την απελευθέρωση των οδηγών φορτηγών.

    Επίσης απελευθερώθηκε και ένας Τούρκος οδηγός που είχε απαχθεί από άλλη οργάνωση.

    [13] Κέρυ κατά Μπους

    02 Sep 2004, 00:30 UTC

    Νέα κριτική άσκησε ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος Τζον Κέρυ στο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου χειρίστηκε το πόλεμο στο Ιράκ, λέγοντας πως ο ίδιος «θα έπραττε τελείως διαφορετικά».

    Ο κύριος Κέρυ αναφέρθηκε στους χειρισμούς του αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε οργάνωση βετεράνων λέγοντας «ότι ο ίδιος δεν θα ξεκινούσε πόλεμο με το Ιράκ, αν προηγουμένως δεν είχε σχέδιο αποκατάστασης της Ειρήνης στη περιοχή». Επίσης ο κύριος Κέρυ, σημείωσε ότι, «διαφωνεί ριζικά με πρόσφατο σχόλιο του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ότι η τρομοκρατία ίσως και να μην νικηθεί ποτέ ολοκληρωτικά».

    Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζώρτζ Μπους, από τη άλλη, ανασκεύασε τη δήλωση του λέγοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτύχουν στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Μπους, προχώρησε σε αυτή τη διόρθωση κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδιο ακροατήριο βετεράνων που είχε μιλήσει και ο Τζον Κέρυ.

    Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε ότι σε χθεσινή του ομιλία ο Τζον Κέρυ υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα βοηθήσει τα 36 εκατομμύρια των βετεράνων, που ζουν στη χώρα, καταργώντας τους φόρους, και καλύπτοντας πλήρως την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

    [14] Η Ελλάδα συνεχίζει να ελπίζει για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

    31 Aug 2004, 16:04 UTC

    Courtesy: Marbles Reunited

    Η Ελλάδα γιορτάζει για τον επιτυχή επαναπατρισμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Όμως οι Έλληνες θάθελαν να γιορτάσουν κι άλλον ένα επαναπατρισμό και συγκεκριμένα, των γλυπτών του Παρθενώνα, που αφαιρέθηκαν από τον αρχαίο ναό στις αρχές του 19ου αιώνα και τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Τα γλυπτά αυτά, αριστουργήματα της κλασσικής περιόδου της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αφαιρέθηκαν πριν διακόσια περίπου χρόνια από το ναό από Θωμά Μπρους, κόμητα του Έλγιν, που ήταν τότε πρέσβης της Βρεττανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο λόρδος Έλγιν, που ήταν μανιώδης συλλέκτης, υποστήριζε πως αφαίρεσε τα γλυπτά από τον Παρθενώνα με άδεια της Υψηλής Πύλης. Η Ελλάδα όμως πιστεύει ότι υπήρχε δωροδοκία στη μέση.

    Ο λόρδος Έλγιν πούλησε αργότερα τα μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο. Το Μουσείο διατείνεται πως στην πραγματικότητα τα γλυπτά σώθηκαν γιατί, εάν είχαν μείνει στην Ελλάδα, θα είχαν καταστραφεί από τους πολέμους και την ατμοσφαιρική μόλυνση, όπως συνέβη με άλλους θησαυρούς του Παρθενώνα. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα ζήτησε από τη Βρεττανία να της υποσχεθεί πως θα της επιστρέψει τα μάρμαρα. Η υπεύθυνη για το θέμα των μαρμάρων του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, Ελένη Κόρκα, λέει πως τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα γιατί αποτελούν μέρος αυτών που έχουν απομείνει και ο κόσμος θα μπορεί να τα δει στην ολότητά τους. «Αποτελούν μέρος ενός συνόλου. Το ιδανικώτερο μέρος για να εκτεθούν είναι το περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκαν, δίπλα στο μνημείο του οποίου αποτελούν αναπόπαστο στοιχείο. Δεν είναι αγάλματα που στέκονται μόνα τους. Πρόκειται για γλυπτά αφηγηματικού χαρακτήρα, που ήταν ενσωματωμένα στη δομή του ναού. Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει πλήρως τον Παρθενώνα χωρίς τα γλυπτά αυτά και τανάπαλιν.»

    Η εκστρατεία της Ελλάδας για την επιστροφή των μαρμάρων, υποστηρίζεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ, την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης τυγχάνει υποστήριξης και στη Βρεττανία. Αλλά το Βρετανικό Μουσείο λέει πως δεν έχει κανένα νόημα να επιστραφούν στην Ελλάδα, γιατί πιο πολύς κόσμος τα βλέπει εκεί που είναι εκτεθειμένα τώρα. Επί πλέον το Μουσείο φοβάται πως εάν τα γλυπτά επιστραφούν θα δημιουργηθεί προηγούμενο. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αρχαιολόγοι, συλλέκτες και λόγιοι έχουν διαδραματίσει ρόλο κλειδί στον εντοπισμό, τη μελέτη και τη διατήρηση Αιγυπτιακών, Ασσυριακών, Ελληνικών, ρωμαϊκών και προΚολομβιανών θησαυρών. Πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων υποστηρίζουν πως εάν όλοι αυτοί οι θησαυροί επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται , τα δυτικά μουσεία θα αδειάσουν.

    Η Ελλάδα στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 στα πλαίσια εκστρατείας με επικεφαλής την αείμνηστη Μελίνας Μερκούρη ζητούσε να της επιστραφούν τα μάρμαρα. Τώρα όμως τηρώντας μια πιο υποχωρητική στάση, ζητάει από το Βρετανικό Μουσείο να της τα δώσει υπό μορφήν μακροπρόθεσμου δανείου εγκαίρως για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Στο Μουσείο, η ολοκλήρωση του οποίου καθυστερεί λόγω της διαρκούς ανακάλυψης αρχαίων αντικειμένων στο σημείο όπου ανεγείρεται , πιστεύεται πως θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια. Όμως η Τζοάνα Μάκλ, του Βρετανικού Μουσείου, διατείνεται πως οιΈλληνες ουδέποτε ζήτησαν επίσημα να της δανίσει το Μουσείο τα γλυπτά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξ άλλου, προσθέτει, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όρος μακροπρόθεσμο δάνειο θα ισοδυναμούσε με παράδοση. «Δάνειο σημαίνει όταν δίνεις κάτι και περιμένεις να σου επιστραφεί. Αυτό όμως που μας ζητάνε να κάνουμε, μέσω της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης είναι να δώσουμε όλα τα γλυπτά μια για πάντα.»

    Η κ. Κόρκα λέει πως καταλαβαίνει τις βρεττανικές ευαισθησίες. «Πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε. Το καταλαβαίνουμε πως χρειάζονται χρόνο. Πρέπει να το συζητήσουμε. Αλλά και αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει τρόπος να συνεργαστούμε.» Η κ. Κόρκα προτείνει να διοργανωθεί από κοινού έκθεση των μαρμάρων του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο της Ακροπόλεως, όταν αυτό ολοκληρωθεί. Επίσης λέει, πως η Ελλάδα θα μπορούσε σε αντάλλαγμα να δανείσει στο Βρεττανικό Μουσείο άλλα έργα τέχνης. Το Βρετανικό Μουσείο δε φαίνεται διατεθειμένο να αποχωρισθεί τα γλυπτά. Αλλά και η Ελλάδα δε σκοπεύει να εγκαταλείψει τον αγώνα για την επιστροφή τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 3 September 2004 - 1:18:24 UTC